Вести

Вучић: Поносан сам на Србију данас

Председник Републике Србије Александар Вучић, поводом одлуке о таблицама и распоређивања јединица РОСУ на северу Косову и Метохији, изјавио је да је један од најтежих дана за српски народ на Косову и Метохији указујући да је ситуација веома озбиљна и тешка.

"Када имате посла са људима који нису одговорни, а којима је једини циљ како да прошире моћ, власт, а не да учине нешто добро за грађане, дођете тешко до рационалних решења", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Како је навео, Београд је још синоћ знао да Приштина планира покрете својих специјалних снага на север Косова.

Како је рекао, јутрос нешто после шест часова те снаге су прешле на север КиМ и то је по шести пут како се то десило.

"То је најбруталнији упад са око 350 лица, много дугих цеви, више од 20 оклопних возила, снајпериста постављених на много места који су ваљда требало да, за то имамо доказе, покривају куће младих Срба који би се супротставили терору приштинске власти и онда су спроводили акцију за коју су ишли толико далеко да кажу унилатерално, без икаквог договора са било ким, можда са својим менторима", навео је председник.

Вучић је истакао да се са Београдом нико није договарао и наводи да је Београд једино упозоравао да то не чине.

Подсетио је на споразуме из 2011. и 2016. године који су се тицали истог питања, то су четири споразума о слободи кретања.

Како је објаснио, ради се о КС таблицама којима је продужавана правна снага од 2011. до 2016, па до 2021. године.

Указао је на то да је све то време основна обавеза Приштине била формирање ЗСО.

"Онда су они на један волшебан и чудесан начин протумачили нешто што апсолутно нигде не пише, осим што је у глави Аљбина Куртија, па је замислио ново правило", рекао је Вучић.

Појашњава да више није проблем само у КС или ПР таблицама, већ у таблицама из централне Србије.

"Проблем је да наиђе аутомобил врањских таблица, амбуланта кола која су возила болеснике, зауставили су возило и затим скинули таблице једне међународно признате државе, чланице УН, зато што им се не свиђају и кажу ми њима стављамо стикере, они ће нама таблице", навео је председник.

Истиче да то нигде не пише, нити је икада писало и наглашава да то не пише ни у једном документу.

"Онда су решили да све то спроведу уз силу и цео дан су демонстрирали силу и на Јарињу и на Брњаку", рекао је Вучић.

 

Све тачке споразума које крши Пиштина

Вучић је навео у којим све тачкама Приштина крши постигнути Бриселски споразум, истичући пре свега формирање ЗСО и регионалне полиције Север.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да Приштина већ 3.076 дана одбија да формира ЗСО што је предвиђено од 1. до 6. тачке Бриселског споразума, наводећи образложење Приштине да може да буде формирана само ако је у надлежности Уставног суда.

"Кога брига за то. Кажу могла би да буде формирана као НВО без овлашћења. А када њихов Уставни суд каже вратите земљу манастиру Дечани они кажу не и да је то протвиуставно", рекао је Вучић.

Као другу тачку која није испуњена из Споразума, Вучић је навео формирање регионалне полиције Север, која би била формирана у складу са етничком структуром што би значило да Срби чине 96 одсто полиције и скренуо пажњу на то како како је услов за све формирање ЗСО.

" ЗСО предлаже командира те полиције, али ЗСО не постоји и ми 8 година не можемо да је формирамо. И све време су главни људи полиције у вд стању и никада неће изаћи из њега јер нису формирали ЗСО. Мислите да је икога брига. Не јер Срби морају да ћуте јер када то престану онда ће водити кампању као против мене претходних 10 дана", рекао је Вучић.

Вучић је поводом данашње акције, рекао да су јединице са специјалним цевима послате на север без сагласности начелника четири општине и да се ради о најбруталнијем нападу око 350 полицијаца који су дошли да раде посао саобраћајне полиције.

Као трећу тачку коју Приштина није испунила, Вучић је навео правосуђе јер Приштина годинама не поштује надлежност Апелационог суда у Митровици.

"Додатно кршење у правосуђу је када суде у предметима из српских општина где по Споразуму у судском већу мора да буде у 2/3 Срба. Видели сте на суђењу Ивану Тодосијевићу шта је било. Хоће свима да нам зачепе губицу", рекао је Вучић.

