Вести

Вучевић: Војска Србије гарант мира у региону

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић гостујући на ТВ Хепи говорио је о плановима за модернизацију Војске Србије, актуелном конкурсу за специјалне једнице и о недавно одржаном сајму наоружања у Абу Дабију који је највећи сајам наоружања и војне опреме у свету.

"Емираћани су тако организовали сајам да буду присутни буквално сви велики играчи, и Запад, земље НАТО пакта, али и Руси и Кинези. Ми смо добро репрезентовали нашу државу, и били смо достојни такве манифестације, а чињеница да је владар Емирата Мухамед Бин Зајед провео више од сат времена на нашем штанду, а укупно је посетио десетак штандова од стотину, показује какав однос има према председнику Вучићу. Имамо неколико важних пројеката које данас развијамо и више нисмо на нивоу да нам наменска индустрија прави само муницију, ракете, мине, већ постајемо потпуно конкурентни према другима и производимо и сложене борбене системе. Они добијају боље карактеристике и перформансе и много су убојитији сада. Наша наменска индустрија је сада у стању да старе системе модернизује, да у њих угради нову опрему и да они постану потпуно конкурентни", рекао је министар Вучевић и додао:

"Са председником Вучићем и министром финансија смо договорили пакет од 370 милиона евра ван буџета који иде у наменску, од тога 100 милиона евра иде директно за нове технологије фабрика, за опреме, алате, погоне, хале у наменској индустрији, дакле да побољшање њихових производних капацитета, а 270 милиона евра исто добија наменска, али за модернизацију наоружања и војне опреме за Војску Србије. То је било невероватно до пре неку годину. Тиме чувамо и "Крушик" у Ваљеву и "Слободу" у Чачку и "Први партизан" у Ужицу и да чувамо "Застава оружје" у Крагујевцу и "Искру" Барич и "Милан Благојевић" у Лучанима и "ФАП" у Прибоју и "Прву петолетку" у Трстенику, јер су то компаније које су битни фактор у локалним срединама јер запошљавају велики број људи. Радујемо се што ће Војска Србије у наредним годинама бити много јача, а данас је десетоструко јача него што је била пре неку годину и она је највећи гарант слободе и независности Србије.

 

Само Србија има дронове самоубице у региону

Набављамо најсавременије наоружање јер тако раде озбиљне државе. Када је реч о дроновима самоубицама, министар Вучевић истакао је да мисли да их ми имамо једини у региону.

"Ускоро их добијамо по основу уговора који смо закључили са Емираћанима и прве количине дронова камиказа очекујемо на јесен. Тиме ћемо значајно повећати нашу убојиту моћ, а реч је о наоружању које видимо да се користи сада у Украјини и Нагорно Карабаху и представља тешко решиву енигму за противничку војску. Морамо да схватимо ризике и опасности за нашу државу и спрам тога да се опремимо", рекао је министар Вучевић и додао:

"При том имамо проблеме да добијемо све што смо купили, онај аранжман који смо имали са Руском Федерацијом данас је немогуће спровести због санкција и рата у Украјини, купили смо најсавременије против-ваздухопловне системе од кинеских произвођача а онда нам друге државе не дозвољавају да дође до нас. Није лако купити наоружање, не стоји оно у рафовима у шопинг моловима, па ви уђете и купите, посебно у овој свеопштој трци у наоружању у свету, где многе земље издвајају додатне цифре за војни буџет. Сви се за нешто спремају само би неки нас да убеде да нама не треба војска и да не треба да улажемо у њу. Тако је било 2012. године када смо били на ивици гашења војске, топили смо топове, проглашавали да нам неки борбени системи нису потребни, да нам то само заузима простор и представља трошак. Војску имате да не ратујете, а и ако дође до рата да можете да се одбраните. Тако раде озбиљне државе. За будуће "специјалце" плата и до 300.000 динара, бенефицирани радни стаж и јефтинији квадрати станова.

Министар Вучевић још једном је позвао оне којима је Србија у срцу, младиће и девојке који су способни себе да тестирају да се пријаве на конкурс за специјалне јединице.

 

Бројне повластице за припаднике војске

Можете да се пријавите без обзира да ли сте служили војни рок или не, иако већина пријављених није служила војни рок и све се ради кроз обуку која је дефинисана од стране Генералштаба. Тренутно су актуелни конкурси за три најелитније јединице - 63. падобранску, 72. за специјалне операције и за "Кобре". Отворена су 534 места, али и да буде највећи број добрих кандидата биће и више. Почетна плата је 220.000 динара, али она са свим примањима може да иде и до 300.000 динара, и имате бенефицирани радни стаж, јер на 12 месеци имате 18 месеци радног стажа, дакле за 50 посто. Такође, имате могућност да купујете станове по повлашћеним ценама, за 500 или 550 евра по квадрату. Имате и посебан систем здравствене заштите. Када сте у војсци имате много мање расходе. Верујем да ће бити конкурс успешан.

 

 

Извор: ТВ Хепи