Вести

Вучић: Наш Београд и наша Србија могу да изгледају светски

На једном месту, у Београду на води најбоље се види колико је Србија напредовала и променила се, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић, након обиласка завршних радова на згради "BW Terraces", додајући да се пројектом "Београд на води" запуштени део града претворио у простор за дивљење.

Вучић је рекао да је "Београд на води" највероватније највеће градилиште у овом делу Европе, на којем се полако ствари приводе крају.

"Данас смо у једној, споља најлепше изграђеној згради, мада је то ствар укуса… Важно је да се спољни део фасаде Куле Београд завршава, верујем да ће пре краја године, осим самог врха куле, све бити завршено", рекао је Вучић.

Додао је да је Кула Београд већ припремљена за све мултимедијалне садржаје, што ће, како је рекао, бити атракција за Београђане, све грађане Србије, али и све туристе који долазе у нашу земљу.

"На једном малом месту најбоље се види колико је земља напредовала и променила се за седам година", поручио је Вучић.

Како је рекао, од бара, жабокречине, нелегалних барака пред рушењем, направљен је простор који је за дивљење, најелитнији у Србији, и изазива све већу пажњу, са најлепшим шеталиштем, парковима, највећим шопинг центром у овом делу Европе.

"Направили смо садржај који привлачи људе широм региона, јер смо веровали у снове, и када смо обећавали грађанима нешто, држали смо се тога, урадили све што смо обећали. Каснили смо мало, нема сумње да смо направили и неку грешку, али на крају резултат је фасцинантан - дивне зграде, читав један нови град у граду", рекао је Вучић.

Захвалио је партнеру из УАЕ Мухамеду Алабару, без којег, како је рекао, пројекат не би могао да буде реализован, као и шеику Мухамеду, али и људима из Града Београда, који су увек били велика помоћ и подршка.

"Успели смо све да изгурамо јер смо имали довољно снаге да се супротставимо свима који су то спречавали, покушавали да спрече по сваку цену. Зато што су нам снови и оно што ће да буде записано у историји, били важнији од дневне политике и таквих реакција, и на то сам поносан", рекао је Вучић.

Позвао је све да за Нову годину посете Београд на води, да виде како ће то изгледати, а изгледаће, каже спектакуларно - оно што имају Дубаи или велики светски центри, имаће и Србија.

 

Јасно да Приштина не жели да разговара са нама

Вучић је рекао да званично може рећи да Приштина не жели опште да разговара са Београдом.

Вучић је, одговарајући на питање о предстојећем дијалогу Београда и Приштине, указао на коментар портпарола ЕУ Петера Стана, када кажу да код страна не постоји довољна заинтересованост и вера у дијалог, и истакао да се мора рећи грађанима да Србија жели дијалог, и да је потпуно јасно да га Приштина не жели.

"Ми спремни да потпишемо споразум о несталим особама. Желимо резултате. Али званично могу да кажем да Приштина не жели уопште да разговара са нама", истакао је Вучић.

Што се нових провокација тиче, рекао је да још није упознат на северу Косова и Метохије, али да никада није имао сумње да ће радити на покушају да нас изазову на сваки начин.

"Верујем у смиреност и трпељивост нашег народа али сам и сигуран да неће покушавати, бар не у овом тренутку, да иду у озбиљније акције против нашег народа", додао је Вучић.

Указао је да је Приштина до сада погазила све споразуме и договоре са представницима међународне заједнице да се посете допуштају у складу са Бриселским споразумом, и то не само зато што то правила налажу, већ зато што су цивилизоване норме, Приштина их не допушта.

"Не знам ко из Приштине није улазио у централну Србију. Они обећају и не пусте Петра Петковића да уђе на територију коју контролише Приштина само да би показали како су силни и свемоћни, како им је све дозвољено", нагласио је Вучић.

 

Сами смо направили од Фон Крамон политичку звезду

Вучић je истакао да смо сами направили политичку звезду од Виоле фон Крамон, која најгорим речником говори против наше земље.

Вучић је то рекао, замољен да прокоментарише констатације Фон Крамон, после разговора са владиком дизелдорфским и целе Немачке Григоријем, да СПЦ не постоји, већ да је реч о аутономним епархијама.

"Ми смо направили од Фон Крамон велику политичку звезду и она се ничим другим не бави осим олајавањем Србије на сваком месту, најгорим речником говори против наше земље и интереса наше земље. Шта год је рекла све је против Србије. Од тога да марамо бити осуђени за геноцид, да Косово мора да буде независно, па до тога да Срби морају да одговарају за све што су учинили", објаснио је Вучић.

Вучић је позвао да, у вези изјаве да СПЦ не постоји, већ само епархије, сви сами закључе како је дошла до тог закључка.

 

Нема никакве радне групе са Русијом против обојених револуција

Вучић је изјавио, на питање новинара да ли се плаши обојене револуције, јер заједно са Русијом формира радну групу против обојених револуција, да не постоји таква радна група и да не зна ништа о томе.

На питање новинара да ли страхује од обојене револуције када изненада договара и формира ту радну групу са Русијом и на основу којих ингеренција је министар Александар Вулин договорио такву сарадњу, шта она подразумева и ко су чланови радне групе, Вучић је рекао:

"Први пут чујем и немам појима о чему се ради, видим да навијате за обојену револуцију. Не страхујем ни од чега, историја и људи ће да суде о мом раду, а не улица".

Поједини медији су пренели да су наводно Србија и Русија у најстрожој тајности формирале још једну радну групу која би, овог пута, могла да доведе до гушења великих грађанских протеста.

Вучић је истакао да се не бави никаквим радним групама које би се тиме бавиле, већ да се бави само изградњом и напретком Србије.

"Никада нећу подржавати обојене револуције, јер су увек споља изведене и организоване, али да сам формирао неки тим, нити мислим да смо близу тога, нити мислим да је то могуће, нити је реално, нити ме то занима у крајњој линији. Већ ме занима шта ће неко за 50 година да говори о нечему шта смо урадили за грађане", навео је Вучић.

Председник је рекао да нема никакав страх од обојених револуција, исто као што неки у Србији немају никакве пристојности.

"Ти мисле да су пристојни ако опсују некога према коме би морали да показују елементарно поштовање и нарочито се диче тиме ако некоме налегну на аутомобил или ако опсују неку баку или некога изударају. Ја сам поносан овим што се зида у Београду на води", додао је Вучић.

Вучић је рекао да се он никада неће дичити нечим, чиме се поједини диче, а то је када неко споља управља одређеним политичким процесима, подршком споља за рушење власти у својој земљи.

Сматрам то врло лошим за једну земљу, додао је председник.

Рекао је да ће за три и по месеца бити избори, али да треба добити на тим изборима гласове грађана.

Председник је рекао да је управо Н1 говорио како он не сме да оде у Горње Недељице и да је то демантовао и разговарао тамо са грађанима.

Додао је да су исто тако биле демострације и против Београда на води, иако је најружније место у Београду претворено у најлепше.

"Београд на води није моја фантазмагорија, ово су реална дела", рекао је Вучић.

Навео је да се бави реалним животом и решавањем проблема грађана и да ће у складу са тим бити решавани и сви еколошки проблеми.

 

Полиција не штити противзаконита деловања

Полиција се неће појављивати на блокади ауто-пута и путева у Србији најављеним за суботу, јер су то противзаконите радње и полиција не може некога да штити у том противзаконитом поступању, поручио је Вучић.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да ли ће полиција бити присутна на протесту заказаном за суботу.

"Не може полиција да штити неког у противзаконитом деловању, не може полиција да заузима ауто-пут, ако дођете и пријавите протест испред зграде Скупштине или владе, полиција ће обезбеђивати институције", јасан је председник.

Прецизирао је да заустављање возила на ауто-путу никада не може да буде у складу са законом и зато полиција не може да изађе, јер она чува закон.

 

Тражимо начин да се комплетан закон стави ван снаге

Вучић је изјавио да се тражи начин да се комплетан Закон о експропријацији стави ван снаге и да то буде у складу са Уставом Србије.

Вучић је рекао да му је јасно да се у наредних десет ни месец дана не може постићи договор о томе како тај закон треба да изгледа.

''Нека се у будућности договарају сви они који мисле како би то требало да изгледа. Наше је да видимо да се тај закон искључи из правног промета и тражимо начин како да то изведемо у складу са Уставом Србије'', рекао је Вучић.

На питање да ли се разговара о измени дела тог закона који се односи на исплату и да ли ће тржишна вредност бити исплаћена само онима чија је имовина укњижена, Вучић је рекао да се не траже таква решења јер је, како је рекла, о томе немогуће постићи договор.

''Како да исплатимо за нелегалне објекте? Не тражимо таква решења, јер је око тога немогуће договорити се. Када дођу времена у којима немогућа решења постају нормална, онда о томе боље да не разговарамо'', рекао је Вучић и поновио да ће најкасније до четвртка ујутро изаћи са решењем.

 

У четвртак одлука о средствима за заштиту животне средине

Вучић је изјавио да се тражи начин како да Закон о експропријацији буде стављен ван правног промета с обзиром на то да, како је рекао, засигурно договор с тим у вези неће бити постигнути ни у наредних десет, па ни месец дана.

"Пошто ми је јасно да би то прегањање трајало месецима тражимо потпуно другачије решење којим бисмо тај закон ставили ван правног промета... Мислимо да смо нашли начин, али и око тога има различитих тумачења... Једно је да имам право суспензионог вета, не само о закону који није у складу са Уставом, али све то проверавамо са више правних експерата", рекао је Вучић и коначну одлуку о томе најавио за сутра.

Председник је најавио да ће у четвртак бити донета и одлука како и колико новца ће бити издвојено за заштиту животне средине и то је, како је рекао, веома важно.

Спреман је, истиче, да разговара са људима који нису политичари који су покрали ову земљу, узели паре од Рио Тинта и сад протестују против те компаније.

Подсетио је на неке који су продали два плаца за више 717 милиона евра Рио Тинту, а сада, како је рекао, предводе протесте против те компаније.

Упитан о Закону о референдуму, Вучић је рекао да у њему није видео ништа спорно, али да сада чује да друга страна има примедбе на висину такси за народну иницијативу.

Истиче, да нема ништа против да се и о томе разговара ако су таксе проблем.

Приметио је међутим да организатори протеста спремају неке нове политичке захтеве, па им је поручио да за те захтеве, како како је рекао, имају предстојеће изборе.

"Са тим политичким захтевима нек изађу пред народ 6. априла, па нек народ каже", рекао је Вучић.

 

Сутра ћу изаћи са мерама које држава планира да уради

Вучић је изјавио да је пронађено решење за измену Закона о експропријацији које ће сутра бити представљено јавности ако током дана буду добијене потврде од више надлежних институција да је све у складу са Уставом.

"Сутра ћу вас обавестити и посебно говорити о тој теми. Припремамо цео пакет и анализирамо и све захтеве и нашли смо решење око Закона о експропријацији које вам данас нећу саопштити. Спремам додатне провере, још једном да не бисмо учинили нешто противуставно", рекао је Вучић на питање новинара да ли ће потписати измене Закона о експропријацији усвојене у скупштини и шта ће се мењати, ако се буде нешто додатно мењало.

Вучић је рекао да ће се сутра знати више о томе.

"Излазимо сутра са тим ако данас добијемо потврду од више надлежних институција које су суштински надлежне, као и правних експерата, и онда ћемо изаћи у јавност са тим", додао је председник.

На питање новинара да ли је схватио да су измене Закона о експропријацији усвојене у скупштини противуставне ако Савет за борбу против корупције каже да његово спровођење може довести до кршења основних права и да закон омогућава корупцију, Вучић је рекао да није знао да је Савет за борбу против корупције тело које доноси одлуку да ли је нешто у складу са Уставом или није.

"Да су рекли другачије, сигурно ми не бисте рекли да су они стручни за то и не знам где то пише да су они надлежни и стручни за тумачење Устава", запитао је Вучић. Председник је рекао да је за њега најважније што се тиче пројекта Јадар да саслуша грађане који тамо живе, а не политичаре.

"Као што сам их слушао у Горњим Недељицама, да слушам људе који се баве својим животом, будућношћу и својом децом. Ни на који начин нисмо криви, осим што је било свакако немара и недовољно разговора и недовољно пажње посвећено људима и њиховим проблемима. Иако су други надлежни за то, спреман сам да преузмем ту врсту кривице на себе и зато сам и отишао у Горње Недељице и зато са свима њима разговарам", навео је Вучић.

