Вести

Вучић: Брза пруга Београд - Стара Пазова готова крајем септембра

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је градилиште на железничкој станици Земун која је део пројекта изградње брзе пруге од Београда до Новог Сада и Суботице, а кинески извођачи су најавили да ће прва деоница, од Београда до Старе Пазове, бити завршена до краја септембра.

Вучић је контролу радова на будућој прузи, за возове брзине до 200 км на сат, започео на деоници Београд Центар - Стара Пазова, где је од кинеских компанија добио обећање да ће пруга бити завршена до краја септембра и да ће моћи да се пусти у саобраћај до краја године.

Такође, Кинези су, на питање Вучића када ће почети да граде и последњу деоницу брзе пруге од Новог Сада до границе са Мађарском, најавили да ће радове започети 1. септембра.

"Ово је друго лице Србије. Грађани су поново почели да се возе железницом. Када буде готова брза пруга, биће ми лакше да идем до Новог Сада возом, биће брже и лепше путовање", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио Кини и подсетио да је пројекат брзе пруге део иницијативе "Појас и пут".

Вучић је нагласио је да ће путовање од Београда до Новог Сада бити много краће возом, јер се тако избегавају саобраћајне гужве на улазу и излазу из та два града на аутопуту.

"Дупло брже ће да се стиже возом и дупло лепше. Зато нам је председник Си са иницијативом Појас и Пут ставио у изглед нешто о чму ми нисмо чак ни размлишљали, тако да вама много хвала", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио кинеској страни што улаже напоре да заврши пројекат који је од велике важности за Србију.

"Кинези су људи који поштују договоре, и када пруже руку онда они своје обавезе испуне. А то је мимо уговора, али је некада та реч важнија, и они нису ти који траже додатне рупе у уговору да нам узму динар више. Ми таквих проблема са њима нисмо имали", изјавио је Вучић.

Обиласку радова присуствују и министар грађевинарства Томислав Момировић, амбасадорка Кине Чен Бо и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

 

Примићу вакцину чим стигне нови контингент из Кине

Вучић је изјавио да је веома важно да што пре у Србију стигне нови контингент вакцина из Кине, како би се убрзала вакцинација становништва и омогућило привреди да ради.

Вучић је током обиласка радова на брзој прузи у Земуну, у разговору са амбасадорком Кине Чен Бо, рекао да ће се и сам вакцинисати када стигне тај контингент вакцина.

Вучић је поново упитао амбасадорку да ли ће те вакцине стићи нешто раније у Србију. Вучић је раније најавио да ће још милион доза кинеске вакцине Синофарм доћи у Србију између 5. и 10. априла.

"Следеће недеље се видимо на деоници Прељина - Пожега, а и пре тога... Ја ћу опет да чекам вакцине и ако не буде најављено. И чим дођу, одмах први или други дан ћу да се вакцинишем", рекао је Вучић обраћајући се амбасадорки Кине.

Вучић је истакао да је јако важно да се убрза вакцинација становништва како би могла привреда да ради и да се отворе угоститељски објекти.

Вучић је напоменуо да са вакцинацијом треба пожурити и због обележавања католичког Ускрса и православног Васкрса и захвалио Кини на помоћи.

 

 

 

Извор: Танјуг