Вести

Вучић: Најважније је да се заштите људи, кључна је дисциплина

Председник Александар Вучић изјавио је да се у данима и недељама које долазе очекује убрзано повећање броја заражених вирусом корона, те да ће дисциплина људи бити кључна.

Вучић је рекао да је у Србији сада 103 лица са потврђеном заразом корона вируса, од чега 55 у болници, док је шест особа у тешком стању и налазе се на респиратору.

"Очекујемо у данима и недељама који долазе, а то видимо и по реакцијама лекара, даље убрзано повећавање броја заражених. Нама је Инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на КБЦ "Драгиша Мишовић", рекао је председник Србије.

Председник је истакао да је двоје људи пуштено кући, након што је два пута њихов тест на корону био негативан, али са друге стране сваког дана долази много више.

"Период лечења није кратак, да бисмо могли да добијемо битку", подвукао је Вучић.

Болнице су, како је рекао, све пуније, а лекари се држе јуначки, док војска и полиција веома добро обављају свој посао.

"Нама је Инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на болницу "Др Драгиша Мишовић", рекао је председник Вучић.

"Верујем да ћемо моћи да помогнемо лекарима да наставе у овом темпу", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се очекује да још три лица буду пуштена, ако им тест и по други пут буде негативан, али да се до сутра у ово време очекује да број заражених буде можда и највећи до сада.

"Број од 100 је важан, јер је у неким земљама, тај број кренуо геометријском прогресијом да се увећава, а то се тешко контролише. За нас је важно да покушамо да зауставимо, да раст не буде експоненцијалан. Да траје што дуже, али да буде нижи", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је кључна дисциплина људи.

 

Идемо на преко 1.000 слободних респиратора

Вучић је рекао да Србија настоји да има слободних преко 1. 000 респиратора, како не би дошли у ситуацију да лекари буду пред одлуком да бирају ко је млађи па да се боре за његов живот.

Вучић је констатовао да се Србија, пропорционално броју становника, брзо технички припремила за ову ситуацију у односу на друге.

Вучић је пренео да је пре сат времена стигло у Србију још седам респиратора шведске производње, да чекамо још девет из Лајпцига који су плаћени, а у суботу увече очекује још 100 који би дошли као донација наше кинеске браће.

Председник је рекао да је купљено још 200 респиратора, али да не може да говори где, и које, и да очекује да од уторка буду на услузи нашем здравственом систему.

"Немамо ми 1. 018 респиратора на располагању, јер имамо и онколошке, плућне и друге болеснике", указао је Вучић.

Навео је да ће са оним што нам долази бити додатних 352 респиратора, уз неких 400 колико је слободно.

Најавио је да ће наставити да се бави набавком респиратора, јер је обећао премијерки да ће да гура да имамо слободних преко 1. 000.

"Набављамо и транспортне респираторе да би могли да се побринемо о најтежим болесницима, за које се види да је тешко, да не дођемо у ситуацију као у Италији да искључујемо неког и бирамо ко је млађи и боримо се за његов живот. Ужасно је да кажете "твоју мајку ћемо да искључимо, а нечију другу нећемо"", рекао је Вучић. Рекао је да је пропорционално по броју становника Србија земља која се веома брзо и пристојно припремила.

Остаје, да се спроведе технички део, да се „гасови проведу“, а на томе ће убрзано бити рађено.

Додао је да је кисеоник обезбеђен.

Вучић је истакао да Србија неће да дође у ситуацију у којој се налазе грађани у Бергаму и Бреши, већ да жели да понуди људима да има наде, и да ће се борити за њих.

Пренео је да је разговарао и са чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком наводећи да у РС има веома мали број респиратора.

 

Немамо проблем с бензином и нафтом, то су измишљотине

Вучић је демантовао наводе о несташицама горива у Србији измишљотине и истакао да нема никаквих проблема са нафтом, које, напротив, има више него довољно, па ће Влада дозволити и њен извоз.

"Неко је данас измислио вест о гориву, о несташици, и они ће за то у затвор", рекао је Вучић.

Председник је поручио да никаквих проблема немамо са нафтом, те да је НИС упутио допис да се дозволи извоз нафте из Србије, јер је имамо у великим количинама.

"Али, када неко нешто напише на мрежама, и мисли да се неће сазнати, каже да има дојаву, па се онда створе редови... Не реагујте на лажи и измишљотине појединих тајкунским медија и лажи које се шире по друштвеним мрежама", рекао је Вучић.

Никаквих проблема немамо са нафтом, и Влада ће донети решење о извозу нафте, коју имамо толико да готово нећемо имати где да је складиштимо.

 

Три нове, оштрије мере у борби против короне

Вучић је најавио да се од сутра у 8 ујутру затварају сви гранични прелази за путнички друмски, железнички и речни саобраћај, да се од сутра у подне укида унутрашњи путнички саобраћај и да се полицијски час до викенда проширује.

"Сем транспортних камиона више нико не може да уђе на територију Србије", рекао је Вучић.

 

Ригорозна контрола, неће моћи никога да преваре

Вучић је изјавио да ће полиција вечерас ригорозно контролисати српске држављане који су се вратили из иностранства, а не поштују самоизолацију.

Вучић је рекао да је 71. 180 држављана ушло у Србију протеклих дана.

Многи су дисциплиновани, али има изузетака.

Не треба да се зачуде неки у београдским насељима као што је Миријево, или у неким другим деловима земље, као што је Поморавље, јер неће моћи никога да преваре.

"Нашли смо начин да пратимо ко крши правила", рекао је Вучић и нагласио да то неће моћи ни да сакрију ако оставе мобилне телефоне, преко којих су протеклих дана уочени многи са италијанским бројевима који се слободно крећу.

Наредних дана морамо бити најозбиљнији", поручио је Вучић да нам се не би догодило оно што је у другим земљама као што је Италија или Шпанија.

Вучић је навео да је Шпанија пре 14 дана, када је у Србији регистрован први случај, имала два мртва, а данас 767 мртвих.

Вучић је упозорио да то иде геометријском прогресијом и зато морамо да се чувамо.

За сада се задржава то да ће трговински ланци за пензионере бити отворени недељом од 4.00 до 7.00 сати, мада је било предлога да се то омогући два пута недељно.

"Али, желимо да пензионери не иду ни тада, да их обесхрабримо да то чине, сем оних који баш морају", указао је Вучић.

Наводи да се полиција од синоћ од почетка полицијског часа трудила да реагује мирно и да испрати људе до куће, али и да држава мора одлучније да реагује.

Навео је пример брачног пара из Париза који су били позитивни и сели у пун авион како би дошли до Младеновца.

"Ја то не могу да разумем, да ли зато што је овде бесплатно лечење, шта год да је не могу да разумем. Ни младиће који су милионери, не може момци све", поручио је Вучић и додао "Нама су животи најстаријих пречи од ваших милиона", рекао је и додао да сви морају да поштују закон.

 

И војном здравству од 1. априла веће плате 10 одсто

Вучић је најавио да ће и запосленима на ВМА и свима у војном здравству од 1. априла такође бити увећане плате за 10 одсто.

"Разговарали смо јутрос Ана и ја са министром финансија и нашли смо средства, за све који раде на ВМА, у војним болницама и војно медицинским средствима имаће увећање од 10 одсто", рекао је Вучић.

Они ће добити повећање као комплетан наш здравствени систем, додао је Вучић.

 

Следеће недеље маске за целу Србију

Следеће недеље ће цела Србија имати маске, истакао је Вучић.

Вучић је пренео да ће од понедељка увече бити обезбеђено 10 милиона маски.

Вучић је рекао и да су српске фирме почеле појачано да производе маске, да Јумко прави 6.000 и да треба да појача на 10.000 маски, како би снабдео Пчињски и Јабланички округ.

Указао је да су маске потребне, ако се не одржава размак између људи од 1,5 метара.

Захвалио се војсци и затвореницима који вредно раде на производњи маски у више наших казнено поправних установа.

"За неке од тих људи ако успешно завршимо, можда да размислимо, за оне која су починила лакша кривична дела, да до краја године донесемо неки акт милости. То не значи да ће то бити за убице, силоватеље, педофиле, најтеже криминалце”, поручио је Вучић.

Осврнуо се и на претерану куповину грађана, нагласивши да је Србија земља која има најпуније рафове у целој Европи.

Изнео је да је, на пример, куповина соли скочила за 312 одсто, уља за 240 одсто, шећера 228 одсто, тоалет папира 207 одсто, и сапуна, за шта је констатовао да разуме, за 250 одсто.

„Немамо проблема са снабдевањем. Ако смо рекли да нема проблема немојте да бринете за робу“, подвукао је Вучић.

 

Од сутра затворени сви гранични прелази за путнике

Вучић је најавио да ће од сутра у 8 сати ујутру бити затворени сви гранични прелази за улазак путника у друмском, железничком и речном саобраћају.

"Од сутра осим транспортних камиона више нико не може да уђе на територију Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је од увођења ванредног стања у Србију ушло 71.180 наших грађана и да је то био велики проблем због ситуације са корона вирусом.

Како је рекао, највећи број њих је дошао са подручја Немачке, Италије, Француске и Аустрије, око 95 одсто.

Вучић је рекао да су многи од њих који су ушли у Србију веома дисциплиновани и добри људи, од којих ће многи одлучити да остану у Србији, јер им је наша земља пружила гостопримство, за разлику од земаља где су биле, а које им то нису пружиле.

Наравно има и изузетака, додао је Вучић.

 

Заштитићемо људе, нећу да питам за политичку цену

Вучић је изјавио да су мере које су спроведене у последња два дана дале резултате и сачувале су десетине хиљада живота.

„Не занима ме шта ће неко да каже и колико ће неко да се мршти и соли памет о томе да сам зликовац, диктатор, оваква или онаква особа", рекао је Вучић и додао да је најважније да се заштите људи.

"И то ћемо да урадимо по сваку цену и нећу да питам за цену", рекао је Вучић.

Рекао је да ће сутра од 12 сати бити обустављен међуградски саобраћај за возове и аутобусе, а оставља се могућност за аутомобилски саобраћај.

Вучић је рекао да последњи поласци аутобуса и возова, ка било ком месту, морају да буду сутра до 12 сати.

Председник је рекао и да ће наредних дана бити донета одлука о временском проширењу полицијског часа, односно забране кретања, и да она неће бити од 20 до 5.00 ујутру, већ ће бити проширена.

Најавио је да ће у суботу стићи и кинески експерти нашим авионом.

 

Сутра ћу разговарати са Жозепом Борелом

Вучић је најавио да ће сутра имати разговор са шефом европске дипломатије Жозепом Борелом.

Вучић је рекао да је требало већ данас да разговарају у 14:30 часова, али је на његову молбу тај разговор одложен за сутра.

"Био сам преуморан и замолио сам Канцеларију високог представника да то буде сутра", рекао је Вучић, на констатацију да је Борел разговарао са косовским премијером Аљбином Куртијем.

 

Сви који су желели већ су дошли

Вучић је рекао да су сви из дијаспоре који су желели већ дошли у Србију.

Упитан да ли је видео апел министра унутрашњих послова Аустрије Карла Нехамера српским држављанима да не крећу на пут ка Србији, рекао је да му је то вероватно српски колега јавио.

„Али, сви који су желели већ су прешли у Србију. Неће бити великих таласа за ускрс и васкрс, зато што су многи добили отказ. Многи не излазе из куће тамо, сви знају да ништа неће да ради у Западној Европи до Васкрса", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је у последњих 10 дана у Србију стигло преко 200.000 људи, а само од увођења ванредног стања 70.180.

„Није проблем, Србија је њихова земља и ми их волимо“, рекао је Вучић.

 

Сутра првих 30.000 литара натријум хипохлорида за дезинфекцију

Вучић је рекао да ћемо сутра имати првих 30.000 литара раствора натријум хипохлорида који препоручује Светска здравствена организација као највоље средство за дезинфекцију.

Вучић је похвалио градске водоводе у Новом Саду и Сремској Митровици и истакао да ће сваког дана само та два водовода производити 45.000 литара тог раствора.

Тиме ћемо да чистимо и дезинфикујемо све болнице, тамо где нема короне на три сата, а где има на сат времена.

"То је најбоље средство, и имаћемо још тога", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су решени проблеми са увозом сировине за друга дезинфекциона средства за грађанства и следеће недеље ће се кренути у поправљање ситуације по том питању.

"Овај вирус руши светски еконмски систем, али Србија је доста спремно ушла у то, јер има низак јавни дуг, уређене јавне финансије и суфицит у буџету и друго, онда сте спремнији него други", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је јутрос разговарао са гувернерком Табаковић о монтераној сфери и да ће се од понедељка ићи на тзв. своп аукције да би се омогућила још снажнија ликвидност нашим комерцијаним банкама.

"То је веома важна и добра идеја", рекао је Вучић.

 

Мере важе за све, верујем да су се спортисти покајали

Вучић је рекао да мере Владе и закон важе за све људе, па и за спортисте, те да је сигуран да су се два млада фудбалера, укључујући Луку Јовића, покајали што су прекршили самоизолацију.

Најлакше је кажњавати, сигуран је да се кају.

"Они су тренутно у изолацији и вероватно су поднете пријаве, а ако покушају да изађу биће ухапсени", рекао је Вучић.

"Верујем да неће, они су добри момци, било је потребно више одговорности, не треба да се иживљавамо на њима. И није то проблем, ово је њихова земља, али их молимо да буду одговорни", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да закон једнако важи и за милионере, као и за све људе.

Кад је реч о прекршајима на граници или по доласку у земљу,  било је покушаја подмићивања санитарних инспектора како би смањили период изолације.

"Склоните те паре, и идите кући", поручио је Вучић.

Навео је да је у Поморављу откривен полицајац који је изводио једног човека, и да ће обојица бити кажњени.

"Боримо се даноноћно. Док су људи забринути за себе, ми морамо о свему осталом, сваком човеку, производњи, продавницама..., да људи што мање добију отказе".

Упитан зашто је дозвољено гастарбајтерима да уђу, рекао је да је можда и он крив што смо пола дана дуже него што је требало прихватали људе из иностранства.

"Сматрао сам да немамо право то да забрањујемо, а када су лекари рекли да не можемо да издржимо, донели смо ову одлуку. Неодговорних има свуда, зато морамо да се изборимо", рекао је Вучић и додао да је 99 одсто људи поштовало забрану кретања.

 

Апел приватницима: Не отпуштајте раднике, помоћи ћемо

Вучић је апеловао на приватнике да не отпуштају раднике, да се суздрже наредна два месеца, а после ће држава да им помогне да се пронађе адекватно решење.

"Не могу да гарантујем да ћемо платити све тршкове и сву изгубљену добит, али помоћи ћемо значајно. Молим приватнике да задрже раднике што је могуће више", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да се у државном сектору не планира смањење плата, а да сигурно нико неће добити отказ, као што ће и пензије бити редовна, а 12. или 13. априла биће исплаћене најављене 4.000 динара једнократне помоћи пензионерима.

Вучић је подсетио да је Град Београд обезбедио 173.000 пакета помоћи за пензионере са примањима мањим од 30.000 динара, те додао да се нада да ће и други градови кренути тим путем.

Вучић је додао да је од великог значаја субота увече или недеља јутро, када ће наш највећи авион А-330 долетети из Кине.

"Надам се да ћу моћи да сачцекам тај авион, да грађане обрадујем оним што доносе", рекао је Вучић.

Захвалио је и појединим привредницима који су своје хотеле ставили за прихват болесника, ако буде било потребно, наводећи да су ту молбу услишили Миодраг Костић у Новом Саду, Момировићи у Београду и Тончев у Нишу.

"Спремамо се и дали смо задатак да будемо спремни за прихавт 10.000 болесника, јер очекујемо тешке ударе наредних дана", рекао је Вучић.

Одоговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да влада не може да донесе никакав декрет који би се односио на приватнике, већ може само да апелује.

"Не можемо власнику ваше телевизије да кажемо да ли ће емитује програм на Телекомовој мрежи, ни да ли ће да отпусти раднике, јер не исплаћујемо ми плате радницима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да морамо да радимо и да будемо једна од држава која после пандемије неће смањивати плате у јавном сектору и пензије.

"Помоћи ћемо приватницима, даћемо део плата погођенима, који то докажу, гледаћемо како да надокнадимо", рекао је Вучић.

Додао је да се у целом свету даје на хиљаде отказа, те да су у последња четири дана готово сви наши људи, који су се вратили у земљу, добили отказе у својим компанијама у Аустрији, Немачкој, Италији, Француској...

"Тако функционише капитализам ,Земљу ћемо поново да подигнемо, урадили смо то 2014. године, знаћемо поново", поручио је Вучић.

 

У току привођење оних који су измислили причу о гориву

Вучић је пренео вечерас да је у току привођење људи који су измислили причу о недостатку горива.

„Сада ће морати да објасне одакле им те дојаве, како и на који нацицн су их добили", рекао је Вучић.

Никаквих проблема са нафтом нема, а неће ни бити, рекао је Вучић, не само за дан, три, четири или пет дана, већ ни наредних месеци.

Вучић је рекао да је сада цена горива значајно ниска и да ће на берзама наставити да пада.

Вучић је рекао да је цена бакра на 45 и рекао да би, да нам Кинези нису узели РТБ Бор, сада морали да га затворимо, јер би имали дуг од две милијарде.

Вучић је истакао да су за Србију много важни, субота, недеља, понедељак, због опреме која стиже, али и дани пред нама колико ћемо новооболелих имати.

„Молим људе за дисциплину, да разумеју. Знам да има оних који никада неће желети да разумеју. Ево прихватам сви кривицу, да сам најгори, да терам људе у кућу, и да то Ана и ја радимо из чистог хира, али само будите у кући“, поручио је Вучић.

Вучић је, на питање да ли се коси са одлуком владе што је много људи, мимо полицијског часа, на београдским излетиштима, рекао да држе размак бар један ипо до два метара.

„То је оно што сам научио од лекара”, рекао је Вучић замоливши све присутне на крају конференције за аплауз присутним и свим другим лекарима, који ће поновити у 20 часова.

 

Због изјаве о Кини - похвале четири европска лидера

Вучић је рекао да је због изјаве о томе да је Кина једина земља која може да помогне Србији у борби против корона вируса добио похвале од четири актуелна лидера земаља Европске уније.

„Од њих сам добио похвале за сваку реч који сам изговорио, нећу им имена говорити да њих не бих доводио у неугодну ситуацију. При томе су ми рекли: "Нажалост, ти си једини који имаш петљу да у Европи то кажеш јасно и гласно". Извињавам се што имам петљу да говорим истину“, рекао је Вучић, на констатацију новинара у Палати Србија да је због те изјаве из Европе добио и критике, док је у Кини постао звезда.

Вучић је истакао да Србија наставља и сарадњу са ЕУ, од које очекује подршку и помоћ, те да је и јуче имао одличан разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

„Али ми не може нико запушити уста.. мој посао је да се борим за интересе нашег народа и земље, помагаћемо и многим другима, али идите у Бергам и причајте људима нешто о солидарности...“, указао је Вучић.

Италијански град Бергам је један од најпогођених новим вирусом корона, одакле су данас дошле слике да су војници разноси тела преминулих особа.

Италијанске власти су наложиле војсци да изнесу тела преминулих из Бергама, јер погребне службе не успевају самостално да обаве тај посао.

 

Психолози раде 24 сата, млади да помогну

Психолози су укључени, раде 24 сата дневно, јер имају огроман број позива, изјавио је Вучић вечерас и позвао младе да помогну градским штабовима током борбе против корона вируса.

Вучић је то рекао на конференцији за новинаре на питање да ли влада разматра да укључи и психологе у причу око корона вируса.

Вучић је приметио је да се за један дан значајно смањио број волонтера, што је "природно, јер сви све више почињу да мисле на себе", али је нагласио да је срећан што и даље постоје људи који желе да помогну.

"Нећете стићи свакоме кућног љубимца да изведете, али ако то урадите једном у 10 дана, опет сте нешто направили", рекао је Вучић.

Он је посебно позвао младе од 18 година до 30 година да се пријаве и помогну градским штабовима.

"Ја сам кроз ово пролазио током рата, гледао сам како то иде, како се ентузијазам смањује... Знам да ће за седам дана, мало ко да брине и о нашим лекарима, и свему другом, сви ће да размишљају како да ово прође, али ми ћемо до краја да изгурамо и издржимо сви заједно", поручио је Вучић.

Вучић је поново позвао пензионере да не излазе из својих кућа.

"Наћи ћемо вас, тражићемо вас, наћи ћете ви нас, само не излазите из куће", рекао је Вучић.

 

Разматрамо и потпуну забрану кафића и ресторана

Вучић је изјавио вечерас да се разматра и могућност потпуне забране кафића и ресторана.

„Разговарамо и о томе, могуће је у сваком тренутку“, рекао је Вучић.

Он је похвалио власнике угоститељских објеката што се придржавају упутстава и мера Владе Србије, а које се тичу радног времена, растојања у кафићу, броја људи...

„Сви се они придржавају наших упутстава и мера, празни су и трпе губитке и гледаћемо да им помогнемо“, рекао је Вучић.

 

Дисциплина је кључ, пензионери, не излазите из кућа

Вучић је изјавио да ће већ сутра у болници бити инсталирани нови респиратори шведске производње, који су стигли у Београд.

"Нашли смо их ми и више од овога, али ја смем да вам кажем кад новац прође и када наши авиони могу да узлете. Имаћемо још много више од овога", рекао је Вучић.

Вучић је поново замолио све грађане да буду дисциплиновани и да разумеју да се све мере предузимају због њих.

Вучић је подсетио да је само јуче у четири града у Италији преминуло више од 400 људи, те истакао да је то сценарио који ми покушавамо да избегнемо.

"То када дође, из тога не можемо да изађемо. Молим пензионере - не излазите из киће и не људите се на полицајце који раде свој посао. Немојте да мислите да, ако се добро осећате, нећете да добијете вирус. Све ово радимо само зато што вас бескрајно волимо", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је најважније да се сви понашају одговорно, и још једном замолио наше људе из иностранства да буду одговорни.

"Будите дисциплиновани. Знам да сте и тамо научили на дисциплину. Да не угрозите никог другог овде. Очекујемо удар и због тога, а у обавези смо да пустимо наше људе", рекао је Вучић.

 

У недељу стиже брашно на север Косова

Вучић најавио је да ће у недељу стићи потребне количине брашна српском народу на северу Косова.

"Да кажем нашем народу на северу Косова да у недељу стижу те количине брашна, било да добијемо дозволу било да опет морамо на друге начине. Разумеју ме људи са севера Косова и Метохије", рекао је Вучић.

„За достављање робе на Косово и Метохију, ми ћемо тражити дозволу, јер ми помажемо преко црвених телефона за транспорт одређених роба да снабдемо север Косова и Косовско поморавље брашном", рекао је Вучић.

Вучић је апеловао на грађане да не купују брашно у великим количинама, наводећи да је тражња за брашном у нашој земљи скочила за 463 одсто.

Вучић истиче да Србија има довољно брашна и да ће га извести и Босни и Херцеговини, Црној Гори, Северној Македонији и Албанији.

Вучић је рекао и да ће се заражени пацијенти на северу Косова лечити у централној Србији, као и да ће то бити омогућено и пацијентима из Републике Српске.

 

Спремни смо да пошаљемо авионе за студенте, дозволе су проблем

Држава је спремна да пошаље наше авионе за српске студенте и друге грађане који су остали заробљени на аеродромима у иностранству, рекао је Вучић.

"Спремни смо да пошаљемо наше авион и ми то да платимо. Наши људи и студенти треба да разумеју да ћемо да покушамо и потписаћемо специјалну дозволу за ту врсту специјаних летова за нашу децу и грађане", рекао је Вучић.

Вучић је тако одговорио на питање новинара шта ће бити са нашим људима који су заробљени широм Европе на аеродромима и који су контактирали наше амбасаде.

"Ако буде требало, ми ћемо да дезинфикујемо поједине авионе, али није то проблем већ то што нам више не дају да слетимо. Тако смо чекали и за авион за ову медицинску опрему из Лајпцига пошто то спада под посебне дозволе ЕУ. Треба да чекамо два, пет или седам дана, а ми све меримо по сатима".

Вучић је рекао да ће бити оргаизовани авиони, али да су највећи проблем дозволе за слетање.

Вучић је навео да је авион "319" у Пекингу, "330" је на путу за Кину, фалкон је отишао у Египат, једна авион за Тунис, тако да су тренутно сви авиони заузети.

Вучић је рекао да се тражи решење, али да треба имати у виду да су у Европи у многим земљама одавно затворили све путеве и да је до данас само у Италији 3.400 мртвих.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк