Вести

Вучић: Предаја за Србију никада није била и неће бити опција

Председник Србије Александар Вучић није искључио могућност да ће Београд бити стављен у карантин.

"Не бих искључио примену предлога доктора Предрага Кона - евентуално стављање Београда као жаришта у карантин", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се сваког дана прате бројеви, проценат тестираних и заражених и оних који долазе са симптомима.

"Ту одлуку ћемо донети брзо и ефикасно", рекао је Вучић.

Вучић је навео да не мора да значи да ће та одлука бити саопштена грађанима 48 сати пре него што буде ступила на снагу.

"Не мора да буде објављено 48 сати раније, не мислим да је то бог зна какав проблем, да ће да траје дуго", рекао је Вучић.

Упитан колико дуго би тај карантин трајао, Вучић је рекао да не може да говори о одлукама које још увек нису ни донете.

На питање да ли ће грађани моћи да проведу Ускрс у кругу шире породице, Вучић је рекао да свакако то неће бити могуће.

 

Највећи проблем данас је попуњеност болница

Највећи проблем данас је попуњеност болница, пре свега у Београду, јер у њима више нема места и зато се иде на отварање нових болница, изјавио је Вучић.

Инфективна болница је, како је рекао, сада под највећим ударом, заједно са Пулмологијом која служи као подршка у КЦ Србије, а у "Мишовићу" се људи на херојски начин боре иако им је готово пуна болница.

"Имамо у Мишовићу још слободних респиратора на срећу, али је болница готово пуна, пошто људи код нас нису хтели да дођу са благим симптомима, него само са тежим симптомима, долазили су средње тешки и тешки болесници".

Као да је срамота бити болестан, а срамота је бити неодговоран, није срамота бити болестан, поручио је Вучић и додао да су нам зато болнице пуне.

Зато нам се пуне и Земунска болница и Градска на Звездари где је данас убачено нових 15 респиратора.

Такође, пуни се и ВМЦ Карабурма где има још 30 до 40 места за обичне болеснике и тамо су данас додати нови респиратори.

"Сада чистимо ортопедску болницу на Бањици, после тога иде и Панчевачка болница, све ће на крају постати ковид болнице, осим ВМА", навео је Вучић.

"Када видите број заражених, људима су то бројеви, за нас у држави је то ноћна мора", додао је Вучић.

 

Ако сам неког узнемирио, жао ми је, живот је приоритет

Вучић је изјавио да не види шта је у његовој изјави о могућем увођењу карантина од 24 сата било узнемирујуће, јер се, понавља, свака мера и одлука доноси да би се сачували животи људи.

“Не мислим да смо далеко или близу те одлуке. Процењујемо на дневном нивоу, пре свега то раде лекари. Струка ће да предложи, а ми ћемо да донесемо одлуку”, рекао је Вучић.

Како је рекао, не зна шта је у његовој изјави могло да узнемири јавност, додајући да је сам узнемирен сваке ноћи када види колико људи умре и сваког дана када види колико заражених има.

Вучић је поручио да су све мере донете да би се сачували животи људи и да не бисмо имали више преминулих.

“Ако мере за чување живота некога чине узнемиреним, жао ми је због тога, али живот има приоритет. Живот сваког човека”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да у његовом случају, ни када је био премијер, ни данас, ништа није “умешено па обешено”, односно да се суочавао са бројним проблемима, од економских, преко поплава, до ових данас.

“Не бирају људи на овакве функције оне који ће да се плаше, већ оне који ће да доносе одлуке. Више волим да нас нападају и критикују, али да то могу јер смо им сачували животе” рекао је Вучић.

 

Београд несумњиво највеће жариште

Вучић је изјавио да постоје неке повољне вести, наводећи да последњи тестови показују боље проценте у Ваљеву.

Вучић је рекао да то ништа не значи али указује да се иде бољим правцем после више смртних случајева.

Рекао је и да је Ћуприја нешто мирнија, такође и Ниш за нијансу.

Подвукао је да је Београд и даље највеће жариште инфицираних корона вирусом.

Вучић је рекао да су све прве инфекције увезене, како онај случај у Ваљеву, Ћуприји, Кикинди, Нишу.

„Све Милано, Лугано. Имате случај доброг човека из Краљева који је дошао из Холандије, који је мислио да је лак и да ће моћи да издржи, али није, преминуо је у Крагујевцу. Све што смо добили у Београду су почетно били случајеви увежени, највише из Италије”, истакао је Вучић.

 

Неће бити могуће породичне прославе Ускрса

Вучић је рекао да грађани због корона вируса неће моћи да проведу ускршње празнике у кругу шире породице.

Вучић је запитао да ли неко мисли да има довољно војника и полицајаца који ће да хапсе људе који се окупљају по парковима или оне који праве журке по становима и то још објављују на друштвеним мрежама

Захвалио је свима који имају обавезу да раде и нису се сакрили у мишју рупу, али и онима који су се сакрили јер немају обавезу да раде.

Напоменуо је да, ипак, има и оних који би требало да раде, а сакрили су се у мишју рупу.

 

Највећи притисак је у Београду, у Србији лакше

Вучић је рекао да је највећи притисак са оболелима од корона вируса у Београду, а да у осталом делу земље нема таквих проблема.

Вучић је упозорио да ће ускоро болнице у главном граду бити пуне, неће имати довољно места, јер је у Београду свакодневно 130 новозаражених који долазе у болнице, при чему њихов опоравак траје две до три недеље.

У Београду има 22,9 одсто становниства Србије, а заражених је 50 посто, то је велика диспропроција.

"Видите какав је страсан притисак на Београд", рекао је Вучић и додао да пацијенти из целе Србије долазе овде, да је било и пацијената са Косова и Метохије.

Додаје да је зато инсистирао да се сајмске просторије и на северу земље претворе у болнице.

Вучић је рекао да у Нишу сада има 65 слободних респиратора и да се нада да неће скоро бити попуњени.

Вучић је указао да здраствени радници раде највећи део посла и муче се, док неко седи и критикује и добацује да не ваља.

То може свако, рекао је Вучић и додаје да не жели да кука, већ очекује да људи разумеју ситуацију.

 

Извесно полицијски час од петка до понедељка у Београду и Нишу

Извесно је да ће полицијски час у Београду и Нишу трајати од петка до понедељка, најавио је Вучић.

Вучић је рекао да још није донета одлука од колико сати у петак ће почети да траје полицијски час и да то зависи од мишљења лекара и стручњака, али је истакао да ће та мера сасвим извесно бити донета за Београд, Ниш...

"Скупо нас је коштала субота преподне прошли викенд, када су сви изашли на улице, пола шуме на Фрушкој гори су запалили, исто је било људи и на београдским излетиштима", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да нема проблем да донесе оштре одлуке, чији је циљ да се спасу људски животи.

"Боримо се за животе људи и ову меру ћемо сасвим извесно донети за Београд, за Ниш... Да ли ће бити за остатак Србије, видећемо", рекао је Вучић.

Прошлог викенда, полицијски час у Србији је трајао од суботе у 13 сати до понедељка у 5 ујутру.

 

Није могуће сачувати све болнице од уласка короне

Вучић је изјавио да је немогуће у потпуности сачувати све болнице од уласка вируса корона.

“Ако мислите да је могуће сачувати лекаре и сво медицинско особље, то је немогуће”, констатовао је Вучић.

Ипак, говорећи о случају Инситута “Дедиње”, на којем је заражено више од 60 здравствених радника, Вучић је рекао да је много замерио директору те установе Миловану Бојићу, јер је, истиче, морало да буде више опреза и пажње, на шта је добио одговор да су предузете све мере, што, иначе, није био случај.

“Шта да урадимо, да узмемо секиру да му скинемо главу”, упитао је Вучић.

Вучић је рекао да не жели да тражи оправдање за све људе, већ је најважније и опет моли људе да поштују мере.

“Не губим време и нисам нерадник, борим се за земљу и народ. Сваког дана носимо свуда по Србији опрему, по болницама, да нам не би било као у Њујорку, Шпанији, Италији… и успевамо у томе”, рекао је Вучић.

Упитан где ће се лечити пацијенти из Дедиња, Вучић је рекао да ће се лечити у тој установи, која ће брзо да стане на ноге, јер је 12 лекара негативно на корону и око 108 запослених су спремни да раде свој посао.

“Неће то да буде проблем и мање ме то брине, колико заузетост Ковид болница из којих нам тешко излазе људи”, констатовао је Вучић.

Вучића мучи што је Сајам празан и то што неки траже везу да их са Сајма пребаце у болницу.

Упитан за снимке са друштвених мрежа да се на Сајму праве журке, и критике да су тамо лоши услови, Вучић је рекао да неће да реагује на такве критике, јер зна колико се надлежни боре и колико је труда уложено у борбу против вируса.

“Ако имате нешто мени или држави да замерите кажите отворено. Не морате да кажете да сте успешан новинар јер сте Вучићу ударили шамар.. Ако мислите да је држава лоше поступила, да је била негде небрига државе….”, рекао је Вучић.

 

О ВМА, Дедињу...

Вучић је изразио незадовољство ставом и неприпремљеношћу људи на ВМА, па и на Дедињу, и истакао да ће те болнице морати да преузму пацијенте који нису заражени ковидом-19.

Вучић није директно критиковао ВМА, али је рекао да ВМА мора да прима све пацијенте који нису за ковид болнице, а да је ту било проблема.

"Од пре три дана су почели да раде добар посао. Почели су коначно да примају људе", навео је Вучић, мислећи на пацијенте који нису заражени ковидом-19, већ болују од разних других болести или им је неопходна медицинска помоћ.

Вучић је рекао да не могу на ВМА да траже разлог да затворе болницу:

"Свака част Војно медицинском центру на Карабурми и Јовичићу, али ВМА не може да се затвори, јер је тамо умрло два пацијента пре 15, 20 дана...", рекао је Вучић.

Има да дезинфикују све, темељно, и да раде, рекао је Вучић.

„Они који су кукавице, који се због личног страха крију и траже разлоге да се све затвори, што би да одбијемо људе који имају друге врсте болести, њима ћу посебно да се обратим када све прође", истакао је Вучић.

"Случајно сам још две године председник и врховни командант и знаћу шта да кажем, као што ћу знати и да наградим оредењем све који су уложили велике напоре у спашавању живота. Кукавице никада нисам поштовао, али ћемо изгурати", закључио је Вучић.

Кад је реч о Дедињу, такође није открио детаље, али је навео да је замерио Миловану Бојићу, директору, да нису урадили све што је требало.

 

Можемо да спроведемо од 2.500 до 3.500 тестова дневно

Вучић је изјавио да Србија дневно може да спроведе од 2.500 до 3.500 тестова, али да нема људи са симптомима.

"Свакога дана имамо све више тестирања и тестираних људи", рекао је Вучић и додао да је данас тестирано готово 1.200 особа.

Рекао је и да се резултати више не чекају дуго.

Вучић је рекао да је проценат заражених најважнији и да је он данас, на пример, био нешто бољи него пре три дана.

"Али, када имате 108 људи на респиратору, не очекујте да ће у данима који долазе бити другачије", рекао је Вучић,

Вучић је навео да већ данас постоје резултати добрих мера које су донете и да мање људи страда него што би то било да их није било.

"Не два или три пута мање, него на десетине пута мање", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је боља ситуација у појединим жариштима у Србији, попут Ваљева, као да је боље и у Чачку.

Вучић је рекао и да је крив што полицијски час за викенд није био уведен од петка и најавио да ће то бити уведено.

 

Купили смо још 2.200 респиратора, поред подељених 573

Србија је купила још око 2.200 респиратора, поред 573 оних који су већ стигли у земљу и подељени, изјавио је Вучић.

"Око 2.100 до 2.200 респиратора смо већ платили, а немамо их у земљи. И Норвешка је платила и ЕУ је платила и ми их немамо у земљи. Зато што се дешава светско чудо", рекао је Вучић.

Вучић је објаснио шта се дешава да када Србија плати респираторе преко НБС која иде преко коресподентске банке - једне америчке банке:

"Како они чују да ми платимо било 35.000 или 45.000, јер је општа јагма и туча за клиничким респираторима, та коресподентска банка нас задржи 24 сата тражећи додатне податке и јави служби своје државе од кога ми то купујемо и онда они понуде 130.000 долара за ту машину и она заврши код њих и тако раде све време, а нама не поништавају уговор. Наше паре прођу после 24 сата, а они кажу да ће да касне 20 дана".

Вучић је рекао да Србија има у нашим магацинима у одређеним земљама велики број респиратора, али морају да се испоштују стандарди квалитета и добију потребни сертификати.

То се ради преко одређених компанија које онда добију 10 пута већу цену од свих других, додао је Вучић.

Вучић напомиње да се респиратори плаћају и у кешу и торбама и да се и држава Србија сналазила и да ће поднети извештај нацији о томе када се све буде завршило.

Упитан како коментарише захтеве да то треба да буде транспарентно, Вучић је рекао да ти полазе од себе пошто знају како би они крали на народној муци.

"Борим се за животе људи, каква злоупотреба, боримо се за сваки респиратор и живот људи. Да украдем динар од респиратора? Да ли су нормални они који то причају. Да ми то причају они који подржавају оне који су за 12 година донели седам респиратора, а ми за 12 дана 573 и да говоре како ће да донирају 100 евра а узели стотине милиона евра", поручио је Вучић.

 

Хвала свима, али - највећа помоћ из Кине

Вучић је рекао да је Србија на европском путу и то је наша стратешка политика, али је истакао да нам је током пандемије корона вируса највише помогла Кина.

Вучић је поводом примедби Карла Билта да се посебно захваљује Кини, а не и ЕУ на помоћи, рекао да се захваљује свима, али да је Кина највише помогла Србији и да то људи треба да знају.

Кина нам је поклонила 100 клиничких респиратора и то када нам је било напотребније.

Вучић је рекао и да ниједан респиратор из Европе није стигао, али да су платили лет авиона са робом из Кине 400. 000 евра, као и да су средства из ИПА фондова од 93 милиона евра преусмерили.

"Тим авионом стигла је роба из Кине, не из ЕУ, то је истина, нисам хтео о томе ни да говорим", рекао је Вучић.

Захвалио је и другима који се труде, као што је норвешки амбасадор који покушава да из Хогконга стигне 15 респиратора.

"Хвала на томе, Ердогану на маскама. . . ", рекао је Вучић.

Вучић напомиње да у Европи има људи антисрпски орјентисаних, онх који чезну да Србија призна независно Косови и само соле памет, мада ништа ружно није рекао о Европи.

"Нисам правио представу око Кине, само сам се захвалио", рекао је Вучић и додаје зашто неко тако не приговори Себастијану Курцу, када каже теже речи за ЕУ, Контеу, Санчезу, Макрону...

Вучић преноси и да му је Макрон рекао :"Александре, дан после ковида неће личити на дан пре ковида", и то ће како истиче бити тако у сваком смислу.

"Све ће бити другачије. Сви ћемо бити у полемици, али неки више од Србије. Наше је било да се као мала земља сналазимо и боримо и да гледамо да извучемо живу главу и спасавамо народ. Ја мислим да сам тај посао добро обавио", рекао је Вучић.

Вучић указује да у Србији, за разлику од других земаља не фали ништа у здравству, а да наши лекари раде страшан посао и боре се даноноћно и не плаше се за себе.

"То су прави јунаци. Ви ћете нешто да кажете Стевановћу који је 18 сати сваког дана на Инфективној клиници, медицинским сестрама, техничарима, лаборантима...".

Када су у питању респиратори за Црну Гору, поновио је да они нису желели да узму три респиратора од Србије и да их то не занима.

"Нећете респираторе, нема проблема, а онда сам чуо најодвратнији коментар - да су нама потребнији...Па добро, јесте, ми смо 12 пута већи", констатовао је Вучић.

 

Србија има више респиратора, пропорционално броју становника

Вучић је изјавио да је Србија земља која има више респиратора од неких најразвијенијих земаља, пропорционално броју становника.

“Србија има најмодерније здравствене установе, има више респиратора него најразвијеније земље, пропорционално броју становика. Изборили смо се за то. Само да људи своју земљу не потцењују и да више верују у себе”, рекао је Вучић.

Вучић је потврдио да је у почетку, када је било мање пацијената оболелих од Ковида-19, звао све болеснике, те да је разговарао са мушкарцем код кога је прво регистрован вирус корона.

“Бодрио сам га, да му кажем да није то ништа, да ће издржати. Рекао ми је да не верује да сам то ја”, испричао је Вучић.

Вучић је додао да се људи из КЦ Војводине нису жалили, те подсетио да је толико болница и клиничких центара обновљено, на шта је поносан.

“Сада се виде резултати. Погледајте као изгледа КЦ Ниш, Војводине, гради се КЦС, како изгледа ''Драгиша Мишовић'', као спејс шатл… Али, нико није спреман за десетине хиљада болесних људи, није ни цео свет”, приметио је Вучић.

Вучић је додао је да су све запослене жене хероине нашег доба, којима се диви.

“И та болница изгелда као спејс шатл. Је ли вам лепше ту или на Сајму? Мени на Сајму. Али, само немојте земљу да потцењујете”, рекао је Вучић.

 

Против неистине најбоље је показати истину

Уредба о информисању је била грешка, али је премијерка Ана Брнабић њу донела са намером, не да се неком ускрате права, већ да не буде извештавања да људи не иду у КЦ Војводине, јер тако нешто може да проузрокује тешке трагедије, истакао је Вучић.

Вучић је упитан да ли је морало доћи до хапшења новинарке у овом остељивом времену, као и да ли је истина најбоље оружје у борби против полуинформација, рекао да је извештавано да немају маске и заштитну опрему у КЦВ, и онда би људи могли рећи “боље да останем кући”, а ако остану кући - уништиће плућа.

То је много опаснија ствар од уредбе, истакао је Вучић.

“Ако неко мисли да је неком страшно важно да показује силу, то нама уопште није потребно, јер истином можемо да побеђујемо. Истином, борбеношћу, марљивишћу. Колико год неистина изговорите оне се обију о главу онима који су то направили. А то је показао, у овом случају и Ројтерсов прилог”, рекао је Вучић.

Вучић је указао да је било безброј лажи од прве, полицијски доказане, када је говорено да су волонтери СНС-а узели некој баки 1.000 динара, а они су јој поклонили намирнице у вредности од 800 евра, па до тога да нема горива, да ће бити уведен полицијски час пре 7 дана, позивајући се на поуздану информацију из државе, а ја нисам ништа знао о томе, до тога да у КЦВ нема заштитне опреме. То није било информисање, већ лаж”, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да није речена истина, већ је обмањивана јавност у тешком тренутку.

Вучић је сагласан да је најбољи начин борбе против лажи - да људи виде истину.

Што се ухапшене новинарке тиче, Вучић је рекао да је она задржана седам сати, да не жели да говори о њеним политичким активностима, као и о њеној намери, додајући да је најбољи одговор био да се изађе и покаже право стање.

Вучић је рекао да се премијерка Брнабић не консултује о свему с њим, а о њеном раду, иначе, мисли све најбоље.

"То је жена која је изузетно вредна, пожртвована, прави борац. Не чујемо се око сваке ситнице“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да лично није био за уредбу о централизованом информисању о билансу епидемије корона вируса.

На констатацију да је Србија због те уредбе криткована од шефа европског удружења новинара, Вучић је рекао да је то исто лице које га је после пар дана критиковало што утиче на косовске медије на албанском језику, а да не зна никог из тих медија.

Вучић је рекао да је био против уредбе и да је замолио премијерку да је укине, рекавши да је уредба врло глупа, јер они који не желе добро нашој земљи само тако нешто чекају.

"Нећу да причам какве су гадости причали различити представници тих удружења, говорили су да је питање дана када ће бити убијен неки новинар у Србији. А потом су убијени новинари у другим европским земљама", констатовао је Вучић.

 

Надам се укидању ванредног стања у року од месец дана

Надам се да ће у року од месец дана, а можда и раније, бити укинуто ванредно стање и да ћемо кренути да радимо, истакао је Вучић.

"Гледаћемо првом приликом да укинемо, али тако да не угрозимо здравље људи", рекао Вучић.

"Само то чекам, само то, чекам да видим, јер Кинези раде Парменац - Лучани на првом од три километра дугог тунела, који ће бити један од два најдужа у Србији, да појачамо наше инфраструктурне радове", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да жели да почнемо да радимо и да поново почне да нам расте индустрија.

 

Решавамо проблеме пољопривредника, сетва иде

Вучић је изјавио да сетва у Србији иде својим током и истакао да држава сваки дан ради на томе да пољопривредницима омогући да обављају свој посао.

На питање која су правила за пољопривреднике, који се жале да издавање дозволе траје данима, Вучић је рекао да се тај проблем решава и истакао да полиција неће јурити да казни оне који хране земљу.

Вучић је рекао да је претходна три дана обилазио поља да се увери како иде сетва.

"Иде сетва и све проблеме које имамо гледамо да решавамо најбрже. Имамо доброг министра, вредног, агилног, он то ради, а људи и сами на своје њиве излазе и обављају посао", рекао је Вучић и додао да се проблеми решавају у ходу.

Коментаришући случај пољопривредника из околине Бачке Паланке који је, како су пренели медији, "скинут" са трактора и кажњен са 50.000 динара јер се враћао кући двадесетак минута по почетку важења полицијског часа, Вучић је рекао да је то само део приче и да "нико нормалан" не би тек тако то урадио.

"Прочитао сам и службену белешку, нећу о њој да говорим јер хоћу да сачувам тог човека... Сигуран сам да би и он сад другачије поступио", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће се поново десити да пољопривредник који се враћа са њиве мора да одговара по закону, Вучић је одговорио:

"Нико то нормалан не би урадио".

Вучић је прокоментарисао да у Србији, иначе, постоји "нека врста обавезе" да оне који из државног руководства гостују на телевизијама представе као "дебиле".

"Па смо ми ту да показујемо строгоћу, па ћемо оне који хране ову земљу да јуримо и кажњавамо... Нисам случајно рекао да та прича има и другу страну, али невезано за то, могуће је још на десетине случајева, у којима је погрешио и неко у полицији, али то су изузеци", рекао је Вучић.

Вучић је навео да се српски полицајци и војници понашају пристојно према људима, чак и веома бахатим.

"Чак и кад се скупи по њих 30 па их праве будалама, полицајци се понасају фер и пристојно", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да полицијаци и војници раде одличан посао, да су направили привремене болнице, примили први ударац на Хоргошу и Моровићу и додао да су два припадника МУП преминула од ковида, док је неколико војника у тешком стању.

 

Од 10. априла исплата пензија са додатком од 4.000 динара

Вучић је најавио да ће исплата пензија почети од 10. априла са додатком од 4.000 динара за све пензионере.

"То је за њих веома важно, јер су они најсиромашнији део", рекао је Вучић.

Упитан шта мисли о захтеву Уније послодаваца Србије да се минималне зараде исплате што пре, Вучић је указао:

"Ако неко није у стању од 15. марта до 10. априла да задржи ликвидност и солвентност, онда не знам шта бих вам рекао и ако му је проблем да сачека 10 дана иза тога, да добије тај новац - мининалне зараде...".

Вучић је рекао да је циљ да се не отпуштају људи, али да ћемо свакако имати проблем незапослености као и сви други, али у нешто мањој мери.

Наша стопа незапослености после ковида-19 неће бити виша од просечне стопе незапослености у ЕУ, додао је Вучић.

"Не би нама био проблем да предузетницима и паушалцима, фризерима, обућарима таксистима и другима испатимо тај новац, али знам зашто кажем да је боље да сачекамо још 10 дана, зато што после првог месеца ако виде да се продужи криза на још два или три месеца, без обзира на минималац, отпустиће неких додатних пет одсто људи", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да хоће да сачувамо људе да би могли да им исплатимо два минималца и да је суштина наших мера да се сачувају радна места.

Наравно да ће бити отпуштања у приватном сектору, а у јавном сектору за сада се добро држимо, додао је Вучић.

 

Ситуација са мигрантима под контролом

Вучић је изјавио да је ситуација са мигрантима, односно у мигрантским центрима под контролом, иако је било пар инцидената, те истакао да Србија о њима води рачуна, али ће поступати у складу са законима уколико буде било проблема.

Упитан за инцидент у Крњачи, када је војска пуцала у ваздух, Вучић је пренео да је један мигрант, уз вику, хтео да прескочи ограду, а затим се после упозорења војске, појавило још њих који су правили галаму, након чега је војска пуцала у ваздух, након чега су мигранти побегли и вратили се назад.

Вучић је додао да је проблема било и у Обреновцу, али да се све смирило када су реаговали САЈ и Жандармерија.

"Где буду правили проблеме, смирићемо их одмах. Водимо рачума о њима, чувамо их, хранимо, понашамо се као добри домаћини, али где буду безобразни, знамо како ћемо да поступамо, по закону ове земље", рекао је Вучић.

 

Нема опуштања, али први пут видим светло на крају тунела

Биће још тешких дана, није време за опуштање, али први пут од избијања епидемије корона вируса видим светло на крају тунела и први пут то кажем, рекао је Вучић.

"То светло ће бити сваким даном све ближе, да би почели ускоро да радимо, али нећемо да журимо да нам се корона не би вратила", истакао је Вучић.

Вучић је напоменуо да смо далеко од изласка из кризе, али да уме то да види.

Вучић је поновио је оно што је рекао на почетку кризе - да предаја за Србију никада није и неће бити опција.

"Буде ли проблема са довожењем респиратора, сам ћу да одем авионом ЕР Србије и да донесем из нашег магацина респираторе. Па да видим ко ће да ме спречи да их донесем", истакао је Вучић и додао да га није брига ни за њихове атесте и за било шта друго, јер смо ми те респираторе дебело платили.

"Ја одох тамо, ако не буде другог решења, имамо респиратора, не брините...", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да не зна где ћемо да нађемо нове болнице, и места за респираторе, али да ћемо и то да урадимо.

Вучић упозорава да ће и са економијом бити тешко, али се нада да ћемо и то превазићи и то боље него друге земље.

Вучић очекује да ће Србија из овога ускоро изаћи и бити једна од најуспешнији европских земаља.

"Хвала нашим правим јунацима, лекарима, медицинским сестрама... војницима, полицајцима..", поручио је Вучић и најавио да ће ићи у обилазак градова - жаришта короне, да би људи видели и знали да је њихов председник са њима, са народом.

Вучић понавља да је до краја ванредне ситуације неће говорити о свима онима који га нападају, а на критике да је у Нови Пазар ишао да би водио политичку кампању, рекао је:

"Шта треба? Да не радим ништа?", пита и наводи да му није циљ да буде богат као они који га критикују, већ да хоће да ради и да се бори за свој народ.

"Нећу ни да помињем њихова имена док траје ванредно стање, а после ћу имати шта да кажем о свему што смо морали да истрпимо", истиче Вучић и додаје да ће у анале да уђе предлог једног од његових критизера да 1,7 милиона пензионера изађе на улицу у исто време.

Било би три пута горе него у Шпанији, Итралији, САД... рекао је Вућић и истиче да часни људи не нападају државу онда када је најтеже.

"Што се мене тиче, неки људи нека чине шта им је воља, ми ћемо се са грађнаима изборити против короне и победићемо", закључио је Вучић.

Упитан како се лично штити, Вучић је рекао да носи маску, рукавице и да се удаљи од људи.

Вучић сматра и да не мора да се тестира, као и да би због његових постојећих хроничних болести ковид тешко издрзао.

"Желим народу добро здравље, а Србији да победимо", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да то жели свим Србима, Бошњацима, Мађарима, Словацима, Румунима, Ромима и Албанцима који се боре за победу заједничке Србије.

Позвао је све још једном да покажу солидарност и борбеност.

 

Најбоље економске мере, примена одмах

"Направили смо најбоље економске мере и све се примењују одмах, осим исплате минималних месечних зарада да не би било превара са отпуштањем радника", рекао је Вучић.

"Направили смо добар програм којим желимо да сачувамо што већи број запослених", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је ово тешко време и можда најтежа криза за цео свет, много тежа него што је била 2008. године, као и да је поједини пореде са кризом од 1929. до 1933. године.

Вучић истиче да су посебно кризом погођене САД као мотор развоја, као и ЕУ, тако да не предстоји лако време, али да ће Србија покушати да нам за нијансу буде лакше него другима у Европи.

Вучић додаје да је незапосленост у САД била свега 2,4 одсто, да је сада почела да расте и да ће вероватно брзо достићи 10 одсто.

Вучић је рекао да наша држава нема проблем са ликвидношћу и да жели да избегне отпуштање људи са посла.

"Нагледао сам се притисака и тајкуна и банкара и увек иста прича и колико нам њих данас стоји над главом - пожурите са овим и оним. Свакоме је тешко, а држави је мислите лако, држави која сада нема приходе", рекао је Вучић.

Вучић додаје да не постоје боље мере од оних које је држава донела и да није тачно да држава расипа новац када хоће да по 100 евра да грађанима.

Вучић напомиње да то богатима не значи ништа, али да другим људима значи.

Вучић је истакао да не постоји стручан човек који може нешто лоше да каже за донете економске мере, као ни ММФ, као и да очекује да ће ММФ прогнозирати да за ову годину имамо минус два или минус три одсто, али ће рећи да ће Србија у 2021. имати плус осам раст БДП.

Очекују да ће ова година бити успешна, али да ће следећа бити година највећег раста икада, напоменуо је Вучић.

"ММФ ће рећи да ћемо ове године имати минус 2,5 или минус 3 због ковида, а требало је плус 4. Ми ћемо пробати да будемо на минус 1,5 или 1,8 одсто, што ће вероватно бити један од најбољих резултата у Европи, пошто ће Немачка ићи на минуст пет или шест, док ће Италија и Шпанија вероватно ићи на минус 10 до минус 15 одсто", рекао је Вучић.

Ове године ћемо морати да се боримо и радимо више него икада, поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС