Вести

Весић: Трудио сам се да Београд постане боље место за живот

Град Београд финансијски данас много боље стоји него 2013. године, а градски буџет, из којег се финансирају сви пројекти у Београду, је 1,36 милијарди евра, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић, истичући да се за девет година, колико је био у градској власти, трудио да Београд постане боље место за живот свих.

Сумирајући резултате, на крају мандата у Градској управи, Весић је рекао да Београд данас изгледа потпуно другачије, него када је ушао у градску власт, и наликује светским метрополама.

Весић је подсетио да је завршен Савски трг, као и уређење десне обале Саве, где је Београд на води, што је потпуно променило изглед тог дела града. Такође, урађено и 250 паркова и дечијих игралишта, али и више од 25.000 квадрата нових пешачких зона.

Посебно је истакао изградњу нових вртића, наводећи да сада у вртиће иде 80.000 малишана, док је тај број 2013. године био око 58.000, а додао је и да је Градска управа, омогућила већа и редовна улагања, као и нове услове, када су у питању социјална давања.

"Рецимо, 2013. године имали смо дугове за социјална давања која су износила 5,3 милијарде динара, која су се дуговала породиљама, трудницама, пензионерима и другим корисницима социјалних субвенција. Данас, односно у петак, када сам изашао из Скупштине града, наша дуговања су износила нула динара", рекао је Весић.

Од пројеката који су у току, Весић истиче да су најважнији изградња метроа и градске железнице.

Како каже, градске власти од 2013. године приступиле су озбиљно идеји изградње метроа и обезбедиле све предуслове за градњу. од урбанистичког плана, утврђивање траса, преко планова за генералну регулацију шинских система до Закона о метроу.

За финансијска средства за метро, према речима Весића, заслужан је председник Србије Александар Вучић, који је обезбедио 4,6 милијарди евра, "колико је довољно за прве две линије".

У току је насипање на Макишком пољу, потом почиње да се ради Депо на тој локацији, а у септембру наредне године ће почети да се раде станице метроа и копање тунела.

Подсетио је да се истовремено ради и на пројекту проширења капацитета БГ воза, који би 2028. године требало да има 237 километара, а као важан пројекат истакао је и изградњу пет фабрика за пречишћавање отпадних вода.

Додаје да је у првој фази изградња фабрике у Великом селу која покрива 1,5 милиона људи и којом ће бити покривено 80 одсто излива канализација, као и фабрика у Остружници и Обреновцу, док преостаје да се крене у изградњу у Батајници и Винчи.

Још један пројекат, који иде ка свом завршетку је и обилазница око Београда, којом ће се спојити Бубањ Поток са Панчевом, пројекат у оквиру којег ће бити изграђен железничко-друмски мост преко Дунава.

Поносан је, каже, што град данас финансијски много боље стоји него 2013. године, наводећи да је буџет града 1,36 милијарди евра, а задужење око 272 милиона евра, за разлику од времена када је дошао у Градску скупштину, када је, каже, буџет износио 600 милиона евра, а дуг био више од милијарду евра.

Весић је навео да је за девет година много урађено за Београд, али и да му је криво што није издејствовао да се уклоне и спрече графити у центру града који нарушавају концепт Београда као чисте и уређене метрополе.

Када је реч о сарадњи са градоначелником Зораном Радојичићем, Весић је рекао да је са њим имао добру сарадњу, као и са Синишом Малим, те да су заједно били добар тим и радили за добро грађана, а свако је, каже, дао значајан допринос.

"Синиша Мали је био доста ангажован око Београда на води, Зоран Радојичић око изградње Тиршове 2 и изградње болница, а ја сам се бавио другим питањима, попут, решења за канализацију", рекао је Весић.

На питање да ли подржава кандидатуру Александра Шапића за градоначелника, Весић је рекао да је одлуку о тој кандидатури донела СНС, а да ће се он, као одговоран члан странке, трудити да та одлука буде реализована, и да ће сви одборници гласати за одлуку Председништва СНС.

На питање види ли себе на некој министарској позицији, и где би могао да пружи највећи допринос, одговара да је то питање за странку.

"Када се буде завршила изборна сага у Великом Трновцу, тада ће бити конституисана републичка скупштина, а онда и формирана влада. Да ли је странка задовољна мојим радом и да ли ћу за неко од места бити предложен, није питање за мене, већ за СНС", рекао је Весић.

По свему судећи, на функцији заменика градоначелника замениће га Весна Видовић, а на питање који би јој савет дао, Весић је рекао да је једина порука коју има за све који ће бити у градској власти - да слушају грађане, што, каже, није лако за све политичаре.

Посаветовао је све који не знају какао се то ради, да погледају како то ради председник Вучић, додајући да је и сам уз своју покретну канцеларију покушао да примени такав приступ.

 

Извор: Танјуг