Вести

Вучић: Држава ће наставити да побољшава животни стандард медицинског особља

Председник Републике Србије Александар Вучић изразио је уверење да ће држава имати снаге да настави са побољшањем животног стандарда медицинског особља, и да ће лекари, медицинске сестре и техничари моћи да планирају будућност у својој земљи.

Вучић је, обраћајући се најуспешнијим дипломцима медицинских факултета и средњих школа, на свечаности поводом уручивања уговора о раду, истакао да ће млади стручњаци веома брзо научити да је лако држави да у једном тренутку једнократно да новац, али да када се неко запосли на стално, онда се држава обавезује да исплаћује плате и све друго 30 или 40 година.

"Ви сте својим учењем, радом показали да сте испред осталих. Зато желимо да останете овде, да најбољи буду у Србији, а порука државе је да ће учинити све да радите у бољим условима", објаснио је Вучић.

Вучић је указао да је код декана Медицинског факултера Лазара Давидовића долазио безброј пута борећи се за туђе, али и понекад за свој живот.

"Али у условима у којима је радио професор Лаза ви нећете радити, већ ћете радити у неопоредиво бољим условима. Не мислим да је то довољно, али важно је да видите како можемо да идемо напред", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да млади медицинирани који су сада добили уговоре немају само уобичајену одговорност лекара и медицинских сестара и техничара, већ да је пред њима много више тога.

"Ви сте посебно изабрани захваљујући свим вашим способностима, раду, труду. Мораћете да сносите већу одговорност од свих других, као што ни на школовању нисте били исти као и други због ваше жеље да будете најбољи. На послу који долази ваша одговорност ће бити велика. Данас знамо сви ко сте и знамо шта очекујемо од вас", рекао Вучић.

Изразио је уверење да ће држава имати снаге да настави са побољшањем животног стандарда медицинског особља, али и да је сигуран да ће моћи да планирају своју будућност у нашој земљи.

Цитирајући чувеног лекара Алберта Швајцера - да успех није кључ среће, већ је срећа кључ успеха, и да ће онај ко воли оно што ради, бити успешан, Вучић је рекао да нема ништа важније и лепше него да свако ради оно што воли и за шта се школовао.

Пренео им је и савет који је добио од некадашњег изреалског премијера Шимона, и замолио их да га усвоје, како би се даље усавршавали - да млади, ако не раде бар два сата дневно, неће моћи да напредују, као ни старији, ако бар два сата дневно не посвете учењу.

"Школа никад није завршена, морате да учите, све што се мења у свету, да све што раде у свету можете и ви овде да примените, за очување здравља наших грађана. Да увек и себи носите ту врсту посебности, ту разлику којом треба да се поносите и да увек будете бољи од других. Немојте да бежите од тог такмичења, стављајте високе циљеве, јер само онај ко високо подигне лествицу, може и да је прескочи. Ако је поставите ниско, остаћете на нивоу просека, а ви то нисте", поручио је Вучић.

Додао је да је срећан што данас 711 људи добија посао, младих лекара, медицинских сестара, техничара, иако то, каже, није мали новац за државу, јер је стална обавеза, али је обавеза са којом држава може да изађе на крај.

"Заједно можемо да створимо успешнију Србију, да направимо да сутра имамо више новца, а то можемо само уз најбоље", рекао је Вучић.

Замолио их је да буду вредни и посвећени као и до сада.

"Желим вам срећу овог света, много од вас очекујемо. Уђите у те узбуркане воде рада, али борите се као до сада и још снажније и сигуран сам да ћете бити успешни, на понос родитеља и свих нас. Желим вам много доброг посла, да будете најбољи, најуспешнији, да Србију никада не напустите", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг