Вести

Вучић : Држава може и мора да помогне да се боље живи

Први потпредседник владе Александар Вучић најавио је нове, велике инвестиције у Србију.

Он је најавио да ће средином седмице бити отворена фабрика Магма у Оџацима, почетком новембра Бош у Шимановцима, Мерцедес улази у Икарбус, вероватно и у ФАП, Финци стижу у Смедерево.

Вучић је указао на значај свих инвестиција, али је истакао да су немачке веома важне, јер дају сигнал другим инвеститорима о сигурности улагања у нашу земљу.

"Тамо где се појави Бош, најмоћнија немачка компанија, ту долазе и све остале немачке компаније. Ја сам посебно изразио жељу за доласком немачких компанија, јер је онда јасно да у тој земљи има шансе за просперитетом", објаснио је Вучић у емисији "Тешка реч" на телевизији Пинк.

Према његовим речима, очекује се коначан одговор Финаца, који ће у Смедереву већ за месец дана запослити 500 људи, што је важно због катастрофалне ситуације у којој је претходна власт оставила Сартид, па плаћамо по 160 милиона евра плус 40 милиона евра на годишњем нивоу за нешто што не функционише уопште. 

"У среду у Београд долази један од најближих сарадника шеика Мухамеда, а потом, у наредне три седмице и сам шеик, који ће, мислим, саопштити нашим грађанима спремност да обезбеди директну финансијску помоћ Србији", рекао је Вучић.

Он је рекао да је Развојни фонд Абу Дабија је данас послао одобрење за кредит од 100 милиона евра, на 20 година, са грејс периодом од пет година и каматом од 2,5 одсто годишње, који ће Србија имати обавезу да уложи у наводњавање.

Вучић је истакао да је прошла влада узимала краткорочни кредит са каматом од 8,3 одсто годишње и сад само за камате Србија треба да плати милијарду евра.

Он је истакао да се паралелно с тим морају спровести реформе, иако је већ сада јасно да ће наићи на отпор синдиката и дела политичке јавности која се лицемерно вербално тобож залаже за реформе.

"Србија мора де се излачи од опаке болести, нисам оптимиста, али уверен сам да имамо велику шансу да земљу померимо напред", рекао је вицепремијер. 

Он је одбацио критике да хапшења за пљачке "не могу да се мажу на хлеб" и рекао да држава може и мора да помогне да се боље живи, тако што ће стварати амбијент у којем ће људи коначно почети да раде.

Према његовим речима, готово је невероватно да инвестиције које су већ стигле и које ће стићи не наилазе на интересовање, јер и даље влада априори негативистички став.

"Која је то добра вест која би извела некога на улице у Србији, а да није победа Ђоковића или победа репрезентације? Када сам рекао да ћемо добити милијарду из Емирата одмах, а две свакако са најмањом могућом стопом, онда неки кажу ''мора да ту има нешто лоше'', хајде да и то критикујемо".

Вучић је оценио да се мора подстицати приватни сектор, приватна инцијатива, јер тај сектор издржава јавни, а свеједно су у приватном плате ниже за 30 одсто него у јавном.

Сви би, приметио је, да се запосле у јавном, у администарцији, да седну у канцеларију и ништа не раде.

Он је најавио могућност замрзавања запошљавања у јавној управи, на 50 годишње, и то стручњака.