Вести

Вучић: Италија искрени пријатељ, никада није вршила тешке притиске на Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на отварању Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, у присуству потпредседника Савета министара и министра спољних послова Италије Антонија Тајанија, да је Италија искрени пријатељ Србије и да никада није била међу земљама које су вршиле тешке притиске на нашу земљу, већ отварала врата сарадњи.

"За нас је Италија искрени пријатељ, на Италију смо увек могли да рачунамо и на нашем европском путу и у сарадњи по свим важним и не увек лаким питањима. Италија никада није била међу оним земљама које су вршиле тешке притиске на Србију, већ је била ту да помогне и одшкрине врата неком договору и даљем наставку сарадње, а не сукобима или проблемима", истакао је председник Вучић.

Поручио је да су италијански предузетници више него добродошли у нашу земљу.

Председник Вучић је истакао да је спољнотрговинска размена две земље достигла прошле године 4,6 милијарде евра.

"Молим све италијанске компаније да дођу у Србију", поручио је председник Вучић и додао да нудимо сигуран амбијент за улагања.

Форум је организован, у Палати Србија, у оквиру званичне посете италијанске државно-привредне делегације Србији.

На форуму учествује више од 250 компанија из Србије и око 150 италијанских, а заказано је око 400 билатераних састанака.

Мултисекторску италијанску привредну делегацију чине компаније из сектора обновљивих извора енергије, управљања отпадом и отпадним водама, циркуларне економије, биотехнологије и агротехнологије, транспорта и логистике, производње машина за железницу, услуга, индустрије челика, грађевинске индустрије,  туризма и хотелијерства, дрвне индустрије, текстила.

На форуму учествују и представници научне заједнице, факултета, института и асоцијација.

Председник Вучић је додао да су италијански предузетници добродошли у Србију и да је путујући Италијом видео неке од најбољих самониклих сектора породичних малих, али и средњих и великих компанија, оценивши да оне најбоље успевају на простору јужне и југоисточне Европе.

''Ми нудимо један сигуран систем. Десет година нисмо мењали порезе, ништа нисмо чинили на штету предузетника, већ смо све учинили да за њих смањимо трошак. Наша валута је чврста, иако немамо фиксни курс. Јавни дуг је на нивоу од 52 одсто у односу на бруто домаћи производ. Немамо никаквих проблема у јавним финансијама'', рекао је председник Вучић.

Додао је да су највеће пословне банке у Србији управо оне италијанске.

''Две од три највеће банке у Србији су Интеза, Уникредит, тек после долазе ОТП, Рајфајзен и наша Поштанска штедионица'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је Србија у претходне три године привукла 53 одсто страних инвестиција за цео Западни Балкан, и додао да је поносан на тај резултат, до којег не би дошло, како је рекао, без помоћи италијанских компанија, али и оних из ЕУ и остатка света.

Председник Вучић је навео да је пре осам година Србија била на трећем, четвртом и петом месту по висини плата и пензија, али да је сада на првом месту.

Председник Вучић је рекао да је Србија најбрже напредовала по извозу софтвера, више и од Литваније и, како је навео, чак и од Ирске.

Председник Вучић је оценио да земље Западног Балкана желе веће присуство Италије како у економском, тако и у политичком смислу.

''Италија је једна од најпопуларнијих земаља у Србији, сигуран сам да говорим истину када кажем да италијански предузетници могу овде да се осећају као код куће'', рекао је председник Вучић.

Изразио је захвалност што Италија, како је рекао, размишља о стабилности Западног Балкана, и што настоји да Западни Балкан, као и северна Африка, буде приоритет италијанске спољне политике.

Председник Вучић је истакао да је поносан што се на самиту нашло толико људи и оценио да никада није видео толико заинтересованих у Палати Србија.

