Вести

Вучић: Леони је највећи, приватни послодавац у Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Краљеву, на отварању четврте фабрике Леонија у Србији, да ће ту до 2023.године бити запослено 5.000 људи и затражио од те немачке компаније да запосле у тој фабрици ако могу до 6.000 људи и још повећају плате радницима и захвалио им на великим улагањима у Србији.

"Хвала на великим улагањима и што сте изабрали Србију и показали тиме да смо нешто добро чинили претходних година. Леони је највећи приватни послодавац у Србији, са око 13.000 запослених, пошто има фабрике и у Дољевцу, Нишу и Прокупљу. У Краљеву су до сада запослили 3.787 радника, а видим да има још пуно простора", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је раније у Краљеву уништен Магнохром и друге фабрике, али да је сада промењена ситуација, али да је још на бироу око 8.200 незапослених, од чега је реално без посла око 6.000 људи.

Нагласио је да за тај град пуно значи долазак Леонија као инвеститора, јер се тим људима и њиховим породицама пружа шанса да се запосле и остану ту да живе.

Вучић је напоменуо да никада није у Србији био у тако великој производној хали, као у хали Леонија у Краљеву и истакао да се ту праве ауто-кабловски сетови за све три фабрике мерцедеса у Немачкој и Мађарској и да се не може више замислити производња мерцедеса без делова из Краљева.

Рекао је да је раније обећао људима из Леонија да ћемо изградити ауто-пут до Краљева и да су били сумњичави, али да сада и они могу да виде да напредују радови на траси до Адрана, на улазу у Краљево, као и да ће ауто-пут од Чачка до Краљева бити завршен за годину и нешто дана.

Посетио је да сутра у посету Србији долази немачке канцеларка Ангела Меркел, што је огроман част и додао да Србија неће заборавити огромна част, нећемо заборавити њен допринос, као ни допринос Леонија на напретку, запошљавању и индустријализацији Србије.

"Обично кажу да ништа краће не траје од захвалности у политици, трудићемо се да покажемо колико можемо да будемо захвални, фер и поуздани партнери", поручио је Вучић.

Додао је да пре само неколико година није било наде за град на Ибру и да Србија никада неће заборавити Леонију што су запослили толики број људи.

У фабрику у Краљеву је уложено 60 милиона евра. Простире се на Ратарском имању на око 52.000 квадратних метара, а према раније објављеним плановима компаније, цео пројекат у Краљеву у наредних 10 година требало би да достигне вредност од око милијарду евра.

Леони је глобални произвођач решења за пренос енергије и података у аутомобилској и другим индустријама.

Леони у Србији већ има три фабрике, у Прокупљу, Малошишту код Дољевца и Нишу. Компанија је присутна у Србији од 2009. године, када је отворио своју прву фабрику, у Прокупљу.

Такође, 2014. године отворена је фабрика у Малошишту, а 2017.године фабрика у Нишу.

 

Леони ће одмах преузети најмање 400 радника Шинвона

Вучић је изјавио да Леони, који има фабрику у Нишу, спреман да преузме одмах најмање 400 од 600 радника јужнокорејског Шинвона који гаси део производње у Нишу.

Вучић је током обраћања на отварању нове фабрике Леони у Краљеву, рекао да има да саопшти важну и лепу вест, да је разговарао са људима из Леонија и замолио их да помогну тим људима у Нишу који ће остати без посла.

"Рекли су да ће дати све од себе и помоћи, да део тих људи одмах прихвате, најмање 400 од 600. Тако да смо један велики посао и бригу скинули са дневног реда", рекао је Вучић.

 

Изјава Ђукановића производ аутопројекције, он жели Црну Гору без Србије

Вучић је изјавио, реагујући на изјаву црногорског председника Мила Ђукановића да би Србија Косово без Албанаца и Црну Гору без Црногораца, да се иза те изјаве крије Ђукановићева подсвест, јер је он заправо тај који жели Црну Гору без Срба.

"Ја нити желим нити је могуће Косово без Албанаца, нити Црна Гора без оних који се изјашњавају Црногорци. То је немогуће и никада ми није био циљ", категорично је изјавио Вучић.

