Вести

Вучић: Држава ће заштитити своје грађане

Поводом напада на пекаре чији су власници Албанци, премијер Србије Александар Вучић каже ексклузивно за РТС да имовина сваког грађанина Србије мора да буде заштићена, као и да ће надлежни органи у тим случајевима оштро реаговати.

"Ми не смемо да се понашамо онако како су се албански провокатори понашали оне вечери и покушали да изазову инцидент, и запале целу Србију, и унесу нестабилност у региону", рекао је Вучић ексклузивно за РТС.

Премијер је истакао да је обавеза Србије да свима гарантује безбедност. "У питању су наши грађани који раде и редовно плаћају порез, и ми ћемо им гарантовати пуну сигурност", истакао је Вучић.

"Позивамо све да никакве акте против њих не чине јер то су криминални акти и држава ће реаговати тако што ће заштитити своје грађане", рекао је премијер.

Вучић је оценио су да они који су палили албанске пекаре, направили исту штету и осрамотили Србију као што су Албанци који су на утакмици организовали инцидент са дроном – осрамотили Албанију.

Истиче да те вечери у Хумској није осрамоћена Србија, нити је укаљан њен образ.

"Ни криминалне акте, ни каљање образа Србије нећемо да дозволимо. Ми нисмо варвари ни дивљаци, ако неки други понекад и јесу, и наше је да се понашамо одговорније, озбиљније, како се понашају у целом цивилизованом свету", навео је Вучић.

 

Нова сазнања о инциденту на утакмици Србија – Албанија

Додао је да се сада зна више о инциденту са дроном који је носио заставу са мапом такозване "Велике Албаније", на фудбалској утакмици Србија – Албанија.

"Зна се више, зна се и кад су лица ушла у земљу, ко се са ким договарао и плашим се да многи у земљи из које стижу веома чудне оптужбе на рачун Србије – неће бити много срећни када буду видели резултате истраге", рекао је Вучић.

"И домаћу јавност и међународне факторе веома брзо ћемо суочити са непобитним чињеницама како и на који начин је то заверенички веома озбиљно, дуго припремано и направљено како би се Србије понизила и како би дошло до нестабилности у Србији", навео је премијер.

Према његовим речима, сада има много више података о догађају, истрага веома добро напредује и случај ће бити решен.

На питање да ли ће инцидент на утакмици утицати на посету албанског премијера Едија Раме Београду, Вучић је оценио да ће "свакако утицати" и истакао да ће за викенд донети одлуку о томе да ли ће до сусрета уопште доћи.

"Атмосфера је другачија, не разумем изјаве албанских званичника и понашање албанских званичника у којима се праве да нису ништа видели, да не знају о чему се ради, јер све што је кренуло да се дешава – кренуло је после те срамне заставе 'Велике Албаније'", истакао је Вучић.

Ако је будућност Србије у Европи са "Великом Албанијом", каже Вучић, онда у такву будуност наша земља не жели да верује.

"Желим да верујем у Европу у којој живе заједнички уређене земље, народи који поштују једни друге, а 'Велика Албанија' и није баш нека европска идеја", оценио је премијер.

 

О Путиновој посети

Говорећи о посети председника Русије Владимира Путина Београду, Вучић је рекао да је најважније да Србија искористи прилике које јој се после Путинове посете пружају.

"Јуче је био за наш народ леп дан – та парада, људи су видели оружје и оруђе своје војске, рекао бих, свако се осећао веома поносним јуче, али оно што је важно за нас – шта ћемо да урадимо у економској сфери. Ми ту морамо много да урадимо и то зависи од нас", рекао је Вучић.

Како каже, добили смо прилику да одређени број возила "Фијата" може да се извезе у Русију, о чему ће се договорити на седници мешовитог комитета.

"Листа робе је проширена и на нове одређене врсте сирева, и уколико то реализујемо – председник Путин је рекао да очекује повећање нашег извоза пољопривредних производа са 150 милиона, јер око тога је јуче било неразумевања у изјавама, на 500 милиона долара. Када бисмо део тога успели да остваримо, то би била веома успешна посета", истакао је Вучић.

Српски премијер је Путинову посету оценио као добру и важну и додао да је на нама сада да се организујемо како бисмо остварили постигнуте договоре и ту посету учинимо успешнијом.