''Следеће године у Трсту ћемо анализирати резултате, али позивам све да од 2. до 5. априла присуствују најбољем фестивалу вина на свету, у Верони, где ћемо на штанду Опен Балкан представити врхунска вина из Северне Македоније, Албаније, и наравно Србије'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да би волео да Србију ускоро посети и италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

''Користим ову прилику да је позовем да дође код нас, и надам се да ћу много пре краја године моћи да је дочекам на београдском аеродрому и покажем јој наше гостопримство'', закључио је председник Вучић.

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани је изјавио да Италија жели да буде присутнија у Србији и на Балкану, за који је рекао да има стратешки значај и који мора да осети да их воле и цене суседне земље.

"Почели смо од велике балканске земље која је кандидат за чланство у ЕУ. То је политичко опредељење за шта је Италија радила, да поново буде присутна у Србији и свим деловима Балкана. Желимо да и у будућности сарађујемо са људима са којима смо сарађивали у прошлости", рекао је Тајани на отварању италијанско-српског Пословно - научног форума.

Тајани се истовремено захвалио председнику Вучићу и Влади Србије за све што раде како би се вратио мир на Балкан.

"Верујем да ће председник Вучић и влада дати допринос развоју сарадње две земље и да ће изградити важан пут за стабилност Балкана и целе Европе", рекао је Тајани.

Тајани је рекао да је Италија земља која је финансијски развијена и да има четири милиона малих и средњих предузећа и да је уверен да може да извози своја знања и производе.

"Морамо да интернационализујемо пословање предузећа тако што ћемо да сарађујемо са пријатељским земљама и оснивамо мешовита предузећа за добробит Србије и Италије, као и да ојачамо кандидатуру Србије", рекао је Тајани.

"Желимо Србију у ЕУ, да добије ефективно чланство. Желимо да отварамо нова радна места. Суочавамо се са изазовима попут борбе против климатских промена. Морамо да сарађујемо у фундаменталним секторима. Важно је да се пословни људи састану и заједно граде нешто за добробит наших земаља, да се посветимо науци и истраживањима без чега нема раста. Тај спој између економије и научне сарадње наших земаља је од пресудног значаја", рекао је Тајани.

Према његовим речима, циљ форума је да покаже и да се свима да сигнал да је Италија заинтересована и да су сусрети део одрживе стратегије.

 

 

Пред нама је добро време за сарадњу Србије и Италије

Председник Вучић изјавио је да предстоји добро време за сарадњу Србије и Италије.

Председник Вучић је након потписивања више споразума са Италијом рекао да је срећан, јер је присуствовао највећем пословно- научном форуму у 10 година, за који је рекао да је јединствен по томе што је организован са само једном земљом.

"Срећан сам што је то Италија и што Тајани није заборавио на Србију и Западни Балкан. Хвала привредницима 151 италијанске компаније и 256 српских", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да верује да ће се садашњи обим трговинске размене од 4,6 милијарди већ наредне године значајно увећати и да ће то бити подстрек и за српске компаније, али и за италијанске да улажу у Србију.

Како је рекао, када се види да компаније могу да рачунају на подршку своје владе, то је најбољи амбијент за улагања.

Председник Вучић је нагласио и да је Србија у претходне три године имала успех и да је успела да привуче 63 одсто укупних страних инвестиција на Западном Балкану, а да је у томе успела захваљујући стабилности фискалног и монетарног система, подстицајне политике и субвенција.

Како је додао, намера је да се привуче што више малих и средњих предузећа из Италије, од прехрамбене до дрвне индустрије.

"Кроз 13 споразума који су потписани види се колико је широк дијапазон наше сарадње. У италијанским компанијама ради 22 000 хиљаде наших људи, а са кооперантским компанијама чак 50 000 људи. Допринос финансијском сектору у Србији је од пресудног значаја, две од три највеће банке су италијанске", рекао је председник Вучић и додао да је једна од њих и Банка Интеза која располаже капиталом од хиљаду милијарди евра.

"Размислите онда колико је то у новцу када знате да је буџет Србије 18 милијарди и о каквој снази банке је реч, а која је овде већ готово две деценије готово најснажнија банка",  рекао је председник Вучицћ и указао да то говори колики је значај италијанских улагања за нашу земљу.

Председник Вучић је рекао и да се следеће године очекује почетак серијске производње новог Стелантисовог електричног аутомобила у Крагујевцу као и да ће то бити ванредан даљи подстицај развоју економских односа већ и српској привреди.

Председник Вучић је нагласио да је Италија други највећи страни инвеститор у Србији која постаје додатно интересантна имајући у виду политику нове италијанске владе.

"Желимо успех влади Ђорђе Мелони и Тајанија, они подржавају Србију на многим форумима и нису водили политику притисака. Хвала и верујем да ћемо моћи да имамо још ближу сарадњу", рекао је председник Вучић.

Позвао је Тајанија да на сајму у Верони од 2. до 5. априла посети заједнички штанд Србије, Албаније и Северне Македоније са српским, албанским и македонским винима.

"Мислим да је добро време за сарадњу испред нас. Хвала Тајанију који је други пут у нашој земљи, молићу да дође и трећи, као и Мелони да дође током године. Тада можемо још оволико споразума и меморандума да претворимо у уговоре", закључио је председник Вучић.

Тајани је поручио, на конференцији за медије, да Србија и Западни Балкан треба што пре да постану део ЕУ и захвалио председнику Вучићу на великим напорима које је уложио како би се дошло до мирољубивог решења на простору Балкана.

"Веома сам задовољан како се одвијао наш дан, нарочито због тога што представља камен темељац који смо поставили како бисмо појачали односе између Италије и земаља Западног Балкана, међу којима је на првом месту Србија, за коју желимо да ускоро приступи и буде део наше ЕУ. Убеђен сам да се будућност ЗБ зове Европа", рекао је Тајани.

Рекао је да жели јавно да захвали председнику Вучићу због тога што је захваљујући његовом ангажовању ситуација на Балкану мирнија и постоји стабилност.

"Захваљујем му на свему ономе што је урадио, и увек је уживао пуну подршку Италије, што се тиче питања односа са Косовом. Знам да то није било лако. Желим да му честитам, јер захваљујући његовом ангажовању ситуација данас на простору Балкана је мирнија и можемо да имамо стабилност и да боље приступимо другим проблемима, као што су миграције", истакао је Тајани.

 

Србија ће учинити све да сачува мир у региону

Председник Вучић изјавио је да ће Србија учинити све, уз подршку својих партнера, да сачува мир у земљи и региону.

После састанка са Тајанијем и учешћа на Форуму за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, председник Вучић је рекао да је захвалан Тајанију што добро разуме ситуацију у региону и што се његова земља све више ангажује.

"Србија је увек желела значајније присуство Италије у разговорима о будућности региона и зато је оне ноћи, на Светог Јована, 20. јануара, када су у Београду били страни изасланици, са њима је био је и Франческо Тајо, као изасланик италијанске владе. То је био знак да ће Италија имати значајнију улогу у решавању конфликтних ситуација на Западном Балкану", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Србија и Италија не деле исто мишљење по питању Косова, јер је то за Италију независна држава, док за нас није, али, каже, наше је да разговарамо и сарађујемо.

"Ја сам са Антонијом разговарао и у тешким временима када смо имали кризе. Никада му није било тешко да разговара ни када смо имали кризу на барикадама, зашта нису криви они на барикадама јер су их натерали да тако морају да се организују, до многих других криза", истакао је председник Вучић.

Додао је да је за Србију, због Украјине, вишеструко тешка позиција.

"Успели смо да сачувамо мир, а од 24. фебруара, чак и у италијанској штампи, која није увек непријатељски настројена према Србији, наводи Вучић, писало је како се само чека дан када ће Србија, по руском налогу напасти БиХ, Приштину или неког у региону и наравно да се то никада није догодило. То су били само трикови да се нанесе штета имиџу Србије. Данас је свима јасно да су то неистине и да се Србија труди на све начина да сачува и све друге и себе од било каквог страдања и да на паметан начин решавамо своје проблеме", поручио је председник Вучић.

