Вести

Вучић: БИА је стуб безбедности и одбране државе

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на обележавању Дана Безбедносно-информативне агенције, да је Безбедносно-информативнa агенцијa стуб безбедности и одбране државе, да са најсавременијом опремом може да одговори на све изазове савременог друштва, као и да је Безбедносно-информативнa агенцијa сада најснажнија у својој историји.

Вучић је на облежавању 122. годишњице од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове и 19 година од оснивања Безбедносно-информативне агенције, рекао да је Безбедносно-информативнa агенцијa обновљена после НАТО бомбардовања 1999. године и у људском и техничком смислу.

Како је рекао, Безбедносно-информативна агенција је стуб и одбране од тероризма, али и од деловања страних служби и гарантује сигурност, независности и стабилност, као и економски напредак Србије.

"Могли сте да видите колико је Безбедносно-информативна агенција у опреми и снази напрадовала, видели сте ситуациону собу и друго. Урадили смо чак целу ову зграду, обновили све што је било срушено, тунели су били затрпани 1999. године, док сада имају нови тунели и све зграде су међусобно повезане. Видели сте најсавременије хемијске лабораторије, где се испитују узорци експлозива и дрога...", рекао је Вучић.

Вучић истиче да Безбедносно-информативна агенција има најмодернију опрему и да може да одговори свим изазовима савременог друштва.

Каже да су много важнији људи који ту раде и који су посветили животе очувању државне безбедности и посветили се вишим националим интресима.

Вучић је додао да они раде 24 сата, седам дана у недељи и да су увек на дужности, као и да одговарају на задатке брзином која Србији гарантује сигурност и безбедност.

Од Безбедносно-информативне агенције зависи сигурна и стабилна земља, а не трчи јавно да се хвали о томе и не преузима заслуге за шта је све заслужна, нагласио је Вучић.

Захвалио је припадницима Безбедносно-информативне агенције коју су ризиковали посебно у неколико последњих акција у борби против криминала, постављали прислушне уређаје у аутомобиле и станове људи који су друге убијали и само због једног погрешног погледа.

"Знали су да безбедност грађана и сигурност државе увек мора да буде приоритет њиховог деловања", рекао је Вучић. Каже да стране службе посебно делују по питању прикупљања обавештајних података о економском стању у земљи и како да угрозе економску безбедност.

И због деловања Безбедносно-информативне агенције имамо успешну економију, истакао је Вучић.

Хвала вам што чувате све традиционалне вредности и разумете кроз шта је Србија морала да прође, рекао је Вучић.

Каже да Безбедносно-информативна агенција сада има и продавницу као и друге земље где могу да се купе дуксеви, ножић и слично и честитао им на томе. Увек ћете бити на удару таман онолико колико је на удару јака, слободна и самосвесна Србија, поручио је Вучић.

"Ваша улога је зато толико значајна, наш посао је да додатно помогнемо да имате све техничке капацитете, да нађете још младих људи верних држави Србији. Молим вас да се ослоните на младе људе и кадрове. Честитам на резутлатима, хвала на храбрости", рекао је Вучић.

 

БИА има једну од најбоље опремљених лабораторија

Вучић је обишао током посете Безбедносно-информативне агенције, лабораторије и Оперативни центар Београдског центра Безбедносно-информативне агенције и истакао да ни у најразвијеним западним земљама нема тако добро опремљених лабораторија као што је у Безбедносно-информативној агенцији .

Вучић је подсетио током посете да је за време НАТО бомбардовања 1999. године била уништена лабораторија Безбедносно-информативне агенције, али да је она сада још лепша и боље опремљена него стара.

Додао је да се ту све ради за потребе Безбедносно-информативне агенције, на пример, анализа врсте експлозива, дроге и све друго што је потребно, као и за правосудне органе.

Вучић је истакао да, поред софистициране опреме, ту раде људи са веома великим искуством.

"Џаба опрема да нема вас и у најразвијеним земљама запада нема овакве лабораторије", додао је Вучић.

 

Модерна стиже у новембру, а ускоро и руска из Торлака

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће у наредних недељу дана примити трећу дозу кинеске вакцине и позвао све грађане који су примили прве две дозе да приме и трећу.

Вучић је након обиласка Безбедносно информативне агенције рекао да ће председница Владе Републике Србије Ана Брнабић данас примити трећу дозу, највероватније фајзерове вакцине.

Вучић је одговарајући на питање новинара о трећој дози вакцине рекао да вакцина модерна у Србију стиже у новембру.

Истакао је да ће ускоро Србија имати 1,5 милиона доза произведених у Торлаку.

Рекао је и да фабрика вакцина за кинески синофарм напредује, сада, додао је, радимо на ширењу капацитета у производњи вакцина.

Очекује да ће кинеска вакцина већ од лета почети да се производи у Србији.

Подсетио је да је Србија набавила и најновије лекове против корона вируса, те додао да се нада да ћемо амерички МСД лек имати први у Европи, а цена једне пилула кошта 400 долара.

Председник је поновио позив грађанима да приме трећу дозу и констатовао да су запослени у Безбедносно-информативној агенцији 50 одсто примили кинеску, а 50 одсто руску вакцину, док је у полицији и војсци тај однос, рекао је, мало другачији.

 

Уздржите се и не подржавајте неодговорне потезе Приштине

Вучић је изјавио да је било незваничних примедби и разговора, након његове изјаве да је у дешавањима на северу Косова и Метохије прошле седмице умешан страни фактор, и да о томе не може прецизније да говори, али је поручио и замолио западне партнере да не подржавају такве једностране и неодговорне потезе Приштине, који могу да коштају нечијег живота.

"Било је неофицијелних примедби и разговора, али, мени је било довољно да кажем људима да само прочитају своја саопштења, да не морају да слушају шта сам ја рекао", рекао је Вучић одговарајући на питање да ли је било или очекује ли да буде реакције након те његове изјаве.

Вучић је подсетио да је чак и сам рекао да Србија жели најбоље односе са Великом Британијом, што је тачно, будући да је много уложио и личног ауторитета да имамо најбоље односе са Британијом, која нам је помогла око набавке Астразенека вакцина и финансирања изградње Моравског коридора.

"Али, прочитајте саопштење Амбасаде у Приштини, и све ће вам бити јасно. У њему се каже да је баш лепа, нормална и да подражавју ту дивну акцију против криминала и корупције. На то не можете ништа да кажете, осим - немојте да нам вређате интелигенцију", рекао је Вучић.

То је, каже, можда претерана реченица, али је искрена, и верује да је рекао истину, јер чак и да се оставе по страни да неко осам пута упада са аутоматским наоружањем, оклопним возилима иако нема право, тобожњи прекршаји за које би гонили људе са севера су веома спорни.

"Са њихове стране можда је то у реду, јер је Косово за њих независно, али са наше није, ни по Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 не би било у реду ни да прекршајне казне изричу, јер је за те људе једина територија на којој живе, територија Србије", рекао је Вучић.

Зато је поручио да, када постоји таква врта конфликта, идејног и реалног, када је важно да се по сваку цену избегне ескалација, такве потезе не треба подржавати.

"Немојте то да радите и подржавате и очекујете од нас да кажемо да је ''баш дивно што сте упуцали Срећка Софронијевића''. То не могу и нећу да кажем. Како би реаговала нека друга велика сила, да је било другачије, да смо се ми умешали у њихове послове. Шта би било да је Софронијевић погинуо, рекли би да се акција отела контроли… Молим вас да се бар мало уздржите", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће Србија са Великом Британијом градити добре односе, најављујући да би ускоро требало да путује у Глазгов на велики самит који ће окупити 90 светских лидера, што ће бити прилика да разговара и са британским званичницима.

То, каже, једва чека, јер је увек имао изванредне разговоре са њима, али и поново упитао коме је у интересу да неко оде са пушкама на готовс и бојевом муницијом на север, због чоколадица.

"Шта ћете да им кажете, да нису платили царину, а они да кажу да је за њих ово иста држава", додао је Вучић.

Вучић је истакао и да је јуче и данас требало да се спроведе слична акција у Гњилану и Урошевцу, да би се показало да је реч о акцији против корупције, да би направили медијски трик.

"Али, када су чули да знамо сад воде истрагу како то Вучић зна… И сад је највећи проблем у Приштини како смо знали", рекао је Вучић додајући да није реално да туђе безбедносне службе имају боља сазнања од српске на Косову и Метохији.

Зато је, понавља, важно да се чува мир и да се не подржавају неодговорне акције које су могле да коштају нечијег живота.

"Да се извињавам због емоције, можда могу, али због речи не могу и нећу и зато молим партнере са Запада да се понекад уздрже", рекао је Вучић.

 

Безбедносно-информативна агенција у функцији заштите државе, а не било које партије

Вучић је изјавио да припадници Безбедносно-информативне агенције нису у функцији заштите било које партије већ искључиво заштите државниих и националних интереса.

Вучић је, такође, поручио да се, са друге стране, они полицајци и припадници Безбедносно-информативне агенције који учествују у извршењу кривичних дела процесуирају и кажњавају.

"Сваког дана или недеље по један је ухапшен, процесуиран или осуђен. Тако се то ради у свим нормалним земљама света, као и код нас. Суд одлучује да ли су криви или нису и све је чисто као суза", рекао је Вучић.

На питање новинара зашто данас на представљању активности Безбедносно-информативне агенције није било ни речи о Јовањици, с обзиром да су поједини припадници ове агенције на оптужници Јовањици 2 ,односно да су директно сарађивали са подземљем, Вучић је рекао да је тај проблем решен и да су ти људи процесуирани.

"Ако неко учини кривично дело, процесуирате га. Ти људи су ухапшени и процесуирани и какав проблем сад постоји, да их стрељамо или је суд довољан", запитао је Вучић.

Истакао је да је суд довољан, тужилац подиже оптужницу, затим иде процес и судија у складу са законом доноси пресуду.

"Људи из Безбедносно-информативне агенције су се похвалили својом највећом акцијом у којој су учестовали, хапшењем најмонструознијих убица, која не би била могућа без учешћа храбрих полицајаца из Министарства унутрашњих послова", рекао је Вучић.

Такође, по питању случаја Јовањица је рекао:

"Имао бих ја разна питања да поставим - зашто неко није сачекао да се види коме иде марихуана и ко је главни у том ланцу и да видимо ко су ти највећи нарко дилери, има ту много питања".

Нагласио је да нико не може да каже ништа о учешћу врха државе у случају Јовањица на било који начин и да се ту само ради о нападу на њега као председника државе, али и на све наше безбедносне службе.

"Што се тиче оптужби за уплитање врха државе, апсолутно га није било и све је засновано на неистинама, ничега није било од почетка", рекао је Вучић.

Рекао је да је поносан на припаднике Безбедносно-информативне агенције који нису учинли ниједно кривично дело, а да ће они који јесу да одговарају.

"Србија је суверена, самостална и независна држава и у складу са тим је снага Безбедносно-информативне агенције веома значајна за нас. Безбедносно-информативне агенције доприноси да Србија буде много успешнија. Безбедносно-информативне агенције је веома поштована у целом свету због професионализма, храбрости и посвећености. Ови људи се боре на дневном ниову и увек су у функцији не заштите неке политичке партије већ заштите државних и националних интереса", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Ало