Вести

Вучић: Ово је војска свих грађана Србије, способна да их брани

Војска Србије припада свим нашим грађанима, без обзира на веру и националност, спремна, способна и обучена да сачува и њих и нашу земљу, уколико би било ко помислио да изврши агресију на Србију, поручио је председник Србије, Александар Вучић, након војне вежбе "Садејство 2020" на Пештеру.

"Снажимо своју војску да бисмо одвратили сваког агресора од напада на нас, а нама не пада на памет да водимо било какве агресивне сукобе", нагласио је Вучић.

Вучић се захвалио и честитао свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије на данашњој вежби, коју, како је истакао, у многим детаљима нисмо могли да имамо ни у време велике ЈНА.

"Хеликоптерски десант на малом простору... У два реда са тенковима који гађају бојевом муницијом једни преко других... То су неке од ствари које никад нисмо урадили", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је ово први пут да су сви ваздухоплови Војске Србије наоружани, ракетама ваздих-ваздух или ваздух - земља, топовима.

 

Не би било фер да откријем о ком пројекту је реч

Вучић није желео да открије који је то пројекат у региону, који конкурише за средства из пакета помоћи ЕУ, уперен директно против интереса Србије, наводећи да то не би било фер.

Вучић је у четвртак европском комесару Оливеру Вархеију, током његове посете Београду, указао на такав пројекат, али тада на прес конференцији није прецизирао о чему је реч.

Вучић није хтео да каже о којем пројекту је реч, зато што као фер човек неће да крши договор и износи у јавност детаље.

"Рекао сам то комесару Вархеију, верујем да смо поступили исправно и најбољу ствар и да је то довољно", рекао је Вучић.

 

Генерале, ово личи на озбиљну војску

Генерале, ово личи на озбиљну војску, рекао је, у шали, не скривајући задовољство оним што је видео на Пештеру, председник и врховни командант Александар Вучић начелнику Генералштаба Војске Србије Милану Мојсиловићу.

Вучић је по завршетку војне вежбе Садејство 2020. у више наврата честитао припадницима војске и њиховим командантима на ономе што су показали, а није могао да сакрије ни одушевљење тренутном опремљеношћу Војске Србије.

Оно што је видео, истакао је у обраћању новинарима, је војска свих грађана Србије, која им је помагала када је било најтеже у ковиду, али и која ће да их чува и никада их неће угрозити.

“Ово данас што сте могли да видите је заслуга свих људи, свих грађана. Без обзира на националну и верску припадност, Војска Србије једнако припада и Србима, Бошњацима, Мађарима, Румунима, Словацима, Русинима, Хрватима, Ромима, и свима другима. Ово је њихова војска, која је помагала када је било најтеже, у ковиду, која ће да чува њихове куће, никада их неће угрозити”, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да се плашио током вежбе да ће неко да страда, јер је коришћена бојева муниција.

“Све је требало извести без промашаја, из тенкова, авиона. Чудесно је када Миг-ови туку ваздух-земља. Нисам имао прилике да видим да МИГ-ови лете када сам био министар, јер смо имали само један МИГ 21 који је могао да лети, а нисмо имали МИГ 29 као данас", додао је Вучић.

Честитао је војсци, рекавши да је срећан и поносан на нашу војску и војнике, који су извели компликовану операцију јер је много оружја и оруђа било на једном месту.

"Све бојева муниција. Министар одбране ми је рекао да смо имали генерације које нису испалили бојеву муницију“, рекао је Вучић.

"Хеликоптерски десант на малом простору... У два реда са тенковима који гађају бојевом муницијом једни преко других... То су неке од ствари које никад нисмо урадили", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је данас виђено много оруђа и оружја које људи до сада нису могли да виде.

Вучић је истакао да ово први пут да су сви ваздухоплови Војске Србије наоружани, ракетама ваздих-ваздух или ваздух - земља, топовима.

Уз њих, навео је, и тенкисти, БДМ, Лазар, обавили су "страшан" посао и показали изузетну спремност, спретност и обучнеост.

Вучић је указао и да су грађани први пут могли да виде у ваздуху и нове кинеске беспилотне летелице, као и наше летелице Врабац и још много тога.

"То је једна другачиија слика војске", нагласио је Вучић.

Вучић је изразио уверење да се свако ко је то видео осећа поносним, као и да је видео после много година код припадника војске да су задовољни и поносни што су део наше снажне армије.

 

Вучић пожелео Вучелићу опоравак

Вучић је пожелео Милораду Вучелићу, који се налази на респиратору у болници, довољно снаге за успешан опоравак, наводећи да оцене појединих медија да је Вучелић "режимски слуга" у тренутку када се бори са озбиљном болешћу, говоре више о том порталу него о Вучелићу.

Упитан да прокоментарише то што један портал Вучелића, у тренутку када је у болници на респиратору, представља као режимског слугу, Вучић је рекао да Вучелића дуго познаје и да такви наводи не говоре о њему.

"Да кажете за Вучелића да је слуга режима, и то да говоре они који му ни по једном питању нису до чланака, у тренутку кад се човек налази у болници много више говори о њима, а не о њему", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да се нада да ће Вучелић успети да се опорави, иако, како је навео, ситуација није лака.

"Пратим свакодневно, и више пута током дана, желим му снаге. Плућа су му у не најбољем стању, али он је јак и желим му да се опорави и да победи", рекао је Вучић.

Вучелић, главни и одговорни уредник Вечерњих новости и председник ФК Партизан, има ковид-19 и прикључен је на респиратор, потврђено је раније из ФК Партизан.

 

Несумњиво теже улагање због ковида

Вучић је истакао да ће ситуација око утицаја корона вируса на економију бити тешка, јер ће пандемија трајати дуже него што се очекивало у свету, а чекање на вакцину се одужило.

Упитан да ли се плаши да би глобалне економске последице пандемије могле да утичу на додатна улагања и снажење Војске Србије, што је важно за одрживост политике војне неутралности, али и на реализацију других пројеката, Вучић је рекао да је несумњиво тако.

“Биће неупоредиво теже. Пандемија дуже траје него што је било ко у свету мислио. Одужило се са вакцинама, а једино може да се реши вакцинацијом, указао је Вучић.

Вучић је навео да расту бројеви, и да и код нас бројеви нису добри, иако смо много бољи него другде.

Због тога је рекао да је поносан што Србија гради толико болница и клиничких центара, што је донета одлука о изградњи ковид болница у Београду и Крушевцу.

“Са тих 450 јединица интензивне неге спремни смо да прихватимо све, да немамо проблема, јер смо у једном тренутку били пред пуцањем система, иако смо све болнице тада претворили у ковид болнице“, додао је Вучић.

 

Вучић о нападима да је злоупотребио смрт Панића: Срамота

Вучић није хтео да одговара на питање новинара о појединим опаскама да је у оквиру својих коментара на Извештај ЕК злоупотребљавао смрт Ранка Панића, осим, како је рекао, једном речју: "Срамота".

Иначе, Ранко Панић, који је био протеран из Хрватске током операције Олуја, претучен је као учесник протеста у лето 2008. године и од последица пребијања преминуо у Клиничком центру Србије половином августа 2008.

Вучић је Панића навео као жртву током мирних демонстрација, што ЕК тада није замерила српским властима, док данас приговарају на употребу полицијске силе током насилног упада у парламент.

На питање о изјави некадашњег шефа Мисије ОЕБС-а на КиМ и албанског лобистеа Вилијема Вокера да га "иритира" то што га Вучић и даље помиње када је реч о његовој улози у случају Рачак, иронично је одговорио:

"Жао ми је што иритирам господина Вокера".

 

Вучићу макета МИГ-29, Вулину хеликоптерa, Додику тенкa

Вучић је по завршетку војне вежбе "Садејство2020", добио на поклон макету модернизованог авиона МИГ-29, који су данас на Пештеру први пут запуцали након две деценије.

Поклон је председнику Србије предао генерал мајор Душко Жарковић, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.

Вучић је поновио да је данас имао први пут прилику да види како те летелице дејствују и да је то заиста импресивно.

"А, када сам постао министар одбране, нисмо имали ниједан", подсетио се Вучић.

Такође, министар одбране Александар Вулин добио је на поклон макету хеликоптера МИ-35, такоде од генерала Жарковића, док је српски члан Председништва БИХ Милорад Додик од начелника генералштаба ВС генерала Милана Мојсиловића, на поклон добио макету тенка М-84.

 

Војска није само српска, већ и свих мањина у Србији

Вучић је поручио да Војска Србије није само војска српског народа, већи и свих осталих народа који живе у Србији, те да је обучена да брани сваког становника, без обзира на веру и националност.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише реакције да се вежбом "Садејство 2020" на Пештеру шаљу "неке поруке" Бошњацима, који су већинско становништво у том крају.

"Моја порука њима је да је ово и њихова војска, ово је њихова земља и огњиште. Не само да нико неће да их дира, већ ће да их брани уколико било ко и било када помисли да их нападне. Ништа није уперено против Бошњака, ово је бошњачко, колико је и наше и мађарско и сваког другог становника ове земље", поручио је Вучић.

Вучић је указао и да је Србија упутила позив свим члановима Председништва БиХ да присуствују војној вежби, којем се, иначе, одазвао само Милорад Додик.

Истакао је да држава, после много година, улаже много новца у изградњу путева, водовода и канализације у том крају, у који се, наводи, дуго није улагало.

Вучић указује да је у насељу Карајукића бунари изграђено 17,5 од укупно 22 километра пута и да су људи веома задовољни да се и у њихов крај улаже.

Најавио је да ће бити урађена и водоводна мрежа до Републике Српске, па све према Бољару, до црногорске границе.

Вучић је рекао и да ће држава у том крају помоћи мештанима субвенцијама за набавку стоке, јер већином живе од сточарства.

Додао је да ће на Пештер доћи поново у марту следеће године, како би се уверио да ли су сви путеви који су планирани за тај крај изграђени.

Навео је да Србија гради пут Нови Пазар - Тутин од 22 километара, ради се пројекат Нови Пазар - Ибариће, као и Рашка - Нови Пазар.

Изградњом пута Пожега - Ивањица - Дуга пољана - Бољаре, то ће, рекао је Вучић, значити мештанима тог краја, јер ће им Београд бити на два сата и 10 минута.

"Мислим да се сваки Бошњак радује успеху своје земље", навео је Вучић.

Подсетио је и да је пре почетка војне вежбе посетио бошњачку породицу Шабанреџовић, којој је пожелео још много деце.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк