Вести

Вучић: Били смо сведоци најбруталнијег политичког насиља

Синоћ смо у Београду били сведоци најбруталнијег политичког насиља у последњих неколико година, изјавио је председник Србије, Александар Вучић, поводом синоћњих демонстрација у Београду, и истакао да је, иако су неки покушали да протест правдају причом о вирусу корона, очигледно да је то био агресиван политички протест, притом непријављен, дакле противзаконит.

Вучић је поручио да је Србија у претходних осам година, за разлику од неких ранијих времена, у потпуности поштовала слободу окупљања, демонстрације, слободу другачијег израживања и мишљења, и никада ни на који начин није угрозила то право својим грађанима.

"Синоћ, иако су неки покушали да правдају причом о корона вирусу, били смо сведоци агресивног политичког протеста, не дуго по отпочињању протеста. Незаконитог, непријављеног полицији, у супротности са свим правним актима", рекао је Вучић.

Додао је да су, иако нема сумње да су се на почетку окупили и људи који су мислили да су ту због короне и незадовољства због могућег пооштравања мера, што му је разумљиво, лица десничарске оријентације, профашистичких организација, напали Скупштину Србије и ушли у њу.

То, подвукао је, представља извршење најмање два тешка кривична дела.

"Више сати су брутално нападали припаднике полицијских снага, вређали их, каменовали, тукли... Полиција се понашала достојно, трпела невероватне притиске и одговорила тек када су лица заузела скупштински хол, оштетили врата и друге предмете", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да је посао полиције у свакој земљи да заштити државне институције, објекте државне намене, најважније државне објекте.

"Не постоји ниједна земља у свету где то можете да чините некажњено", рекао је Вучић.

 

У протестима било уплива и иностраних служби

Вучић је изјавио да је јасно да је у демонстрацијама у Београду било уплива не само криминалног, већ и иностраног фактора.

„Тај политички скуп је био добро организован. Подбацио је део наших бездносних служби. Видели смо касније да је било уплива не само криминалног, већ и иностраног фактора, то јест страних служби“, објаснио је у обраћању грађанима.

Вучић је рекао да су то унутрашњи задаци којима ће служба морати да се позабави на неупоредиво озбиљнији начин, него што су радили до јуче.

Истакао је да је полиција преузела ствар у своје руке, суочена с тим, и вратила контролу над објектом народне скупштине.

Пристојни и мирни људи су се, како је додао, сами склонили, јер им је било довољно када су видели како су неки нападали полицајце и у томе нису желели да учествују.

„Неколико стотина лица учествовало је у немирима. Пет полицијских аутомобила је запаљено, 43 полицајаца поврђено, а један има фрактуру лобање“, рекао је Вучић приказући и фотографије убодних рана које су задобили чувари реда.

 

На протесту било и особа са простора бивше Југославије

Вучић је изјавио да су синоћ на протесту биле и особе са простора бивше Југославије, које су познате по криминалним активностима и које су учестовале у нередима и нападима на српску полицију.

"Постоје бројни докази и упознаћемо и комшије у реигону са тим. Затражићемо одговоре у тим земљама на питања шта су тражили овде синоћ, откуд ту и шта је био њихов циљ и намера", рекао је Вучић.

Запитао је председник Србије да ли стварно мисле да је могуће да се сруши једна држава на такав начин.

 

Никоме нећемо дозволити да угрози мир и стабилност

Вучић је поручио да Србија никоме, ни у земљи, ни ван земље, неће дозволити да било ко угрози мир и стабилност државе.

"Разумем политичке фрустрације оних који нису ушли у парламент, који сваку смрт доживљавају као шансу за свој политички живот, на то имате право, али немате право да угрожавате полицајце, упадате у државне органе, јер Србија неће дозволити да угрозе мир и стабилност, нећемо то дозволити никоме ни изнутра ни споља", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је то његова порука "онима споља" који мисле да држава Србија не зна са колико су прстију били умешани у протесте испред Скупштине Србије.

