Вести

Вучевић: Тешки дани су пред нама, али морамо изаћи као победници

"Тешки дани су пред нама, али морамо изаћи као победници, предаја није прихватљива опција“, истакао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, сумирајући тренутну епидемиолошку ситуацију у земљи.

Нови Сад се не разликује ни по чему од остатка Србије, велики градови попут Београда и Новог Сада доминирају, али није занемарљиво ни када у малом граду попут Бачке Паланке имате дневно 100 заражених. То вам је као да у Београду имате 10.000, истакао је Вучевић.

Вучевић је подвукао да нема књиге са готовим решењима.

Морамо да доносимо одлуке које су избалансиране са фокусом на очувању живота и здравља грађана, али и да водимо рачуна и о питањима економије. Мислим да је наша држава доносила одмерене и добре мере. Сви чланови Кризног штаба раде веома одговорно, навео је Вучевић.

Први човек Новог Сада је истакао да би и он много више волео да прича о инвестицијама, о европској престоници културе, али да је чињеница да је пандемија корона вирусом обележила 2020. годину.

Надам се да ћемо у 2021. години видети излазак из овог проблема. Пролетос сигурно нисмо мислили да ћемо пред Св. Николу опет имали питање короне. Утисак је да светска медицина још нема потпун одговор, зато и има тих конфузних ставова и различитих мишљења. Решење се тражи, мењају се околности, да ли вирус мутира, да ли се креће другачије кроз време и људе -очигледно да да. Најлакше је било да смо земљу закључали још у марту и затворили је заувек. Можда у том случају не бисмо умрли од короне, али би нам се десило сто других пошасти и проблема, каже Вучевић.

Вучевић наводи да му корона узима највише времена.

Можда се процентуално и 80 одсто времена бавим њоме, али живот не може да стане. Нама је тренутно 100 возача јавног превоза тренутно ван строја, а и у тој ситуацији треба да се организује градски превоз. Што се тиче културних дешавања, успели смо да организујемо и Егзит и Стеријино позорје, Џез фестивал. Егзит остаје у Новом Саду и ту нема никакве дилеме. Очекујемо да ће тај фестивал моћи да се организује као раније.

Вучевић  је навео да ћемо цену за Црни петак који је одржан 27. новембра тек платити, и да ће се то у бројевима показати за недељу дана.

Желим да трговци наставе да раде и да људи купе оно шта им треба, али сада баш да правите редове у једном дану, и да једни носе маске, а други не невероватно је. С друге стране, свакога дана слушам придике колико се чека у Ковид амбулантама. У Новом Саду се прегледа 1.000 људи дневно. А људи сада иду на неку журку или у тржном центру чекају сатима у реду и то није проблем, а јесте ако чекају у реду за преглед сат или два. И још увек у Србији можете да одете на преглед, док у неким богатијим земљама не можете ни да видите лекара, можете мејлом да комуницирате и бирају кога ће сместити у болницу. Људи треба да разумеју колико то све кошта, јер оно здравствено осигурање које плаћамо из плате је просечно за два болничка дана. Данас Србија има много обухватнији ниво здравствене заштите него много богатије државе. Један члан из лекарског тима Кризног штаба, каже да његови рођаци који живе у једној прекоокеанској земљи тамо не могу да виде ни лекара опште праксе, могу да му пишу мејлом. Овде вас нико не пута какво осигурање имате, него сви добијају здравствену помоћ, истакао је Вучевић.

Вучевић је подсетио да наша држава улаже велика средства, осим Клиничког центара Ниша, улагало се и у КЦС, потписан је уговор за Клинички центар Војводине, прави се на десетине општих болница.

Повећање су и плате лекарима, сестрама и техничарима. Оне нису на нивоу оних у Немачкој, али су много веће него што су биле раније. То је знак и снаге државе али и солидарности са лекарском струком. Битно нам је да ти људи остају у земљи, да могу да добију специјализације, а не да вакуум буде по десет година, каже Вучевић.

 

 

Извор: Курир/ТВ Хепи