Вести

Вучић: Контигентом од 100.000 вакцина "Спутњик В", Србија је прешла број од два милиона набављених вакцина

Авион са још 100.000 доза руске вакцине "Спутњик В" слетео је вечерас у Београд, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је председник Републике Србије Александар Вучић.

Са овим контигентом од 100.000 вакцина, Србија је прешла број од два милиона набављених вакцина.

''Са овим вакцинама, Србија је набавила 2,62 милиона вакцина. Са тим ћемо моћи да вакцинишемо 1,3 милиона људи, што је важно за нашу земљу", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је вечерас стигло 100.000 друге дозе, за ревакцинацију грађана који су примили прву дозу руске вакцине.

Вучић је подсетио и да Србију очекује производња руске вакцине.

"То је тежак задатак за нас. Ту смо још на почетку. Не иде то за дан. Ни неке сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација нису направиле вакцину, а не Србија. Али ћемо да правимо. Прво ћемо да пакујемо, верујем да ћемо то до јуна, а онда ћемо и да кренемо у производњу", рекао је Вучић.

Са Вучићем, авион Ер Србије "Никола Тесла", који је допремио вакцине, дочекали су министар за иновације Ненад Поповић, министар здравља Златибор Лончар и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Иначе, Србија је по броју вакцинација на милион становника, на шестом месту у свету и другом у Европи, после Велике Британије.

Када је реч о броју оних који су добили другу дозу вакцине на милион становника, Србија је прва у Европи и четврта у свету.

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника.

Сутра се очекује да у Србију стигне додатних 58.500 Фајзер вакцина, а 5. марта још 500.000 Синофарм факцина.

 

Не могу да верујем да Кокеза неће на полиграф

Вучић је истакао да не може да верује да је председник Фудбалског савеза Србије (ФСС) Славиша Кокеза, човек у кога је имао поверења, одбио да иде на полиграф.

„Добио сам све информације. Не бих да се изјашњавам на било који начин осим да не разумем зашто човек у којег сам имао поверења одбио полиграф“; нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да није морао да одговара на десет питања, већ једно питање, и то кључно ''да ли је учествовао у припреми његове ликвидације''.

„Ја у то не могу да верујем и никада у то нећу поверовати. Чудно ми је то са полиграфом. Ја сам ишао због глупости на полиграф да покажем народу да не лажем. Чим неко не иде на полиграф то је мени чудно'''', указао је Вучић.

Вучић је рекао да му је невероватно да су ти неки људи припремали његову ликвидацију, људи којима није ни на сенку згазио.

''Нека надлежни органи раде свој посао. Колико ми је жао због свега овога и колико се лоше осећам ваљда говори и моје вечерашње расположење које је много горе него што показујем, али не што сам уплашен, већ зато што сам тужан'', закључио је Вучић.

 

Србија од почетка набавила 2,62 милиона вакцина

Са нових 100.000 доза руске вакцине “Спутњик В”, Србија је од почетка набавила укупно 2.620.000 вакцна, што значи око 1,4 милиона вакцинисаних грађана, поручио је Вучић.

“То је око 1,4 милиона вакцинисаних, јер “АстраЗенека” иде тек за 12 недеља. До сада смо обезбедили вакцину и ревакцину за 1,4 милиона људи. Поносан сам. То је око 25 одсто људи. То је невероватан резултат који је Србија, поносна, слободарска, независна, успела да обезбеди”, рекао је Вучић.

Како је рекао новинарима након што је дочекао авион са 100.000 доза руске вакцине, данас је добар дан за Србију, јер је реч о другој дози, што је важно, јер колико сутра, почиње ревакцинација руском вакцином.

“Наши руски пријатељи су све што смо договорили, урадили на време. Бескрајно смо захвални вечерас са овим што смо добили из Москве, сада имамо 293.000 доза ''Спутњика В'''', рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је то огромна подршка и помоћ Русије, због чега је посебно захвалан председнику Владимиру Путину.

Подсетио је да је и Русија имала проблеме у борби са панедмијом корона вируса, али су, и поред тога, имали разумевања за Србију и нашли начин да нам помогну.

“Ја сам молио Путина да нам помогне и ово је израз његове воље и жеље да помогне Србији и српском народу”, рекао је Вучић.

Председник је указао и да Србији предстоји суштински важан посао у наредном периоду, да производи руску вакцину.

“Надам се да можемо да почнемо до краја године да производимо вакцину, јер би то решило наше проблеме. Корона неће нестати, отићи, али ћемо моћи да се вакцинишемо”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је то велики и тежак задатак и додао да је захвалан руским партнерима што су Србији пружили шансу да уђе у процес производње вакцине.

“Наши би капацитети били до 20 милиона вакцина, а све преко тога, око пет - шест милиона доза бисмо поделили пријатељима у региону. То је важно”, рекао је Вучић. 

 

Одлука Европске Уније се не односи на Србију и Западни Балкан

Вучић је рекао је да се најава Еврпоске Уније о забрани извоза вакцина не односи на Србију и Западни Балкан.

Замољен да прокоментарише разматрање забране извоза вакцина из Еврпоске Уније и чињеницу да се мађарски премијер Виктор Орбан вакцинисао кинеским цепивом, и питање да ли Еврпоска Унија  упада у хаос, Вучић је одговорио да се то не односи на Србију.

„Хвала Европљанима што се питање да ли ће извозити вакцине не односи на Србију и Западни Балкан, већ на друге континенте“, објаснио је Вучић, подсећајући да ће Гана, огромна афричка земља, добити 600.000 вакцина.

Такође је указао да из Ковакса Србија још ништа није добила и да се нада да ће из тог програма вакцине стићи у марту.

''Када сам говорио о богатим земљама, био сам у праву. Неке земље су наручиле седам пута више него што имају становника. Купили су бар десет пута више него што им је потребно. Нисам претерао када сам рекао ''хоћете ли све кућне љубимце да вакцинишете и ревакцинишите''. То има смисла само да други не добију вакцину“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да на ту његову констатацију ћуте и нико неће да одговори.

“А онда ће уста бити пуна велике солидарности. Ово има везе и са земљама на другим континентима, које имају много новца и мисле да новцем може све да се купи“; поручио је Вучић.

Рекао је да је Србија као мала земља показала да не морате бити пребогати, а да можете имати пристојне финансије, да имате пријатеље и да вас ти пријатељи поштују и помажу.

„Зато сам вечерас овде и захвалан сам руским пријатељима на новим вакцинама. Очекујем за неколико дана и велику испоруку кинеске вакцине'''', додао је Вучић.

Вучић је рекао да никада неће заборавити реченицу Предрага Гаге Антонијевића, када је рекао да неки нису могли, а неки нису смели у прошлости да сниме филм „Дара из Јасеновца“.

''Једно сам могао и смео, а то је да кажем да су ми животи грађана важнији од критика из Брисела, или других земаља. Претпостављам да се тиме руководи председник мађарске владе и Чешке, којима су важније животи грађана. Важније ми је да смо спасили и један живот, а знам да смо спасили стотине хиљада живота“, рекао  је председник.

Истакао је да то доказује чињеница да они који су дупло мањи од Србије имају дупло више мртвих.

Разлог за то, додаје, је на једној страни вакцинација, а на другој што се у Србији хоспитализују оболели.

„Ми највећи број хоспитализујемо. Када о болеснику брину лекари онда је заштита и помоћ већа и значајнија. За мене су важнији животи људи, а шта ће ко да каже или текстове да напише баш ме брига“, закључио је председник Србије. 

 

До сада дато 1,43 милиона доза, држава брине о свим грађанима 

Вучић је изјавио да је веома поносан што је до сада у вакцинацију у Србији дато око 1,432 милиона доза, од чега је 921.000 људи вакцинисана први пут, а 512.000 ревакцинисано.

На питање како коментарише то сто поједини говоре да није он набавио вакцине већ надлежне службе и то што се Драган Ђилас похвалио да се сутра ревакцинише, иако у исто време његови медији воде кампању против вакцинације, Вучић је рекао:

"Нећу да говорим лоше о политичким противницима пред страним држављанима и амбасадорима. Могу да се похвалим да сам мало помогао својим братским односом са председником Путином...Тако мали Ђокица замишља живот - хвала службама". Вучић је истакао да су свакако БИА и МУП урадили велики посао када је реч о смештају и чувању респиратора и комплетне опреме, као и довозу вакцина.

"Ипак, немојте да се понашамо као деца. Зна се како, зашто и на чији захтев се тако крупна политичка питања решавају", поручио је Вучић.

Додао је да је срећа што се и његови политички противници ревакцинишу, иако су говорили да ће да приме само оне вакцине које се у Европи примају, и то са оним вакцинама за које су говорили да их нема.

Држава се стара и за све друге грађане без обзира на политичке разлике, додао је Вучић и пожелео својим политичким противницима добро здравље. 

 

 Случај Радоичића показује да су у лажи кратке ноге

Вучић је прокоментарисао то што медији преносе да су албанске власти у Приштини повукле налог за хапшење потпредседника Српске листе Милана Радоичића, поручивши да су у лажи кратке ноге и ''да смо ми све време знали да Радоичић није учествовао у убиству Оливера Ивановића''.

"Прочитао сам ту вест, али нисам сигуран шта је све ту тачно, јер никада не верујем док не прође неколико дана, па се не уверим у то што саопште албанске власти у Приштини. Ја сам вас обавестио о томе више пута, када то питање поставите, више од две године слушате како је Милан Радоичић убица извршилац, а Вучић скривени налогодавац и шта ћемо сад", запитао је Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише ту вест.

Рекао је да су српске власти испитале Радоичића и да је он за разлику од других прошао полиграф.

"Пао је на другим темама, али прошао је по питању убиства Оливера Ивановића, ми смо знали са сигурношћу да он у томе није учестовао", навео је Вучић.

Додаје да смо упркос томе две године слушали лажи поводом тога и истакао да сада једна по једна лаж падају, као што је случај и када је реч о Јовањици, марихуани...

"Показује се какве су те приче биле и колико су биле неутемељене. Ко ће то сад да нам врати и том човеку што су нас оптуживали. Председника једне земље су оптуживали да је учестовао у неком убиству", запитао је председник Србије.

Истиче да на крају све исплива на видело.

"Заклела се земља рају да се све тајне дознају", додао је Вучић.

Навео је да ће све оно што смо ми знали сада или за месец дан или пет месеци морати и они да саопште, пре или касније.

Наш посао је да наставимо на озбиљан начин да водимо истрагу, иако је немогуће водити у овим условима, када немате фактичку власт на том делу територије, рекао је Вучић.

Напоменуо је да тога, ипак, ''не смемо да се одрекнемо''.

Подсетио је какве је увреде трпела и удовица Оливера Ивановића, како је наводно учествовала у његовом убиству.

Вучић је запитао да ли се неко извинио за то и поручио - ''у лажи су кратке ноге''.

 

Набављаћемо још вакцина, кључна производња у Србији

Вучић је изјавио  да ће Србија наставити са набавком вакцине против корона вируса, јер је најважније сачувати становништво, а у том смислу, истакао да је од кључног значаја да вакцина почне да се производи у Србији.

На питање да ли се размишља о додатним вакцинама, не само за ревакцинацију, већ за наредни периоду, јер вирус неће нестати, Вучић је рекао да то најбоље знају лекари, а да је његово да, када струка каже да се вакцина набави - набави вакцину.

“Тиме се бавим, чујем да су и вечерас неки говорили како Синофарм вакцина није стигла из Кине… Стигла је из Кине, али не можете лажовима да објашњавате ништа. Наш је посао да набављамо вакцине”, рекао је Вучић.

У том смислу, председник је навео да ће се уговор са “Спутњик В”, који је за сада на два милиона вакцина, повећавати, као и да ће, поред два милиона кинеске вакцине, бити набављене још два милиона, уз 1,5 милиона Модерне, два милиона Фајзера.

“Рекао сам - ако хоћете тако, у реду. Србија је добар купац авансно плаћа, само да вакцине стигну. Никоме ништа не дугује”, рекао је Вучић и подсетио да Србија више не дугује ни за гас Русији, иако је Путин 2013. године с правом био љут што смо дуговали огроман новац, који смо, уз реформе, платили.

“Ако сте ви у стању да купујете седам пута више од броја становника, ми ћемо два пута више. И тако ћемо да се понашамо, јер је посао државе да обезбеди довољно вакцина за грађане”, рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да од 1,4 милиона људи, за које је у овом моменту обезбеђена и вакцина и ревакцина, бар 1,1 милион њих 15 дана после друге дозе, неће бити заражен, а да 1,37 милиона нема шансе да има тежу слику или смртни исход.

“Зато ћемо да се боримо за вакцине, да их набавимо што висе али је кључна ствар да урадимо ову производњу и ту мора да буде огромна посвећеност, да се боримо да осигурамо позицију у годинама пред нама. То је наш посао и радићемо га добро”, рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк