Вести

Вучић: Налазимо се на европском путу и не одустајемо од њега

Председник Републике Србије Александар Вучић пренео је да је на данашњем скупу лидера Западног Балкана, у оквиру процеса Брдо-Бриони, усвојен заједнички закључак чија је главна порука да се реафирмише подршка убрзању европског пута Западног Балкана.

Председник Вучић је рекао новинарима, после седнице, да је усвојен документ од шест тачака.

"Основна тачка је реафирмација убрзаног европског пута целог региона. Такође је једна тачка подршка визној либерализацији за све у региону, те и подршка давању кандидатског статуса БиХ“, објаснио је председник Вучић.

Указао је да је важна тачка и да се упути молба за неку врсту подршке ЕУ због тешке енергетске ситуације у којој се нашао и Западни Балкан.

"Ако добијемо добро, ако не ником ништа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је пренео да су учесници показали много разлика, дијаметралних ставова, али је разговор текао цивилизовано и рационално.

 

Популарност Европске уније у Србији никад мања, нећемо одустати од ЕУ пута

Председник Вучић је изјавио након састанка са лидерима у региону да је суштина расправе била како земље виде Европу и шта могу да очекују од Европе и навео да је ЕУ сада најмање популарна код грађана Србије, али да наша земља неће одустати од ЕУ пута.

На питање новинара хоће ли доћи идуће године на тај скуп, председник Вучић је рекао да хоће увек када га неко позове.

"Кад ме ко позове, ја сам увек спреман да разговарам и лепо смо пристојно разговарали, а суштина расправе је била како ми видимо Европу и шта можемо да очекујемо од Европе. Ту су различита очекивања у региону. Ја долазим из земље која се налази на европском путу и неће да одустане од њега, али у којој је ЕУ најмање популарна", навео је председник Вучић.

"Када би данас био референдум о уласку Србије у ЕУ, волели ви нас или не, грађани Србије би рекли - не. Надам се да ћемо успети то да променимо у месецима и годинама пред нама", истакао је председник Вучић.

Каже да је такво расположење према ЕУ код грађана Србије из много разлога, а да је један од њих свакако то што су данас свима у ЕУ пуна уста територијалног интегритета Украјине, иако су га у случају Србије погазили као маљем.

Људи у Србији ту врсту лицемерја не могу да прихвате, али се надам да ће тај рационални импулс код грађана да проради и да разумемо шта су нам стварни интереси и да то одвојимо од емоција, поручио је председник Вучић.

Каже да се труди да грађанима на разуман начин објасни шта се дешава, али да је данас у Србији јасна и недвосмислена већина грађана против уласка Србије у ЕУ.

И никада није била та већина јаснија, додао је председник Вучић.

 

Без тензија и непристојних речи, али разлике су велике

Председник Вучић је пренео да на састанку лидера региона на Самиту на Брду код Крања није било тензија, већ разлике по многим питањима.

"Разлике нису тензије. Разлика је било по многим питањима, другачији је наш приступ односима са Приштином, него других. Готово сви овде, не рачунајући БиХ, због српског става у БиХ, су признали независно Косово. Ми нисмо и нећемо", рекао је председник Вучић.

То је, каже, једна од разлика, која се јасно видела из дискусије њега и Вјосе Османи.

Разлике су, каже, и по питању БиХ, и става председника Хрватске Зорана Милановића око конститутивности, који је, каже, и Србија подржала јер је у складу са Дејтонским споразумом.

"Било је цивилизовано, нормално, никаквих тензија није било, нити непристојних речи, ако сте то очекивали", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара на Брду код Крања, након пленарног заседања у оквиру процеса "Брдо - Бриони".

 

Боља атмосфера на скупу него 2021. године, а тежа ситуација

Председник Вучић је изјавио да су лидери региона у оквиру процеса Брдо-Бриони ове године више желели да чују једни друге и да је била боља атмосфера него прошле године, иако му се чини, како каже, да је сада тежа ситуација.

Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише што Милорад Додик није хтео да се рукује са осталим члановима Председништва БиХ, рекао да се он, Вучић, руковао са њима и да је била нормална атмосфера, без обзира на различите ставове и мишљења.

"Била је нормална атомосфера, постоје различити ставови, мишљења и ствари, али била је нормална атмосфера и нормално смо разговарали. Ако већ морам да правим ту разлику и дам неку пикантерију - била је боља атмосфера него прошле године. Данас смо више желели да чујемо једни друге и разговарали смо цивилизованим, пристојним и нормалним тоном, много више него што је то био случај прошле године, иако ми се чини да је ситуација тежа него прошле године", рекао је председник Вучић.

Додао је да то, ваљда, натера људе да буду одговорнији и разговарају.

 

Милановић подржао европски пут Србије, захвалан сам му

Председник Вучић је рекао после састанка лидера региона на Брду код Крања да је захвалан хрватском председнику Зорану Милановићу што је подржао Србију на европском путу као и да са њим није разговарао о оптужницама за ратне злочине.

"Шта има да разговарамо о оптужницама, зна се ко су надлежни органи", рекао је председник Вучић и напоменуо да тужиоци подижу оптужнице, а судови суде.

Председник Вучић је на питање новинара о односима са Хрватском подсетио да је у тамошњој јавности помињано да ће бити ухапшен ако се појави у Јасеновцу и подсетио да му власт у Загребу није дозволила да оде у Јасеновац и положи цвет.

"Сви други могу само ја не могу. А ја сам задовољан јер о Јасеновцу се од 1945. године није толико говорило, као када су мени забранили да положим један обичан цвет", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да власти у Загребу могу да блокирају Србију на европском путу и да би одједном постале много популарније у Србији.

"Ја се томе не бих обрадовао, али већина грађана би се обрадовала. Управо зато што то проистиче из става да ЕУ не ужива баш велику популарност у Србији", рекао је председник Вучић.

Оценио је да то није баш паметно ни добро и додао како је управо зато захвалан Милановићу на данашњем рационалном ставу да подржи европски пут Србије.

 

Економски и трговински односи са Словенијом одлични

Председник Вучић је рекао да су односи Србије и Словеније одлични, с обзиром на то да је, како је навео, Словенија признала Косово.

Председник Вучић је новинару који је инсистирао на његовој изјави датој приликом недавне посете словеначког председника Борута Пахора Београду о санкцијама Русији и словеначком признању Косова рекао да је то био реторски одговор.

"Ја сам само вашем новинару рекао ''што ви нас терате да уводимо санкције Русији кад нисмо увели Словенији. Русија није признала независнст Косова сад њима треба да уводимо санкције, некима другима нисмо''. Иначе имамо добре односе и ми ћемо такве односе да гајимо", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара.

"Немојте још да нас терате да вичемо да смо срећни и да скачемо у небо зато што је неко признао Косово. Супер је, признали сте Косово, разговарамо с вама, имамо одличне трговинске и економске односе, али немојте да нас терате да скачемо у небеса и вичемо ''благо нама признали сте Косово", истакао је председник Вучић.

Додао је да је све друго одлично, јер напредује трговинска размена из године у годину, све је више инвеститора на обе стране и додао да то не треба кварити.

 

Све сами слободоумни људи... дисциплине у влади нема

Председник Вучић је изјавио да не зна да ли је министар Ненад Поповић имао дозволу владе да се јуче појави на молебану, уз констатацију да се сви боре за "лајкове", а да дисциплине у влади нема.

На питање новинара шта је министар Поповић радио јуче на протесту, и да ли је имао за то дозволу владе, председник Вучић је одговорио да то морају да питају премијерку Ану Брнабић.

Иронично је приметио да су то "све много слободоумни људи, који не треба да питају нигде никога и сами доносе одлуке".

"Дисциплине у влади нема, јер је нема нигде. Откад постоје друштвене мреже, свако се бори за што више лајкова, па екстремни ставови добијају предност. Људи не лајкују оно што је нормално, уобичајено. Лајковаће све што може да привуче пажњу, а то никад није оно што је уобичајено, пристојно и регуларно", рекао је председник Вучић.

 

Не слажем се ни са чим изреченим синоћ на скупу

Председник Вучић је изјавио да његов отац јесте присуствовао синоћњем молебану, који је служио патријарх СПЦ Порфирије, наводећи да он лично не би присуствовао томе, нити се слаже са оним што је тамо изречено.

“Ја сам јуче допутовао из Емирата, било ми је важно да стигнем на утакмицу, али нисам… Онда ми је неко јавио да је он (његов отац) био тамо. Позвао сам га, питао, каже да је био. Ја њега бескрајно волим, али да ли бих ја био на том скупу - не, не бих”, рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише то што "Наташа Кандић оптужује његовог оца да је организовао молебан".

Председник Вучић је рекао да се не слаже ни са чим што је на том скупу изречено.

"И није ми тешко да кажем да се ни са једном речју која је тамо изречена, ни са целим догађајем, ама баш ни са чим нисам сагласан”, рекао је председник Вучић.

 

Питајте Епархију СПЦ о одликовању Шешељу

Председник Вучић је изјавио да је у Србији црква независна од државе и да о одликовању које је добио председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ треба питати епархију која му је орден доделила.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање хрватске новинарке после скупа процеса Брдо-Бриони зашто је Војислав Шешељ добио орден Светог владике Мардарија, којим га је одликовала Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка.

"Ви сваки дан одликујете оне који су убијали и о њима филмове правите на ту тему, а на то нисте нимало осетљиви. А да, овима вашима су окренули ту пресуду на три према два- када их прво осуде па их онда врате, па су тако постали јунаци", иронично је приметио председник Вучић.

Председник Вучић је додао да "није ни поп, ни владика ни патријарх и да му не пада на памет ни да буде".

"Код нас је црква веома независна у односу на државу. Не знам како је код вас Хрвата, али ми се секуларношћу своје државе веома поносимо", истакао је председник Вучић и рекао да су те европске и светске вредности у Србији одавно успостављене и установљене.

 

Велико разочарење, момци су имали слаб дан…

Председник Вучић је изјавио да је у Србији велико разочарење због пораза кошаркаша у осмини финала Европског првенства, од Италије, али и додао да је уверен да ће наша кошаркашка репрезентација то преболети и наставити да побеђује на наредним такмичењима.

На питање словеначких новинара на Брду код Крања, да ли ће навијати за Словенију, после елиминације Србије са ЕП, председник Вучић је констатовао да у Србији људи воле и Луку Дончића, и Горана Драгића, Алексеја Николића, Јаку Блажича, све словеначке репрезентативце.

“Само код нас је огромно разочарење, и велике туга. Мислимо да смо најбољи у Европи.. Најмање нам Италија одговара, али слаб су дан момци имали… Као кад ви имате слаб дан против БиХ, а можете и САД да победите… Просто, то се некад деси”, рекао је председник Вучић.

Уверен је, каже, да ћемо сви то преболети и да ће Србија победити и Словенију и све друге на наредим такмичењима.

А, словеначки кошаркаши имају огромну популарност у Србији, констатовао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк