Вести

Вучић: Један од оних дана кад пишемо историју

БРИСЕЛ - Премијер србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу, после отварања првих преговарачких поглавља са ЕУ, да је поносан као премијер и да је ово један од оних дана када као земља и као народ пишемо историју.
"Честитам свим грађанима на овом великом успеху. Ово је велики и важан дан, један од оних када исписујемо странице историје. Више не морамо да сањамо снове о ЕУ", поручио је Вучић после друге Међувладине конференције у Бриселу, на којој је отворио прва преговарачка поглавља са ЕУ, 32 и 35.
Он је додао да је сада потребно да напорно радимо и да ће Србија, ако будемо тако поступали и будемо посевећени, постати део европске породице.
То је, према Вучићу, важно из више разлога, али пре свега због типа друшта којем Србија жели да припада.
"Задовољни смо што и Европа жели да види Србију у свом демократском окружењу", рекао је он.
То је важно и због економије, додао је премијер, правећи рекапитулацију шта је Србија учинила у протеклих неколико година, од изласка земље из рецесије, смањења буџетског дефицита, побољшања позиције на "дуинг бизнис" листи, до смањења незапослености.
"Отварање поглавља 32 и 35 - предстоји нам много посла посебно за поглавље 35. Оно није нимало лако, али ни до сада није било лако. Ми нисмо навикли да идемо напред кад нам је лако", нашалио се Вучић.
Такође, додао је, да се све то чини због Србије.
"Не мењамо се и не не доносимо одлуке зато што то неко тражи, већ зато што ми то желимо", истакао је он.
Вучић је поновио да је циљ Србије да све заврши до 2019. године, а да је онда на ЕУ да одлучи да ли такву Србију жели у свом чланству.
"Ово је добра вест и за читав регион, за све земље Западног Балкана, да сви знају да у Србији имају стабилног партнера и на чију руку могу да рачунају. То је важан дан и за Републику Српску", поручио је Вучић.
Он је рекао да ће Србија наставити преговоре са Албанцима са Косова и са свима у региону.
"Србија јесте и биће стуб стабилности ", поручио је Вучић.
Он се захвалио свим грађанима Србије, свим владама, цивилном сектору.
"Посебно бих се захвалио једном европском лидеру који нам је много помогао и без којег не бисмо овде стигли - немачкој канцерларки Ангели Меркел. Одржала је своју реч", нагласио је Вучић.
Он је додао да је Немачка испунила своје обећање оног часа када је Србија испунила своје обавезе.
Грађанима Србије Вучић је поручио да имају разлога да буду поносни на себе и на своју земљу.
"Сутра ћемо мало да славимо онда ћемо да наставимо још жешће", закључио је Вучић.

Више поглавља отворићемо 2016, нека и затворити
Премијер Александар Вучић изјавио је да очекује да Србија у наредној години отвори још нека поглавља, осим 32. и 35, која су отворена вечерас, али и да нека у току наредне године затвори.
"Ушли смо у машину, она меље свакога ко се на том путу нађе, али за нас је важан резултат", рекао је Вучић за јавни сервис и нагласио да је важно да сачувамо мир и стабилност, да је Србија на добром путу, али и да на том путу неће бити лако.
Он је подсетио да смо ми скрининг завршили с бољим оценама него све друге земље кандидати, али да је проблем био у дијалогу с Албанцима, те да је то био озбиљан проблем који ћемо, додао је, имати и убудуће.
Али, како је приметио, ми смо то завршили 25. августа ове године и одмах је било јасно да ћемо имати поглавља до краја године.
"На томе сам веома захвалан немачкој канцеларки Ангели Меркел, без њене подршке нећемо моћи да изгурамо ствари напред", навео је Вучић, поменувши и све друге европске пријатеље, уз чију помоћ "можемо много да урадимо, мада највисе зависи од нас".
Ако будемо имали јасан циљ и пут и будемо храбри и посвећени, Србију неће бити лако зауставити, оценио је премијер.
На питање очекује ли нас нешто посебно у Поглављу 35 и да ли ће бити неких посебних условљавања у вези с тим, Вучић је рекао да то нису тако прецизна мерила и да се за сада говори углавнм о имплементацији појединих споразума, али је приметио да то у сваком случају неће бити лак процес.
"Сви знају шта је оно што Србија не жели да учини, ми међутим желимо да обезбедимо Србима сигурност на Косову, али и да што више Албанаца долази и да оставља свој новац у централној Србији", поручио је премијер и додао да управо због тога подржава сарадњу привредних комора у Београду и Приштини, јер она гарантује боље економске односе.