Вести

Вучић: Поносан сам на градњу нове ковид болнице, тестираћемо много више

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је током обиласка радова на новој ковид болници у Батајници, да је као грађанин Србије поносан на чињеницу да је за четири месеца изграђена тако велелепна болница.

"Чекамо као озебао сунце да отворимо овај ковид део за 500 места интензивне неге", рекао је Вучић.

Поводом раста броја заражених, Вучић је замолио све људе да се раније јаве лекарима, јер после 10 и 11 дана, неретко дође до смртног исхода.

"Пробаћемо да идемо и на 25.000 и 30.000 тестираних дневно, то исцрпљује све наше капацитете. То је несхватљиво колико је пара на дневном нивоу. Спас је само у масовном тестирању и у вакцини", рекао је Вучић.

Вучић је додао да имамо мање мртвих него сви у окружењу, јер тестирањем бар ти људи се понашају дисциплинованије и труде се да не шире инфекцију и воде рачуна о свом здрављу.

"Рано откривање и изолација је суштина лечења и борбе против ове инфекције. Друга ствар је вакцина, покушаћемо у наредних месец дана да обезбедимо прве значајније количине вакцина", рекао је Вучић и додао да не пита колико кошта.

 

Спас - масовно тестирање и вакцина

Вучић је рекао да ће Србија да појача тестирање на корона вирус, јер су рано откривање и изолација кључне, као и вакцина, за коју се држава труди и покушава да у наредних месец дана обезбеди прве количине.

Србија је, иначе, данас оборила рекорд у броју тестираних - 21.476.

"Пробаћемо на 25.000 - 30.000 тестова. То исцрпљује, и наше лабораторијске и људске и финансијске капацитете, то су непојмљиви новци на дневном нивоу. Али, као што је рекао аустријски канцелар Курц, спас је у две ствари - масовно тестирање и вакцина", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се након масовног тестирања, бар ти људи, који су откривени, понашају дисциплинованије и у 95 одсто случајева гледају да не шире даље инфекцију и воде рачуна о свом здравственом стању.

"Рано откривање и изолација, ''склањање'' тих људи суштина борбе", рекао је Вучић са чим се сагласио и директор Инфективне клинике др Горан Стевановић.

Такође, Вучић је истакао да се држава труди и покушава да у нареднх месец дана обезбеди прве значајне количине вакцине.

"Разговарамо са свим земљама. Ми смо део ковакса, ако ЕУ они набављају Фајзер, и ми ћемо, не питамо колико кошта. Ако набављају Модерну, и ми ћемо. Али, разговарамо и са нашим кинеским и руским партнерима. И са Британцима, за Астразенеку... Разговарамо са свима не бисмо ли што пре дошли до вакцине", поручио је Вучић.

Вучић је поновио да ће држава дати све од себе да обезбеди бар милион доза до краја године, за здравствене раднике, који трпе страховит притисак.

"Ти људи више не могу да поднесу, они су најизложенији, буквално су на ивици физичке снаге", рекао је Вучић и додао да је више од 1.500 здравствених радника заржено короном.

Вучић је додао је да ће вакцине, поред здравствених радника, бити затим обезбеђене и за војску и полицију.

 

О нападима на СПЦ: Да ли је то морално...?

Вучић је истакао да су људи који критикују понашање током сахране патријарха Иринеја заборавили да су много горе од тога себи опростили, подсећајући да су позивали на демонстрације, без маски, као и на кршење полицијског часа.

Вучић је то рекао упитан како види критике дела опопзиције на свештенство и понашање током сахране патријарха Иринеја, те позив Загорки Доловац да реагује због тога што нису носили маске, док је један синдикат тужио директоре школа јер су инсистирали на ношењу маску, те како грађани да се снађу у тако контрадикотрним порукама.

Што се тиче захтева државном тужиоцу свако има легитимно право да подноси шта хоће.

„Али, поставља се питање да ли је то морално? Или сте заборавили да сте много горе од тога себи опростили. Трудио сам се и на сахрани патријарха да носим маску, иако ми није увек једноставно, јер сам желео да тим примером покажем како то треба радити ради заштите пре свега других“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је симптоматично да о томе говоре они који су заузимали скупштину Србије, тукли полицајце, окупљали се без маски, а упозоравани су данима да то не раде, али су говорили да корона није болест, да их вакцине не интересују, те да их позивамо што се плашимо њихових фантастичних демонстрација.

"Кршили су полицијски час, свесно закон ове земље. Данас нам соле памет како је требало да се понашамо све онако како они нису пре месец или два. Закон мора да буде исти за све. Тужиоци свој посао знају, нека раде што хоће", поручио је Вучић.

Упитан за полицијски синдикат који је тужио 300 директора основних и средњих школа јер су тражили од ученика да носе маске, Вучић је истакао да је био шокиран када је видео да је неко поднео тужбе против директора који поштују прописане мере.

"Молим диркеторе да наставе да поштују мере. Тиме чувамо децу, али пре свега њихове родитеље, деке и баке", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да му се све то чини као неслана шала и изразио уверење да ће надлежни органи обавити свој посао.

„Слушали сте у појединим медијима данима “затварајте локале, кафиће, ресторане”, а када смо донели одлуку да се скрати радно време до 18 часова, тог дана су као мечку водали неке из удружења угоститеља да објасне какви смо ми зликовци и како мрзимо угоститеље. Међутим грађани нису луди, већ су много паметнији и разумеју шта су радили”, рекао је Вучић и поручио тим критичарима да се “договоре шта хоће”.

 

Као озебао сунце чекамо да отворимо болницу за 7 дана

Вучић је обишао радове у трећој смени на изградњи нове ковид болнице у Батајници, која би требало да буде отворена 1. децембра, и истакао да је поносан што је за четри месеца изграђена таква болница, која ће значајно помоћи у борби са Kорона вирусом.

Вучић је честитао свима који су на било који начин били укључени у изградњу, фирми "Термомонт", која је изводила радове, радницима, држави која је смогла снаге да плати изградњу у условима короне, када је цео свет у економској и финансијској кризи.

"Чекамо као озебао сунце, да за седам дана отворимо ковид део са 200 лежајева интензивне неге и 500 места на полуинтензивној нези. При оваквом темпу пријема, ово ће да нам значи три - четири дана, уз отпуштања", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да ће нова болница у Батајници, када прође време короне, бити искоришћена за друге болеснике, и имаће најмодерније опремљену интензивну негу.

Вучић је додао да ће ковид болница у Крушевцу бити отворена око 15.-16. децембра.

Вучић је истакао да је у градњу болнице у Београду уложено око 60 милиона евра, а да ће у опремање обе болнице, у Београду и Крушевцу, бити уложено још нешто више од 30 милиона евра.

"То је огроман новац који није лако прикупити, а платили смо из сопствених средстава, да бисмо сачували здравље и животе људи колико можемо", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је ситуација више него озбиљна, када се зна да је у болницама 6.500 лежајева попуњено.

У том смислу, додао је да је последња опција да ортопедија Бањица постане ковид болница, а управо се и жури да болницом у Батајници, да до тога не би дошло.

"Јер, падне ли ледена киша или снег у страшном смо проблему, шта ћемо са људима са отвореним преломима, ако све буде ковид болница", рекао је Вучић.

Вучић је апеловао на све да се одмах јаве лекарима, ако осете неке тегобе, јер се неретко дешава да се људи јаве после 10-12 дана, а да наступи смртни исход.

Вучић је рекао да је висока цена плаћена у броју мртвих, иако смо у томе пропорционално броју становника међу најнеуспешнијим земљама, јер ту успешних и нема.

Вучић је указао да се сада за један дан потроши кисеоника, као за шест месеци у нормалним условима.

Током обиласка радова, Вучић је навео да је 80 радника који раде на изградњи болнице заражено, али да нико није у тешком стању.

Вучић је обишао нову ковид болницу, која је у последњој фази изградње, у којој ће, како му је пренео министар здравља Златибор Лончар, бити 200 респиратора.

"Када смо причали о овој болници, многи су били против, а сада може да нас спасе", рекао је Вучић.

 

Чекамо вакцину и слушамо струку

Вучић је рекао да ће држава слушати стручни тим шта ће даље предлагати у борби против корона вируса и да ће то спроводити у дело.

Упитан које су то мере за које верује да би у овој ситуацији, када корона хара и код нас и свуда око нас, могле преокренути драстично ситуацију, Вучић је одговорио:

"Вакцина".

"Чекамо вакцину, градимо болнице", додао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија пробати да људе масовно тестира, како би грађани били упозорени и не преносе вирус на даље особе.

“Све остало је ствар технике”, нагласио је Вучић.

"Хоћете да затворимо школе, а када кажемо затворићемо кажу шта да радимо са децом када радимо. Шта год да урадите никада не ваља", додао је Вучић.

Вучић је рекао да држава може да уђе у масовно тестирање и помоћ нашим лекарима.

"Стручни тим ће рећи шта треба даље, а ми ћемо да то проводимо у дело. Немамо боље од њих, а мислим да су бољи од свих у окружењу и то се види по резултатима. Да сам заврсио медицину са било којим успехом, па да кажем да нешто знам, али не знам и нећу да било шта кажем. А знамо колико доктора сада имамо у земљи, као што имамо и фудбалских селектора који увек све боље знају. Ја не спадам у те", нагласио је Вучић.

 

Када стигне вакцина, први ћу да је примим

Вучић је рекао да ће први примити вакцину против короне када стигне у Србију.

"Када злоба, пакост и мржња побеђују сваки разум... У свету свега неколико земаља покушава да произведе вакцину, а онда неки питају где је Вучићева вакцина", рекао је Вучић одговарајући на питање да прокоментарише то што они који га критикују постављају питање - "шта би са Вучићевим вакцинама?".

Вучић је одговрио да ће ускоро вакцина да стигне и да ће ти исти сигурно када буде дошла тврдити како није довољно сигурна.

"Ево, ја ћу да је примим први, а примићу је први са војницима, којима командујем, е онда ће да кажу да сам себе обезбедио да примим вакцину, а друге нисам", рекао  је Вучић.

Вучић је додао да ће увек бити исто ако неко хоће да вас мрзи.

Вучић је истакао да се на то не треба оствртати и да највећи број грађана у Србији су пристојни људи који брину о нашој земљи.

Вучић је одговарајући на то питање у шали закључио:

"Сутра ћу да измислим неку вакцину, бићу нови Луј Пастер".

 

У Батајници 1.500 запослених, у Крушевцу 900

Вучић је најавио да ће у новој ковид болници у Батајници радити 1. 500 медицинских радника, а у Крушевцу 900.

Упитан колико ће здравствених радника радити у тој болници и ко ће се лечити, Вучић је одговорио: ”Пошто овде имамо јединице полуинтензивне и интензивне неге, ту ће бити људи са тешком или средње тешком клиничком сликом”.

Вучић је додао да ће бити и оних са лакшом сликом, ако не буде било места негде другде да се сместе.

Што се броја запослених тиче, Вучић је рекао да ће у Батајници радити 1.500 здавствених радника, а у Крушевцу 900.

“Ићи ћемо на нова запошљавања, а и један део људи ћемо преместити овде", рекао је Вучић.

 

О одласку на Косово и Метохију

Вучић је рекао да је затражио улазак на територију Косова и Метохије након што је косовска министарка спољних послова тражила да дође у Рашку, али да је са представницима Европске уније договорено да се те посете не догоде, као и да се о томе не говори у јавности.

"Сада су, како би правили велику причу, као и око оне лажи да сам им претио сценаријем Нагорно-Карабаха, иако су одлично разумели шта сам хтео да кажем, рекли да је Вучић непожељан на Косову", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су косовски Албанци, након што су пронађене масовне гробнице код Рашке, у којој су, верује се, тела Албанаца, желело да пошаљу министарку спољних послова у Рашку да "тамо прави некакав свој политички шоу".

"Ми смо им рекли да је то апсолутно непримерено у овом тренутку, али, да ако то хоће, ја ћу да идем прво на север, а за седам дана ћу ићи да копам у околини Ђаковице. Пошто су они нама упутили допис, ми смо њиима упутили допис", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је потом постигнут договор са Евопљанима да нико нигде не иде, као и да се о томе не говори у јавности, који су Албанци погазили.

"Онда су људи из Европе звали и рекли да се договоримо, да се све слегне, да нико нигде не иде, али смо се договорили да се о томе не говори у јавности, да се не би узнемирила српска јавност, албанска јавност. Ми смо рекли да нема проблема, немамо шта да кријемо, само желимо да оно што смо дали могућност другима да и ми имамо то право. А онда су они изашли у јавност како су много јаки и паметни пошто су ми забранили улазак", рекао је Вучић.

Томе се највише радују у Србији управо они који га оптужују да је издајник.

Упитан да прокоментарише наводе Дојче велеа да нико од званичника Србије није поклонио пажњу вести о проналаску масовне гробнице код Рашке као ни одлуку Приштине о томе да је Вучићу због тога забрањен улазак на Косово, Вучић је рекао да не жели да коментарише писање појединих страних медија јер га некад срамота да то и чита.

Вучић је рекао да је поносан на чињеницу да је председник државе која се не шали и нема проблем да пронађе сваког несталог и што може да изговори да ниједан злочин не сме да остане некажњен и сакривен.

Вучић је додао да код Рашке нису ископани земни остаци 15 људи без знања и одобрења српских власти.

Вучић је објаснио и да је Београд у Бриселу, када се отворила тема несталих, поручио да ће се залагати за потрагу било чијих земних остатака јер је то цивилизацијско достигнуће, али и да су затражили да се врше ископавања на пет локација на Косову и посебно Метохији, где Београд верује да има покопаних Срба, како би и представници Београда присуствовали ископавању, али Албанци то нису прихватили.

 

Желим Хрватској да се и даље успешно бори са короном

Вучић је поручио да жели Хрватској да се и даље успешно бори са короном, као и да му је жао што некоме у тој земљи смета чињеница да се Србија успешно бори против те пошасти.

Вучић је тако одговорио на питање да прокоментарише то што поједини хрватски медији радосно објављују информације о броју мртвих у Србији.

"Хрватска се одлично бори са короном од почетка, желим им успех и да имају што мање мртвих и да наставе успешно да се боре. Жао ми је ако некоме од њих смета чињеница да се Србија бори успешно против те пошасти", рекао је Вучић.

Када је реч о хрватским медијима не може нити жели да буде злобан на такав начин и да тако одоговара.

Људи могу све сами да виде, по броју тестираних и умрлих, па нека сами закључују, напоменуо је Вучић.

 

Поштено смо платили сваки секунд, а неки још живе у 2000-тој

Вучић је рекао да је СНС током последње предизборне кампање платила сваки секунд и порез за изборне спотове, док су поједини представници опозиције, говорећи да позив на бојкот није политички спот, избегли плаћање.

Вучић је тако одговорио на питање медија да прокоментарише писање ЦИНС-а да су спотови о бојкоту избора били плаћени са приватног рачуна једне независне новинарке, те додао да је то скандал невиђених размера.

“Да би људи разумели… Замислите спот у којем кажете - једини глас против Вучића је ако не гласаш, бојкот. И ви за то кажете то није политички спот, да не бисте наплаћивали политичку цену за тај спот. И то није наручила политичка странка која у томе учествује и која то касније пушта на својој интернет презентацији, већ то плаћа независна продукција која прави филмове о мени...”, рекао је Вучић.

Вучић је упитао зашто је онда СНС за 28 емитовања платила порез држави, плус само опозиционим медијима око 35.000 евра, уз оно што је плаћено свим осталим медијима, да би неко други платио 10.000 евра за чак 407 емитовања.

“Додатни проблем је њихов начин размишљања… За њих је време стало у криминалним и лоповским 2000-тим. Они би желели да се то време врати, то време криминала и лоповлука је неповратно отишло, време у којем је могуће да се политичке партије на такав начин понашају и да се на такав начин односе према грађанима”, закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк