Вести

Вучић посетио Цркву Светог Ђорђа у Будимпешти

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је посету Мађарској, посетом Цркви Светог Ђорђа у Будимпешти.

Председника Србије у овом храму Српске православне цркве у главном граду Мађарске, која припада Епархији будимској, угостио је владика Лукијан.

"Хвала владики Лукијану на дивном дочеку", рекао је Вучић.

Са Вучићем цркву су посетили српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и министар у Влади Србије Ратко Дмитровић. 

 

Курти продаје маглу, жели признање

Вучић је истакао да Аљбин Курти својим позивима да Србија призна Косово "продаје маглу", а све у циљу да Србија призна независност Косова и Метохије, и поручио да Приштина треба да врати све на стање какво је било пре 20. септембра, и да тек после тога може да се разговара.

"Јер разумете шта он прича? Он то прича за људе који нису упућени и продаје маглу. Свакојаке продавце магле и шибицаре сам видео у животу и зато их препознајем на километар. Он каже да ће повући мере када Србија призна независно Косово", рекао је Вучић.

На предлог Европске уније да се у Бриселу одржи састанак Вучића и Куртија и покуша решити ситуација на северу Косову и Метохији, Вучић је рекао да могу да организују шта год хоће, а да он неће прихватити ништа. 

"Вратите се на оно што је било пре 20. септембра, и онда можемо да разговарамо о свему", истакао је и изразио запањеност тиме што постоје медији у Србији који говоре да је Србија предузела неке мере, а Србија није предузела нити једну једнострану меру. 

Подсетио је каква се кампања водила против Србије у вези воза са иконама и манастирима који је заустављен још код Рашке и поставио питање коју је то акцију Србија спровела на Цетињу, шта је имала са барикадама. 

"Свима њима смета снажна Србија. Јер мислите да је могуће 120 текстова имати у једном дану у Хрватској о мени, а да ниједну реч нисам рекао, ништа нисмо урадили", објаснио је Вучић и додао да воде хајку и мисле да буду оно што су некада били Будимпешта и Подгорица у рушењу неких других у Србији. 

"У томе има тајкуна који су пореклом из Србије, а који управљају нашим медијима и финансирају њихове", рекао је Вучић и додао да нису нападали Србију 2006. године или 2008. године, када су нас "волели" јер смо били слаби, нико и ништа, економија пропадала и Србија нестајала. 

То су, како је рекао и разлози за све лажи из Приштине. 

"Различит је однос и зато и разговарамо. Да ми вас признајемо не би било разлога да са вама разговарамо, а то је нешто што знају у Европи", објаснио је Вучић.

На питање да ли ће бити састанка на маргинама скупа у Будимпешти, због актуелне ситуације, Вучић је рекао да ће током боравка у главном граду Мађарске имати билатерале са готово свима, али и да у тим састанцима, заправо, увек говори само оно што сви већ знају.

"Имаћу састанак са Орбаном, Јаншом, Бабишом, верујем да ћу се састати и са премијером Пољске Матеушом Моравјецким. Верујем и да ће председник Пољске, после не знам ни сам колико деценија, доћи до краја године у Србију, што би била велика ствар за нашу земљу. Ми ћемо на тим састанцима да говоримо само оно што они већ знају", рекао је Вучић.

Како је рекао, саговорнике не упознаје ни са чим новим, али је ствар у томе што они имају своје интересе, а инетерес најснажнијих европских земаља је независно Косово и Метохија, и да натерају Србију да учествује у томе, што ми не желимо.

"Знају и они сами колики су лицемери када говоре о двострукој кривици... Шта смо ми урадили? Јесмо ли ми ушли у Качаник или Ђаковицу са специјалцима?", упитао је Вучић и нагласио да, обманама нема краја.

"Ми смо своје испунили, а Приштина није најважније. И то оно што није ни у каквом анексу споразума, нема никаквог тумачења, већ је међу шест суштинских тачака. И онда мртви 'ладни кажу - нећемо. Како то може? То је шведски сто? Шта ти се свиђа, то може? Може да ме зове Свети Петар, једино решење је повлачење РОСУ и уопште нећу да разговарам о томе", рекао је Вучић.

Упитан за изјаве из Албаније, председнице скупштине те земље, да би тзв. Косово и Албанија требало да се држе заједно и како би "злочини Србије постали познати широм света, Вучић је рекао да су у Приштини "врло чудни, неодговорни људи".

"Када причамо о злочинима, замислите да вам је отац или брат убијен. Да вам открију да су тамо, а ви нећете да допремите њихове кости, док се не смени Вељко Одаловић. Докле то иде", констатовао је Вучић. 

 

Нема потребе да објашњавам оно што сви знају...

Вучић је изјавио да се и из изјаве представника Европског парламента Владимира Билчика може видети да је један део опозиције у изборним условима тражио само изговор да не изађе на изборе. 

На питање да прокоментарише изјаву Билчика да неће бити новог документа о изборним условима, као и да би учествовао на изборима да је он опозиција у Србији, чиме је "потврдио да није било договора са властима", Вучић је одговорио да не жели да објашњава нешто што, како је рекао, сви знају.

"Па, њихов идеолог је рекао да им то никад није био разлог за бојкот. Разлог за бојкот је била само њихова слабост, не лоши услови", рекао је Вучић и додао да део опозиције има телевизија "колико хоћете", а има и своје новине.

"А, синоћ имате у исто време девојку (посланица Српске напредне странке, Невена Ђурић) која представља 55-56 одсто грађана, и некога ко не представља 0,5 одсто људи и још им соли памет... Али, шта да радите, постало је уобичајено. Народ ће се изјаснити", рекао је Вучић и додао, "А што се морала тиче, сумануто ми је испред цркве да причам". 

 

Нисам чуо да је неко из Србије и Републике Српске палио куће Милановићима

Вучић је изјавио да Хрватској и њеном председнику жели све најбоље, и да је чињеница да ће Србија ту земљу да претекне по економским параметрима. 

На питање да прокоментарише изјаву председника Хрватске Зорана Милановића који га је назвао "ратним хушкачем" додајући да је "подстицао на рат и да је вероватно поносан на ту улогу", Вучић је рекао да није чуо да је било ко из Србије или из Републике Српске спаљивао куће Милановићима.

"А, знам да су све куће Вучића у Чипуљићима спаљене и добро би било да Милановић то некада посети", рекао је Вучић и додао јда Хрватској и њеном председнику жели све најбоље.

"Могу да кукају, плачу, да урлају, вриште, да ме нападају, да не знам шта све раде, Србија ће да их претекне", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк