Вести

Вучевић: Ујединимо се у одбрани Србије

Народни покрет за Србију, чије је формирање најављено за крај маја или јун, по својој је форми надстраначки и осмишљен је као покрет који треба да уједини и различите политичке странке, али и људе који нису чланови странака, изјавио је потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Милош Вучевић.

Вучевић је рекао да је идеја да се дође до уједињавања у шири политички надстраначки контекст, и то не ради прикривене кампање за неке будуће ванредне парламентарне изборе, већ у контексту онога што нам се дешава због Украјине и Косова и Метохије.

"У наредне две године треба да дође до уједињавања свих оних који виде Србију као њихову државу. Кључно питање покрета је Србија са Косовом и Метохијом, али и наша војна неутралност, па наша позиција у односу на блоковску поделу света", рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао да тај покрет још увек није формално-правно дефинисан, да нема строге маргине и да ће се тек развијати.

"Ујединимо се у одбрани Србије од свих видова притисак и уцена", напоменуо је Вучевић.

Говорећи о ставу Народног покрета за Србију према француско-немачком предлогу за Косово и Метохију,Вучевић је рекао да нико не зна шта ће се налазити на преговарачком столу.

"Председник Србије Александар Вучић зна више, али ја не знам", рекао је Вучевић.

На питање да прокоментарише део француско-немачког предлога у којем се каже да ће се обе стране "руководити сврхом и принципима утврђеним у Повељи Уједињених нација", Вучевић је рекао да по Повељи Уједињених нација не може да се узима територија друге државе.

"Помињање Повеље Уједињених нација је у интересу Србије. Они сви беже од Уједињених нација и Резолуције 12 44. Хоће да укину чак и обавештавање Савета безбедности УН о ситуацији на Косову и Метохији", истакао је Вучевић.

Вучевић је рекао да је страни посредницима у преговорима са Приштином циљ да тзв. Косово постане члан Уједињених нација, а да је Београду циљ да се направи договор на основу Повеље УН.

"Мислите да међународни посредници знају шта је споразум који треба да се имплементира? Па, не знам ни ја, а од нас се тражи да се изјашњавамо за сваку ствар. Зашто би ми једини говорили све детаље и отварали све карте? Ко хоће да зна редослед наших потеза нека гледа шта смо до сада урадили. Нека гледају шта смо урадили око уласка тзв Косова у Унеско, па онда у Интерпол, па 28 отпризнавања тзв. Косова, па наш труд да се спречи усвајање резолуције УН о Србима као геноцидном народу", рекао је Вучевић и додао да мора да постоји неки ниво поверења и да Вучић ништа није потписао.

Вучевић објашњава да је есенција политике коју водимо као држава да гледамо како да преживимо, а да сачувамо наше националне интересе.

"Председник Вучић исте ствари говори грађанима на скуповима, као и међународним представницима. Оно што су наше црвене линије, то је да нећемо дозволити посредно или непосредно признање тзв. Косова и нећемо омогућити тзв. Косову да уђе у УН. Такође, нећемо дозволити неки нови Бљесак или Олују над народом са Косова и Метохије. Нама данас треба политика Милоша Обреновића", истакао је Вучевић.

Говорећи о спољнополитичком курсу државе, Вучевић је подсетио да већ 12 месеци слушамо како ће Вучић увести санкције Русији, а да смо једина држава у Европи која их није увела.

"Због тога имамо страховите притиске и политичку штету, али ће остати записано да смо се једини држали међународног права, мада то данас није популарно. Војно смо неутрални, али политички нисмо, јер се од 5. октобра налазимо на пут ка Европској унији", рекао је Вучевић.

 

 

 

Извор: РТВ