Вести

Вучић: Насилници ће бити поражени, одговорни ухапшени

Грађани не би требало да се превише секирају због протеста, не зато што нам насилници нису нанели велику штету, већ зато што је коначан исход јасан и недвосмислен, поручио је вечерас из Париза председник, Александар Вучић.

"Исход је јасан и недвосмислен, насилници ће бити поражени, добар део похапшен и мораће да одговарају за све што су починили, у то нема сумње", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је српска делегација у Паризу вечерас имала важну вечеру и да се сутра враћа у Београд, да људи знају да ће бити у Србији и да се "не секирају превише".

Вучић је истакао да су прекјуче, јуче, и данас све маске пале.

Указао је да се полиција вечерас потпуно склонила, и није могао нико нигде ни да их примети.

"Онда су почели да се туку између себе десничари и левичари, фашисти и антифашисти. Када је дошло до међусобне туче и обрачуна, изболи су се. Онај који је убо другог се уплашио и затражио помоћ полиције, а потом је и други, избодени, дошао до полиције, која му је помогла. То су сви они који су данима тукли полицајце, гађала свиме и свачим. Полиција је ухапсила и једног и другог, омогућила медицинску помоћ", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да су се међусобно потукли један екстремни десничар и екстремни левичар.

На констатацију да се нож не носи ако се не жели насиље, Вучић је рекао "па нису ножеве носили да би лепили сличице са фудбалског Светског првенства".

"Долазе свако вече да би неког напали и тукли ножем", указао је Вучић.

Вучић је рекао да је полиција деловала вечерас тек када су насилници дошли до врата Скупштине, како би заштитили државну институцију.

 

Око 95 одсто људи против оног што се збива испред Скупштине

Вучић изјавио да је 95 одсто грађана Србије против оног што се дешава испред Скупштине Србије, као и да нико нормалан то не подржава.

"Нико нормалан није за то", нагласио је Вучић.

Рекао је да поједини бивши посланици инсистирају на насиљу, јер за пет месеци неће више имати плату коју отимају од народа.

"Па, морају најгоре ствари да раде, не би ли их Бог случајно погледао и тако да дођу на власт. Нико неће доћи насиљем на власт, већ само изборима", поручио је Вучић.

Замолио је људе да не иду на демонстрације, јер ће сви, па и тај тајкунски син који је вечерас ухапшен, доћи у болницу због короне.

"Наши лекари не могу да издрже, немамо више болнице. Ко Бога вас молим - немојте то да радите", поручио је Вучић.

Захвалио је полицајцима који трпе каменице, бакље и друге предмете по себи.

Свака част и полицији и министру Стефановићу коме је недавно отац преминуо, додао је Вучић.

 

Политичке фрустрације тајкуна и насилника пред Скупштином

Вучић је рекао да то што је син саветника Ивице Дачића учестовао вечерас на насилним протестима не мора да има везе са Дачићем, напротив.

Вучић је рекао да је реч о човеку којима има више од 40 година, који је "јуришао" на Скупштину, а реч је, о "тајкунском сину и мултимилионеру".

"Та коалиција тајкуна и насилника је невероватна у српској политици. Имате тајкуне политичаре, тајкуне синове и друге који су ваљда незадовољни што имају толике милионе евра, али би још, као и све друге групе насилника, који мисле да могу да ушићаре нешто", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се последњих дана од макроа праве народни хероји, да они соле памет и постају хероји државе.

"Извесни Слоба Робија нам постаје херој државе, најгори друштвени талог је требало да нам постане хероји друштва јер су насилни и требало је да обаве прљав посао за тајкуне који су жељни власти", рекао је Вучић.

Како је рекао да на протестима има и нормалних људи, који протестују зато што нису задовољни, али да су и они жртве таквих људи, а ризукују своје здравље.

"Да не говорим о томе колико је застрашујућа чињеница да имамо најгори дан кад је реч о корона вирусу, што је резултат онога од пре пет дана, не двадесет или 15 дана, посебно број заражених који је убедљиво највећи откад имамо пандемију", рекао је Вучић

Пита како смо до тога дошли, чијим позивањем на улице, неодговорношћу и неозбиљношћу.

"Неки који су тобож бојкотовали изборе данас су хтели да затворе ауто-пут ка Новом Саду. То је чисти тероризам. Ко сте ви да затварате ауто-путеве, мислите да је могуће да малтретирате целу земљу и све људе", упитао је Вучић.

