Вести

Вучевић: Моћници притискају Вучића због Владе

У понедељак или уторак ће се знати предлог састава нове владе Србије. Пре него што мандатарка Ана Брнабић саопшти састав кабинета, имаћемо седницу Председништва СНС. Наредних дана се очекује и седница Скупштине Србије. Дакле, нема потребе да ико буде забринут и да се у јавности ствара нека вештачка драма јер је цео процес избора нове владе Србије у оквиру уставног и законских рокова, рекао је потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Вучевић открива да је од актуелних чланова Владе сигурна само мандатарка Ана Брнабић иако моћни људи и државе врше константан притисак на председника Србије и СНС Александра Вучића, али он не пристаје ни на чије диктате и прекинуо је праксу која је важила до 2012. да Владу састављају тајкуни.

* Како одговарате на критике што нова влада није формирана непосредно после избора 21. јуна, имајући у виду да СНС има убедљиву скупштинску већину. Зашто се то чини уочи истека уставног рока 3. новембра?

- Уставописац и законописци су све предвидели и ми се крећемо у тим роковима, а ти што нам мере време очигледно немају паметнија посла. Формирање Владе није игра бројки и слова, већ врло одговоран посао. Ускоро ћемо пред Скупштину и грађане Србије, који су нам дали историјску подршку, изаћи са предлогом најбољих решења. Никаквих драматичних промена неће бити у политици будуће владе, у вези са реализацијом плана "Србија 2025", наставком борбе против КОВИД-19. Председник Србије Александар Вучић, саопштавајући име мандатара, истакао је да ће нова влада имати пред собом три озбиљна изазова, од којих је највећи Косово и Метохија, али и три важна циља - да подигне економску снагу Србије, здравствену и одбрамбену моћ земље.

* Да ли је тачно да су на председника Вучића вршени притисци, да су многи лобирали и преко странаца за позиције?

- Верујем да то неко покушава и у моменту док ми радимо овај интервју. Притисци и захтеви увек постоје, са разних страна, од моћних земаља и од моћних људи. Али Александар Вучић је још док је сам био мандатар показао да не пристаје на нечије диктате, да може да издржи све притиске и да формира Владу Србије какву су тражили грађани на изборима. А сећате се да су у Србији до 2012. године тајкуни бирали министре. Александар Вучић је томе стао на пут!

* Словили сте за једног од кандидата за председника Владе, али сте једини градоначелник Новог Сада који је изабран на ту функцију три пута узастопно. И председник Србије и СНС Александар Вучић је мандат поверио Ани Брнабић. Јесте ли задовољни том "поделом карата"?

- Пре свега, велика је част и одговорност бити први градоначелник који има три мандата за 272 године Новог Сада. Ја сам веома задовољан и последња три месеца сам увек истицао да очекујем да будем изабран за градоначелника јер сам био и први на листи за Нови Сад. С друге стране, презадовољан сам и својом позицијом потпредседника СНС. То није само питање лојалности, већ изузетне посвећености политици своје странке. Знате, ја нисам нестрпљив човек и сигуран сам да ћу још много добрих ствари урадити и за Нови Сад и за своју странку. Са премијерком очекујем да наставимо сарадњу тамо где смо стали. Ана Брнабић својим радом и резултатима апсолутно заслужује још један мандат. Мислим да је то добра одлука.

* "Сигурно је било кадровских промашаја у Влади", изјавили сте. Колико? На кога сте конкретно мислили?

- Рекао сам да сам лично имао кадровских промашаја у граду и немам проблем то да признам. Уосталом, не постоји политичар у свету који није имао кадровских промашаја или, боље речено, решења која нису показала очекиване резултате.

* Тиче ли се то и коалиционих партнера - СПС или само СНС? Да ли су истинити наводи да ће од десет министара из СНС у новој влади половина бити промењена?

- Сазнаћемо то врло брзо.

* Зна ли се ко остаје? Помињани су Синиша Мали, Бранислав Недимовић... Има ли уопште "сигурних"?

- Има сигурних. То је мандатарка Ана Брнабић.

* Каквих је то, како сте казали, опречних мишљења о кадровским решењима било на претходној седници Председништва СНС? Ко су и(ли) шта су тачке спорења?

- Код нас иначе влада жива демократија. Буде врло опречних мишљења и врло интересантних и жустрих расправа. Рецимо, у изјашњавању око коалиције смо имали подељено Председништво на четири дела. О конкретним кадровским решењима нисмо расправљали. А за избор мандатара смо били једногласни.

* Кад смо већ код коалиционих партнера, остаје ли СПС у Влади? ПУПС Милана Кркобабића и СНП Ненада Поповића? Да ли ће се придужити и СПАС Александра Шапића?

- Ја сам свој лични став изнео на Председништву странке. И поновићу га кад се поново поведе расправа о томе. Било би крајње некоректно да личне ставове износимо по медијима и то пред сам финиш договора о новој влади.

 

 

 

Извор: Танјуг/Српски Телеграф