Вести

Вучић: Емирати велики пријатељи, потписани важни споразуми

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је, поводом посете Уједињеним арапским Емиратима (УАЕ), да је председник Емирата шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан човек који поштује Србију, и који је поново показао велико пријатељство са нашом земљом кроз потписивање бројних споразума.

Председник Вучић је, у изјави за ТВ Пинк, подсетио да је шејк Мухамед један од најважнијих личности света.

"Разлика коју смо направили са Емиратима није што та земља има велике интересе везане за Србију, већ што поштује Србију. Шеик Мухамед је један од ретких људи у свету који поштују самосталност, слободољубивост, самосталност у одлучивању", објаснио је председник Вучић.

Указао је да имамо велике важне заједничке пројекте као што је Београд на води, за који је рекао да је најважнији градитељски подухват од Беча до Истанбула.

"Када год је тешко можемо да се ослонимо на Емирате. И током короне помагали су и слали авионе подршке", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да је 2014. године, када је стање наших јавних финансија било веома тешко, када смо кренули мерама фискалне консолидације, а када је требало да добијемо јефтин новац, помогао је шеик Мухамед и УАЕ.

Указао је да је министар финансија Синиша Мали током ове посете потписао веома важан споразум којим добијамо милијарду по готово немогућој каматној стопи.

"Да излазимо на финансијско тржиште коштало би нас најмање 2,5 пута више. Овај споразум је као да је значајан поклон и огромна подршка Србији", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић објаснио је да нам у јануару доспевају обавезе старих кредита које морамо да враћамо, а да не би трошили новац који имамо сада, а морамо да купујемо скупу енергију на тржишту, овим новцем обезбеђујемо пуну ликвидност уз солвентност коју имамо.

"То су ствари које пријатељима не заборављате", подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да Србија и Емирати повезују правне системе што говори о дубљем стратешком партнерству, значају пријатељства.

Навео је да су у делегацији и људи из војне индустрије пошто су Емирати заинтересовани за многе наше производе.

"Буквално сада можемо да продамо наредних 30 година три пута већу производњу. Сви хоће да купују муницију, гранате, ракете, бомбе, све што правимо", указао је председник Вучић.

Рекао је да и у здравству и другим областима сарађујемо тесно са Емиратима.

Пренео је да је српска делегација провела 15 сати у Емиратима, да је четири сата био са најважнијим човеком не само ове земље, већ и шире.

Подсетио је да је шеик Мухамед бин Зајед пријатељ председника Француске Емануела Макрона, као и да му за шест дана у посету долази немачки канцелар Олаф Шолц.

На питање шта то значи за Србију, председник Вучић указао је да сваки глас подршке и помоћи који можемо да добијемо значи, а посебно када долази од УАЕ и човека као што је шеик Бин Зајед.

 

Финансијска подршка од УАЕ, средства по дупло мањој камати

Председник Вучић изјавио је да ће Србија добити од Уједињених Арапских Емирата финансијску подршку и средства по дупло мањој камати од оне по којој се задужују западне земље.

Председник Вучић рекао је да у овој ситуацији земље готово да не могу да нађу кеш кредите.

Додао је да се земље чланице ЕУ, попут Мађарске и Румуније, задужују по каматама од шест одсто.

"Ми излазимо (на финансијско тржиште) као земља која није увела санкције Русији и одмах имате отпор свих инвеститора, пошто су то углавном западни финансијски инвеститори. А онда ви добијете по дупло мањој стопи и можете да мењате, вратите старе кредите које смо у 2010. и 2011. години узимали са каматом од 7,5 одсто. Још имамо и неке кредите са каматама по пет и шест одсто", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће наша држава само на томе зарадити огроман новац.

"То је огромна подршка и нашем буџету и финансијама. Очекујемо и да направимо стендбај аранжман са ММФ и ту да обезбедимо додатну подршку. Са (шефом Мисије ММФ-а) Јан Киз Мартејном сваки дан разговара министар финансија. Да ми осигурамо наше финансије и да ако има нешто негде да се купи можемо увек да купимо, а да држимо ниво јавног дуга тако да никада не пређе 60 одсто БДП-а односно ниво Мастрихта", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да када је постао председник Владе Србије да је ниво дуга износио чак 79 одсто.

Ово су одличне вести из Абу Дабија за грађане Србије.

 

После енергетске кризе, долази рат за храну

Председник Вучић пренео је да је једна од тема разговора са председником Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) шеиком Мохамедом бин Заједом Ал Нахјаном била енергетска криза, за чије превазилажење ће Србији значити и споразум потписан са Емиратима, али и указао да нас све очекује и криза хране, за коју морамо да се припремимо.

"Причали смо о енергетској кризи, нафти, гасу. Како да решавамо тај проблем, а то је и један од разлога зашто смо обезбедили овакву врсту подршке", рекао је председник Вучић.

Додао је да су разговарали и о додатним улагањима УАЕ у Србији, уз примедбу да су Емирати у својој земљи успели сва јавна предузећа да подигну и да их "избаце" на берзу, да зарађују новац.

"Од њих можемо да стекнемо искуства, да видимо шта можемо да научимо. Са Норвежанима радимо на мастер плану за нашу енергетику, и све што радимо, радимо стратешки, дубински, за будућност, а не за преживљавање једне зиме", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић упозорио је да ће следећа зима, после надолазеће, бити још тежа.

Констатовао је и да офанзива украјинске војске не значи и крај рата, већ још жешће борбе, и продужење рата, а онда то значи да ће све бити скупље, скупљи, новац, енергенти.

"Погледајте, за колико су се Мађарска и Румунија, задуживале, а земље су НАТО и ЕУ, и увеле су санкције Русији. Можете мислити колико бисмо се ми задуживали, и то за враћање кредита, без обзира на дефицит. Зато нам је потребан још снажнији "cash flow", да будемо сигурни са новцем", рекао је председник Вучић.

Посебно је указао да ће уследити и криза хране.

У том смислу, скренуо је пажњу на случај Хрватске, која је, како је рекао, донела добре мере за ограничење цене, али чим је то урадила - дошло је до несташице уља.

То је нешто што са таквим мерама, не можете да спречите, јер уследе шпекулације трговаца.

"После енергетике долази рат за храну. Морамо и за то да се спремимо, да све стратешки сагледавамо и зато је пријатељство и братство са Емиратима од суштинског значаја. Сада се много лакше дише, много смо сигурнији сада", рекао је председник Вучић.

 

За Јасеновац се више чуло када су ми забранили посету

Председник Вучић изјавио је да се о Јасеновцу више чуло од када су му хрватске власти забраниле да оде тамо и положи цвеће жртвама, него стотину пута да га је посетио.

Председник Вучић тако је одговорио новинарима на питање како није провокација то што су Јасеновац посетили патријарх српски Порфирије и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, а јесте када он (Вучић) жели тамо да оде.

"Лепо је када наши људи одлазе у Јасеновац, а што се целе њихове приче и хистерије коју су подигли око полагања једног цвета, и то није проблем када било ко други учини, али је проблем када то учиним ја, мислим да то у потпуности разоткрива све њихове лажи, бескрупулозност и бесмисао тврдњи које су износили, али то говори да смо урадили добар посао", рекао је председник Вучић.

Додао је да никада неће заборавити речи владике бихаћко-петровачког Сергеја који је рекао: "Док они разапињу Вучића, ја знам да је урадио нешто добро за наш народ".

Председник Србије је нагласио да се не може променити истина о Јасеновцу и додао:

"Више се чуло о Јасеновцу од када су ми забранили него стотину пута да сам га посетио. Хвала им на томе".

На питање да ли би отишао у Пребиловце, где је наш народ такође убијан, да су њему дозволили, а Додику забранили да оде тамо, председник Вучић није желео да одговори из, како је рекао, много разлога.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк