Вести

Вучић: Морамо да развијамо сваки део наше земље

У насељу Нересница, недалеко од Kучева, свечано је отворена пунионица газиране воде "Роса Хомоље", у присуству председника Републике Србије Александра Вучића.

Председник Вучић је обишао фабрику, а запослени су му објаснили принцип рада, и указали на велики квалитет воде која се овде вади и пуни.

"Тајна" воде која се производи у погону "Роса Хомоље" је у великом проценту калцијума.

Једна од запослених као техничар обезбеђивања квалитета воде, пренела је председнику Вучићу да у фабрици строго воде рачуна о високом квалитету воде која ће изаћи на тржиште.

"Богата је калцијумом, а један листа обезбеђује 30 одсто дневних потреба за калцијумом, запамтио сам", констатовао је преседник Вучић уз осмех.

Чуо је и да је појединим радницима то први посао, и да су задовољни.

"Kада бисмо имали оваквих ствари више, за стотине села. Kада год узмете Kока колу, они улажу на сигуран начин", рекао је председник Вучић.

Представник компаније рекао је председнику Вучићу да су дуго тражили воду за газирање, и требало је неколико година да се нађе добар извор, што су на крају и успели на истоку Србије.

Председник Вучић је констатовао да се мора пронаћи новац за канализациони прстен око Власине, што је око 16 милиона евра.

Овом иновацијом, Kока-Kола систем у Србији још једном показује да прати жеље потрошача, али и да, као доказани лидер, препознаје и креира трендове, доприносећи на тај начин развоју целог тржишта.

Поред председника Вучића, отварању су присуствовали и амбасадор САД Kристофер Хил, министарка привреде Анђелка Атанасковић, министар задужен за недовољно развијене општине Новица Тончев, генерални директор Kока - Kоле ХБЦ Србија и Црна Гора Светослав Атанасов, као и генерални директор франшизе у компанији Kока-Kола Србија, Црна Гора и Северна Македонија Лука Сантандреа.

 

Посао за 60 људи, нада у бољу и другачију будућност Кучева

Председник Вучић поручио је да је инвестиција Кока коле у фабрику газиране воде "Роса Хомоље" у Нересници код Кучева пут да се задрже људи из Источне Србије да не одлазе у иностранство трбухом за крухом.

Председник Вучић је истакао да је срећан што присуствује отварању погона, јер је 60 људи ту нашло посао.

"То је 60 породица, то је још десетине људи који ће да довозе и одвозе робу, стотине породица које ће да имају прву, другу или трећу плату. То је нови живот за овај крај који смо својом неодговорношћу и непажњом, на жалост, у доброј мери у претходним деценијама угасили. Зато желим да као Феникс из пепела хомољска птица узлети, да људи из Кучева поново осете наду у бољу и другачију будућност, а ми ћемо им помоћи да тај сан досањају", рекао је председник Вучић на званичном отварању нове пунионице газиране воде Роса Хомоље у Нересници.

Пре пет месеци Кока кола је купила од једне приватне фирме породице Недељковић ову компанију и за само пет месеци организовали производњу у којој је сада 60 запослених, подсетио је председник Вучић.

"На Власини су, када су купили ''Росу'' имали 40 запослених сада их је 130. У читавом Кучеву и овом крају Србије све до Петровца не постоји кућа из које добар део породица није отишао у иностранство трбухом за крухом тражећи спасење за себе и своја покољења и ово је најбољи пут да нам се људи врате", рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да је у лабораторији фабрике упознао Марију Александру која је родом из тог краја, али се после завршене школе у Београду вратила у родну Нересницу да ради.

"То ми улива наду да је могуће да ћемо успети да за велики део људи који су одавде отишли у бели свет да раде, да направимо више радних места и да ће ти људи моћи да се врате тамо где припадају", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да где год да Кока кола дође људи имају сигуран посао, постоији сигуран профит, сигурна тржишта и квалитет.

"Кока кола је значајан извозник из наше земље и верујемо да ће повећавати број запослених у нашој земљи после тих 1.700 на 2.000, јер то је оно за шта живимо, што је за нас најважније. И баш онако како је Кока кола ушла у сваку америчку кућу исто тако ми желимо да у сваки крај Србије уђе Кока кола, јер бисмо тако ми били јачи наша економија напреднија и Србија напредовала брже", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је та компанија значајан спонзор Олимписјкиг комитета Србије да је помагала наше спортисте и да је зато добрим делом заслужна за њихове успехе.

Председник Вучић је нагласио да Кока кола помаже и манифестацију "Спортске игре младих" која спаја младе људе у региону, мења садашњост и доноси другачију будућност.

"Заиста је Кока кола ненадмашна у свом послу, а за нас је страшно важно да привлачимо инвеститоре на исток Србије. И за мене је страховито важно и да кажем људима из Кучева да завршавамо водовод до Волује од 14 километара, али нам остаје да урадимо пут Кучево-Петровац, остаје нам Турија-Тумане, остаје нам још много тога по селима кучевског краја и то нису мале паре. То без седам-осам милиона не може, а цео буџет Општине Кучево је мањи од пет милиона евра", рекао је председник Вучић и додао да је само инвестиција у нову фабрику воде већа од кучевачког буџета.

Навео је да је београдски буџет готово 300 пута већи од тога, што значи да се мора више новца улагати у Кучево.

"Зато радимо канализацију и то је оно што ће да промени живот људи овде у Кучеву и наравно још инвестиција, јер без тога нећемо видети повратак људи овде и нећемо видети још младих људи који своју будућност виде у Хомољу и кучевском крају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је скренуо пажњу и да се већом искоришћеношћу термалних вода много тога може урадити и да се од Ждрела до Кучева направе најбољи извори и најбољи туризам.

"За то нам је потребна велика туристичка инфраструктура, много новца, али верујем да када се ова криза мало умори можемо да се посветимо томе и наћи ћемо довољно новца. У првом кварталу смо имали стопу раста до 4,3 одсто у дугом верујемо да ће бити 3,7 тако да имаћемо опет простора за нова улагања, као и за повећање плата и пензија", нагласио је председник Вучић.

Оценио је да је чувени Кока колин Деда Мраз, синоним за породичне вредности и срећу људи, је донео људима у Кучеву нова радна места, Србији пореске приходе, а Кока коли профит.

"Не морају они да дају више локалној самоуправи. Исплаћују плате, плаћају порез држави и ми извозимо. Тиме снаже српску привреду и дају нам прилику да ми можемо да уложимо новац у све у локалу и региону. Немојте да тражите додатни новац од њих, ми хоћемо да они остану овде, зато што имају јасно прописане услове и нико им не тражи више од онога што је обавеза у свакој држави света да бисмо могли да покажемо да смо добри домаћини и да привучемо нове инвеститоре", нагласио је председник Вучић.

Рекао је да ће убрзо бити поправљен мост у Нересници, да би могао да издржи камионе који ће одвозити робу из фабрике "Роса Хомоље".

 

 

Тек смо отворили дебату о војном року, ја сам за

Председник Вучић рекао је да је тек отворена дебата о враћању војног рока, да не треба журити са закључцима, а да је његов став у корист служења војске.

Председник Вучић је, на питање за детаље идеје о редовном служењу војног рока, да ли обавеза остаје за оне који напуне 18 година, да ли ће се односити ретроактивно и постоји ли горња старосна граница, указао да не може да говори о детаљима, јер је тек отворена дебата.

"Тек смо отворили дебату, не журите са закључцима. Можда буде, а можда и не. Ја сам рекао шта ја мислим. Ја сам за", подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да постоји много аргумената за и против.

"Ово је демократска држава, и у њој мора да се разговара о свему. Када прође четири месеца видећемо", рекао је председник Вучић.

 

Сарацин тражио усклађивање Србије са агендом Европске уније

Специјални изасланик немачке владе за Западни Балкан Мануел Сарацин затражио је да се српска спољно-политичка агенда усклади са европском, разумевајући при том ситуацију и чињеницу да то не може увек онако како би неки желели, пренео је председник Вучић део разговора са Сарацином.

"Јасно је изнео став и то чини сваки представник Европске уније и западног света. Немојте да имате илузије да ће неко то да прескочи. Не знам да ли су то ставили у саопштење, али тражио је, то је логично понашање", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара у Нересници да ли је Сарацин тражио да Србија усклади став са спољнополитичком агендом ЕУ.

Председник Вучић  је, међутим, додао да му је мало чудно што људи не могу да осете радост када се отвара неки погон, попут Kока-колиног или поставља камент темељац, јер је то оно што доноси хлеб, спас Србији.

"Зато сам захвалан амбасадору Хилу и Kока-коли што су разумели да је ово развој, напредак Србије", рекао је председник Вучић.

Додао је да у Нересници деценијама није било никаквог погона, као ни у Kучеву, па чак ни у Пожаревцу, што ће морати да се промени.

Такође, рекао је да ће морати много да се уложи у туризам у исток Србије, зато што је важно да се и у хомољском делу изграде туристички потенцијали, јер овакву лепоту, примећује, тешко је наћи у Европи.

"Зато су нам потребне паре, фабрике, ништа не пада с неба. Зато сам срећан. А, од све политике само ме боли глава. И то није проблем, али не мора све грађане да боли, они нека се радују новим инвестицијама, успесима Србије, а нас које треба, нека боли глава", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише нову визују ЕУ о којој је јуче говорио француски председник Емануел Макрон, председник Вучић је рекао да не жели да се меша у начин одлучивања у ЕУ, а да би волео да чује детаљније неке друге Макронове идеје.

"Дуго, месец и нешто, нисам разговарао са Макроном. Верујем да ћу ускоро имати прилику да га видим, што је важно после избора у Француској и сусрета са Шолцом. Око неких његових идеја волео бих да чујем, коначни план, да бих могао да се изјашњавам", рекао је председник Вучић.

 

Огромна подршка грађана - обавеза и одговорност

Председник Вучић је поводом објављивања коначних резултата председничких избора захвалио грађанима на огромној подршци коју је добио и истакао да то значи и огромну обавезу и одговорност.

"Kао председнички кандидат добио сам 1.530.000 гласова више од другопласираног, а два милиона више од трећепласираног и то у другом мандату. То су готово нестварни бројеви посебно у другом мандату када сте већ досадили свима, када су вас људи сити после толико година. Да такву предност направите то је огромна одговорност и изузетна обавеза", рекао је председник Вучић у Kучеву одговарајући на новинарско питање поводом објављивања коначних резултата председничких и београдских избора и да ли СНС размишља о коалицијама у Београду где су најјачи.

Председник Вучић је поручио да мора да сачувамо мир и стабилност и да се земља гура напред.

"Да идемо снажније ка Европи, али и да развијамо сваки део наше земље и бринемо о сваком нашем грађанину и да покажемо мање ароганције, мање бахатости и да више слушамо људе", истакао је председник Вучић и изразио уверење да је то пресудно важно.

Председник Вучић сматра да је то била и порука људи који им на другим нивоима нису пружили толику подршку коју су очекивали.

"Радујем се увек оним политичким противницима који су срећни када добију четири, пет или 10 пута мање и кажу да је то успех. Ми никада нисмо задовљни, увек желимо више и боље и увек тражимо своје грешке да бисмо могли да их исправимо у будућности и направимо најбољи резултат", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се резултати могу видети у Kучеву где је данас отворена пунионица газиране воде Роса Хомоље и где је компанија у Србији видела добру и погодну земљу за улагање, и захвалио америчким партнерима на томе.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк