Вести

Вучић: Не можемо и нећемо се одрећи своје политике

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је у Њујорку, пред говор на Генералној скупштини УН, да су он и његов тим водили рачуна о свакој речи, цитату, пословици коју ће он изговорити, и додао да Србију очекује тежак период у којем велики неће трпети њене слободарске, правичне ставове, већ ће нам наређивати да радимо што и они.

Председник Вучић је, у интервјуу Танјугу, рекао да су девет пута мењали говор, водили рачуна о свакој речи, и да верује да ће бити интересантан говор.

"Можда ћу за нијансу оштрије штитити нашу позицију. Да будем искрен немамо превише избора. Хендикеп је што ћу говорити директно иза украјинског председника Володимира Зеленског. Читава западна хемисфера је на његовој страни. Свака реч која би се разликовала од њега не може и неће наићи на одобрење наших западних партнера. Али ми не можемо и нећемо да се одричемо своје политике и ставова, понајмање своје земље“, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је замолио грађане да погледају говор вечерас и виде да ли су његов тим и он направили добар говор, истичући да је вођено рачуна о свакој речи, пословици, цитату смо водили рачуна.

"Можда ће они који дубље улазе у суштину политике разумети шта ћемо све говорити. Много важније од оцене нечијег говора, је ситуација у којој се данас налазимо“, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је већ најавио да предстоји најтежа ситуација и да тада долази до потпуне хистерије.

"Возови из свих станица су кренули, из Берлина, Лондона, Вашингтона, нико више своју машинерију неће да зауставља. Када се слонови туку на малима је да се сакријемо. Али неће дозволити да будемо невидљиви. Неће трпети слободарске, правичне ставове Србије. Баш их брига, као и 1999. године када су нас бомбардовали“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да нико ништа неће питати осим што ће наређивати да радимо исто што и они.

"За нас је важно да укажемо на потребу очувања мира, што неће бити лако. Курти нас оптужује за много тога. Наш тим донео је одлуку да су сви сити наших међусобних оптужби“, додао је председник Вучић.

У економији, каже, цена нафте је скочила, и очекује да ће наредних дана када буде долазило до ескалације ситуације бити све теже.

"Остало је још шест месеци и 10 дана до краја периода који сам означио да је кључни. Огромне су промене. Неке земље ће изаћи лако из кризе, неке неће моћи да је поднесу, пропадаће и губиће економски суверенитет. Остаје много тога да радимо, да се изборимо, будемо вешти и сналажљиви“, закључио је председник Вучић.

 

Сви се позивају на међународно право кад њима одговара

Председник Вучић, који ће се у Генералној скупштини Уједињених нација ноћас обратити после украјинског председника Володимира Зеленског, каже да је такав редослед свакако хендикеп, али и да ће несумњиво због тога бити усмерена већа пажња и на његов говор, него што би иначе била.

"Али, могло се и данас овде видети, нико нема стрпљења ни за кога и ни за шта, само да њихова страна победи. Неће да слушају, и баш их брига и за 1999. годину, што је нама болна рана, ни за 2008. годину…”, рекао је председник Вучић.

Указао је да је амерички председник Џо Бајден раније данас рекао да су Руси бесрамно извршили агресију на суверену територију Украјине, што би, каже, узео у обзир са свом збиљом, да није било више него бесрамног напада на Србију 1999. године.

Србија је, нагласио је председник Вучић, нападнута, а да сама није напала ниједну суверену државу, није ушла на територију ниједне друге земље.

"Како да објасните своје емоције? Међународно право мора да важи једнако за све. Суштина је у томе, а то је блесава ситница којом се мале земље боре за поштовање права. А, сви се позивају на међународно право када им одговара, иначе се позивају на силу”, рекао је председник Вучић.

Указао је да постоје “high power”, “soft power” и “smart power”, а да ова “smart power” значи претњу могућношћу да употребите “high power”, што, каже, Србија не може да употреби.

"Немамо ни новца за "soft power", само да не будемо на мети најтежих мера. Веома је тежак период пред Србијом, политички и економски”, рекао је председник Вучић.

Додао је да је авио-карта за лет Београд-Москва, којих има шест у седам дана, на црном тржишту достигла цену од чак 9.000 евра, и због мобилизације у Русији и због других ствари.

 

Имајте поверења у своју државу

Председник Вучић је рекао да је стално суочен са питањем када ће Србија увести санкције Русији и замолио грађане да имају поверење у своје државно руководство, чији представници нису кукавице већ се боре да Србија изгуби најмање што мора, а извуче највише што може.

Председник Вучић је на питање да прокоментарише то што званичници ЕУ врше велики притисак на њега да уведе санкције Русији и питање ко је то од њега конкретно тражио, рекао да то стално чине.

"Мени су рекли у лице. Рекли су пред нас 5 или 6 који смо дошли са Западног Балкана. Пола јучерашњег састанка је било „када ћемо санкције“. Рекао сам разумео сам поруку, одлично разумео шта су рекли. Нико није претио, нити шта, али ако је то једина тема састанка онда само чекате шта долази после тога“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да мисли да ће, како се изразио мало ко да нас трпи, наводећи да су могли да се виде британски ставови према Русији и Кини, да све иде у правцу светског сукоба, и да је питање шта ћемо моћи да сачувамо за себе.

"Молим људе да имају поверење у своје државне представнике, јер нити смо кукавице, нити ћемо попустити, већ ћемо гледати да изгубимо најмање што морамо, а извучемо највише што можемо. Ниједној земљи није тако тешко као нашој“, рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је у Скупштини било предлога да прекинемо односе са САД, и питао како да прекинемо односе са највећом силом.

Имали смо и ставове, не само да уведемо санкције против Русије, већ и да шаљемо тенкове. Полако смирите се људи, пустите оне који знају да државу воде и сачувамо све што можемо. Неће бити лако. Али да не причам шта следи око енергената и хране. Видећете не само у Африци, већ и у Европи несташицу хране“, упозорио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће код нас бити свега довољно, и да ће ускоро почети разговори о повећању пензија и плата, јер имамо много боље стање прихода и расхода, иако су се расходи повећали. Приходе су за 147 милијарди већи, од расхода који су 42,1 милијарду већи него до сада.

"Људи морају да разумеју да није питање навијања уз Плејстејшен већ о распаду света, разарања комплетне светске архитектуре, а то носи последице и трошкове. Људи у Србији нису ништа осетили од тог проблема. Али долазе тешка времена. Даћемо све од себе да ставимо тефлоне да резонантни звук или добош који иде и против Србије зауставимо“, поручио је председник Вучић.

 

Потребно јединство, биће немилосрдни према нама

Председник Вучић позвао је вечерас грађане у Србији да буду уједињени и да разумеју да целом свету предстоји најтежи период после Другог светског рата, а посебно за Србију.

"Немамо бомбе на нашој територији, али ће сви бити брутално немилосрдни према нама, јер нико не жели да дозволи нашу позицију независне и суверене земље, него мораш да идеш у наш камп. Ако ниси ту, ти си против нас и згазићемо те", рекао је председник Вучић.

Он је указао на то да предстоји тешко време.

"Ако хоћемо да сачувамо економски стандард и политичке позиције мораћемо филигрански да водимо политику и доносимо тешке и непопуларне одлуке, али је најважније да сачувамо земљу, интересе наше земље и живот у Србији, да не газећи сопствени понос и јуначку прошлост нашег народа не угрозимо будућност наше деце", поручио је председник Вучић.

Он је напоменуо и да нема ниједну реч за политичке противнике који су, како је додао, користили све време за нападе на своју државу, али да обичне људе позива на јединство у овим тешким временима.

 

За неке сигуран да неће признати КиМ, у једну нисам

Председник Вучић је на питање да ли би пет земаља ЕУ које нису признале Косово, то могле да учине под притиском, да је у неке сигуран да то неће учинити, док у једну није сигуран.

“У неке сам сигуран да неће, у једну нисам, али не желим да износим јавну сумњу, јер то нису урадили. И док то не ураде, наши су велики пријатељи”, рекао је председник Вучић.

Указао је да ће тих пет земаља Уније бити под огромним притиском да признају тзв. Косово, као и Вијетнам, Кенија и друге, али да ће се Србија борити за своје интересе.

Добио је, каже, позив за сусрет са кенијским председником, док се мора радити на том питању са Вијетнамом, уз подсећање да је јуче у руке добио ноту, на шпанском или португалском, и енглеском језику, о повлачењу признања Косова.

“Ми ћемо да наставимо да радимо свој посао. А, и они ће да наставе да раде њихов посао, ту мислим на колективни запад, а пре свега на земље Квинте”, рекао је председник Вучић.

Али, поручио је да једну ствар они никада неће моћи - да нам објасне моралне и правне разлоге за агресију на нашу земљу и за покушај или отимање комада наше територије.

“То је нешто што неће моћи да нам објасне, осим коришћења флоскула - мораћете у будућности да бринете за своју децу. То јесте у реду, и то је неки аргумент, али никада неће моћи да оправда оно што је учињено, а тада нам је 82 деце убијено”, рекао је председник Вучић.

Поновио је да осам “одпризнавања” држи у сефу, али да не може да открије о којим земљама је реч.

“Нећу да откривам док их не буду примили у неку од огранизација, а онда ће добити свих осам у лице”, поручио је председник Вучић.

 

Нећемо подржати чланство Косова у УН, то је завршена прича

Председник Вучић поновио је вечерас да Србија неће подржати чланство тзв. Косова у Уједињеним нацијама, што је, каже, поручио и шефу европске дипломатије Жозепу Борелу и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку.

На питање да ли на састанку са Лајчаком и Борељом било речи о предлогу Олафа Шолца и Емануела Макрона за решење косовског питања и да ли је Лајчак потврдио да иза тог предлога стоји и ЕУ и да ли је било условљавања, председник Вучић је одговорио да он свакако зна све о том папиру.

“Да ли мислите да ја не знам који је папир и да ли јесте или није… Ја нисам хтео да га узмем, да не би могли да ми пребаце да сам га ја објавио. Морам да га прочитам и прочитао сам га, али још га нисам узео”, рекао је председник Вучић.

Како је истакао, зна шта је садржина тог папира, због чега су саговорници из ЕУ, каже, и јуче добили важну поруку, коју је изговорио и у скупштини:

“Србија неће подржати чланство тзв. Косова у УН, и то је завршена прича. Бар не док сам ја председник Србије. Можда нека влада одлучи другачије, али не уз моју сагласност и потпис”, рекао је председник Вучић.

Додао је да нико не зна са каквим ће се проблемима земља суочавати, па можда грађани за шест месеци буду нешто тражили, али да он ни тада на то неће пристати.

“А, да ли желимо добре односе, компромис са Приштином? Да, желимо, али да видимо прво и за права Срба, да видимо шта се добија из Бриселског споразума у вези ЗСО, до које мере се поштује Резолуција 12 44… Али се плашим да та врста разговора није сасвим реална”, рекао је председник Вучић.

 

За седам до 10 дана следе тешке одлуке

Председник Вучић рекао је да Србији предстоји и политички и економски тежак период и да ће у наредних седам до десет дана морати да се доносе тешке одлуке за земљу.

Председник Вучић је рекао да се Србији догодило све најгоре што је могло да се догоди на међународном плану.

На питање како види то што западни свет брани територијални интегритет Украјине а са друге стране се Србији намеће самопроглашена независност Косова као преседан иако тај преседан нема везе са међународним правом, председник Вучић је рекао да је суштина у томе да они то хоће да представе као суи генерис случај.

То, како је додао, никада у међународном праву не може да се учини, јер ће увек неко пронаћи начин да се позове на тај случај.

"Али, зато им се и жури", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров изашао са другом тезом којом везује мински договор са бриселским договором говорећи да ово што се збива у Украјини није непоштовање минских договора.

Он је тиме, како је оценио председник Вучић, пружио неку врсту подршке Србији због тога што није све испуњено Бриселским споразумом.

"У сваком случају не зна се за наш шта је горе и теже.

Лако је седети у кући и навијати. Сви знамо за кога у Србији људи навијају више, а за кога мање, али је највећи табор за Србију. Најбоље за Србију је да будете увек уз Србију и за Србију", поручио је председник Вучић.

Додао је да је имао добар разговор са Жозепом Борељом, али да не зна колико ће бити реалне подршке за Србију.

 

Компликације за Запад, Србији из дана у дан све теже

Најава председника Русије Владимира Путина о делимичној мобилизације руске војске компликује ствари за Запад, оценио је председник Вучић и истакао да ће се због сукоба у Украјини наставити тешка ситуација и за Србију да ће она сваки дан бити све тежа.

"Јасно је као што је било јасно од почетка да се Путин неће предати, упркос напредовању украјинске армије у последњих 20 дана и на истоку и на југу Украјине'', рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли после данашњег обраћања Путина очекује још јаче притиске на Србију да уведе санкције Русији и какве ће последице на цео свет имати поруке руског председника.

Председник Вучић је додао да је Запад очекивао потпуни пораз Русије и потпуну победу што компликује ситуацију или ће им бар свакако отежати.

"Јасно је да ће да се бори. Јасно је да су украјински војници били далеко, далеко бројчано надмоћнији. Дакле, то није био један и по према један, што је огромна предност, или два према један, већ је то било пет и шест и седам према један, и никакву шансу руски војници нису имали", казао је председник Вучић.

Управо зато претпостављам, додао је он, да је Путин онда донео одлуку о мобилизацији свог резервног састава.

"А што се Србије тиче, као што видите ја се уопште трудим да то не говорим, ја се трудим да то посматрам рационално, ређајући чињенице и ређајући аргументе без вредносних судова. А што се нас тиче, сваки дан за нас ће бити све тежи... то ће се свакако наставити и биће све теже", констатовао је председник Вучић.

 

Кина стрпљива, али неће дозволити понижење

Председник Вучић је прокоментарисао поводом најактуелнијих догађаја у свету да су Кинези веома стрпљив и трпељив народ, али да никада неће дозволити понижење, ни себе ни своје земље.

"Кинези су веома стрпљиви, веома трпељиви и они неће ићи грлом у јагоде никада, рекао је председник Вучић одговарајући на питање шта мисли о изјави председника Кине Си Ђинпинга да кинеска војска мора да буде спремна и за ратна дејства и да морају да модернизују војску јер се осећају угрожено.

Председник Вучић је оценио да свакако тешка времена предстоје, што се могло видети и по изјави америчког председника Џозефа Бајдена.

"Видели сте и председника Бајдена који је паметно одиграо, рекавши: ''желим мир са Кином и не желим ништа'', зато што ни они не могу да се боре и туку на два фронта, нико то не може, нико то не жели. Ко год је паметан то не жели", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, подсетивши на бројне актуелне сукобе у свету, укључујући и рат у Украјини, истакао да је много проблема широм света и да, као да сви чекају да нешто дође на наплату.

"Управо зато ми морамо да сачувамо мир и упркос онима који су лагали већ, рекао бих свих седам ових месеци, да ћемо ми неког да нападнемо, не знам, од Сарајева до Подгорице, до бог ће знати кога све, до Загреба, и тако да те глупости не желим да коментаришем, али је за нас важно да чувамо мир и да гледамо да нам земља напредује", рекао је председник Вучић.

 

Не потцењујмо оне који нас виде као непријатеље

Председник Вучић истакао је вечерас да никада не треба потцењивати оне који нас без разлога доживљавају као непријатеље или у најмању руку као велике противнике.

Председник Вучић је то констатовао коментаришући данашњу изјаву Аљбина Куртија за Си-Ен-Ен да је Србија савезник Русије и претња по безбедност Балкана и питање колико овакве Куртијеве изјаве имају ефекта.

Председник Вучић је додао да је Курти изнео безброј лажи против наше земље и да се свакако не могу подржавати Куртијеве идеје о непостојању Србије, ни Срба на Косову и Метохији.

"Пошто зграду УН могу да виде тако што ће да их уведе неки службеник, а сали не смеју ни да приђу, онда је било важно да се организују и за то им наравно Си-Ен-Ен и тзв. либерални медији дају простор. Ту је безброј лажи изречено против наше земље и у неком ранијем периоду", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да је суштина у томе да Курти жели да изиграва украјинског председника Володимира Зеленског и да би много "волео да буде популаран и поштован као Зеленски у западном свету".

"Курти изиграва Зеленског рачунајући да је Запад сигурни победник. Он провоцира желећи сукоб што ми морамо да избегнемо, као што смо и до сада то паметно чинили. Хоћемо ли то успевати у будућности ја се надам да хоћемо. То није знак наше слабости, већ знак наше снаге", рекао је председник Вучић и поручио да ће Србија и даље бити "веома, веома чврста" и да неће никада дозволити да се догоди нешто против интереса српског народа.

 

Долазак компаније Ривиан велики успех за нашу земљу

Долазак у Србију америчке компаније Ривиан која производи електричне аутомобиле, како је изјавио председник Вучић је страшно важна вест и додао да је за то било потребно готово две године борбе.

"Хвала целом нашем тиму који је радио на томе. То су одличне вести за нашу земљу", рекао је председник Вучић из Њујорка где учествује на заседању Генералне скупштине УН.

На питање када може да се очекује долазак те компаније, председник је рекао да су из Ривиана најавили да ће доћи пре краја ове године.

"Пре краја ове године отвориће 200 радних места за инжењере, онда 1.000 радних места. Не заборавите то је једна од две, или три најјаче америчке компаније за производњу електричних аутомобила. То је велики успех за нашу земљу", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг