Вести

Влада дужна да решава проблеме избеглих

Српска напредна странка упозорава јавност да ни Влада Бориса Тадића покушава да стави на дневни ред многе нерешене проблеме прогнаних Срба са својим хрватским колегама иако поједини министри врло често посећују Републику Хрватску као на пример министарка Маловић, затим Драгутиновић, министри Дачић, министар Дулић, Милосављевић и многи други министри. СНС упозорава актуелну власт да  је од почетка ратних сукоба прошло већ 20 година, а да режим у Србији није ни  покушао да реши бар део нагомиланих проблема изгнаних Срба, као што су:
1.    Обелодањивање судбина 2.500 несталих Срба у ратним сукобима.
2.    Исплата старе девизне штедње у банкама у Хрватској, посебно Југобанке Сплит; штедише српске националности биле су дискриминисане по овом питању у односу на Хрвате.
3.    Непризната станарска права за Србе у више од 42.000 случајева. Станарско право је конзумирано за све грађане Хрватске, осим за прогнане Србе. Одузимање станарских права за прогнане Србе вршено је на основу законских одредби и процесних радњи утемељених на критеријуму националне припадности. Прогнани Срби не прихватају станарско збрињавање, јер то не решава на адекватан начин проблем ускраћених станарских права.
4.    Признавање радног стажа за 15.000 прогнаних Срба. Иако за то већина њих имају документацију.
5.    Решавање проблема у рату уништених српских кућа. Велики број кућа је обновљено негде око 90% још увек има 15.000 кућа које то нису, а 9.000 их је на другостепеном процесу који чекају од 2-3 године да се то реши
6.    Конвалидација радног стажа у периоду од 1991. до 1995. године; Иако је Република Хрватска дала одређене услове увек се измишљају нове зачкољице само због тога да се не призна радни стаж оним грађанима српске националности који су били у радном односу.
7.    Повраћај непокретне имовине српским прогнаницима, а поготово 4.500 хектара најплодније земље у Равним Котарима у Далмацији. Овде ниједан хектар није враћен
8.    Ускраћивање права на бесплатне деонице хрватских привредних субјеката прогнаним Србима. Хрвати су сви добили деонице, а ниједан Србин није добио ниједну деоницу.
9.    Употреба српских симбола у складу са законом и Уставом Републике Хрватске.
10.    Употреба српског језика и писма у складу са законом, што се тренутно у пракси не примењује.
11.    Решавање проблема због којих су Срби повратници присиљени на промену својих имена, а у појединим случајевима и презимена, због лакшег добијања посла. Тако је на пример у периоду од 1991. до 1995. преко 30.000 Срба, од чега више од 10.000 деце, прешло у католичанство. Данас то раде повратници Срби ради добијања посла. Рецимо од Јована иде име Иван, а понекад долази до промене и  презимена.

Српска напредна странка упозорава Владу Србије и председника Републике  да су Срби који су избегли из Републике Хрватске међу најугроженијим категоријама становништва у Србији, јер економска криза најпре погађа њих, пошто већина њих ради сезонске послове, те им стога прети велика опасност од губитка радних места.

Српска напредна странка сматра да је Влада Републике Србије дужна да решава проблеме избеглих Срба, као и Срба повратника, уместо што оснива избегличка удружења и невладине организације, која нису компетентна да их реше.
Напомињем да се пре два-три дана десио један инцидент у Карловцу где је претучен Милош Муслин, Србин од 17 година, ногометаш локалног ногометног клуба само зато што је грађанин Републике Хрватске српске националности. То је жалосно да председник државе и председник Владе нису се о томе ни огласили да штите своје грађане, ма где они били. Још једанпут, хвала вам најлепше.