Вести

Вучевић: Још 40.000 пакета за пензионере, примаоце социјалне помоћи

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и потпредседник Српске напредне странке, изјавио је да је током епидемије корона вируса привреда била успорена, али да се није зауставила. Вучевић је рекао да се то најбоље види по броју незапослених у Новом Саду јер није дошло до губитка великог броја радних места.

"Мора се разумети и чињеница је да два месеца већи део привреде није радио био искључен са неизвесном судбином. Мере које је предузела Влада су погодиле мету, а циљ јесте да се очува привреда, посебно из приватног сектора. У Новом Саду 71 одсто запослених ради у приватном сектору. За ових осам година готово за 30.000 повећали смо број запослених. Ми смо април месец завршили са 271 бројем мање запослених него прошле године, а укупно је 666 Новосађана изгубило посао од укупно 160.000 колико је запослених у Новом Саду", нагласио је Вучевић, додајући да су тренутно у преговорима са две велике компаније из једних од најразвијених земаља света да инвестирају у Новом Саду.

Вучевић је истакао да је током епидемије било јако важно не зауставити функционисање града у условима када имате борбу са невидљивим непријатељем као што је вирус.

"Добра је била одлука и председнице Владе и Републике да градоначелнике три највећа града укључе у кризни штаб да и ми будемо на извору информација. Доносили смо одлуке које су биле неопходне, нисмо се улагивали и представљали да смо нешто популарни јер смо предузимали све оно што је било потребно да би се сачували животи грађана.

Нови Сад је можда у неким сегментима имао и рестриктивније мере у односу на друге градове. Не можете бити задовољни када је ико разболи или премине, али какве су бројке биле у оптицају и какав је сценарио претио да се развије могу да кажем да смо задовољни. Сачували смо град и он је функционисао све време, нисмо одустали од кључних инвестиција, нисмо смањивали било какве дотације, нисмо укинули одлуку од 1.јануара да обданишта буду бесплатна. Наше градско саобраћано предузеће је потпуно бесплатно развозило наше здравствене раднике и Kлиничког центра Војводине и Института у Сремској Kаменици и Геронтолошког центра. Нисмо кукали ни запомагали,већ радили.Током ванредног стања подељено је 30.000 пакета пензионерима са нижим примањима, а сада крећемо са још 40.000 пакета за пензионере и примаоце социјалне помоћи и за све који су остали без посла", рекао је Вучевић.

Први човек Новог Сада je истакао да су три кључна фактора што је епидемиолошка ситуација у Новом Саду добра што су грађани у 99 одсто случајева били дисциплиновани, што је здравствени систем добро функционисао, али и што је прилив људи из иностранства био мањи односу на неке делове централне Србије. Вучевић се осврнуо и на пројекат "Србија 2025" за који је рекао да је кључан јер ће се тако знати шта треба да ради у наредних пет година.

"Kрајњи циљ пројекта Србија 2025 је да плате дођу до 900 евра, а пензије на више од 400 евра. Смејали су када смо рекли да ће просечна плата бити 500 евра, а сада када се то догодило, то више ником није интересантно", навео је Вучевић.

 

 

 

Извор: Курир