Вести

Весић: Желе насилно да присвоје власт и дочепају се фотеља

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је велики план развоја главног града до 2030. године за који тврди да ће, када се реализује, у потпуности променити градску средину у којој данас живимо. Говорећи о завршеној седници Главног одбора Српске напредне странке и предстојећој изборној скупштини, рекао је да је то прилика да они који су радили добро добију подршку за даљи рад, али и да они који су се заморили - одступе. За "кртице" унутар Српске Напредне Странке је децидиран, те поручује да једва чека да се открију и да им неће бити место у странци.

* Управо је завршен Главни одбор Српске Напредне Странке, увелико се припремате за страначку скупштину. Очекујете ли велике резове у странци?

- Седница је део припрема за октобарску скупштину Српске Напредне Странке. Бираће се ново руководство странке, па је то прилика да се сведу досадашњи рачуни, да се види ко је радио добро и, наравно, да се само руководство освежи. Наша странка је највећи политички покрет у модерној историји Србије који броји више од пола милиона чланова. Они који су сјајно обављали посао и за државу и за странку наставиће то да раде. Они који су се уморили, који немају енергију, уступиће место другима који могу и желе. Српска Напредна Странка је највећи друштвени покрет у 21. веку какав је постојао у модерној историји Србије само крајем 19. и почетком 20. века, када је деловала Народна радикална странка. Спремамо се за председничке и градске, а можда и парламентарне изборе. На њима се потврђује да ли смо радили добро, да ли имамо мандат да даље радимо или немамо.

* Колико је ову атмосферу припрема за скупштину и изборе променила политичка "бомба" коју је бацио Саша Јанковић, када је признао да су му амбасадори нудили да буде главни актер у рушењу Вучића и да ускочи уместо њега? У тим плановима, како каже, учествовали су и појединци из Српске Напредне Странке, као кључни за Вучићево рушење изнутра.

- Био сам шокиран тим признањем, али ме то није изненадило. Знали смо да има оних који насилно желе да присвоје власт и да су спремни и да убију председника ако је то једини начин да се дочепају фотеља. Упадали су у Скупштину, РТС и Председништво и учествовали у насилним демонстрацијама. Постоје и амбасадори који мисле да треба мимо воље грађана да одлучују ко ће да буде власт у нашој земљи. Њима не одговара јака Србија која економски напредује, која је војно снажнија и која је поново лидер Балкана. Зато кују планове да се то заустави.

* Интригира ли вас прича о "кртицама" унутар Српске Напредне Странке? Имате ли идеју ко су ти људи?

- Интересује ме као грађанина, али и као члана странке. Свакоме за кога се утврди да је учествовао у таквим прљавим радњама није место у странци. Без обзира на државну или партијску функцију.

 * Поменули сте изборе на пролеће. Ако слушамо поједине опозиционаре, посебно ће бити занимљиви београдски, јер је ту Српска Напредна Странка, по њиховом мишљењу, најрањивија. Може ли Београд да падне, како то најављују?

- Слушао сам пред изборе 2014. године да ће победити у Београду, па исто и пред градске изборе 2018. године, па пред изборе за београдске општине 2016. године и 2020. године. Сваки пут су изгубили. Разлика између одговорних и неодговорних политичара је у томе што су одговорнима сваки избори тешки, а неодговорнима је све лако. Они су већ поделили власт, знају ко ће бити градоначелник, а ко секретари, директори. Ипак, недостаје им само једна ствар на сваким изборима - то су гласови грађана.

* Са чим ви излазите пред грађане?

- Са извештајем шта је урађено и визијом развоја Београда у наредних десет година. Када смо код урађеног, данас се у Београду живи боље него 2014. године. Да ли је довољно добро - није, јер људи нормално увек желе више и боље. Данас је просечна плата у Београду 700 евра, а била је 452. Плата је у Београду за осам година повећана за 248 евра или 50 одсто. Када 2025. године плата у Србији буде 900 евра, у Београду ће бити 1.100. У Београду је 2014. године незапослено било 108.289 људи, а данас 66.565, дакле 41.724 мање. Што је још важније, у нашем граду је 2014. године било 558.620 запослених, а сада је запослено 750.500 људи, што значи да је отворено скоро 192.000 радних места. Број деце у вртићима је са 49.602 у 2012. години повећан ове године на више од 80.000. Погледајте шта је све изграђено од 2014. године.  Завршава се обилазница, реконструишу велики булевари и тргови, уређено је више од 500 фасада, у новембру почињемо да градимо метро. То су историјске ствари за град и то су наши резултати.

* Пошто победу не доводите у питање, можете ли да кажете ко ће бити градоначелник? Знате и сами да се спекулише о томе да је улазак Александра Шапића и његове странке у Српску Напредну Странку сигнал да ће он преузети вођење престонице.

- За Српску Напредну Странку је добро да бивши политички противници прихватају политику Александра Вучића. Отворени смо за свакога са добрим намерама ко прихвати нашу политику и жели да учествује у подизању Србије. То се односи како на Шапића, тако и на друге. Србија од 2008. године нема директан избор градоначелника. То је укинуо Борис Тадић, јер су анкете показивале да би Вучић победио Ђиласа и све његове сараднике заједно. Тако да се код нас не бира градоначелник, већ политика. Ако наша политика добије поверење грађана, одредићемо тим који ће да води Београд и спроводити Вучићеву политику. Свако ко мисли да је важније да унапред буде проглашен градоначелником пре избора и да је то важније од победе наше политике, потцењује и Српску Напредну Странку, али и грађанке и грађане Београда.

* Шта нас чека у будућности? У каквом Београду ћемо живети уколико добијете поверење грађана?

- У наредних месец дана објављујемо програм "Београд 2030". На њему су радили факултети Београдског универзитета, невладине организације, институти, угледни домаћи и страни стручњаци. Желимо да грађани знају, ако гласају за нас, како ће Београд изгледати 2030. године. Тада ћемо имати завршене две линије метроа, БГ воз који повезује све приградске општине са ужим центром града на 12 минута у шпицу и 45 минута ван шпица, нећемо имати ниједно возило јавног превоза на дизел, што значи да ћемо удисати здравији ваздух, прерађиваћемо сву отпадну воду која иде из наше канализације у реке. Ми сваке године сипамо у Саву и Дунав фекалије запремине 60.000 олимпијских базена. Имаћемо пет фабрика за прераду отпадних вода, нову фабрику за пијаћу воду, нова три моста, градски тунел који ће повезати Карађорђеву улицу и Панчевачки мост, тунел испод Топчидера. Имаћемо нових 50 километара трамваја, продужићемо трасу од Бановог брда према Цераку, од Јурија Гагарина на Бежанијску косу и од Богословије преко Аде Хује до леве обале Дунава, уређене обале, више од сто километара бицклистичких стаза. То је визија коју ми нудимо грађанима и с њом ћемо изаћи на изборе.

* Загађење Београда сигурно ће бити полигон на ком ће вас политички противници ловити. Зар нису Београђани у праву када све гласније изражавају став да желе да живе у здравијем и чистијем граду?

- Грађани су у праву када кажу да желе чисту животну средину. Али то није политичка тема, јер загађење постоји деценијама. Никада се није више радило на смањењу загађења и очувању животне средине, али немогуће је за шест месеци решити проблем, посебно ако нико ништа није радио деценијама. Ево, за ових пет фабрика за прераду отпадних вода требаће нам око милијарду евра. Ми их градимо сада, јер их нису градили 2008, 2009. или 2011. године. Није ни тада било забрањено да се граде фабрике, али нису хтели или нису знали.

* Један сте од заговорника увођења неке врсте ковид пропусница. Где је запело?

- Борац сам за то да привреда мора да ради, да се чувају радна места и да људи примају плате. Не мешам се у то какве ће епидемиолошке мере да прописују, али привреда мора да ради, што значи да је Београд против сваког затварања. А што се тиче пропусница, још на пролеће сам изашао с идејом да у Београду оне који су се вакцинисали стимулишемо јефтинијим картама за позориште, попустима за инфостан, у јавном превозу, али тада су моје идеје одбацили уз причу да дискриминишемо људе, што, наравно, није било тачно. Летос смо у Београду припремили наградну игру за младе, летовања, одлазак на концерте и читав низ награда за људе до 30 година који се вакцинишу. Тада нам је речено да ће република направити то за читаву земљу, сачекали смо и то се још није десило. У априлу сам имао састанак с власницима ноћних клубова и њихов предлог је био да дозволимо да раде само с вакцинисанима. Међутим, пуштено је да долазе сви. Зато ћу сада пустити оне који су моје идеје одбацивали да предлажу пропуснице и слично.

 

Стигла нова књига

Нећу се извињавати што волим Београд

* Издали сте прошле недеље нову књигу. Шта нудите читалаштву?

- У петак је изашла из штампе моја нова књига "Варош београдска". У њој је 15 прича о Београду у средњем веку, уз дивне илустрације сликара Небојше Ђурановића. Књига је намењена млађој популацији, за коју верујем да ће је читати и да ће нешто из ње да науче. Волим да пишем о Београду, о његовој историји, традицији, култури. За мене је Београд страст и посвећен сам свом граду. Знам да у данашње време бити писмен није нека предност, јер су неписмени, полуписмени и необразовани гласнији, али нећу се никоме извињавати зато што волим Београд и зато што сам образован. Надам се да моју нову књигу неће поново да спале.

 

Бука није у моди

Уводимо ред на сплавовима

* Много повика има око буке у касним сатима, посебно су сплавови на удару станара из околних зграда. Када ће то бити решено?

- Влада је у четвртак усвојила закон о буци. Видели сте како смо увели ред и како се сад у 22 сата гаси музика у локалима. Значи да може. Остало је да средимо сплавове, који су велики извор проблема када је реч о буци. Овај закон ће омогућити комуналним милиционерима да помоћу мерача буке на лицу места утврде висину буке и они ће моћи да кажњавају новчано емитера, да одузму средство са којег се емитује бука, али и да затворе локал. И то ћемо врло одлучно примењивати. Порука угоститељима је да се до 1. јануара припреме, јер ће моћи да пуштају музику само уколико имају заштиту од буке. Инсистираћу на томе, јер нико нема права да малтретира људе.

 

Нови вид комуникације с грађанима

Канцеларија на точковима

* Од данас сте и званично ставили своју канцеларију на точкове. Шта вам је план?

- Председник Вучић тражи од својих сарадника да разговарају са грађанима и да буду на терену. Познат сам по томе да сам сваког дана међу људима, а сада сам направио своју покретну канцеларију. То је кампер којим сваке суботе и недеље обилазим села у околини Београда са директорима, секретарима и председником општине. Разговарам с људима и покушавам да решим проблеме. То се народу свиђа, али се неће свидети нерадницима, јер ће их мој рад подсећати на то колико не раде ништа. Зато ће од сутра да вичу да је Весић кренуо у кампању. Јесте, у кампању решавања проблема људи. Данас сам у Баричу од осам сати ујутру. То је време када политички нерадници спавају.

 

 

 

Извор: Курир