Вести

Вучић: Готови су, победа је близу!

Да ли је ово последњи тренутак да се промени Србија?
— Очекујем победу СНС и пораз режима на изборима. Приближио се 6. мај и готово је. Готови су, победа је близу! Време је за промене у Србији. Грађани ће гласати за промене, јер хоће да живе боље. Не жели народ више да слуша лажи актуелне власти. Поручујем грађанима Србије да гласају за оне који ће у свакоме тренутку да воде рачуна о томе шта су наше цивилизацијске тековине, како и на који начин можемо да заштитимо све што је наше, а да никада ниједног секунда не заштитимо ниједног криминалца. Поштоваћемо све законе, па и овај њихов Закон о одузимању нелегално стечене имовине, али тек када против некога буде донета правоснажна пресуда. Време је да дође власт која ће да води рачуна о државним и националним интересима. Морамо да зауставимо пропадање Србије.

Да ли је ово једна од напрљавијих кампања у новијој историји Србије?
— Прљаву кампању воде режимске странке и она је усмерена против СНС-а и опозиције. У овој кампањи Божидар Ђелић покушава да се насмеје, али му не иде. Али зато се радују грађани Србије, и све се више осмехују зато што им је јасно шта ће се догодити 6. маја. СНС ће да настави са својом позитивном кампањом. Излагаћемо и даље и предлоге и планове за излазак државе из кризе. То је оно што можемо да понудимо грађанима Србије. Ми нећемо да грађанима нудимо мржњу према нашим политичким противницима. Када победимо, чуваћемо наше политичке противнике као мало воде на длану. Бринућемо о нашој опозицији, и слушати и уважавати њихове предлоге, и разумети њихове потребе да на телевизији и у новинама имају много више простора него што то има данашња опозиција. Разумећемо захтеве опозиције иако они не буду у складу са нашим идејама. Новоизабрани председник Републике Србије Томислав Николић разговараће са представницима опозиционих странака и са председником ДС Борисом Тадићем о решавању свих кључних питања, од Косова и Метохије, па до свих горућих економских и социјалних питања. У томе ћемо показати много више одговорности и озбиљности него што данас показује актуелни режим. Како буде кампања одмицала, гледаћемо све нервозније политичаре из ДС-а. Они ће да се труде да изгледају што опасније и наставиће са све прљавијом кампањом. Прљава је кампања и ово што су урадили са спотом где су исекли изјаве Томислава Николића. Николић је рекао: „Они нам узимају Косово и Метохију. Ако хоће да нам узму Косово и Метохију, ја Вам сада кажем, нећемо бити члан Европске уније“. А ДС узме и пусти у свом споту само „ја Вам сада кажем, нећемо бити члан Европске уније“. Требало би да се стиде онога што раде. И поред свега тога, ми ћемо да их победимо. Не може народ више очима да их гледа. Народ је сит њихових трикова, спотова и лажних обећања. Народ хоће само да им види леђа и неће више да их трпи. Ми смо ти који можемо да их победимо. Може режим да ради шта хоће, али ми побеђујемо.

Како реагујете на нови серијал обећања владајућих странака, а нарочито СПС-а? Како коментаришете појаву „Двери“ и кампању радикала?
— Све су то режимске странке или њихови помагачи. Пажња режимских странака и њихових помагача углавном је усмерена на то да узму неки глас од Српске напредне странке или Демократске странке Србије. Ничим другим се и не баве. Чини ми се да људи из режима покушавају да направе неку врсту рециклиране репризе из 2008. године и онда се чудом чуде како им то не полази за руком, и како им то не успева. То је нешто што је давно прошло време; људи хоће нешто друго у будућности. Грађани хоће другачију власт и хоће промене. Хоће много више бриге о њима, а не бриге за рачуне оних на власти и за њихове џепове. Све то раде режимске странке зато што се суочавају са потенцијално лошим изборним резултатом 6. маја.

Како коментаришете злоупотребу државних функција и ресурса у кампањи?
— Не очекујем да ће те злоупотребе да испита Агенција за борбу против корупције, јер је она исто што и Демократска странка и Демократска омладина. Када се ствари промене, онда ће све институције радити у складу са законом. Са злоупотребама се мора стати. За разлику од режимских странака, кључни задатак СНС-а и листе „Покренимо Србију – Томислав Николић“ у овој кампањи јесте представљање наших планова, наших програма, желимо да објаснимо људима како ћемо повећати број радних места, како ћемо да запослимо Србију, како и на који начин ћемо обезбедити виши животни стандард за наше грађане. У складу са тим је и наша брига и жеља да помогнемо радницима који су остали без посла, али и људима који су изгубили све, што у поступку приватизације, а што и после окончања приватизационог поступка када су успостављени стечајни и други поступци којима је разарана и уништавана имовина појединих предузећа. Свака трећа приватизација у Србији је поништена, више од две трећине приватизација које су спроведене, спроведене су тако да је имовина предузећа или у потпуности уништена, или делимично уништена.

Шта ћете прво да промените у Београду уколико будете изабрани за градоначелника?
— Прво ћемо у Београду да променимо систем и да се боримо против корупције и мита. Отворићемо канцеларију за брзе одговоре и донећемо нови закон о јавним набавкама. Нови систем мора да буде такав да не постоји градоначелник као Бог, већ као један у тиму и систему који мора да обави свој посао, а не неко кога морате да молите да саслуша и реши проблеме грађана. Наш кључни задатак је да обезбедимо више радних места, а да бисмо то обезбедили морамо да направимо бољи инвестициони амбијент и да привучемо људе да улажу у нашу земљу и наш град – Београд. Неће то бити нимало лак посао и зато смо све те мере и предвидели. Када све то успемо, сигуран сам да ће Београд постати мотор развоја целе Србије и један од најзначајнијих туристичких центара у региону. Београд, град на води, требало би да постане светска метропола…

Због чега сте се одлучили да се и на овим изборима борите за место градоначелника Београда? Да ли је та функција, заиста, толико значајна – (због чега?) – или је реч о вашем личном обрачуну са Драганом Ђиласом? Како процењујете Ђиласову кампању у Београду, у којој нема ни спомена Демократске странке којој припада?
— Тачно је да Драган Ђилас бежи од странке којој припада – Демократске странке. Али то је потпуно немогуће, јер га је ДС изабрала за свог заменика председника и поставила на ту функцију. Они у вези са тим питањем не могу ништа да ураде. Важно је да покажемо да Драган Ђилас јесте ДС и да ДС јесте Драган Ђилас. Али, немам никакав лични обрачун с њим. Нећу да улазим у личне обрачуне са Ђиласом. Позвао сам га на телевизијски дуел и он то није прихватио. Или неће или не сме. Ми бисмо у ТВ дуелу сучелили различите концепте и мишљења за које се залажемо. То није лични обрачун већ обрачун два концепта и ствари које би урадили на другачији начин. Мислим да су аргументи на мојој страни. Оно што би људи доживели као промену и видели као боље је много важније од оног што лично мислимо један о другоме. Зашто место градоначелника? Зато што сам ја, чини ми се, човек који рационално и објективно сагледава своје могућности. Не мислим да могу да будем генерални секретар Уједињених нација, али могу да будем градоначелник. И ово је веома високо место на које сам се кандидовао. Можда сам и себе преценио, али су свакако себе неки други много више преценили.

Под којим условима бисте, на нивоу градске власти, направили коалицију са СПС-ом или с неком од партија из те коалиције, или је због онога што се догодило 2008. године то немогуће? Можете ли да замислите сценарио у којем би СНС, у Београду, саучествовао у власти у којој је и ЛДП? Таква варијанта, заиста, не делује много вероватно, али ко је пре избора 2008. веровао и да ће СПС и ЛДП делити власт у главном граду… Да ли је у Београду могућа „велика коалиција“ СНС-а и ДС-а или је ваш природни партнер, ипак, ДСС?
— Мислим да је то немогуће. Није реално да формирамо коалицију у Београду са СПС-ом или ЛДП-ом, или било којом другом режимском странком. Нама је у Београду потребна победа и мислим да ћемо са ДСС имати више него све странке тренутне владајуће коалиције ДС-УРС-СПС и ЛДП. Верујем да ће СНС и ДСС имати довољно гласова да сами формирају градску власт у Београду.

Очекујемо да СНС на локалним изборима у Србији оствари убедљиву победу и да после дуго времена ДС-у и СПС-у преузмемо примат на локалу, пре свега зато што мислимо да наш концепт децентрализације заслужује много већу подршку, много већу пажњу грађана, и уверени смо да ћемо у више од стотину општина у Србији имати негде апсолутну власт, у сарадњи са будућим коалиционим партнерима, али да ћемо ми бити одлучујући чинилац у најмање стотину од 160 општина.

Како ће СНС омогућити развој малих и средњих предузећа? Како ће се изборити са незапосленошћу, економском кризом? На та питања у кампањи стављате највећи акценат…
— Један од најтежих и најозбиљнијих задатака СНС-а биће борба са економском кризом. Зато смо донели одлуку да кроз закон о јавним набавкама, који ће нови сазив Народне Скупштине Србије одмах усвојити, уштедимо око 600 милиона евра на годишњем нивоу. Тај новац бисмо усмерили у производњу и развој малих и средњих предузећа. Реформом пореског система омогућићемо веће запошљавање људи, али и смањити потребу за пословањем у „сивој зони“, и на тај начин створити и предузећима олакшане услове рада, али и радницима остварење њихових виталних права. Формираћемо развојну банку и смањићемо доприносе на плате и приходе грађана, да бисмо тиме мотивисали послодавце да запосле што већи број људи. Циљ нам је да пореска оптерећења буду мања него данас. Зато смо и донели одлуку да идемо са формирањем канцеларија за брзе одговоре како бисмо привукли много више инвестиција у Србију. На тај начин ћемо запослити и већи број грађана. То ће бити један од најтежих послова, али сам уверен да можемо да постигнемо озбиљне резултате. Режим Демократске странке у последње четири године растерао је скоро све потенцијалне инвеститоре из Србије, па је тако ниво инвестиција прошле године био свега 1,5 милијарду евра, а да би се економија Србије покренула са мртве тачке, потребно је годишње бар три и по пута више. Политички и економски систем који је Демократска странка, како каже бивши председник Србије Борис Тадић, градила последње четири године, дао је резултате, али су ти резултати позитивни само за руководство ДС-а, а за домаћу привреду и животни стандард већине грађана Србије су катастрофални.

Неки утицајни вашингтонски лобисти изразили су недавно жељу да и на републичком нивоу буде формиран савез СНС-а и ДС-а, и довели то у везу са коначним решавањем косовског проблема, наравно у складу са америчким интересима. Како гледате на ове жеље из Вашингтона? Колико су реалне, оствариве? Врше ли кругови са Запада притисак на СНС да направи договор са ДС-ом? Овдашња штампа пре око месец дана писала је и о притисцима Американаца на СНС да не формира владу са ДСС-ом, а ви нисте експлицитно демантовали да је таквих притисака било. Ипак, после тога је из СНС-а поручено да ће ДСС бити први с којима ће се разговарати – да  ли је то био одговор СНС-а на америчке притиске?
— Нити су реалне, нити оствариве такве жеље. Морам да признам да сам уверен да ће ову Владу формирати грађани Србије и политичке странке из опозиције. Будућа Влада ће бити овде у Србији формирана. Народ Србије је врховни судија, он ће одлучити ко ће да победи и формира власт, а не неко са стране. Ми ћемо људе обавештавати и о томе како и на који начин ћемо формирати владу. Подразумева се да морамо да бринемо о односу са светом, али пре свега морамо да водимо рачуна о нашим српским националним интересима. У том смислу ми ћемо се руководити оним што смо говорили, а то је да би било најбоље да победе опозиционе странке и да формирају будућу владу. А све друго било би веома тешко и лоше по Србију.

Уколико буде математичке могућности, шта би могло да се покаже као главна препрека за формирање владе са ДСС-ом?
— Разговараћемо о томе са ДСС-ом после избора. Они имају нешто другачији став од нас у вези са питањем Европске уније, али ми смо отворени за разговор са ДСС-ом после избора.
Председник СНС-а Томислав Николић прилично се јасно одредио у вези са питањем Космета, рекавши у Косовској Митровици да ће Космет бити српски све док и последњи Србин постоји у земљи Србији. Како помирити такав, државотворан став, са наставком српских ЕУ интеграција, будући да је ЕУ сасвим јасно поручила да су већ за одређивање датума почетка преговора о чланству потребни нови косовски уступци, а да ћемо до краја тог процеса  –показао нам је Викиликс – морати  да признамо и независност Космета? Сматрате ли, заиста, да је политика „и Косово и ЕУ“ и даље могућа? Ако је одговор потврдан, у чему је, онда, разлика између онога што говори ваша странка, у односу на оно што говори партија бившег председника Бориса Тадића?
Томислав Николић је послао јасну поруку јавности и грађанима Србије. Рекао је да неће прихватити оно што је штетно за Србију и њене грађане. Николић је рекао да никада неће прихватити оно што је противуставно, тако да све те изјаве из редова владајућег режима показују да су они постали веома нервозни и изгубљени. Њима је засметало то што је Томислав Николић смео да оде у Косовску Митровицу, да се обрати грађанима и да разговара са нашим народом на Космету. А они из власти, као што видите, немају Косовску Митровицу на мапи места које ће да обилазе у предизборној кампањи. То је ваљда довољан показатељ и шта српски народ на Косову и Метохији мисли о нашим политичарима, али и какав је однос наших политичара према Косову и Метохији.
Српска напредна странке у свом програму има јасно дефинисану борбу за српске националне интересе. Ми желимо да Србија уђе у Европу, али имамо и наше државне и националне интересе за које се боримо и од којих не можемо да одустанемо. Имамо Устав као највиши правни акт наше земље. Ми не можемо, нити хоћемо да идемо против Устава Србије, а у њему јасно пише да су Косово и Метохија саставни део Србије.

Посетили сте Хрватску и обишли српске цркве и манастире. Посећујете редовно Републику Српску и Црну Гору. Шта би све држава Србија требало да учини за Србе изван Србије?
— Посетио сам Лику и Далмацију. Нажалост, сваки пут видим све мањи број људи који су остали да живе на својим огњиштима. Чини ми се да је српском народу у Хрватској неопходна већа помоћ државе Србије. И сам разговор две владе, Србије и Хрватске, много би им помогао. Српском народу у Хрватској је потребно помоћи, требало би им дати посао, вратити одузету имовину. Помоћи им да живе. Нарочито млађим људима који желе да остану да живе на својим огњиштима и створе породицу. Што се нас тиче, оно што ми можемо да учинимо је да обновимо српске светиње. Томислав Николић и ја бићемо ктитори најзападније српске православне цркве, храма Светог Георгија који се налази у Далмацији, у Смоковићу. Срећан сам што сам код наших људи видео ту врсту жеље и борбености да остану на својим огњиштима. Они желе да живе и да буду своји на своме. Њихова деца знају и говоре српским језиком, и знају да пишу и латиничним и ћирилићним писмом. Њима је драго што неко мисли на њих и што их је посетио и с њима разговарао. Србији је потребан председник коме ће на првом месту бити интерес грађана и интерес нашег народа изван Републике Србије, а не себични и ускостраначки интереси. Потребан нам је председник који ће умети да заштити и права Срба – повратника  у Републику Хрватску, да се заузме за што брже решавање имовинско-правних спорова за које су наши људи у Хрватској заинтересовани и за пуну афирмацију њихових грађанских права. До сада Србија није имала таквог председника, али сигуран сам да ће већ од 6. маја то бити Томислав Николић

Како коментаришете државни став о локалним изборима на Косову и Метохији?
— Тек би требало о томе да разговарамо. Када будемо видели који је став нашег народа на северу Космета, донећемо одлуку. Мислим да би требало да се одрже локални избори на Космету. Држава Србија мора да заузме другачији став у вези са тим питањем. Оно што је сасвим сигурно је да увек све мора да буде спроведено на миран начин, и да не сме да се угрози било чија безбедност.

Који је став СНС-а у вези са Републиком Српском?
— СНС је увек за унапређење односа Србије и Републике Српске. Ми поштујемо територијални интергитет Босне и Херцеговине, али сматрамо да је развој специјалних веза у складу са споразумом који имају Србија и Република Српска од изузетног значаја. У РС живи наш народ. Све наше економске, културне, духовне и све друге везе, морају да буду јаче између Србије и РС, у складу са Дејтонским мировним споразумом