Говорећи о питању несталих, које је Приштина инсистирала да буде на столу током дијалога, Вучић је рекао да је Београд на то пристао, али је онда Приштина тражила изузеће Вељка Одаловића.

"Замислите да ми њима кажемо разговараћемо када смените Куртија, Тачија или Хотија, као да су они морални чистунциу. Разговарао сам са Борељом о овој ситуацији одбио сам неке од њихових предлоге " рекао је Вучић и најавио да ће то објаснити касније.

Приштина је 2013. године "кукала" како желе да Срби учествују на изборима, а од тада им онемогућавају да гласају ако немају њихова документа, поништавају гласове ако процене да им не одговара за кога су гласали, рекао је Вучић говорећи о тачки 5.

Вучић је даље навео да нису лиценциране српске компаније као Електросевер, наводећи да постоје различита тумачења око преносне мреже и дистрибуције.

Вучић је рекао да је Приштина прекршила и Споразум о катастру, тако што се, каже, легализује отимачина од грађана Србије.

Објаснио је да Срби не могу да се врате у своје станове, јер у њима живе Албанци, а ако их туже, онда Албанци доведу своје сведоке.

"Има на хиљаде таквих случајева. Ето тако поштују Споразум о катастру", истакао је Вучић.

Најмањи проблем би требало да представља Споразум о дипломи, али није тако, рекао је Вучић и додао да Приштина неће да призна наше дипломе, и то приштинског универзитета.

Крше и Споразум о слободи кретања, навео је Вучић, додајући да су већ 2020. године забранили и статусно неутралну регистрацију.

Говорећи о Споразуму о званичним посетама, Вучић је објаснио како Приштина о томе одлучује.

"Кад треба Петар Петковић да иде, кажу дао си лоше изјаве, нећеш моћи да уђеш на КиМ. Тако одлучују ко ће да уђе", рекао је Вучић.

 

Не наседајте на провокације Приштине

Вучић је поручио Србима на Косову и Метохији да не наседају на провокације Приштине.

"Знају наши људи где су њихова снајперска гнезда, каква све оружје имају, кога су убацили 24 сата и 48 сати раније на територију севера, знају наши људи све, као што знамо ми, само молим наше људе да не наседају на провокације", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Позвао је Србе на Космету да и када протестују да протестују мирно, без инцидената да пусте, како каже, насилнике и силеџије да раде како хоће и шта хоће.

"На крају неко ће то морати да прихвати, а Срби сасвим сам сигуран да неће", навео је Вучић.

Вучић каже да је на Београду да покуша да очува мир, али истовремено изаћи ће одлучно пред међународну заједницу.

"Или ћете проводите Бриселски споразум или немојте више да нас замајавате", поручио је председник.

Како је додао, сутра ће се на Седници савета безбедности разговарати и о мерама српске стране.

"Надам се да нећемо морати да предузимамо наше мере и економске и политичке јер то не би било добро за цео регион, посебно за наше односе са Приштином", рекао је Вучић.

Замолио је представнике међународне заједнице да уразуме неразумне, да их приведу цивилизованом понашању.

"Уколико то не желе, ми ћемо умети да заштитимо нашу земљу, у то нема сумње", рекао је председник.

Додао је и да ће сутра разговарати и о томе како и на који начин ће снабдевати људе на северу КиМ у отежаним условима и како да им се омогући како да нормално живе.

Поручио је Албанцима да разне провокације могу да пробају, али да не траже сагласност од Србије за то.

"Ако мислите да треба да се додворавам некоме у свету зато што нам следе избори, не знате ни српски народ, нити мене као једног од представника српског народа. Изнео сам истину и сви то знају. Ако желе нормалне односе да имамо, одлично, ако не желе, ми ћемо мир да чувамо, али као што нас ове мере ужасно погађају, наше мере неће бити безболне за другу страну, у економском смислу пре свега", поручио је председник Србије.

 

Напредак - са логора на пребијање

Вучић је коментарисао и изјаве које се тичу освајања власти на улицама.

Упитан како гледа на изјаве које долазе "од рецимо једног од уредника медија који је под контролом Драгана Ђиласа Слободана Георгиева, па и редитеља Горана Марковића који позивају на насиље и освајање власти на улицама", Вучић је одговорио да га не интересују ни један ни други.

