Вести

Вучић: Хвала Европској унији на великој подршци

Председник Републике Србије Александар Вучић захвалио је Европској унији на помоћи Србији у борби против пандемије корона вируса, те на донацији 26 возила за превоз вакцина, истичући да је тиме решен проблем бржег допремања вакцина широм Србије.

Вучић је још једном апеловао на све грађане да се вакцинишу, и тиме заштите себе и своје ближње.

"Важно је, важно да умемо да кажемо хвала. Да не потцењујемо, већ да покажемо изузетно поштовање за ЕУ на свему што су учинили. На ранијих 20 амбулантних возила које смо добили на поклон од ЕУ, на 200 запослених у здравству које плаћа ЕУ, што значајно помаже нашем систему, до ових 26 возила за 24 општине", рекао је Вучић.

Сада, истиче, када је важно да се пошаљу вакцине било где широм Србије, неће више бити потребно да се позајмљују возила, већ ће се у специјализованим возилима стизати до сваког места у Србији.

"Тиме смо решили значајан проблем у дистрибуцији вакцина", нагласио је председник Србије.

Додао је да је донација вредна више од 600.000 евра, да је реч о новцу туђих пореских обвезника, због чега смо додатно захвални ЕУ.

Вучић је позвао грађане да се вакцинишу, јер нема снажнијег оружја против пандемије корона вируса.

"Правимо, израђујемо једну вакцину, правићемо другу. Вакцине ће се временом мењати. Вакцинишите се, јер невакцинацијом угрожавамо здравље свих других, а то је од пресудног значаја за наш напредак, за развој економије", рекао је Вучић.

Људи који се не вакцинишу, како је рекао, иако на то имају право, немају право да угрожавају друге.

"Имамо четири вакцине, имаћемо за месец дана још једну, пету. Ако хоћете још неку, шесту, кажите, набавићемо, само - дајте, вакцинишите се", поручио је Вучић.

Верује, како је рекао, да можемо да заједно да победимо корону, али само ако сви предузму кораке озбиљности и одговорности уместо ниподаштавања болести, која, додаје, ничему не води.

"Хвала још једном ЕУ, на помоћи у борби против пандемије, и свеукупној подршци Србији. Онолико колико можемо, очувањем мира и стабилности, брзим економским развојем, да помогнемо убрзаном развоју континента, учинићемо", рекао је Вучић.

 

Можемо само да молимо људе да се вакцинишу

Вучић је изјавио да не зна када ће бити уведене ковид пропуснице и које ће све мере бити донете, као и да њему једино остаје да моли људе да се вакцинишу.

"Не знам какве ћемо мере да доносимо, зато што морамо да живимо. Људи су сити свега, али није важно ни то шта људи мисле, јер није посао државе да се додворава људима када је у питању болест и здравље људи већ да обезбеди да се најбезболније прође кроз пандемију и да обезбеди лечење. Важно је и како ћемо да сачувамо економију, јер све морамо да платимо, а из чега ако нам не ради ништа", рекао је Вучић на питање да ли ће и када бити уведене ковид пропуснице.

Председник је истакао да не може да верује да људи неће да се вакцинишу јер верују у "приче из 16. века" како ће са вакцином добити чип и како ће им се лепити магнети на том месту.

"Дајте будите одговорни, ако нисте према себи, будите према најслабијима, настаријима да њима сачувамо животе", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да држава има најбоље лекове који постоје у свету за лечење од ковида, као и вакцине, и запитао шта држава још треба да уради за грађане да би сачували своје здравље.

Председник је нагласио да је одлазак сваког човека због короне огроман губитак за нашу земљу и да грађани морају да разумеју да ниједан људски живот не можемо да надокнадимо, као и да смо изгубили због короне пуно добрих људи.

Вучић је напоменуо да не може да нам ради економија и да се исплаћују исте или веће плате грађанима ако нам ништа не ради због короне и да још није чуо да је неко у јавном сектору тражио да добије мању плату пошто држава има мање приходе.

"Сви желимо да имамо већа или иста примања, али нико не разуме са каквим се проблемима суочавамо", рекао је Вучић и још једном поручио грађанима да се вакцинишу.

 

Много сам научио од Меркел, велика сила показала поштовање

Вучић је изјавио да је много научио од немачке канцеларке Ангеле Меркел и да је поносан на њену посету Србији, пошто су она као велики лидер и Немачка као велика сила показали велико поштовање према Србији.

Вучић је, одговарајући на питање да прокоментарише посету Ангеле Меркел, рекао да по том питању има посебне емоције, као и да је Меркелова покренула Берлински процес који је био другачији и прагматичнији приступ у региону.

"Много сам научио од ње и током разговора сам научио и разумео другачије и више него што сам могао до јуче. И да будем искрен, било ми је жао јутрос када је одлазила, јер не знам када ћемо је поново угостити. Поносан сам због онога што је јуче говорила и због односа и међусобног поштовања велике Немачке према малој Србији", навео је Вучић.

Председник је рекао да Немачка има 14 пута више становника од Србије, као и да је БДП те земље 3,8 билиона евра, док ће Србија ове године имати БДП од око 52 милијарде евра.

"Таква сила да покаже поштовање према малој земљи и велики лидер каква је Ангела Меркел, срећан сам и поносан као и сви грађани Србије. То је само велики подстрек за Србију да наставимо да радимо вредно, пожртвовано и вредно, и да будемо још успешнији.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк