Вести

Вучевић: Србија неће дозволити нову Олују

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић рекао је поводом подизања борбене готовости Војске Србије, да се Војска Србије размешта на позицијама ка административној линији. Србија неће дозволити нову Олују, 17. март, и наћи ће адекватан одговор, пре свега политички, а не искључујем ни неки други одговор који ће бити адекватан опасности, поручио је министар Вучевић.

Министар Вучевић је, поводом подизања борбене готовости Војске Србије због ситуације на Косову и Метохији, рекао да је након драматичних сцена на Косову и Метохији и драстичног погоршања безбедносне ситуације и директног наставка терора институција из Приштине над српском заједницом, пре свега над Србима на северу, председник Републике као врховни командант издао наредбу да се степен борбене готовости подигне на највиши ниво.

"То значи да је нешто пре 14 часова, начелник Генералштаба Војске Србије издао даља наређења да јединице Војске Србије заузму одређене позиције које су дефинисане у складу са нашим плановима одбране, стратешким плановима, а даље и оперативно-тактичким дејствовањем Војске Србије, све у циљу заштите суверенитета Републике Србије и њених грађана", рекао је министар Вучевић.

 

Војска се размешта на позицијама ка административној линији

Војска Србије се размешта на позицијама које су ка административној линији са Косовом и Метохијом и заузима своје позиције које су у војним документима одређене као позиције Војске Србије у оваквим ситуацијама.

"Од јутрос је заиста кренуло све по злу, нажалост, оно што је председник Републике говорио и упозоравао претходних дана и недеља да се Курти неће зауставити и да ће наставити да спроводи активности које су усмерене на даље угрожавање српске заједнице", рекао је министар Вучевић.

У току је, истиче, "покушај заузимања свих општина на северу Косова и Метохије од стране апсолутно нелегитимних и нелегално изабраних такозваних општинских руководстава, а под патронатом такозване косовске полиције, односно полиције специјалних јединица Приштине".

 

Блага реакција Еулекса, смушена реакција Кфора

"Нажалост, мој утисак је блага реакција Еулекса, доста смушена реакција Кфора. Војска Србије је у контакту са Кфором и очекујемо да Кфор буде далеко више ангажован на терену и гарантује безбедност, слободу и људска права свим грађанима који живе на територији покрајине", додао је министар Вучевић.

У оваквим ситуацијама је, напомиње министар Вучевић, моменат да се Еулекс и међународна заједница, пре свега Кфор, покажу у пуном капацитету и да не дозволе да се наставља прогон Срба.

"То што ће неко да објашњава и да упозорава обе стране, и да им је жао због не знам каквих догађаја, ми немамо времена да слушамо те бесмислене просте технолошке фразе и објаве. Треба да видимо шта на терену треба урадити да спречимо даљу ескалацију. Србија је максимално посвећена наставку дијалога, не желимо ескалацију сукоба, не желимо никакве ратове, не играмо се разних игара", рекао је министар Вучевић.

 

Србија ће наћи политички одговор, не искључујем ни неки други

Министар Вучевић напомиње да Србија неће дозволити никакву нову "Олују".

"Нема Бљеска, нема 17. марта 2004. године. Нећете покупити преостале Србе и потрпати у тракторе и послати ка централној Србији. Ако је то циљ, а по мени јесте, морате знати да ће Србија наћи адекватан одговор, пре свега политички, а не искључујем ни неки други одговор који ће бити адекватан опасности која прети за нашу државу и наше грађане, свакако водећи рачуна да по готово сваку цену чувамо мир", поручио је министар Вучевић.

Навео је да смо са Кфором и са међународним посредницима у сталној комуникацији.

"Ми вршимо тај политички и дипломатски притисак, односно вапај, апел, да се сви дозову памети и утичу на Куртија да га примире и позову ка здравом разуму", рекао је министар Вучевић.

 

Црвена линија за Србију

Црвена линија за Србију је, поручује министар Вучевић, ако неко крене да убија Србе, ако неко крене да им упада у куће, да их протерује, угрожава имовину, децу.

"То би требало да буде црвена линија за цео цивилизовани свет", рекао је министар Вучевић.

Сматра да је у наредним данима преко потребно национално јединство.

"То не значи да немамо право на различита политичка мишљења, на вишестраначје, на политички плурализам, али он не сме да уништава или угрожава државну стратешку позицију у односу на виталне националне интересе. Немамо право да се понашамо као политички неодговоран и неозбиљан народ", закључио је министар Вучевић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1