"Не интересују ме ни један ни други, могу да кажем да смо срећни што су са отварања логора за политичке неистомишљенике прешли на наше пребијање, тако да је то велики напредак у њиховим ставовима. Ни реч више", рекао је Вучић.

 

Сигуран сам да ни Лајчак ни Борељ нису утицали на одлуку Приштине

Вучић је изјавио да је сигуран да ни специјални изасланик ЕУ Мирослав лајчак ни европски комесар за проширење Жозеп Борељ нису утицали на одлуку Приштине да пошаље специјалне јединице на север, као и да је сигуран да нису срећни због тога, али да не зна шта ће јавно рећи.

"Вероватно ће рећи да нису срећни због понашана обеју страна", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање да ли има сазнања ко је Приштини дао инструкције да крене у акцију.

Вучић је казао и да би Приштина желела да Београд крене против западног света да би се представили као његови браниоци, али да је Србија бранилац истине и да ће ако треба да каже нешто западном свету то и учинити.

"Ми од њих тражимо да поштују истину и правду. Увек ћу тражити истину јер када то радите зашто би то некоме сметало. Наша позиција је утолико отежана јер они који су признали КИМ у ствари желе све овакве мере, само не желе ескалацију, али желе да буде тако да Србија не постоји на КИМ. Неки су пажљиви и пристојни попут Ангеле Меркел други нису, неки су каубоји па мисле да то имају право да раде како хоће", рекао је Вучић.

Како је приметио то има везе са политичарима и о тим стварима мора да се води рачуна.

Вучић је казао и да не брине због снаге, величине и моћи оних који нападају, јер је сувише важна земља чије интересе штити.

"Заправо бескрајно сам миран. Мислим да су сви западни представници запрепашћени мојом мирноћом данас. Нисам спавао, јутрос сам у 5.30 обавештен о кретању албанских трупа. Наш посао је да бринемо. Нису нас људи бирали да бисмо се богатили већ радили у њиховом интересу", рекао је Вучић.

 

Смисао дијалога у овом тренутку не видим

Србија увек мора да буде спремна да разговара и да иде на дијалог, рекао је председник Србије Александар Вучић, али је навео и да у овом тренутку не види смисао дијалога.

Одговарајући на питање да ли би био спреман да настави разговоре после оваквих потеза Приштине, Вучић каже да Србија увек мора да буде спремна да разговара, и да у најтежим условима и у најтежим околностима мора да буде спремна на разговоре и дијалог.

"Смисао дијалога у овом тренутку не видим. Не видим зато што неко није објаснио човеку да оно што, како ми кажемо ентитет или покрајина, они кажу земља или држава, потпише да то мора да се поштујете. То има снагу међународно правног споразума које је потписан под покровитељством ЕУ", рекао је Вучић и додао како приштинска страна, каже да "то није било легитимно руководство у Приштини".

"Ви то мртви озбиљни морате да слушате...Неко вам каже оно што ми се не свиђа то нећу да спроведем у дело, а оно што ми се свиђа то ћу да проводим на силу и то погрешно тумачећи. Или како ја хоћу. Ако неко то може да ми објасни како је могуће и где је ту било каква правда и логика, волео бих да чујем", рекао је Вучић.

 

Са Брамерцом о укидању тајности оптужница између Србије и Босне и Херцеговине

Вучић је изјавио је да је имао коректан разговор са главним тужиоцем Резидуалног механизма за кривичне судове Сержом Брамерцом, а као једну од најважнијих тема издвојио је укидање тајности оптужница између Србије и БиХ.

" Једна од тема која је веома важна јесте да покушамо да укинемо тајност оптужница између Србије и БиХ, мислим да би људи у Србији и БиХ били задовољни ако бисмо такав договор постигли и да почнемо да верујемо једни другима", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара

Како је додао, разговарали су како да се направи некакав механизам међусобног поштовања између Србије и БиХ и да се пронађе начин да се решавају такве ствари у будућности.

"То би додатно допринело развоју помирења између Срба и Бошњака пре свега", рекао је председник Србије и додао да је било и других тема.

На питање да ли је једна од тема била и одлука Механизма која је донета 3. септембра о изручењу Вјерице Радете и Петра Јојића, који би требало да буду саслушани за 30 дана, Вучић је рекао да је прошло 17 и да ће их проћи још.

 

Сит сам прича о обема странама

Сит сам прича о позивима обема странама да се суздрже од провокација, а шта је то Србија урадила и чиме је испровоцирала Приштину, упитао Вучић међународнојзаједници.

На ванредној конференције за медије, председник Вучић је упитао и међународну заједницу шта је Србија згрешила, шта је направила и чиме је угрозила Приштину.

"Сит сам прича о позивима обема странама... Шта је Србија урадила, кажите шта смо згрешили, шта смо направили, чиме угрозили? Која је то ствар коју смо урадили против њих? Осим што смо причали да их не поштујемо као државу, што је и јесте разлика и што је и јесте разлог због којег разговарамо и преговарамо", истакао је Вучић.

Истиче да међународна заједница није направила ниједан потез и није указала на све оно што је приштинска страна урадила.

"Зашто не можете да кажете истину?", поново је упитао Вучић представнике међународне зајенице.

Истиче да су од њих стигли "тобож компромисни предлози" и додао да они мисле да је "стрпљење Србије безгранично, иако безгранично жели мир и очување мира".

Поручио је да ће Србија увек знати да заштити свој народ и поново упитао међународну заједницу колико још оружја мора да буде уперено на "голорук" српски народ на КиМ.

"Хоћете ли послати још неког наоружаног против Срба?", упитао је Вучић.

 

Упозоравао сам Лајчака још на Бледу

Вучић је рекао је да је специјалом представнику Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку још на Бледу говорио о томе да нас чекају многе опасности, али то нико не слуша јер оно што лично не погађа људе, људи мање пажње обраћају.

"Већ тада сам најавио разне опасности" , рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је Лајчак знао за јутрошњу акцију Росу на северу КиМ.

"Вечерас вам говорим да о ово о чему говоримо је мање опасна ствар од других опасних ствари које су планирали, али једанпут мора да се заустави и да се каже нећете нас тактиком освојеног тла натерати да то прихватимо", рекао је Вучић.

Како је навео, они ураде нешто противправно, па кажемо идемо на компромис, пола њима, пола нама.

"Лепо сте то смисли. Јел сте то сами смислили или вам је неко помогао. Ми у таквим разговорима и преговорима да учествујемо нећемо", рекао је председник Србије.

Вучић је поручио да силу неће моћи да проводе.

 

Време је да кажу има ли Бриселског споразума или не

Неко у Европи коначно мора да нам каже да ли Бриселски споразум постоји или не, а не да Приштина из њега примењује само шта њој одговара, и тај одговор морамо да добијемо брзо, јер наше стрпљење није безгранично, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питања новинара на ванредној конференцији о томе да ли у овом тренутку Србија има неки "ослонац" у Европи, Вучић је одговорио да се наша земља ослања на све оне који нису признали тзв. Косово, на истину и на Бриселски споразум.

"Или ће Бриселски споразум бити спроведен у дело у потпуности или да лепо кажу нашем народу да он не постоји. Ако не постоји, нека нам то буде саопштено, а не да Приштина узима шта се њој свиђа и примењује, док оно што Србима одговара не жели да спроведе", рекао је Вучић.

Поручио је да "то тако не може" и да ће "неко у Европи коначно морати то да каже".

Вучић додаје да онда у том случају нема ни српских судија, ни тужилаца, ни многих других ствари.

"Тај одговор ћемо морати да добијемо веома брзо, пошто наше стрпљење није безгранично. 3076 дана је без ЗСО и ми ћутимо и трпимо због мира. Време је да нам кажу има ли Бриселског споразума или не", рекао је Вучић.

Истиче да ако га има само за нас, а нема за другу страну, онда га, како каже, неће бити ни за нас.

Вучић је поручио да о последицама могућег непостојања Бриселског споразума и "враћању уназад неколико година" треба да размишљају они који имају утицај на Приштину.

 

Сваки частан човек у земљи је забринут због Косова и Метохије

Вучић је навео да постоје људи којима ниједно српско питање није важно, којима ничија судбина није важна, осим што би желели да себе угледају на власти.

"Ту им је препрека Вучић и то је то. Нећу ни имена да им изговарам и немам проблем са тим, сувише брига имам да бих могао чак и да им име изговарам и сувише ме мало интересују осим што ми се гаде људи који су против српске отаџбине и српског народа", казао је.

Председник је додао да му се гаде људи који ће да пронађу хиљаду разлога зашто увек да буду против Србије и увек ће у Србији да пронађу кривца иако у њој нема кривице.

"Презирем такве људе и најсрећнији сам што и они мене презиру, мислим да то најлепше и најбоље говори о мени", закључио је председник Србије.

 

Надам се да мера неће бити, али не дозвољавам понижење

Вучић је изразио наду да Приштина неће да толико испровоцира Србију да уведе "економске мере", јер се он, истиче, ипак залаже за отворени регион и по сваку цену брани идеју економског повезивања.

Одговарајући на питања медија да прецизира које би то мере Србија могла да уведе Приштини, Вучић је рекао да се нада да до њих неће доћи, али да ипак не сме дозволити даље понижавање Србије.

"Што се мера тиче не најављујем их и нећу да их најављујем, зато што се надам да их нећемо примењивати. Ви знате колико се залажем за отвореност свих административних линија и граница у региону и по сваку цену браним ту идеју на сваком месту, јер сматрам економије у региону морају да се повезују", рекао је Вучић.

Истакао је да је економија најважнија заједничка ствар за све у регоину и најважнији заједнички именитељ за све.

"Али да пустите да вам неко земљу понижава, то не можете", поручио је Вучић.

Каже да Србија "мере" од стране Приштине већ доживљава и упитао како да вакцине из централне Србије буду послате у Косовску Митровицу уколико их на административном прелазу не пуштају са таблицама Рашке, Крагујевца или Београда.

Међутим, Вучић поручује да ће се Србија и овога пута снаћи да помогне свом народу, као што се сналазила када је Приштина увела таксе од 100 одсто.

"Проналазили смо путеве којима смо робу довозили нашем народу и све друго, проналазили смо тада, проналазићемо и сада, јер је наше да помажемо нашем народу", закључио је Вучић.

 

Безброј пута сам покретао питање слободе кретања

Вучић је изјавио да је безброј пута покренуо питање слободе кретања и да је то покушао и са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Мирославом Лајчаком.

"Ја сам девет година у томе, од 2012. године не постоји нико ко је толико присутан, не постоји нико ко је четири или пет година присутан ни са једне ни са друге стране. О овом питању говоримо већ шест месеци до годину дана и у техничком и главном дијалогу упозоравамо представнике Европске уније, а они су дочекали својих 5 минута и кажу ми нећемо да разговарамо са Србима о томе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је то питање направљено тако да може да се тумачи на више начина, али да је суштина да је то извучено из контекста Бриселског споразума у којем ће Приштина да извуче део који им се допао, али ни по коју цену неће да примене срж Споразума, односно Заједницу српских општина.

"Шта ћемо да урадимо када се промене табле на улазима свих општина на Косову и Метохији, хоћете да рушите табле јер је то у складу са Бриселским споразумом. А шта ће тада да каже тзв међународна заједница? Нама остаје да се боримо. Имали би много веће надлежности у разним областима, а камо ли да причамо о таблицама, али нас газе, газе и газе и понављају неће бити нове Републике Српске", рекао је Вучић.

Вучић је још једном апеловао на Србе да буду уз свој народ јер нам не треба никакво насиље и апеловао на Србе на Косову и Метохији да буду мирни а да ће Београд бити уз њих.

"Када им кажу да то није уперено против њих лажу, то је директно уперено против њих и против Србије. И то раде све време. И да се не стидимо да им то кажемо у лице. Поносан сам на наш народ на Косову и Метохији, на ове момке који више не знају шта ће са собом и који голоруки гледају да се супротставе до зуба наоружаним људима", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да смо у тешкој ситуацији још од 1999. године.

"Од 2004. године, поготово од 2008. године када су прогласили независност а ми се утркивали ко ће у Румунију а ко да пушта текстове о крађи патика. Поносан сам на Србију данас која ипак много више него раније брине о свом народу и која ће да буде уз свој народ. Која сме да каже шта мисли свакоме у свету ма колико тај неко био снажан и сигуран сам да ћемо и из овога испливати очувавши мир, стабилност", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да је наступио крај бајковитих прича и да сада или треба да спроводимо бриселски споразум или не.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1