Како је рекао да је исто тако морао да објашњава грађанима колико је важан Београд на води и како ће много тога да промени, као и око градње метроа.

Како је рекао да би требало онда порушити новобеоградске блокове 45, 44, 70 и 70а јер су на 150 метара од рени бунара, док су рени бунари од метроа на Макишком пољу удаљени 2,5 километра.

"По питању Рио Тинта, наши људи нису обавили посао и нису ни са ким разговарали, не у смислу да ли подржавају или не", рекао је Вучић.

Додао је да разуме обичне људе који се секирају и траже да хоће чист ваздух.

"То човека морам да слушам, али да слушам Ђиласа, Тепићку и Зеленовића и друге, који су узели за само два плаца тамо 717.000 евра од Рио Тинта и изашли на протест против Рио Тинта, па је л' мислите да су сви овде полудели и да нико не разуме о чему је овде реч", навео је Вучић.

Поновио је да ће сутра изаћи у јавност са мерама и стварима које држава планира да уради.

"Шта мислимо да урадимо и какви су наши планови, са анализом свега онога што сам чуо и видео у Недељицама, шта је то што нам је народ рекао и шта је то што ћемо ми да урадимо", рекао је Вучић.

Додао је да су за три и по месеца избори и да сви који мисле другачије имају прилику да виде да ли ће народ гласати за њих.

"Само се на изборима доноси одлука о томе ко ће да управља овом земљом и нека народ одлучи да ли ће да гласа за лицемерје оних који узимају паре од Рио Тинта, па протестују против те компаније, или за људе који се боре за интересе народа и нису узели ни динара од Рио Тинта", закључио је Вучић.

 

На протестима 31 000 људи, морамо да им се обратимо

Вучић је саопштио да је на протестима широм Србије у суботу била 31 000 људи од којих велики број нема везе са партијском припадношћу, који су искрено забринути за животну средину и са којима треба разговарати.

"Број људи је значајан. Знам тачно број за сваки град и за свако место", рекао је Вучић одговарајући на питање колико је било људи у суботу.

Вучић је навео да је на највећим демонстрацијама 2019. године било 81 000 људи у целој Србији, а сада 31 000 од којих највише у Београду, 8 000, а код Сава центра 4 190. Додао је и да је највећи скуп био у Новом Саду пропорционално броју становника.

"Забринут сам због великог броја људи јер не могу сви да буду само партијски функционери и неки су веома забринути и морамо да им се обратимо, јер верују да постоји проблем и треба да га решимо", рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо и да постоје системи за пребројавање и да ни за једног човека нису слагали.

Вучић је приметио да поред значајног броја људи који су изашли јер су забринути за животну средину постоји део истих оних од 2014. године иста су им лица само су им, како је рекао, новији капути и ципеле, јер је Србија напредовала.

"Исти лажно либерални кругови, елитистичка насилна левица, ништа ново. Са онима који су истински забринути мораћемо да разговарамо", поручио је Вучић.

На питање како коментарише то што се врши притисак на јавне личности да подрже протесте Вучић је рекао да је онима који организују протесте посао да врше притисак, али је на свакоме да покаже своју снагу и да ако не жели да се придружи каже - "нећу или не знам".

Напомиње да је и код партијских истомишљеника и чланова Српске напредне странке приметио забринутост због рудника, и да то нема везе са партијском припадношћу, и да се и њима треба обратити.

Најавио је да ће зато сутра или прекосутра бити припремљен одговор.

На питање да прокоментарише текст на насловној страни листа Данас у коме се наводи да се полиција у суботу намерно повукла да би дошло до инцидента, Вучић је указао да затварање ауто-путева није у складу са законом и полиција у томе не може да учествује.

"Нападали сте нас јер се полиција појавила, а сада јер није. Шта треба да уради полиција?", упитао је Вучић.

На питање зашто га за све велике пројекте "дочекују на нож" као што је било са Београдом на води, потврђује да не постоји ниједан пројекат који није нападан, од болница и пуцања цеви у њима, а ковид болнице нас, како је рекао, спасоше.

"Говорили су против ауто-путева, да се ауто-пут гради за Велику Албанију, говоре Европској унији да нам не отварају кластере... све гледају кроз мржњу према мени", примећује Вучић и подсећа да је против Београда на води вођена најбруталнија кампања а створено нешто најлепше.

Наводи да је тако и са метроом, да су га обећавали, а никада нису ни почели, а сада када је почет, постаје проблем.

Биће тако и са националним стадионом, рекао је Вучић и додао да ће се због њега ширити Београд према Сурчину и градити најмодернија насеља.

Истакао је и да ствари иду добро и да Србија неће прећи 58 одсто јавног дуга у односу на БДП ове године, што је готово невероватан успех.

Рекао је да постоји само проблем у десетак локалних самоуправа које ће морати да промене понашање.

"Поносан сам што смо упркос свему успели да се подигнемо и да нам земља иде напред и уверен сам да ће грађани изабрати такву будућност", поручио је Вучић.

 

Нисам наиван, знам да је циљ протеста моја глава

Нисам ја наиван да мислим да организатори скупова немају искључиво један циљ, а то је моја глава, изјавио је Вучић и додао да са тим нема проблем, јер је и такав циљ поштен, али да би поштено било и да они који скупове организују, то отворено и кажу грађанима.

"Немојте да лажете народ, да су у питању два закона, о референдуму и експропријацији, јер то није проблем. Ако решимо то, хоћете ли да престанете? Нећете. Осим што ћете да изгубите подршку обичног народа", рекао је Вучић.

Понавља да декларативни захтеви скупова нису циљ, јер је циљ увек политички, не би ли направили притисак пред изборе или урадили нешто, иако ни сами, како је рекао, не знају шта би с тим.

"Цео смисао је шта год ми и како год да урадимо, никада није довољно добро. Могао сам да се вратим са неуспехом из Сочија, са још већим успехом, можемо да вратимо бараке овде… Ниједан аргумент немају", рекао је Вучић.

Додао је да је "први Ђиласов човек", заменик директора у његовој фирми, Марко Благојевић, који је, како је рекао, хапшен због "лоповлука на Булевару краља Александра", продао земљу Рио Тинту за 717.000 евра, наводећи да сада они демонстрирају против њега (Вучића) који није ни узео ни динар од Рио Тинта, нити га је довео у Србију.

"О чему се овде ради… То је апсурд. Дођу тренуци у историји када људи мисле да све може.. Али, и таква времена прођу. Народ увек зна да процени ко хоће да слуша људе. А, на политичке уцене и улицу нећу да реагујем никада", рекао је Вучић.

Додао је да ће он увек бити спреман да саслуша народ и чује стварне проблеме људи.

"Питали су ме да ли да искључујемо људе из Српске напредне странке. Ми смо широка партија, имамо људе који су за свашта гласали, али када водите партију морате да имате много више демократије, а не као ови из бивше власти који су једни друге избацивали из странке, а сад се поново окупили не би ли се вратили на власт и делили народне паре, којих сада опет има", рекао је Вучић.

 

Сигуран сам да тужилаштво ради свој посао

Вучић је изјавио да верује да надлежно тужилаштво ради свој посао када је реч о батинашу који је покушао да убије багеристу на мосту у Шапцу.

Тај батинаш, рекао је Вучић, није само песницама покушао да убије човека који је управљао багером, већ носио и гвоздени чекић.

"Сигуран сам да ће тужилаштво то да испита", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је упознат докле се стигло у том случају.

Председник је рекао да је у суботу током његове посете Јадру и разговору са мештанима тамо било и чланова Српске напредне странке који су, како је рекао, према њему били најоштрији.

"Када се обраћате обичним људима морате о њиховим интересима да водите бригу за разлику од оних који о њима нису водили бригу", рекао је председник.

Са њима ће се, додао је, о свему консултовати, па и о Закону о експропријацији.

Говорећи о полицији на протестима, председник је рекао да не може да похвата да ли медији желе или не желе присуство полиције.

Његов утисак је, како је рекао, да неки желе како би учесници протеста могли да им прилазе са ружом као у оним, како је рекао, идиотским филмова 90-тих година и обојених револуција.

"Не призивајте државу да вам помаже у кршењу закона", поновио је председник.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк