Вести

Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Државе Израел

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Државе Израел Јахела Вилана, који му је пренео поздраве премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Амбасадор Вилан је најпре обавестио председника Вучића да је од данас за Израел Србија на тзв. "зеленој листи", односно да српски држављани не морају у карантин по доласку у ту земљу. С тим у вези су двојица саговорника разговарали и о мерама које две земље предузимају за отклањање последица пандемије КОВИД-19 по њихове економије.

Пожелевши амбасадору Вилану успешан дипломатски мандат у Београду, Вучић је изразио задовољство сталним напретком политичког дијалога и економске сарадње Србије и Израела.

Вучић је истакао да је томе посебно допринело међусобно поштовање и солидарност двају народа, који су кроз историју често делили трагичну судбину, посебно током Другог светског рата.

Такође је рекао да у Србији нема места антисемитизму и подсетио на многа законска решења, која су донета у циљу уважавања права овдашње јеврејске заједнице, а што даје печат и свеукупним односима са јеврејским народом.

Вучић је изразио задовољство недавним разговором са премијером Израела Нетанјахуом и његовим разумевањем ставова Србије.

Вучић је рекао да Србија подржава успостављање трајног мира и стабилности на Блиском истоку.

Вучић је истакао да се нада да ће у будућности бити нађен начин да буде постигнут договор који ће допринети бољем животу свих људи у том региону.

Амбасадор Вилан је рекао да с пажњом прати изузетно ангажовање председника Вучића на успостављању ближих веза двеју земаља и поздравио резултате разговора у Вашингтону.

Двојица саговорника су изразили наду да ће у наредним годинама више израелских инвеститора боље упознати и користити повољне услове за улагање на српском тржишту.

Томе ће много допринети и канцеларија Привредне коморе Србије и Министарства економије која ће ускоро бити отворена у Јерусалиму.

 

 

Извор: Танјуг