Вести

Вучевић: Тадић критикујући власт показује своју фрустрацију и политичку неспособност

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке, одговарајући на критике бившег председника Србије Бориса Тадића, али и осталих делова опозиције, како их је назвао залудних критизера о Вашингтонском споразуму, рекао је да тиме само показују сву своју фрустрацију и неспособност због своје политичке потентности управо због оног што су пропустили да ураде или што нису знали да ураде.

 

Грађани разумели шта је потписано у Вашингтону

Прво да кажем да већина грађана сигурно врло добро разуме и подржава оно што је држава урадила на очувању интегритета наше земље, али пре свега очувања националних интереса и заштите Срба на KиМ. И то је пре свега највећа заслуга председника Вучића. То показују и последња истраживања грађана Србије на оно што се дешавало у Вашингтону. Генерално можемо бити задовољни како су нас наши представници заступали. А сви знамо да тамо нису лаке теме биле на дневном реду – рекао је Вучевић и нагласио да се на оно што прича Тадић не треба много ни обазирати.

 

Збрисао у Румунију, и оставио збуњеног Kоштуницу

Свако има право да исказује своје мишљење и то није спорно, али никада нисмо чули шта је друго требало урадити. Никада нисмо чули шта је њихов план и програм за Kосово и Метохију. Осим ако тај план није оно што су радили када су били на власти. А када је Борис Тадић био на власти, Албанци су прогласили независност, а он је тада побегао у Румунију. И истог тренутка је оставио збуњеног Kоштуницу на бини на митингу у Београду. А онда је његова Влада и његов министар спољних послова Вук Јеремић покренуо спор који смо изгубили и данас нам се Албанци смеју том пресудом. Нису могли ни да уђу у Белу кућу и да виде председника САД. Никада нису имали толики број састанака као што има Вучић са највећим лидерима света. Видећете када дође Путин, рекација ће бити да смо издали савезнике на Западу, када будемо са кинеским председником, онда ћемо издати Европу, када оде у Брисел, онда ће издати Русе... Никада неће ваљати, проблем је што они желе да победе Вучића, а то не могу на изборима него се ваљда надају да ће се десити неко чудо. Много је ружно и одвратно да чекају Вучића на питању KиМ. На питању које нико није решио већ 100 година.

 

Милош Обреновић љубио скуте да би Србија постала држава

На критике опозиције да Вучић није на адекаватан начин примљен у Овалном кабинету због столице на којој је седео Вучевић одговара:

Стварно не разумем, па потпредседник САД Мајкл Пенс је стајао па то никоме није спорно. Да вам нешто кажем Милош Обреновић је љубио турске скуте да би Србија имала државу. Он је себе понизио да би нам направио државу, да нам деца не би гинула, а жене ишле у робље. Говорим наравно о том историјском контексту. Вучић је урадио све што треба на достојанствен начин да заштити интересе државе и грађана Србије. Сео је тамо где је предвиђено од стране домаћина, седео је наспрам председника Америке у Овалном кабинету. Примио је један од највећих светских лидера у друштву својим најближих сарадника који при томе стоје док траје тај састанак. Ако је за неког то увреда, не знам, то је за мене част што је наш председник био састанку и што је смео да каже наше ставове и пред Трампом и целом америчком администрацијом. Исто као што каже у Бриселу, Москви и Пекингу.

 

Србија је пријатељ са Руском Федерацијом

О твиту Марије Захарове Вучевић је рекао да је таква реакција била потпуно непотребна и некоректна, али да не жели да иде дубље у анализу јер се због тог гафа извинио и сам председник Путин Александру Вучићу.

Ми смо пријатељи с Руском Федерацијом и једини смо у Европи који смо то смели јавно да кажемо и очувамо. Нисмо увели санкције Русији када су сви уводили, нисмо прихватили да купујемо течни гас од САД. И оно што се десило у Америци није на конто сукоба са Русијом.

Вучевић је затим поново осврнуо на критике Тадића да смо спорзумом у Вашингтону ударили шамар Русији због енергетског споразума одговарајући да је за Тадићево време Србија имала несташицу гаса.

То је све тако неозбиљно што сада Тадић прича. Вучић се са Путином састао 18 пута, био у колони Бесмртног пука, добио орден који је пре нега добио само Никола Пашић... Нажалост, Борис Тадић од себе прави једног политичког кловна. Kажем нажалост је два пута биран за председника државе и понижава ту функцију коју је обављао. Нема никакву конзистетност, него даје изјаве од дана до дана, један дан хоће да уједини опозицију, други дан неће... То што ради и измишља што хоће да нас сукоби са Азербејџаном, Јерменијом сада са Русијом... Видећете када дође Путин рећи ће да нас Вучић свађа са Бриселом – рекао је Вучевић.

На питање да је Трамп обећао да ће посетити Србију Вучевић је рекао да то зависи од резулата њихових избора.

Трамп је показао да је спреман на неке искораке када је реч о дипломатији. Неће Америка направити заокрет у спољној политици, али неку потези нас охрабрију. Убацивањем у споразум Израел само је потврдило да је најближи амерички савезник. Пре Вашингтонског споразума, имали сте споразум Израела са Емиратима, сада се најављује и са Бахреином. Очигледно је да америчка дипломатија има снажан утицај на оно што се дешава на Блиском истоку. Надам се само да Израел неће заборавити да ми имамо двехиљадугодишње пријатељство.

На питање када ће бити конституисана Влада, Вучевић одговара да је и сам председник најавио да ће је бити до краја месеца.

Није спорно и да и ова Влада која ради у техничком мандату ради све време. Битно је када се влада изабере каква ће она бити и посао који ће обављати.

 

 

Извор: Курир/ТВ Хепи