Вести

Вучевић: Желимо да покажемо демократију СНС-а у пуном систему

Изборна скупштина Српске напредне странке биће одржана у периоду од 21. до 24. октобра, саопштио је потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Милош Вучевић, после седнице Главног одбора странке.

Вучевић је новинарима рекао да ће изборну скупштину чинити 4.000 делегата као и да се након изборне скупштине у највишим страначким органима очекују нова лица.

Донета је, рекао је, и одлука о утврђивању броја делегата из свих општинских и градских одбора Српске напредне странке на територији Србије.

Председништво Српске напредне странке, рекао је Вучевић, биће задужено да технички припреми и спроведе све радње у периоду до одржавања конгреса.

Вучевић је рекао да је било предлога да се одложи избор председника странке до маја следеће године, односно да се председник не бира на следећем конгресу, већ после предстојећих председничких избора.

"Желимо да изборне радње крену од месних и општинских одбора и да наши чланови у тим одборима могу да кандидују људе, да отворено о томе разговарају, изнесу своје мишљење и кажу ко по њима треба да буде у Главном одбору, у Председништву, да кандидују људе за најважније функције у странци", навео је Вучевић.

Истакао је да је циљ да се покаже демократичност Српске напредне странке у пуном капацитету.

"Ми смо веома поносни на то јер смо ми пример свим другим странкама како се организују сви унутарстраначки процеси и како се гаји култура различитих ставова", рекао је Вучевић.

 

Вучић има моралну обавезу да прихвати кандидатуру

Вучевић је изјавио да огромна већина чланства Српске напредне странке очекује да Александар Вучић настави да је води, као и да је његова морална обавеза да прихвати кандидатуру за председника Републике Србије.

"Има моралну обавезу према пристојној Србији, према свим грађанима који желе да виде Србију као модерну, пристојну државу која се развија, напредује, побеђује, поштује све своје и грађане и суседе, али која не да на себе", рекао је Вучевић.

Одговарајући на питања новинара, Вучевић је подсетио да је Вучић више пута поновио да има "озбиљну задршку" да ли да се поново кандидује за председника странке.

"Верујем да сви који сада стојимо пред вама немамо дилему да би он требало то да уради и очекујемо то од њега, али очигледно код њега постоји задршка по том питању", рекао је Вучевић.

Навео је да је на седници било различитих ставова по том питању - предлога да се одложи избор председника странке, али и оних који су мишљења да треба одмах изабрати председника странке на предстојећој изборној скупштини Српске напредне странке.

"Није донета одлука. Чућемо сви какав је став председника Вучића о томе", додао је Вучевић.

 

Избори треба да буду на територији целе Србије

На данашњој седници Главног одбора Српске напредне странке није било речи о припремним радњама и спровођењу председничких, вероватно и парламентарних избора на пролеће следеће године на територији Косова и Метохије, али странка нема ни "промил сумње" да избори треба да се спроведу свуда где живе наши грађани, на територији целе Србије, па и на Косову и Метохији као делу њене територије, рекао је Вучевић.

Вучевић је рекао и да је Извршни одбор Српске напредне странке предвидео делегате за страначку скупштину и са територије Косова и Метохије.

"Имаћемо представнике на нашем конгресу са територије Косова и Метохије, као и из других делова Србије и за нас ту нема никаквог одвајања. Сигуран сам да ћемо и овај пут, на пролеће следеће године, имати снаге, знања, умећа и вештине да организујемо изборе за републичке спрске органе и на територији Косова и Метохије, као што смо и до сада радили, иако је то ужасно тешко и компликовано пошто имате опструкцију Албанаца, институција у Приштини, али и дела међународне заједнице", рекао је Вучевић.

Када је реч о предстојећим локалним изборима на Косову и Метохији Вучевић је позвао све Србе са те територије да подрже кандидате које је предложила Српска листа.

"Ми пружамо јединствену и снажну подршку свим кандидатима Српске листе и позивамо све Србе са Косова и Метохије на потпуно јединство, да подрже наше кандидате које је предложила Српска листа", рекао је Вучевић.

Истакао је да је много важно да "политички одбранимо" наше општине и да српска заједница задржи своја управљачка права на територији Косова и Метохије.

Вучевић је нагласио да је то услов свих услова за даљи опстанак Срба на Косову и Метохији и додао: "Била би катастрофа ако почнемо да губимо српске општине на територији Косова и Метохије зато што смо несложни, а Албанци постигли јединство да победе у већинско српским општинама само играјући на карту нашег нејединства које се увек потпирало и албанском активношћу, а и мало међународном заједницом и нашом, нажалост, некад неслогом".

 

 

Извор: Танјуг/Ало