Рекао је да је поносан на то што су грађани Србије стрпљиви.

 

Хоће да затворе ауто-пут, то је чист тероризам

Вучић је оценио је да је вечерашњи позив грађанима да заузму ауто-пут чисти тероризам.

"Шта је у твојој глави кад хоћеш да зауставиш ауто-пут, међународни пут? Хоћеш да се дочепаш власти? Па, за то мораш да добијеш гласове", рекао је Вучић.

Додао је, међутим, да не прихвата да препусти власт некоме ко има само четири одсто подршке.

 

Црвена линија - угрожавање живота људи

Вучић је поручио да је црвена линија када су у питању протести угрожавање живота људи и институција.

Вучић је из Париза рекао да их је полиција вечерас пустила на метар од врата Скупштине и тек онда је реаговала и тада је почело хапшење.

Вучић је поновио да људи у Србији не треба да брину, јер насилници не могу да угрозе ништа суштински у политичком смислу, али могу и то ће се неупитно десити, да угрозе здравље људи.

"Баш их брига за лекаре и наш новац", рекао је Вучић истичући да ће ову неодговрност и насилништво морати да плате грађани.

Вучић је додао да ће се и за то наћи новца, али да грађани морају да покажу стрпљење, јер насилници показују своје, а не наше лице.

Истакао је и да ће Србија победити и њихове покушаје да угрозе српску еконимију и здравствени систем.

"Они су говорили да сам дошао у Париз да издам Косово, а неки од вас су могли да чују са видео конференције да су људи поносни како смо се борили и ста смо рекли најважнијим европским представницима и како смо штитлли нашу земљу и КИМ", рекао је Вучић.

 

Тешки тренуци разбистре ситуацију, види се ко је какав

Вучић рекао је да тешки тренуци разбистре ситуацију, и да се у њој може видети на кога се може рачунати, а на кога не, те најавио да најпре мора у својој странци решити проблеме и поставити храбре људе, који се боре за Србију, а не за свој интерес.

Упитан када ће формирати владу, рекао је да ће га ова ситација натерати да пожури.

"Добро сам могао да видим колико се људи, а тако и оних у СНС-у, крије од сопствене сенке у мишију рупу, као и дојучерашње партнере, неке у лошем, неке у добром светлу. Тешки тренуци разбристре ситуацију и видите на кога можете да рачуцнате, а то је мали број истих људи који се увек боре, али у њима јесте снага Србије", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да се оних других, који се склањају, паметују, кибицију, нагледао, и додао да их има прилично у партији коју води.

"Имаћемо прво наше унутрашње решавање проблема и постављање храбрих, одважних људи, који хоће да се боре за истину, правду, за нормалну и пристојну Србију, за разлику од оних који гледају само свој интерес, и колико ће да буду министри и функционери када је добро, а када је лоше да се сакрију. Ја нећу да се кријем никада, нећу да бежим никада, радим поштено, одговорно и борим се за нашу земљу", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да му не пада на памет да се скрива од најгорих, зато што мисле да ножевима, палицама, каменицама и заузуимањем аутопутева могу да нешто ураде.

"Србију смо подигли после деценија понижавања и хапшења наших људи. Србија данас има свој понос и достојанство, Србија је вратила тему Косова на преговарачки сто, економски се пре свега подигла. Биће то земља са највишим растом у Европи. Да се са таквим режултатима стидим и бежим од уличара, хулигана, макроа који постају хероји Србије, не пада ми на памет", поручио је Вучић.

Нагласио је да ће се борити за пристојну Србију и да ће таква Србија победити.

 

Не можете да се влада са 4 одсто гласова,сачуваћемо мир

Сачуваћемо мир, поручио је Вучић из Париза и додао да протести не могу ништа суштински политички да угрозе, јер се на власт не може са четири одсто гласова, али могу да угрозе здравље људи, што, нажалост и чине.

Упитан да ли га је председник Француске питао о протестима, Вучић је одговорио: “То смо у 20 секунди решили”.

Додао је да је поносан што је представљао Србију у разговору са Макроном, јер се то неће много пута догађати да француски председник, један од двојице најважнијих лидера Европе и света, одвоји четири и по сата са српским председником у Јелисејској палати и покаже такву пажњу према Србији.

Вучић је приметио да Србији нису дозвољавали да буде ни једнака, а камоли боља од земаља у окружењу деценијама уназад, те упитао зашто би то сада био случај, те поручио да за то морамо сами да се изборимо, што ћемо успети радом и енергијом.

“Зато сам рекао да могу после важне вечере да се обратим, да ободрим људе у Србији, да знају да ови не могу ништа суштински политички да угозе, већ могу да угрозе здравље људи, што и раде. Неумитно, сваког дана и баш их брига за лекаре, болнице, новац, за све. Али, и то говори колико неозбиљног, неодговорног ни поштеног односа према Србији имају”, рекао је Вучић.

Приметио је да међу учесницима протеста има различитих профила, између осталог и оних који, примера ради, нападају ММР вакцину, што је “потпуно лудило”.

“Зато је важно и сачуваћемо мир. Хвала полицији која ради ужасан посао. Замислите да морају бившег народног посланика који би да заузме аутопут... За власт су потребни неки гласови. Не прихватам да владате са четири одсто подршке”, рекао је Вучић.

 

Многе земље таргетирају Србију као противника

Вучић је поновио да је у протесте у Србији укључен и страни фактори, али је рекао да званично није добио било какву информацију да је 50 криминалца из Црне Горе могло да дође са циљем да изазове хаос.

Вучић је рекао да је довољно да погледате медије у иностранству и да видите које земље су таргетирале Србију као свог противника, као земљу коју треба урушити што више.

"Видећете хистеричне текстове, а ми ћемо направити анализу по том питању и показати је целом свету", рекао је Вучић и додао да ће људи бити изненађени колико је из појединих земаља у окружењу направљено текства против Србије и њеног руководства.

Рекао је да се несумљиво то види и на примеру Хрватске , али да он разуме њихове фрустрације, јер ће ове године имати негативни раст од минус 11.

"Ако тако наставе, ми можемо и ове године да их престигнемо, а не следеће , као сто сам најављивао", приметио је Вучић, додајући да ћемо то постићи радом, енергијом, знањем.

"Ви само показујте нервозу, фрустрацију, мржњу, а ја сам веома задовљан, јер знам да сам обавио добар посао за Србију. У овој муци то ми је увек најдража вест када видим покушаје да направе од Србије балканско ругло, а када погледам резултате онда то мало теже иде", рекао је Вучић.

 

Једно вече протеста једнако 50.000 потенцијално заражених

Вучић је изјавио вечерас да су протести који се одржавају већ четврто вече противзаконити, јер нису пријављени, а и да јесу, додаје, држава их не би одобрила због тренутне епидемиолошке ситуације.

Вучић је истакао да су процене да се само током једне вечери окупљања, односно протеста испред Скупштине, пропорционално може потенцијално заразити 50. 000 људи.

“Немојте да правите те скупове, пошто сте причали како је страшно када се скупи по пет људи у нечијем штабу, а ви сваке вечери организовано заразите 50.000 људи. Вечерас је било нешто мање окупљених, око 3.000-3.020, то је рачунајте око 40.000 потенцијално заражених”, рекао је Вучић.

Упитан да ли ће на улицама бити више полицајаца уколико се нереди наставе, Вучић је рекао да неће, јер безбедносне службе имају пресек стања и “преглед игре”.

Подсетио је да су током протеста ухваћени странци са Морзеовим азбукама, мапама Београда и детаљно означеним објектима у граду.

“Све наше безбедносне службе раде, све то зна и полиција и нема ту велике филозофије, овде је реч о једној групи насилника, тајкунских политичара и њихове деце који покушавају на овај начин да излече своје фрустрације”, рекао је Вучић.

Поновио је да на протестима има и пристојних људи који имају своју политичку агенду и који су ту због својих незадовољстава.

Вучић је још једном поручио грађанима Србије да не брину због протеста и нереда које на њима ствара одређена група људи, јер ће их, држава победити.

“Победиће без икакве сумње, не треба да брину због коначног исхода”, рекао је Вучић.

Истиче да та група хулигана провоцира полицију и државу, како би држава “нешто урадила”, али, наводи Вучић, држава ће бранити демократију.

“Морамо да бранимо демократију, да покажемо да су они нападали полицију и да власт није послала хулигане”, нагласио је Вучић.

Рекао је да се држава максимално уздржава, да може снажније да одговори, али да ипак бира да буде попустљива и смирена.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк