Вести

Вучић: Наш одговор биће трезвен али убитачан и истинит

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да су привремене власти у Приштини донеле одлуке којим желе да протерају Србе, одлуке о новој Олуји.

Председник Вучић рекао је, на конференцији за штампу после разговора са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, да је Приштина донела одлуку да се забране српске личне карте и након 30. септембра укине важење регистарских ознака са именима српских градова.

Како је рекао, сам се обраћа на конференцији за штампу, пошто је најавио Лајчаку шта ће да говори, и није желео госта да доведе у непријатну ситуацију.

"Ми смо увек спремни и били смо увек спремни за дијалог. Неки нису били суштински за дијалог, а имали су подршку западних сила. Ово што се данас променило говори у ком смеру се иде", подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је Приштина у случају ове одлуке у потпуности подржана пре свега од Велике Британије и Немачке, и других чланица Квинте.

"Донели су одлуке које имају једини циљ, а то је да протерају Србе са севера, да се направи нова Олуја, где ће они водећи кампању два месеца да убеде Србе да се региструју под РКС таблицама", нагласио је председник Вучић.

Приметио је, да ће делити летке, као за време Другог светског рата, када су нас убеђивали да смо слободни, иако смо били окупирани.

Указао је да, ако не убеде Србе, онда ће им отимати не само таблице, већ и возила.

Суштина је у томе, да се не лажемо, додао је, да годинама трпимо лажи и представника Квинте и косовко-метохијских Албанаца.

Није ми проблем, што мисле да смо глупи, већ је пробел што мисле да су много паметни. Мисле, када толико очигледно то раде, да не разумемо шта раде.

"Спалили су десетине наших цркава и манастира и побили десетине људи, а као награду су добили независно Косово, док су се у Београду свађали око фотеља", рекао је даље и подсетио и на тешку одлуку Међународног суда правде.

Подсетио је да се 2013. године село за сто и добили смо Бриселски споразум.

"Од тог Бриселског споразума Срби су све испунили. Једина ствар коју је Приштина требало да испуни није испуњена. И како је могуће да западна Квинта ћути, а када Срби окаче банер Заједнице српских општина, онда идете у затвор", рекао је председник Вучић.

Указао је да су потом у Приштини решили да нас малтретирају са таксама више година, да руше ЦЕФТА, а онда и да упадају специјалци са дугим цевима на север и поред договора са НАТО да то не смеју.

"Онда су се сетили да треба даље да проводе терор и почели су да причају о реципроцитету. И ту долазимо до највећег лицемерја запада. Пред изборе су говорили: "Не брините, ми радимо на томе". Рачунали су да ће ови њихови да ме победе на изборима, али нису могли", рекао је председник Вучић.

Указао је да су додатно покушавали да покажу Србима да они не могу да на Косову имају Србију.

Истакао је да Приштину не интересује међународно право, што је, како је рекао, пренео Лајчаку.

"Када говоре о Украјини, свима су пуна уста територијалног интегритета, а када се помене Повеља УН и Србија, као и Резолуција 12 44 многи гледају у даљину као да не разумеју о чему се ради", додао је председник Вучић.

Подсетио је и да је Резолуцијом 12 44 Србија имала право да договорени број свог особља врати на Косово, те упитао када ће то да буде, да ли на "Куково лето" као Заједница српских општина.

"Ово се дешава што су они силни бахати и арогантни, а ми немамо нуклеарно оружје и нафту. Зато мисле да могу Србији да ураде што желе", нагласио је председник Вучић.

 

Срби више неће да трпе, Приштина планира напад на север до 1.октобра

Председник Вучић изјавио је да је, након последње одлуке Приштине, разговарао са представницима Српске листе, који, истиче, неће више да трпе такве ствари.

"Неће више то да трпе, једноставно, неће више да трпе упаде специјалних јединица на север. Неће", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, рок који је Приштина одредила за одлуку о таблицама је 30.септембар, што, истиче, значи да Приштина планира општи напад на Север најкасније до 1. октобра, како год га назвали.

"И то грађани треба да знају и да знају да су Албанце са Косова и Метохије подржали представници Квинте", нагласио је председник Србије.

Председник Вучић указао је и да представници Квинте, када кажу да ће казнити Албанце у Приштини за њихове потезе - лажу као и увек, јер чим Приштина поднесе захтев за чланство у Савету Европе, промене мишљење и кажу - јесу, наљутили су нас, али морамо да их подржимо.

"Њих је брига само њихов интерес. Американци су ту најмање бахати и арогантни у односу на друге. Имате безброј примера у којима нас понижавају или мисле да могу да нас понижавају. Вечерас сам решио да кажем - ок, није мени проблем да то трпим и слушам, радим то већ 10 година, правећи се да сам глупљи него што јесам, али не могу да трпим да ви мислите да сте много паметнији", рекао је председник Вучић.

Сада спроводите голу силу, да видимо докле и како, али знајте да не мислимо да сте много паметни, поручио је председник Србије.

"А, поготово немојте да нам причате о праву, а још мање о правди. Само то немојте", рекао је председник Вучић.

 

Нема ништа од дијалога Београда и Приштине, то су шупље приче

Председник Вучић нагласио је да од дијалога Београда и Приштине нема ништа и да не постоји ништа о чему би могло да се разговара после најновијих одлука Приштине.

"Нема ништа од тога, пустите тај дијалог, све су то шупље приче. Какав дијалог, после оваквих одлука чему дијалог, о Заједници српских општина, а не смеју да залепе транспарент. О чему?", упитао је председник Вучић.

Председник Вучић тако је одговорио на питање новинара да ли се нове одлуке Приштине могу тумачити као још једна провокација Аљбина Куртија са циљем да се испровоцира Србија јер већ месецима премијер привремених приштинских институција прича да ће Србија напасти Косово као што је Русија напала Украјину, поготову што се очекује да се настави дијалог на највишем нивоу.

Председник Вучић упитао је да ли би требало да се разговара о томе како хапсе људе који имају српску заставицу у аутомобилу и наводи да су ухапсили Богдана Лабана зато што су му нашли српску заставу.

"Шта, јел то кривично дело? Рекао сам Лајчаку, замисли ти идеш са заставицом Словачке па те ухапсе и држе три сата у затвору у Приштини. На шта то личи?, наглашава председник.

Пита и да ли је неко осудио то, као и да ли је неко осудио то што хапсе људе који окаче банер са Заједницом српских општина, што је потписано у Бриселу.

Констатује да је на Косову и Метохији забрањено чак и оно што је потписано у Бриселу јер, како примећује, "суверена држава има право да хапси како хоће и кога хоће".

"Замислите да смо то ми урадили? О чему да причамо, шта да причамо, спремни смо, али шта да причамо. Да нападамо никога нећемо, али их молимо да не нападају наш народ, молимо их", наводи председник Вучић.

Председник Србије прецизирао је да никоме не прети, већ да их моли.

"Ми њих молимо, они прете, а ми молимо. Молимо их да то не раде", поручио је председник Вучић.

 

Курти ме уопште не занима, интересују ме они који га гурају

Председник Вучић истакао је да га не интересује премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, већ они који га гурају и подржавају да доноси одлуке какве су последње које му је саопштио данас Мирослав Лајчак, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање да ли се Курти кандидује за новог Володимира Зеленског, председника Украјине.

"Курти би волео, он сања да је Зеленски, некада сања да је Хегел, некада да је Зеленски. Све те његове глупости ме не занимају, мене не брине он, мене брину они који га у све то гурају", рекао је председник Србије.

Како је рекао, његова порука је упућена онима који "га гурају у то", а не њему.

"Он ме уопште не занима. Он је мали калибар у сваком смислу, мене занимају ови који мисле да могу да униште Србију и да није никада крај уништавања Србије да би они били задовољни тиме колико су Србију уништили", нагласио је председник Вучић.

 

Молим Куртијеве "диригенте" да мало смање бахатост

Јасно да нема дијалога, нити разговора, ни било чега, биће само проблема, поручио је председник Вучић, додајући да ће Србија, као и увек, настојати да сачува мир, али да је очигледно да неки други то не желе.

"Не само да га не желе Албанци са Косова, него и њихови ментори. Они кажу - Косово је за нас независна држава. Стварно? Где то пише? У ком акту Уједињених нација, пошто се позивате на поредак УН?", упитао је председник Вучић.

Председник Вучић упитао је и зашто онда уопште Београд и Приштина воде дијалог, зашто разговарају:

"Што га онда не укинете и спроведете терор до краја, и завршите свој посао?".

Запитао је и која је ту разлика између сепаратизма и права на самоопредељење, приметивши да када Албанци, или други, нешто траже - онда је то самоопредељење, које се слави као демократско право, а када Срби нешто траже, онда је то сепаратизам и угрожавање мира.

"Верујем да ћу сада да слушам све ове који су се буника најели, да лупетају како све радим по руском налогу. Прекините са глупостима, 130 дана слушам како ћемо напасти Косово, Босну и Херцеговину, Црну Гору, овог или оног и нико не каже извини", рекао је председник Вучић и додао да, са друге стране, Приштина може да доноси једностране одлуке и ради шта хоће.

Суштина је, поручује, у томе да Запад себи дозвољава да може све што им падне на памет, да је за њих све на праву засновано, што они кажу, макар немало везе са правом, а са правдом још мање, док је све што други кажу - супротстављање деморкатским вредностима.

"Да ли мислите да бринем како ћете да реагујете. Срам вас било за све што радите, изазивате кризу за кризом овде. Сваки пут кад помислим да је крај покушајима, мислите - гураћемо још корак даље, јер Србима је стало да чувају мир, економски напредак, па ћемо да гурамо мало преко ивице", рекао је председник Вучић.

Али, не може више, немамо куд више, поручио је председник Србије.

Додао је да ће бити интересантно и лето и јесен.

"Ја их молим, не молим овога, да ли је луд, или не, то ме не занима, интересује ме то колико му диригују. Не интересује мене он, диригенти ме занимају и молим их да своју бахатост и ароганцију мало спусте, да поштују права оних које су већ убијали и да им не пада на памет да то понављају. А, ми, буквално, немамо више куд", поручио је председник Вучић.

Додао је да се 10 година бори за компромисно решење, 10 година они хоће понижење Србије, да пристанемо на оно што су они већ одлучили.

"Нико ништа не нуди, само гледају како да нас унизе до краја, оставе без ичега и како да нам протерају народ", рекао је председник Вучић и додао да траже међу Србима, плаћају, оне који ће на Косову и Метохији да иду против Србије.

Рекао је, нађу појединце, али их сви остали презру.

 

И пета земља повукла признање Косова

Председник Вучић рекао је да је и још једна, пета земља, повукла признање једнострано проглашене независности Косова, али није прецизирао о којој земљи је реч.

"Имамо и пету земљу која је повукла признање Косова и чекам да крену у неку процедуру за улазак у неку међународну организацију па да вам покажем све папире које имамо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је Приштини да се заустави и истакао да Србија тражи само поштен приступ, компромисе, а не приморавање.

"Држим конференцију само да бих изнео упозоравајућу молбу јер не знам шта друго да учиним и кажем. Само да им кажем - зауставите се људи", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић указао је и да Србија нема друго оружје сем истине.

"Ми ћемо да их молимо и верујем да ће бити неко паметан да услиши наше молбе, а да допустимо нове Олује и Бљесак, тај филм поново нећете гледати", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара шта значи да Србија више нема куд, и шта ће предузети уколико те молбе из Приштине не прихвате и ако почну да одузимају таблице од 1. септембра.

Председник Вучић рекао је и да не зна о чему више да се разговара и шта да уради.

На питање да ли народ треба да буде забринут, председник Вучић додао је да сви треба да буду забринути.

"Ствари се само погоршавају, а они покушавају косовски проблем да заврше што пре да им не би Путин испоставио пет Косова - ДНР, ЛНР, Крим, Херсон, Запорожје", рекао је председник Вучић.

"Може им се, или тако мисле све правећи се да је то демократски принцип. Ако мислите да постоји нека боља идеја или да треба да ћутимо и да пустимо да се то деси, ја нећу да ћутим", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да ће нова влада ускоро бити формирана па може да ћути и да донесе другачију одлуку, а и скупштина исто тако, ако буде постојала другачија већина која мисли да је демократски да ћутимо и да се правимо да је све у складу са међународним правним нормама.

"Ја нећу да се правим, боље да ме нема, него да слушам глупости које ми вређају интелигенцију и то они који немају много више интелигенције", рекао је председник Вучић и закључио да је суштинско питање ко је тај ко руши међународне законе.

 

Три пута размислите до 30. септембра

Председник Вучић поручио је да ће наш одговор бити трезвен, али убитачан и истинит и позвао Приштину да три пута размисли пре него што то уради.

"Ми никакве војне, овакве или онакве акције нећемо да предузимамо, али их молимо да не покушавају да отимају имовину нашем народу и да не покушавају да прогоне и протерују наше људе, то је наша велика молба. Много молимо те силне и моћне да то не раде. То је наша највећа молба", рекао је председник Вучић.

Рекао је да имају довољно времена до 30. септембра, да три пута размисле да ли ће то да раде или неће.

"Чини ми се да имају паметнија посла у овом тренутку, а можда и немају. Када год поставите питање, а где су вам принципи, пошто видимо Русија је страшно погазила међународно право, па што бомбардовасте Београд, а не нападосте Москву и када то питате, свхатите да принципи и вредности не постоје", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, схватите да постоје њихов доњи део леђа који је забринут за своју судбину због нечијег нуклеарног оружја, као и случају нафте и ништа више од тога.

Председник Вучић додао је да му је ово најоштрија конференција за медије коју је одржао, али да је то урадио са осмехом, пошто је свака реч истинита.

Што се тиче личне судбине и са овом конференцијом сам ушао у историју, јер сам им рекао у лице како нас варају и уништавају.

"Али, није проблем да мисле да смо глупи, већ да мисле да су они много паметни. Чека ме Лајчак да наставим ове дивне разговоре", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1