Вести

Вучић: Jункера поштуjем, али не подносим лажне симетриjе

Jункера поштуjем, али не подносим лажне симетриjе, рекао jе данас премиjер Aлександар Вучић поводом одговора председника Eвропске комисиjе Жан Kлода Jункера на његово упозорење европским званичнима на ширење антисрпске политике у региону, посебно у Хрватскоj.

"Нећу ништа да кажем, jер Jункера изузетно поштуjем. O садржаjу писма нећу ништа да говорим", рекао jе Вучић новинарима.

"Не подносим када се све поистовећуjе и када се праве лажне симетриjе и равнотеже, мислим да то сви часни људи теже подносе", рекао jе Вучић.

"Tо jе и одговор на дилеме зашто нећемо одговарамо ни Хрватскоj, ни било коме дургом. За народ и за државу су нам рекли да jе 'шака jада', не за неког политичара, и то смо прећутали", подсетио jе.

Премиjер jе рекао да jе то прећутано "не зато што смо слаби, већ зато што смо довољно jаки да бринемо о своjоj будућности".

Oн jе закључио да би свакако наjвише поена добио "када би брутално одговорио", али неће, jер хоће да брине о будућности.

Jункер jе у одговору на премиjерово писмо позвао све државе у региону да поштуjу принципе добросуседских односа и помирења, те да поново успоставе и проблеме решаваjу у диjалогу.

Не видим смисао састанка, не подносим лака решења
Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изразио jе данас, пред састанка са политичким лидерима Срба из БиХ и РС, жаљење што су они одлуке донели унапред, а ставове, супротно договореном, изнели у jавност и додао да jе састанак, с обзиром на то, могао бити и прескочен.

"Jа не кршим договоре коjе постигнемо. Не идем у jавност шта jе моjа политика. Не подносим лака и популарна решења, коjима jе народ одушевљен", поручио jе Вучић уочи данашњег састанка државног врха Србиjе са лидерима Срба из Сараjева и Бањалуке о референдуму о Дану Српске.

Додао jе да су, мимо договора да се не излази у jавност са ставовима, неки изнели своjе одлуке, и изразио жаљење што ниjе имао могућност да изнесе своjе мишљење. Oн jе казао да jе ноћас имао тешке и озбиљне разговоре са своjим наjближим сарадницима коjи су траjали до jедан сат после поноћи, и да jе и jутрос наставио са састанцима.

Премиjер jе нагласио да не жели да врши притисак, и да jе свако властан да доноси одлуке у оквиру своjих решења.

"Kриво ми jе што нисмо могли да разговарамо и да изнесем своjе идеjе", казао jе он. Oн jе рекао да увек постоjе решења коjима jе народ одушевљен, указуjући да би, да jе питао народ хоћемо ли да уђемо у мере фискалне консолидациjе, био личнован.

"Увек сам доносио наjтеже одлуке сам са владом, а данас можемо да се похвалимо резултатима. Покажите ми више од пет земаља у Eвропи коjе могу да се пореде са нама. Успели смо, jер нисмо доносили популарна решења", нагласио jе он. Tакође jе подсетио да данас у посету Београду долази хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић, рекавши да ће бити дочекан како то приличи, у жељи за наjбољим односима са свима.