Вести

Вучић: Немачки Бросе важан за Панчево и целу Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је током посете немачком Бросеу у Панчеву да ће та фабрика донети много доброг не само том граду већ и целој Србији, као и да је поносан на не малу помоћ коју је држава издвојила за ту инвестицију.

Председник је рекао да ту тренутно ради више од 350 радника, а да ће их бити укупно 1.100 и да је та инвестиција вредна 180 милиона евра.

"Верујемо да ће извоз бити годишње готово 500 милиона евра до 2025, када се све заврши. Ово је велика ствар за Панчево, цео Банат, Београд, али и целу Србију", навео је Вучић.

Председник је нагласио да му се, ипак, највише допало у фабрици то што је видео наше људе расположене и пуне енергије, јер знају да раде нешто добро не само за своје породице већ и своју земљу.

"Држава није мало помогла и поносан сам на ту помоћ. Вама радници желим да поручим да дуго радите у Бросеу, да се усавршавате и будете задовољни, као и да имате сигурну будућност у нашој Србији", поручио је Вучић.

 

Биће Панчево једно од најбољих места за живот

Панчево је град у нарастању и то ће, захваљујући свим инвестицијама, бити једно од најбољих места за живот у Србији, рекао је Вучић.

"Панчево је град у нарастању који ће добити много и биће један од најуспешнијих места у Србији. Имати Бросе, решено питање Петрохемије...", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је додао да Петрохемији иде добро, да је на рачуну компаније сада 11 милијарди динара, односно 90 милиона евра, и да данас не постоји проблем у том смислу, али да проблеми могу да се јаве убудуће и да је зато потребан стратешки партнер.

"Јер вам дође другачији талас, а чудна је коњуктура у пословима петрохемије. Зато је важно да са Русима тај договор завршимо и онда су Панчевци највећи део проблема решили", рекао је Вучић и додао да ће, самим тим, град имати новца за локалну инфраструктуру, путеве, канализацију, водовод.

"Биће Панчево једно од најбољих места за живот захваљујући инвестицијама. А, да се то пореди са периодом када је све затварано... нема много смисла и мислим да то људи знају", рекао је Вучић.

 

 

Њима нису били циљ чоколадице, већ провокације

Вучић је оценио да циљ јучерашње акције косовске полиције нису биле мере које је Курти оправдава борбом против кријумчарења,односно како је рекао Вучић, борба против чоколадица, већ искључиво провокације и напади на Србе.

Вучић је, на питање да коментарише правдање Аљбина Куртија да је акција била усмерена против мултиетничког криминала, нагласио да сам Курти зна да не говори истину и да зна шта су му биле стварне намере и најавио да ће о томе сутра детаљније говорити на ТВ Прва.

"Јуче су хапсили чоколадице са дугим цевима и оклопним возилима. Њима нису били циљ чоколадице, већ искључиво провокације и напади на Србе, а све је било покривено тиме да су ухапсили у Пећи и Приштини двојицу. То је шупља прича којом странци долазе нас да убеђују да се ради о наводној борби против криминала", додао је Вучић.

На питање о очекивањима од сутрашње седнице Савета безбедности УН, рекао је да не мисли да ће она било шта решити.

"Шта год урадили Албанци имаће увек подршку велике петорке. Мало је другачији састав велике петорке у Савету безбедности УН, али то не мења ништа. Ми можемо да очекујемо подршку Русије и Кине, и неких малих земаља, али то неће променити ствари не терену“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да ће сутра говорити о улози „свих њих у безумним лажима у вези борбе против криминала, хапшења „марс“ чоколадица са великом количином испуцаних метака“.

"Није то први пут, нека туђа памет је то измислила. Није то Курти. Нека они раде свој посао ми ћемо свој“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је јучерашњу објаву на друштвеним мрежама, после састанка са Србима на КиМ, сам написао, и да је то стварно тако да је тешко човеку док не донесе одређену одлуку.

"Ломите се данима, месецима, некада годинама, а када донесете одлуку потпуно сте растерећени, знате шта сте учинили да избегнете сваку ескалацију“, истакао је Вучић.

Подсетио је да је молио први и други пут када су тако нешто радили, указао да су за регистарске таблице довели оклопна возила, па онда понижавали Србе да праве шпалир напуштајући север Косова под пуним наоружањем.

 

Препустићемо случај Едина Врања БиХ правосуђу, порука сарадње

Иницијатива о унапређењу сарадње са надлежним органима Босне и Херцеговине у процесуирању ратних злочина и њихових извршилаца на територијама наших земаља, је једнострана иницијатива Србије са циљем слања поруке мира и сарадње, истакао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање на чему Србија инсистира у регионалној сарадњи у процесуирању ратних злочинаца, о чему је данас пре подне имао састанак, рекао да ће наши тужиоци разговарати са својим колегама у БиХ јер је Србија спремна да препусти босанском правосуђу препусти случај Едина Врања у форми оптужнице.

"То је наша једнострана иницијатива. Желимо да пошаљемо поруку мира и сарадње људима у БиХ, пре свега Бошњацима“, рекао је Вучић.

Према његовим речима овим пријатељским чином ће моћи сви грађани БиХ да уђу у Србију да се не плаше од наводних тајних оптужница које нисмо имали, јер смо оптужнице у потпуности препустили неком другом.

"То је важна карика у целом региону. Да ли ће одговорити на то не знам, али је важно да ми покажемо своју добру вољу. Ако буду умели да цене добро, ако не, онда ништа“, рекао је Вучић.

 

Знам шта нам је чинити, заштитићемо наш народ на КиМ

Вучић је изјавио да "зна шта нам је чинити", уколико косовски Албанци поново упадну на север Косова и узнемиравају српски народ и додао да се нада да никада нећемо имати прилику да видимо на који ће начин то урадити.

Вучић је након обиласка фабрике и развојног центра компаније "Бросе" у Панчеву рекао, одговарајући на питање новинара како ће заштитити Србе на КиМ, да они могу да пробају све што могу против Срба па ће видети шта ће се десити.

"Срби су ме разумели. Нисам то рекао под емоционалним притиском. Када схватите да сте сатерани као земља у ћошак остаје вам да се предате или борите. Предаја није опција, а неки други нек виде да ли ће да оправдавају дивљање Албанаца на северу. Ја знам шта је нама чинити, заштитићемо наш народ. Тачка. Како, надам се да никада нећете морати да видите", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио новинарку, која је постављајући питање о томе како ће заштитити Србе апострофирала наводну обавезу Србије по Бриселском споразуму, рекао да је питање постављено без знања шта пише у Бриселском споразуму.

"То нема везе са тим споразумом" рекао је Вучић и објаснио да постоји једино анекс са НАТО-ом у вези доласка оклопних возила на север.

"Они (Косово) немају право да имају своју војску, а то што измишљају Косовске безбедносне снаге уз помоћ странаца то је друго. Јасно је да немају право да долазе на север без сагласности четири градоначелника и Кфор-а. Ово је 7 или 8 упад не би ли приказали силу", рекао је Вучић и додао да је то кршење онога што је НАТО потписао и самог духа дијалога.

"Добијао сам извештаје шта медији тајкунски пишу и да су забринути за безбедност Срба. Имао сам у виду безбедност и положај Срба, оно што сам имао жељу да кажем рекао сам и немам намеру да ишта додам", рекао је Вучић.

На питање да ли је проверио у каквим условима живе кинески радници у Србији, Вучић је рекао да није председник Кине да би то проверавао и да је то посао за "наше кинеске пријатеље".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк