Вести

Вучевић: Србија је уређена држава у којој се не прави разлика међу грађанима

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је, да је свечано отварање родне куће Јосипа Јелачића доказ да је Србија уређена држава и да се не прави разлика међу грађанима, без обзира на верску припадност.

"Родна кућа бана Јосипа Јелачића представља један од најлепших примера градње у барокном стилу у Новом Саду из 18. века", рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да овај догађај треба посматрати у једном ширем контексту, јер он поседује дубљи социолошки и културни значај.

Вучевић је подсетио да је Србија на основу договора два председника, Александра Вучића и тадашње председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић обезбедила средства у износу од 600.000 евра Хрватском националном вијећу које је постало једини власник овог објекта.

"Град је још 2012. године обновио фасаду, прозоре и кров, с обзиром на то да је реч о објекту који је под посебним режимом заштите и од великог културног значаја", рекао је Вучевић.

Свакако да овај догађај треба посматрати у једном ширем контексту, јер он поседује дубљи социолошки и културни значај, рекао је Вучевић.

У присуству председника Србије Александра Вучића, министра спољних и европских послова Хрватске Гордана Грлића Радмана, а у оквиру прославе празника Хрватске заједнице у Србији "Дан рођења бана Јосипа Јелачића", свечано је отворена кућа бана Јелачића у Петроварадину и представљен пројекат реновирања њене унутрашњости.

На председникову иницијативу, Влада Србије је обезбедила средства за откуп и обнову куће, и њено стављање на располагање Хрватској националној заједници.

 

 


Извор: Танјуг