Kаже да је синоћ нанета огромна материјална штета и штета угледу Србије.

"Важан је био само један циљ - нанети штету угледу Србије и направити тежак увод и под већим оптерећењем да делегација путује у Брисел и Париз, да не можемо да будемо снажни колико смо могли у тим разговорима и преговорима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се показало да је био у праву када је говорио о притисцима споља.

"Најсмешније је да погледате како неки тобож либерални медији из региона и неки који су антисрпски настројени и траже једино признаје од нас, хвале Љотићевце, стају на страну оних који су упадали у скупштину, а траже да не буде разговора о Kосову, да побијемо митранте, укинемо 5Г мрежу коју немамо и прогласимо Галилеја за лудака јер мисле да је земља равна плоча. То им не смета, јер је био важан само циљ нанети штету угледу Србије", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће полиција бити у стању да заштити државу од политичког екстремизма, десничарских група, профашистичких, наводећи да је јучерашње понашање полиције било изнуђено, први пут у осам година, јер није било начина да се зауставе особе које су коритиле каменице, праћке, ножеве, боксере, молотовљеве коктеле за уништавање полицијских возила

"Они нису говорили о корони, већ издаји, мигрантима, 5Г мрежи, земљи као равној плочи и нису први пут направили тај инцидент већ су га најављивали и раније и дочекали су прилику да то ураде", рекао је Вучић.

 

Лаж момка да је његов отац умро,јер није било респиратора

Вучић је изјавио да су поједини медији на протесту представљали као хероје особе са криминалном прошлошћу, као и да је ноторна лаж коју је изрекао један момак да му је отац умро зато што у Земунској болници није било респиратора.

Вучић је рекао да су ти медији износили бројне неистине како би се направила штета Србији и да су тако као хероја представили човека чији отац наводно преминуо јер није било респиратора у поменутној болници, што је "језива лаж" пошто су лекари користили и инвазивне и неинвазивне методе и пребацивали тог човека у интензивну негу са респиратором.

"Све су радили што треба и борили се за њега до последњег секунда", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је Земунска болница друга или трећа у Србији по броју респиратора и да никада ниједан респиратор ту није недостајао.

Вучић додаје и да је тај момак особа врло лоше прошлости, осуђивана за преркшајна и кривична дела, као и да је та особа стављала прст у уста свом професору на часу.

"Друго лице на које су се позвали, да људи знају, има надимак Робија, лажно се представља као пољопривредник из Пазове, а у ствари је са Новог Београда, вишеструко осуђиван из криминалне средине".

Вучић је рекао да те особе држе придике власти и поручио тим медијима да од њих не праве јунаке.

"Нормалну и пристојну Србију нећете моћи да уплашите да одступи у страху од батинаша. Наш посао је да штитимо пристојну Србију и заштитићемо нормалну Србију од оних који би да сруше будућност Србије", рекао је Вучић.

"Све што је на лажима засновано и на насиљу не може да прође. Али, неће нас уплашити претањама и насиљем у намери да створимо пристоујну змељу" поручио је Вучић.

 

Јасан покушаја слабљења позиције Србије

Нема никакве сумње да су они који су оно синоћ радили имали намеру да ослабе позицију Србије, подвукао је Вучић.

Вучић је упитан да ли се ради о покушају да се откажу разговори у Паризу и Бриселу, као што то указује анализа ЦЕАС-а, у којем се наводи да је било у питању слабљење позиције Србије, у чему се познаје руски печат, рекао да постоје докази о уплетености функционера неких регионалних служби.

„О свему другом можемо да говоримо накнадно, након детаљне анализе. Не мислте ваљда да је било случајно, да је некоме ко је дошао због короне пало напамет да уђе и заузме Скупштину“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да уместо да грађански Београд буде срамота таквог протеста неки су се "залепили" за слику Срђана Нога, оних што су носили вешала, представљају најружније лице Србије, само зато што су помислили да би свој „фићфирићки интерес“ остварили.

Вучић је подсетио да су председнички избори и избори за Београд за годину и по, и позвао их да на њима победи, уместо што морају увек своју земљу да урушавају.

Вучић је рекао да су им они који су најгори талог политичке сцене Србије добри само што су наводно у стању да униште нешто.

„Било је отузно гледати како шамарају опозиционе лидера, али то је када себи допустите тако нешто“, истакао је Вучић.

 

У Париз путујем ујутру, не плашим се протеста

Вучић је изјавио да ће уместо вечерас у Париз на састанак са француским председником Емануелом Макроном отпутовати сутра, а ноћ ће провести у згради Председништва, како би показао онима који су најавили протесте за поподне да их се не плаши.

Вучић је упутио молбу грађанима, али и политичарима који позивају на окупљање у јеку пандемије вируса корона, да буду одговорни и размишљају о животу својих комшија и ближњих.

"Ја позивам људе да не излазе на демонстрације, не зато што их се плашим, ја ћу бити овде, путоваћу ујутру у Париз уместо вечерас, бићу мање одморан за разговоре са Макроном, само да бих вам показао да се нимало не плашим никога и ничега, јер сам одабран од народа и знам колику подршку имам за одговорну политику и за политику успеха пристојне, модерне и нормалне Србије", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да ће у Париз и Брисел отићи не да било шта изда, како су му синоћ на протесту узвикивали, већ да се бори за Србију, Косово и Метохију, наш народ и интересе наше земље.

"То је мој посао и моја политика и то ћу да радим, јер нећу дозволити било коме ко себе назива екстремистима, љотићевцима и осталима да нам држе патриотске придике и лекције", рекао је Вучић.

Вучић је поновио је да синоћни протести нису имали никакве везе са короном и најављеним мерама, те подсетио како су брзо нашли решење када су се стууденти пожалили да желе да остану у домовима.

Вучић је још једном упутио молбу грађанима да се не окупљају данас, јер је данас други најгори дан од почетка епидемије у нашој земљи, јер је број заражених 357 лица, 11 преминулих и 118 људи на респираторима.

"Тај број се сваког дана драстично увећава, Београд је највећи проблем, молим да се понашају одговорно", рекао је Вучић и поручио да ће држава дозволити окупљања, али уколико су без насиља и напада на полицију.

Поручио је политичарима који позивају на протест да ако мисле да ће на тај на силу да постигну резултате да Србија више није земља коју ће "уздрмати" до темаља групе екстремиста и неколико спољних служби.

 

Биће поштрене мере, ја сам за полицијски час

Вучић је рекао да сутра заседа Кризни штаб и да вероватно неће бити увођења полицијског часа, али ће мере бити пооштрене у Београду, да није имао подршку да се уведе полицијски час, мада и даље сматра да је то требало учинити.

Вучић је рекао да је у последњих 24 сата 357 новозаражених од 8.600 тестираних, да је 11 људи преминуло, а 118 на респираторима.

Вучић је истакао да је Београд највећи проблем и да се број оболелих увећава као и да је о мерама имао тешке разговоре са премијерком и министром здравља.

"За разлику од Ане (Брнабић) и (Златиобора) Лончара сутра штаб доноси одлуку за коначне мере, биће поостравање мера за Београд", рекао је Вучић.

Вучић је указао да и даље сматра да је полицијски час неопходан, имајући у виду тезину ситуације и да у болницама више нема места, али да је за забрану кретања потребно увођење ванредног стања.

"Кризни штаб и Ана и Лончар ће донети одлуку, а да не буде полицијског часа", рекао је Вучић и поновио да је ппоритв тога и да мисли да је једини спас забрана кретања.

"Овако плашим се да идемо на руку свима који желе да се додворе људима, а неће довести до брзог оздрављења и спречавања заражавања", упозорио је Вучић и додао да је морао да јавно изнесе свој став, па и да буде предмет удара.

Они ће вас суттра обавестити о мерама, скраћењу радног времена клубова и осталог и поостравању спровђења казни за неношење маски....

"Ја сам рекао да ћу да постујем мисљење струке и прихватио после свега од синоћ, за мене би било страмота да под притиском батинаша одступим од својих речи", рекао је Вучић и истакао да је снага његовог тима и у томе да не одлучује он сам, већ поштује већину и колеге, као и да не може сам да уведе ванредно стање.

Вучић је рекао и да лека за корону нема и да нема ни вакцине и да остаје само одговрност и залагање лекара.

"Лек нису каменице, ни молотовљеви коктели. То је оружје и наноси повреде свима нама", указао је Вучић и позвао грађане да се понашају дисциполиновано, јер у Београду висе нема решења.

Вучић је напоменуо и да се најтеже ствари дешавају после четири, пет дана, тако д аје јасно да то нема везе са изборима ни дербијима већ са недовољном одговорношћу и недисциплином.

 

Насиље неће проћи, сачуваћемо мир и стабилност

Насиље неће проћи, мир и стабилност ћемо очувати, а у Паризу и Бриселу борићемо се за Косово и Метохију и за Србију, поручио Вучић.

Вучић је позвао грађане на дисциплину и одговорност, како би се сачувало здравље, а пре свега најстаријих грађана, како би се сачувале болнице и помогло здравственим радницима.

"Видећете колико сам у праву за политичке протесте, јер вероватно неће бити полицијског часа, али их то неће спречити, јер су увек били мотивисани политичким намерама, кад немају подршку грађана...", рекао је Вучић.

Вулић је обећао да ће се у Паризу и Бриселу борити за нашу земљу, те додао да грађани не морају да брину што ће бити одсутан, јер никакво насиље неће бити толерисано.

"Сви који су учествовали у спаљивању аутомобила, повређивању полицајаца, биће строго кажњени, у складу са законом. Никакве милости неће бити. Једном морају сви да се науче реду и поштовању закона. Компромиса са насиљем хулиганима неће бити", поручио је Вучић.

Вучић је додао да је за политичке компромисе и разговоре, увек је спреман, али ако има рациа и ако је смислено.

"А, ја ништа рационално нисам чуо, осим да је земља четвртаста, да мигранте треба да побијемо и да сам издао нешто што нисам. А, то је било једино што сам могао да чујем синоћ", рекао је Вучић.

Вучић се захвалио припадницима полиције, војске, који обављају посао свуда по земљи, као и нашим здравственим радницима, "чудотворцима", верним и марљивим људима.

"А, свима који мисле да ће споља да прегазе Србију - Србија је тврд орах, много трвђи него што мислите, да бисте могли да је срушите. Србија не само да ће преживети, већ ће бити још снажнија и успешнија. Економски нећете моћи да је сломите, како сте мислили и како сте раније, после 2000. године успевали да учините", закључио је Вучић.

 

Подржали би било кога, само да напакосте Србији

Вучић је рекао да ће поједини политичари из Хрватске и других земаља подржати било кога, без обзира на њихове ставове, уколико на тај начин могу да покушају да напакосте Србији и њему.

Упитан за реакције политичара из Хрватске на јучерашњи протест, посебно бивше премијерке Јадранке Косор, која је рекла да ће тражити избацивање СНС из ЕПП, што није тражила за ЦДУ када је немачка полиција реаговала на протесте у тој земљи, Вучић је рекао да они знају да је полиција у свим земљама Европе реаговале по десет пута оштрије.

Вучић је рекао да је синоћ српска полиција чекала, ћутала и трпела, а одговорила тек када су демонстранти заузели објекат и кад су их погодиле многе каменице.

"Они то све знају, али мени је интересантно како се пронађу да подрже оне најгоре, који се не либе да кажу да су и Хитлерови симпатизери, као нека од ових лица која су упадала у парламент и њих ће да подрже... само да би напакостили Вучићу и Србији", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је довољно прочитати Ива Давора Штира који је пре неколико година рекао да за Хрватску настају проблеми са Вучићем и да ће морати другачије да се понаша према Србији, јер је земља јача.

"Могу да дођу најгори, да раде шта желе, само је важно да се нешто уради против нас. Нека они раде свој посао, укључују, искључују кога хоће, мене занима шта могу да урадим за своју земљу", рекао је Вучић.

Вучић је навео да гадости које је прочитао у хрватским медијима показују колика је заинтересованост, координираност у акцијама и нападима на нашу земљу.

"Ја сам задовољан што у Србији нема таквог одговора", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је довољно погледати шта пишу известилац за Приштину у Европском парламенту Виола фон Крамон или Флоријан Бибер, који хвали Срђана Нога и објашњава да је то због короне.

"Па, хоће ли сад кад нема полицијског часа да умири Срђана Нога или неког, неће, јер није корона била у питању, већ политички интереси и спољно политички интереси за слабљење Србије", рекао је Вучић.

 

Ђилас тражио казне за хулигане 2010, а данас је то дивно...

Вучић је изјавио да његови политички противници и тајкуни немају шта да понуде грађанима, осим мржње и да у свакоме траже савезнике, пошто их народ неће на власти.

Упитан како коментарише изјаву Драгана Ђиласа који је рекао да ће власт рећи да су то били "његови хулигани", а нису, већ народ који се спонтано окупио, као и одакле спонтано окупљеном народу оружје којима су повређени полицајци, Вучић је рекао да се од јуче нигде није огласио све до ове конференције и да није ни могао да каже да је неко нечији хулиган.

Изгледа да се Ðилас расправља сам са собом, додао је Вучић.

Вучић додаје да има можда око 10 одсто људи који ништа не слушају и мрзе њега лично и да опозиција тим људима нуди као решење каменовање полиције.

"Ви, који сте убили Ранка Панића, иако смо имали дозволу за тај протест, а ви је сада нисте имали... Нисте нам дали да прошетамо и ниједну каменицу нисмо бацили, нити смо неког уболи ножем, нити смо запалили неки полицијски аутомобил", нагласио је Вучић.

Вучић је прокоментарисао и да на протесту против геј параде 2010. године, после којег је Ђилас тражио да буду строго кажњени хулигани, јер је било насиља над полицијом, учесници протеста су тада имали некакав политички разлог и нису улазили у државне објекте и институције.

"То сте (Ђиласе) тражили пре, а данас тврдите да је то дивно и лепо... Различити аршини за различита времена, али озбиљни људи морају да имају одговорне ставове и приступ".

Вучић је рекао да ти политичари мисле да ће да га уплаше дреком 4.000 или 5.000 људи на улици и истиче да СНС може сваког тренутка да изведе на улицу 200.000 људи, али да то неће да ради, као и да је СНС била једина странка која није имала у предизборној кампањи ниједан велики скуп.

Вучић је додао да када неко покушава виком и дреком нешто да постигне да је то само израз немоћи.

 

Грађани да буду мирни, неће бити хаоса у Србији

Грађани Србије треба да буду мирни јер овде неће бити нестабилности и хаоса, а они који хоће насиље биће приведени правди, поручио је Вучић.

Вучић је упитан да ли оно што се десило синоћ у Београду може да буде додатно оптерећење у разговорима по питању Косова и Метохије наредних дана, или можда чак и једна од тема, Вучић је одрично одговорио.

"Да ли је то нечија намера? Немам сумње да јесте. Да ли можете да дестабилизујете Србију? Не можете, ни споља, ни изнутра. Можете да покушате да нервирате пристојне грађане, да учинте људима неколико дана лошим и ништа више од тога...", констатовао је Вучић.

Вучић је поручио да ће се у овој земљи власт бирати на изборима, а не на улици.

"Да би они нешто могли да промене. . . Ја одређујем мандатара, некако им није згодан тренутак.. Мене да смене не могу, знају се уставне процедуре за смену, требају им две трећине у скупштини, а тамо могу да дођу каменицама, гласовима грађана никако... Нећу ништа да испуним од насилничких захтева. И шта ћете онда? Да ме убијете? Ок, другог решења нема", рекао је Вучић.

Проблем опозиционих политичара је што знају да су прошлост, док народ гледа у будућност, и што знају да наши људи добро разликују оне који се боре за земљу од оних који све раде против земље, а зарад политичких интереса.

"Могу да ураде шта год хоће, мотивисаће ме да се још снажније и јаче борим за Србију сутра, да је заступам у разговору са Макроном, да се борим за Србију са Меркел и Макроном, за три дана са Мишелом, за четири дана са свима њима, Лајчаком и Хотије, и ја ћу свој посао, да будем председник Србије обавити на најбољи могући начин. Грађани могу да буду спокојни, нестабилности и хаоса у земљи неће бити, а они који милсе да насиљем могу да решавају ствари, биће приведени правди", рекао је Вучић.

Коментаришући најаве нових протеста у Београду и позиве грађанима на окупљање, Вучић је рекао да то само потврђује његове речи да није корона у питању или полицијски час, јер га неће бити.

У питању су политички лешинари, којима је само наша несрећа њихова среца, који се радују сваком умрлом у Србији, јер им је то шанса за политички живот.

"Шта ће да ураде? Ништа, као и обично", реркао је Вучић и оценио да се неће десити сценарио од синоћ јер ће сви који ломе и пале бити ухапшени и да им то не би саветовао.

На питање одакле руски и црногогорски држављани синоћ на портесту, рекао је да имамо доказе из региона, али да чека коначни став служби.

Што се тиче присуства људи из криминалног миљеа Вучић је рекао да их је поменуо да би указао на ноторне лажи које износе, али да о њима не жели ништа више да говори.

 

Закон важи за све, па и за полицију...

Вучић изјавио да свако од припадника полиције који противзаконито поступа у служби за то одговара и нагласио да ће сваки припадник полиције који је синоћ прекршио своја овлашћења за то и одговарати.

Одговарајући на констатацију новинара да је камера снимила полицију која туче грађане који нису пружали силу, Вучић је одговорио да за све постоји закон, па тако и за полицију, али да се чињенице не смеју извртати, јер је полиција била нападана све време и морала је да реагује.

"Ти полицајци су били гађани три сата пре него што су било шта урадили, али за сваког од њих, ко год је прекорачио своја овлашћења, нема сумње да ће одговарати, тако се ради у цивилизованим земљама", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да се не може очекивати да полиција не реагује на упаде у Народну скупштину, паљење аутомобила, гађање каменицама...

"Погледајте то лицемерје... Убили су Ранка Панића, а нису саопштили на телевизији да је човек умро... Синоћ када је свима било јасно да су каменицама гађали полицију, ушли у скупштину, запалили пет возила, опет је крива полиција", закључио је Вучић.

 

Не попуштам под притисцима да бих сачувао политичку кожу

Питање да ли синоћња реакција грађана има удела у неувођењу полицијског часа за викенд је питање за премијерку Ану Брнабић и министра здравља Златибора Лончара, који сматрају да се могу увести рестриктивне мере за спречавање ширења корона вируса, а да то није полицијски сат, рекао је Вучић.

"Нека моји пријатељи објасне зашто мисле да можемо без полицијског сата да постигнемо добре резултате...Надам се да су у праву и честитаћу им на томе", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је он био спреман да се полицијски час уведе од петка до понедељка, не само у Београду, већ у читавој земљи, јер је уверен да је та мера спасоносна за Србију у спречавају ширења вируса.

"Нећу да попустим под вашим медијских притисцима и силним лажима које слушам о томе како некоме отац није био на респиратору, лажној пољопривредника Робију, до тога да је полиција крива... Нећу да попуштам ни пред ким због тога што би требало да сачувам своју политичку кожу", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је он испред зграде Председништва имао хиљаде демонстрација и додао да се ни тада није склањао, већ да им је истину говорио у лице.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк