Вести

Весић: Србија успева да задржи стабилност

Заменик градоначелника Града Београда и члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић изјавио је да, док је Александар Вучић председник Србије, неће се водити руска, америчка, немачка ни турска политика, него српска, која је у интересу грађана и грађанки Србије.

Весић је нагласио да је Србија, већ први дан напада Русије на Украјину, заузела врло принципијалан став.

"Рекли смо да је напад Русије на Украјину агресија и да је то напад на територијални интегритет друге чланице Уједињених нација. Ми нисмо могли другачије да кажемо с обзиром да штитимо наш територијални интегритет када је у питању Косово и Метохија. На крају крајева, Украјина није признала Косово и Метохију. Рекли смо и да мислимо да санкције нису делотворно средство међународне политике јер погађају народ а не оне на које су усмерени а ми то знамо јер смо живели под санкцијама", рекао је Весић.

Весић је додао да је прошло више од 100 дана од почетка рата и да успевамо да водимо такву врсту самосталне политике.

Примили смо избеглице из Украјине и трудимо се да будемо место за све људе који побегну од рата. Тешко је утврдити тачан број њих јер се не пријављују одмах као избеглице, јер имају рођаке овде или свој посао и не улазе преко визе. Има сигурно два до три пута више него што су формално пријављени као избеглице. Односно оних што су пријављени за привремени статус који је одобрила Влада Србије, а то је да они имају иста права као грађани Србије. Ти људи су наша браћа и сестре и добродошли су, објаснио је Весић.

Подсетио је да је преко пункта у Дому омладине решено много личних проблема људи који долазе у Београд.

Показали смо се као град који је отворен за људе у невољи. Морамо да водимо рачуна о нашем интересу. Да Србија буде стабилна, да се развија, да нема рата и да имамо више страних инвестиција како би наши људи живели боље, рекао је Весић.

Наглашава да морамо да водимо рачуна да смо део Европе и подсећа да је недавно немачки канцелар Олаф Шолц дошао у Србију.

"То посета је важна за нас јер у немачким фирмама у Србији ради 76.000 радника, највећи део нашег извоза иде за Немачку а скоро 70 одсто немачких инвестиција у региону иде у Србију. Не постоји земља са којом се ближе сарађује и на коју смо више упућени од Немачке. Трудимо се да сачувамо наше пријатеље јер се ми налазимо на путу ка уласку у Европску унију", рекао је Весић.

"Оно што је председник Александар Вучић доста пута рекао, увек ћемо пред сваки изазов обавестити грађане. Хвала Богу Србија успева да задржи стабилност што је најважније као и то да неће бити рата. Највећи наш интерес је да земља буде стабилна, да се настави наш економски раст, да имамо већи стандард и да обезбедимо нова радна места. То је победа. Да преведем на српски - не треба бити ни мали, ни велики Србин већ паметан Србин. Вучић управо то ради", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва