Вести

Вучић: Мораћемо заједно да радимо да би опстали

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Давосу да Хрватска и Србија морају да имају много боље односе ако желе да опстану, да мање "забијају нож у леђа једни другима", као и да цео регион мора да се окрене од прошлости ка будућности.

"Оно што не иде сјајно, због чега нисам срећан, то су политички односи у региону", рекао је Вучић на маргинама скупа Светског економског форума у Давосу.

Председник Србије је пред одлазак из Давоса учествовао на панелу на тему "Стварање снажног партнерства за раст и мир на западном Балкану". Расправа је била затворена за јавност, а учествовали су и премијер Хрватске Андреј Пленковић, премијер Македоније Зоран Заев, као и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Хрватски медији наводе да су Вучић и Пленковић имали прилику и за неформални разговор.Агенција Хина наводи да је посебан нагласак на овом панелу стављен на регионалну стабилност, јачање трговинске размене и конкурентности, као и улазак у четврту индустријску револуцију.Према Хини, то што је панел био затворен за јавност имало је за циљ стварање осећаја ексклузивитета, као и да учесници отвореније расправљају о теми.

У изјави за хрватске медије, Вучић је рекао и да у региону увек има безброј проблема, вишка прошлости и мањка размишљања о будућности.

"Али је то ваљда карактеристика свих нас и то је оно што ћемо морати да мењамо", поручио је он.

Вучић сматра да су економски односи знатно бољи од политичког стања у региону.

"Ја мислим да Срби и Хрвати као народи, не само српска и хрватска држава, без обзира на емоције које нису увек добре, морају имати пуно боље односе уколико желимо опстати једни и други", рекао је он и додао да обе земље имају ужасну демографију и да се пуно грађана исељава.

"Ако желимо опстати мораћемо заједно да радимо, мораћемо се приближити и то ће се догодити", уверен је Вучић.Додао је да ће Хрвати и Срби наћи путеве сарадње када почну мање да размишљају како да "забију нож у леђа једни другима" и више се окрену будућности.

"Ја у то апсолутно верујем и не зато што то говорим пред вама, то говорим сваки дан и у Београду", поручује Вучић, напомињући да су за Србију односи Београда и Приштине, горуће притање. Нагласио је да је увођење такси на робу из Србије супротно свим европским нормама.

У разговору за хрватске медије Вучић је рекао да су му у Давосу сви важни европски и светских актери рекли да су против тих такси.

"Да будем искрен, то је само додатни проблем, јер се онда питам како оне опстају".Међу другим проблемима споменуо је нову иницијативу СДА да оцени уставност назива Републике Српске.

"То је дејтонска категорија, то је уставна категорија БиХ и не могу то да раде и очекују подршку света", сматра Вучић.

 

 

 

извор: Танјуг