Вести

Вучић: Инсистирамо на очувању мира и стабилности на Западном Балкану

Премијер Александар Вучић поручио је да Србију и Аустрију веже много тога и да увек имају жељу да чују и разумеју, не само проблеме Срба, већ и читавог Западног Балкана. Вучић је предложио царинску унију за земље региона. Аустријски канцелар Кристијан Керн поручио да та земља жели да прошири подршку српском народу.

Александар Вучић се, на конференцији са аустријским канцеларом Кристијаном Керном, захвалио и Аустрији и њему лично на жељи да чују, саслушају и разумеју проблеме не само у Србији већ и у читавом Западном Балкану.

То, додао је, није увек случај у многим земљама у Европи јер сви имају своје проблеме. Захвалио је Керну на спремности да се позабаве и нашим проблемима и помогну онолико колико могу.

Такође је рекао да се Србија нада наставку подршке коју јој Аустрија пружа на путу ка Европској унији.

Премијер је навео и помоћ коју добијамо у решавању проблема са мигрантском кризом и да очекујемо додатну помоћ и подршку.

"Ми смо 1914. одбили ултиматум када су хтели да пошаљу истраживаче да виде како је изведен атентат у Сарајеву и имали смо Први светски рат, а данас са поносом констатујем да једва чекамо да се повећа њихов број припадника у Србији", указао је премијер. 

"Неке ствари су се промениле и данас проблеме решавамо партнерски, не тражимо разлог да будемо једни против других. Инсистирамо на очувању стабилности и мира на Западном Балкану", рекао је Вучић.

Говорећи о економској сарадњи две земље, Вучић је подсетио да је Аустрија највећи инвеститор са око три милијарде евра уложених инвестиција.

"У Србији послује око 500 аустријских компанија, а 89 процената је задовољно радом у Србији али морамо да подигнемо тај проценат на 95 одсто и зато ћемо имати састанак са аустријским привредницима", указао је премијер додајући да Србија мора да повећа своје присуство на аустријском тржишту.

Вучић је канцелару Керну поручио да се у Београду и Србији осећа као код куће, као што се Срби осећају добро у Бечу јер му се, каже, понекад чини да се тамо више чује српски језик.

"Надам се да ће наши састанци бити још чешћи и спремни смо да под вашим патронатом дођемо и решавамо проблеме јер није нас срамота да кажемо да наша економија може да буде мотор економије целе Европе", напоменуо је премијер.

 

Увек сам спреман за сарадњу с Николићем

Александар Вучић је, одговарајући на питање о томе да ли је од председника Томислава Николића добио писмо са одређеним захтевима, рекао да не жели да коментарише дневнополитичка питања.

"Поготово не желим да се бавим трачевима, полуистинама, чак ни истинама, о темама које се не тичу ове државе већ политичких партија", рекао је премијер Вучић на конференцији и додао да је увек спреман за сарадњу с Николићем.

 

Вучић предложио царинску унију за земље региона.

Премијер је Керну уручио "папир" на енглеском, на ком је написана иницијална идеја за оснивање  слободне трговинске зоне и царинске уније у оквиру ЦЕФТА региона.

Реч је, каже премијер, о идеји која би приближила наше земље и територије на Западном Балкану, чиме, додаје, наши камиони не би губили време на границама.

"Тај папир сам предао Керну и обавио, не суштинске, већ прве консултације са (председавајућим Савета министара БиХ Денисом) Звиздићем и (албанским премијером Едијем) Рамом и наставићу да разговарам са свима у региону. Што будемо богатији, то ће бити боље за нас", нагласио је премијер Србије додајући да је то његова лична идеја и иницијатива.

Премијер није прецизирао шта све подразумева његова иницијатива, али је истакао да губимо седам одсто прихода због чекања камиона на границама.

 

 

извор: РТС