Што се нас тиче, каже, ми бисмо волели да рат у Украјини стане овог секунда, али да зна да сви на Западу говоре ко ће да победи, а ко да изгуби.

"Мене и народ у Србији не занима ме ко ће да победи, већ када ће мир, који изгледа нико не жели. Данас нико не сме да изговори некада најпопуларнију реч 'мир' да негде не би добио политичке ћушке. Нисмо ми овде да би био мир, већ да би се победила супротна страна. Што се Србије тиче, ми желимо мир, Србија се нада миру и то ће и нама, овде, донети огромно олакшање", закључио је председник Вучић.

 

Србија се никада није служила триковима, примениће оно што је рекла

Председник Вучић изјавио је да се Србија никада није служила никаквим триковима и да ће имплементирати оно што је, како је нагласио, рекла да ће да уради.

"То је моја порука онима који су говорили о томе. За разлику од свих њих ми се никада триковима не служимо. Оно што сам рекао у Народној скупштини Републике Србије, што сам рекао њима у Охриду, њима у Бриселу и петорки у Београду, понављам свакога дана и ни за јоту се мој став није променио ни пред ким", рекао је председник Вучић је на конференцији за новинаре са Тајанијем поводом Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије.

Одговарајући на питања новинара да ли ће Београд имплементирати оно што је договорено на састанку у Орхриду о нормализацији односа Београда и Приштине, председник је казао да је правно обавезујуће за Србију нешто на шта он стави потпис или печат или када се са тим вербално, односно усмено сагласи.

"И нико други не може да произведе правне последице за Републику Србију осим њеног председника и у појединим случајевима премијера или министра спољних послова", напоменуо је председник Вучић.

Додао је да ће Србија радити на имплементацији свега што је, како је казао, "рекла да ће да ради".

"Не мислим да ће Приштина да испуни оно што јој је једина обавеза, а то је, да у складу са споразумима достигнутим у дијалогу, формира Заједницу српских општина. Дакле, све што смо рекли да ћемо да радимо на имплементацији ми ћемо да урадимо. Оно што сам рекао да нећемо, то сам и данас поновио Тајанију, да не би било покварених и лажних тумачења и да видите да се уопште не плашим што говорим свима у лице потпуно исто. Замолио бих поједине министре из неких земаља да питају и канцелара (Немачке Олафа) Шолца и председника (Француске Емануела) Макрона јесам ли им то у лице рекао или не", рекао је председник Вучић.

Поновио је да то за Србију подразумева да нема говора о чланству у Уједињеним нацијама за такозвано Косово, као ни организацијама, институцијама и агенцијама УН и да нема признања.

"Све остало што значи стварно нормализацију односа, што значи нормалан однос између Срба и Албанаца, боље односе, без тензија и сукоба Србија је спремна да примењује и Србија ће да имплементира. А да ли ће неки други, то ћемо да видимо, па ћу ускоро да их питам ко се служио триковима, а ко није", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да што се Србије тиче, она има своју реч и да њена реч нешто значи.

"А плашим се да нечији потписи ни до данас нису значили ништа, јер да то није тако онда 10 година после потписивања споразума не бисмо и даље причали о ЗСО, као што причамо данас", рекао је председник Вучић.

Додао је да му није лако да трпи "нејнеодговорније и најнеспособније типове у земљи који су уништили земљу".

"То ћу оставити за неке друге дане, не желим у такве ствари да мешам наше госте. И добиће заслужен одговор. Као што не мислим да Србија треба да се повлачи и склања од било кога и да има нечега да се стиди, тако има много мање да се стиди оних најгорих у њој који би је уништили у року од пет минута и они ће добити свој прави политички одговор", поручио је председник Вучић. 

 

 

  

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк/Ало