Како је рекао, иза те изјаве лежи подсвест Мила Ђукановића, који жели, и додаје, увек је желео и све што је радио, радио је да постоји Црна Гора без Срба.

"Ја желим Црну Гору у којој ће да живе Црногорци, Срби, Албанци, Бошњаци, и сви остали, само да сви имају право да буду оно што јесу. Само немојте да се служите триковима… Он жели да стварањем Црногорске православне цркве, покаже да тамо нема Српске православне цркве… Управо сте аутопројекцијом показали да је то тако", рекао је Вучић.

Подсетио је да на Косово и Метохији живи 93 одсто Албанаца, те поновио да не разуме како неко мисли да он жели да на Космету не буде те нације.

"Измишљате, да бисте сакрили праве намере према Србима у Црној Гори", поручио је Вучић.

 

Нема никаквих нових активности у вези Рио Тинта

Вучић је истакао да нема нових активности у вези Рио Тинта, никакве се нове радње не предузимају, већ се чека да та компанија покаже каква им је идеја, те истакао да се одлука неће доносити, а да се народ пре тога не пита.

Вучић је на питање да прокоментарише поруке са јучерашњег протеста под називом "Еколошки устанак" да се пониште све обавезе према Рио Тинту које имају Влада, он и надлежна министарка, узвратио питањем какве он има обавезе према Рио Тинту.

"Немам баш никакву обавезу за разлику од неких других који су их имали, или бих могао да посумњам да их имају, који су им дали истражна права, а да нису ништа добили. Они из бившег режима Ђилас, Јеремић, Дулић, који су Рио Тинту дали 2004. да уђу у земљу без динара", истакао је Вучић.

Нагласио је да он нема никакве обавезе према никоме, и да нема ни 100, 600 или милион евра, већ живи нормалан живот, живи за Србију, а не за богатство.

Како је рекао да се начитао неистина, попут оне да је купио од француског амбасадора кућу поред Београда.

"Проблем је оних који воде кампању против нас у томе да нас поистовећују са онима који их подржавају или са собом. Нисмо исти, нити слични. Њихових руку дело је Магнохром, уништен, а наших - велелепна фабрика као што је Леони. Њихов је мост у Сирчи који је пао, а наше руку дело је нови мост. Нећу да говорим о ауто-путевима и свему другом", додао је Вучић.

Како је рекао да се наслушао разних лажи и да још чека да се покаже, како тврде поједини медији, да његов брат има стотине хиљаде хектара земљишта у Војводини.

Што се тиче Рио Тинта, истакао је, да никакве радње не предузима држава.

"Чекамо да покажу каква је њихова идеја. Ништа се неће дешавати наредних месеци.

Чекамо да видимо па, да анализирамо има ли смисла. Могуће је да ћемо рећи да нисмо задовољни, или да има смисла, али нећемо доносити одлуку а да не питамо народ. Нећемо да питамо уместо народа бизнисмене попут Ћуте. Људи могу бити мирни нема нових активности, лажи су да су машине тамо", подвукао је Вучић. 

 

Ничија породица не сме бити угрожена у Србији

Ничија породица није и не сме бити угрожена у Србији, истакао је Вучић.

Вучић је, на питање да ли је угрожена безбедност породице црногорског премијера Здравка Кривокапића у Србији и зашто мисле да нису безбедни у Србији, рекао да није био упознат са последњим случајем, па је накнадно тражио извештај од МУП-а.

"Био бих ужасно разочаран да било ко мисли да може да ради против било чије породице било где. То би био скандал и говорило најгоре о нашој земљи", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је више људи из хијерархије у МУП-у, не само министар, поновило шта се десило.

"То се догађа када се види оружје у колима, посебно у возилу са таблицама одакле долазе припадници шкаљарског и кавачког клана", констатовао је Вучић.

 

Са Додиком редовне консултације

Вучић је рекао да ће са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком имати редован састанак.

Вучић је, на питање о чему ће разговарати са Додиком, рекао да има много тема и да се ради о редовним консултацијама.

На том састанку ће се наћи теме Меморијалног центра у Доњој Градини, па до многих других тема.

"Обавестићу га о мом разговору са високим представником Кристијаном Смитом.

Желим од њега да чујем информацију да су послали судију Албанца, о чему до сада нисмо чули. Ови састанци су уобичајена пракса јер Србија и Република Српска имају најбоље односе", закључио је Вучић.

 

Додатна част што ће Меркел спавати у Београду

Вучић је поновио да је огромна част што немачка канцеларка Ангела Меркел долази у Београд и остаје овде најдуже и да ће са њом имати више састанака и радну вечеру.

Вучић је одговарајући на питање новинара, након отварања фабрике Леони, рекао да ће Меркел и ноћити у Србији што је додатна част.

"Увек сам отворен са њом а и она са мном. Никада нећу заборавити подршку коју нам је дала 2015.године, као и када су нам Хрвати уводили санкције због миграната и што је подстицала инвестиције. Њени министри раде на довођењу инвеститора, а тога не би било да није ње", рекао је Вучић и додао да је захвалан Меркеловој и на пружању подршке Берлинском процесу.

Вучић је истакао да је срећан због њене посете, без обзира шта ћу чути од Меркел непосредно пред окончање свог мандата.

"Дакле хвала јој", поручио је Вучић.

Вучић је поновио и да у Београд ускоро долази председница Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и да ће тада бити отворени радови на ауто-путу Ниш-Плочник, првих 5,5 километара, што је важно за Топлицу и Мерошину и Прокупље, Блаце, Куршумлију.

"Три бање имамо у Куршумлији и све ће нам бити ближе, то је од огромног значаја за нас.", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање о посети специјалног изасланика Европске уније за дијалог Мирослава Лајчака, Вучић је рекао да не зна тачан датум те посете, али да ће са Лајчаком имати много тема о којима ће разговарати, пре свега о енергетици, предстојећим изборима које ће, рекао је, многи покушати да искористе за додатне притиске против Срба.

Вучић је најавио и да ће ускоро путовати у званичну посету Турској где ће са председником Реџепом, Тајипом Ердоганом разговарати о билатералним односима.

 

Не сметам њима ја, него јака Србија

Вучић је приметио  да су сви медији у Хрватској кренули у договорену кампању, која је формално "насловљена" на њега, али је суштински против Србије, српских интереса и било чега у Србији.

Вучић је навео да разлог за то лежи у напретку Србије, те поручио да не жели, и не би требало да одговарамо на исти начин, већ да наставимо са својим послом, а то је јачање и развој наше земље.

"Ако погледате, послушате или прочитате шта говоре, ту не постоји повод за било шта.

Стигао је налог, а када добијете политички налог, онда то морате да радите. Они су (медији у Хрватској) апсолутно унисони.. Мислио сам да је то земља у Европској унији, да има другачијих ставова, али су у односу према Србији увек јединствени и увек 100-процентно против", рекао је Вучић.

Додаје да ће они увек рећи да то није уперено против Србије, већ против њега, али да се увидом у садржај свих наслова, јасно види да то јесу напади на Србију.

Вучић је поручио да ми морамо другачије да се понашамо.

"Колико год они говорили о нашој агресији, агресивности, које нигде нема. Не могу да је виде. Нису ни у Црној Гори, па су измишљали. Нисам отишао у Црну Гору. Нисмо се мешали. Али, дежурни кривац мора да буде Србија, а ја сам само представник", рекао је Вучић.

На коментаре да Србија жели да избрише 10.април, дан стварања НДХ из календара, Вучић је рекао да нема ни говора о томе, већ да је то извучено из његове изјаве, у којој је појаснио да је потенцијални датум избора наредне године између 3. и 17. априла, али да не би било логично да буде 10.априла, јер је то дан стварања усташке државе под чијом је заставом страдало највише Срба.

"Не одговарам им као председник Србије који може добро да прича о ономе што се збивало у Другом светском рату, као и 90-их година… Они говоре о мојим речима, а ја о њиховим делима. Спалили су све куће Вучића у Чипуљићу 1992. године”, рекао је Вучић.

Како је додао, све што пишу и причају нема везе са истином, осим што им смета снажна Србија.

То раде јер ће их Србија први пут достићи по расту БДП-а, Хрватску која има онолику обалу и приход од туризма, указао је Вучић.

Вучић је поручио да одговор на такве нападе не сме да буде хистеричан, нити у истом тону.

"Немојте да их вређамо и ја нећу да увредим никог. Ми треба да радимо своје, да гурамо Србију напред, отварамо фабрике, градимо путеве", рекао је Вучић.

Додао је да он представља "еманацију зла", зато што се сав тај напредак Србије догађа под Вучићем, па се, како је рекао, прави тај троугао Приштина-Подгорица-Загреб.

"Интересантно ми је да се они не стиде 10 априла, већ се поносе. Док сам председник ништа важно се неће дешавати 10. априла у Србији. Не можемо да га избришемо из календара, ни из сећања, јер је у НДХ највећи број Срба страдао”, рекао је Вучић.

Додао је да је поносан што ће Србија да гради Меморијални центар у Доњој градини, што се снимају филмови о Јасеновцу, да нам деца не забораве истину.

"Чиме смо увредили Хрвате? Шта сам рекао за њих, шта смо урадили? Је л' вас вређају чињенице о Јасеновцу, или што Србија расте брже од осталих”, упитао је Вучић.

 

На озбиљне примедбе - одговор, остало у складу са законом

Вучић је изјавио, поводом еколошког протеста, да тој теми треба приступити веома озбиљно, као и да ће озбиљно одговорити на озбиљне и одговорне примедбе, док ће све остало, како је рекао, бити у складу са законом.

Вучић је додао да је Србија демократска земља, у којој свако има право да протестује и да изражава незадовољство, док су скупови мирни.

"Не радујем се што је било релативно мало људи. Али, ни то није мали број људи, морате да поштујете и 3.000-4.000 људи. Ту тему морамо да узмемо веома озбиљно, да видимо шта радимо. Бољи животни стандард и већа запосленост људи, доводи до питања чистог ваздуха, канализације, пречишћавања вода…", рекао је Вучић.

То су, како је рекао, питања на која држава мора да пружи одговор, и одговориће већ у оквиру реализације плана "Србија 2025".

Вучић је приметио да се у Србији каже, појавио тренд да је само важно бити против било чега.

"Неки су говорили да нам не треба трећа доза, а онда 10 дана касније, да треба увести трећу дозу вакцине… То је кад немате политику, већ само да будете против", рекао је Вучић.

Додао је да се јуче видело да, поред снажног покрета антиваксера, сада имамо и антирударе, јер има оних који би да рудари не постоје, да затворимо све руднике, термоелектране…, као и антипутаре.

"Одговорићемо на озбиљан начин на озбиљна и одговорна питања, а све остало биће у складу са законом", рекао је Вучић.

 

СПС може да кандидује кога хоће

Вучић је изјавио да СПС има могућност и право да кандидује кога хоће на предстојећим председничким изборима и да шта год да изабере та странка, Српска напредна странка неће говорити ништа лоше о њој, и истакао да је последњих осам или девет година, када је заједно са социјалистима урађено много тога и уз подршку СПС-а.

"А на људима ће бити да процене", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што функционер СПС Горан Триван у последње време инсистира да та странка има свог кандидата на председничким изборима, то што Ивица Дачић није данас хтео да се изјашњава о томе, те да ли он има информацију шта ти коалициони партнери намеравају.

Вучић је рекао да свако има право да се кандидује и изађе са листом и кандидатом каквим жели, ако испуни законске услове.

"Не бавим се тиме, већ суштином. Не бавим се бројем противника, нити их потцењујем, нити прецењујем, нити огромним донацијама које стижу споља за поједине новоустановљене политичке партије и агенције и многе друге. Није проблем, јер знамо да ако ми будемо радили како треба и људи виде ту врсту енергије и рада, колико год људи интересно да увежете против, не можете да победите. Дакле, све је на нама, немам проблем са тим. Када смо били у СПС све сам рекао у три минута - имају могућност и њихово је право да изаберу, и шта год да изаберу нећемо да говоримо лоше о времену у последњих осам или девет година".

Вучић је Тривану поручио да се запита зашто више није министар и шта је то урадио током свог мандата.

"А Тривана бих питао - шта си ти то урадио за време свог мандата и зашто више ниси министар и коју си ствар урадио да еколошки покрети буду задовољнији. И све што ниси урадио данас ми радимо и наставићемо да радимо", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк