Вести

Вучић: Само држава која има озбиљно и одговорно руководство може да гради своју земљу

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија због добрих финансијских резултата покренути нове велике инвестиције у путеве широм Србије, као и да ће само Европска инвестициона банка обезбедити за то 300 до 500 милиона евра.

"Ми ове године очекујемо велика потписивања, захваљујући нешто бољим резултатима и честитао сам председници Владе Републике Србије Ани Брнабић и потпредседнику Владе и министру финансија Синиши Малом, идемо у велике нове инвестиције у путеве, јер ту не можете да добијете значајну подршку споља у кредитирању. Ми имамо мали јавни дуг и можемо то да радимо. И само Европска инвестициона банка хоће да нам учини и ја сам молио, пошто је моја идеја била да узмемо милијарду евра или две за локалне или регионалне путеве, а успели смо да "измолимо" за 300 до 500 милиона евра", рекао је председник Вучић.

То значи да ћемо, све ово што идем по Србији, да ћемо тај велики посао да урадимо, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да нам ове године предстоје отварања инфраструктурних пројеката.

"Сада разговарамо и са Кинезима и многим другима око ауто-пута "смајли", од Бачког Брега до Накова код Кикинде, што спаја румунску и мађарску границу, и покушавамо тиме да узмемо један део путника из Румуније да прелази преко наше земље", навео је председник Вучић.

Додао је да Србија пропорционално својој величини гради највише ауто-путева и брзих саобраћајница у целој Европи.

"А имамо и земље које су много веће од нас, а у којој и у апсолутној километражи градимо много више путева", додао је председник Вучић.

Подсетио је на кинеску пословицу која каже - ако желиш да будеш имућан, прво гради путеве.

"Путеви доносе предност, срећу и напредак, доводе инвеститоре, јер без путева нико неће да дође", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће почетком следеће године бити готов и аут-пут од Иверка од Лајковца, како би се Ваљево повезало са ауто-путем "Милош Велики".

 

Држава није играчка, већ светиња коју морамо да чувамо

Председник Вучић поручио је да држава није играчка већ светиња коју морамо да чувамо, као и да само држава која има озбиљно и одговорно руководство може да гради своју земљу, а да истовремено не повећава јавни дуг.

"Ми смо се трудили претходних година да покажемо да можемо да градимо много више него што су радили људи у овој земљи у претходним генерацијама и успевали смо то захваљујући озбиљној и одговорној политици", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је држава светиња о којој морамо да водимо рачуна.

"Само успешна држава, а успешна је она која је одговорна и озбиљна, која има озбиљно и одговорно руководство, може да гради своју земљу, а да истовремено не повећава јавни дуг", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да је, према последњим подацима, јавни дуг на данашњи дан 51,5 одсто, што је боље од више од 92 одсто земаља ЕУ.

"Истовремено улажемо више него 90 одсто њих у путну и железничку инфраструктуру. То је успех Србије, али и свих наших грађана. Зато је важно да такву врсту одговорне политике  наставимо и у будућности", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је добио званичне податке о буџету, према којима је Србија, на чему је честитао потпредседнику Владе и министру финансија Синиши Малом, имала у прва три месеца уместо дефицита у буџету од 74,9 милијарди динара или око 680 милиона евра, 28,6 милијарди или 245 милиона евра.

То је бољи резултат и мањи дефицит у прва три месеца, него што смо сами предвидели и него што је Скупштина и сама предвидела.

"ММФ би сада да нам поправи прогнозу, побољша што се дефицита тиче, а ја нешто не журим, па ћу имати састанак са њима када се вратим из Вероне, јер бих желео да тај новац уложимо и покушамо да направимо ове године уговор за обилазницу око Крагујевца, која би после тога требало да се веже на брзу саобраћајницу од Вучковице ка Мрчајевцима и да кренемо са великом инвестицијом на северу од Бачког Брега до Накова", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће нових осам километара од Новог Београда до Сурчина бити жила куцавица за западну Србију.

Председник Вучић додао је да ће та деоница ауто-пута од Новог Београда до Сурчина бити отворена за редован саобраћај од 21 час вечерас.

Председник Вучић истакао је да ће морати ту да се још прошири кружни ток и то одмах да се крене са радовима, како не би постао уско грло.

"Наставићемо да сањамо и да се боримо. Убрзо отварамо ауто-пут до Крушевца и обилазницу око Београда до Бубањ Потока, а онда ћемо потписати уговор за део обилазнице од Бубањ Потока, преко Лештана и Винче, преко Дунава до Панчева, када ће бити потпуно завршена обилазница. Ускоро отварамо Рума-Шабац, затим пет километара ауто-пута преко Мерошине ка Топлици. После тога идемо и на Кузмин-Сремска Рача и надам се пре краја године, да отворимо и деоницу Милоша Великог од Паковраће до Пожеге", навео је председник Вучић.

Додао је да ће за месец дана кренути да се гради и петља Јаково, која је важна за цео доњи Срем.

Председник Вучић нагласио је да када градимо повећавамо БДП и стварамо услове да плате и пензије буду веће.

"У Србији ће 2025. године просечна плата бити 1.000 евра, а просечна пензија већа од 450 евра", додао је председник Вучић.

Захвалио је Кинезима и амбасадорки Чен Бо и председнику Си Ђинпингу, без чије подршке, како је рекао, не бисмо успели ни да подигнемо РТБ Бор и Железару Смедерево, нити да толико градимо путеве.

"Молим вас да пренесете моје поздраве председнку Сију. Ми ћемо наставити да чувамо и градимо наше пријатељство", поручио је председник Вучић.

 

Нова стратегија Приштине значила би да они желе ескалацију сукоба

Надам се да привремене приштинске институције неће покушати да примене стратегију коју смишљају и по којој би њихове снаге биле на територији целог Косова и Метохије, рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара шта значи смишљање те стратегије и да ли је то притисак на Србију.

"О томе ћемо да разговарамо. Не мислим да ће то лако да се догоди јер би то значило да више не постоји никакав траг било каквог споразума. То онда значи да они желе ескалацију сукоба и ништа друго", изјавио је председник Вучић.

Додао је да се нада да привремене приштинске институције неће покушати да примене ту стратегију безбедности.

 

О спортским клубовима: Измирите пореске дугове према држави

Председник Вучић поручио је спортским клубовима, али и свим осталима, да измире своје пореске дугове према држави, јер се и од тог новца граде путеви и издваја за све остало.

"Што се тиче Звезде и Партизана, честитам кошаркашима Партизана на пласману у најбољих осам у Европи. Што се тиче дугова, надам се да, када се заврши сезона, да ће да плате своје дугове држави Србији. То се посебно односи на фудбалски клуб Партизан који дугује огроман новац држави Србији. Ми смо им јуче додатно дали новац да би могли да играју у Европи било које такмичење. Црвена звезда стоји много боље финансијски", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара колико дугују Партизан и Звезда држави за порез.

Поздравио је, како је рекао, одговоран однос ФК Црвена Звезда према дуговима.

"КК Звезда је на око милион и по пореског дуга, али КК Партизан је на седам милиона пореског дуга. ФК Партизан је на 17 милиона доспелог пореског дуга, што је ужас, а Црвена Звезда је платила 7,3 милона евра", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да сада слуша како је, ето, Звезда као измирила свој дуг, али да је у ствари позајмила новац, али да је за њега и државу то потпуно неважно од кога су позајмили новац, већ да су измирили порез држави.

"Битно је да је држава добила своје паре. Звезда позајмила, па шта", додао је председник Вучић.

"Плати бре порез, а не да ти држава буде последња рупа на свирали", поручио је председник Вучић и додао да је то обавеза свих у земљи.

Додао је да је држава и овога пута учинила и Партизану и Звезди.

"Ми смо и овога пута учинили и једнима и другима. У кошарци су нас и Звезда и Партизан ове године веома успешно представљали. Имали су подршку, Партизан не само да заостаје, већ уз ово што смо им дали, обезбедили смо са Зиђин за ФК Партизан додатног спонзора. Али, морају да се позабаве својим порезом. Сачекаћемо вас док се не заврши сезона, јер држави морате сви да платите, а позајмите од кога хоћете", навео је председник Вучић.

Истакао је да зато држава неће дати Национални стадион клубовима на управљање и да буду власници.

"Тукли се сви да буду власници стадиона, свима смо дали, Партизану и Звезди, и шта имају од тога, купили су две године јавашлука и лошег пословања. Имају по 19 редова хипотеке на својим стадионима. Знате када би се до десило да ми тиме управљамо. Овако дајемо и бацамо паре у бунар, зато што знамо да је то за део народа важно", истакао је председникВучић.

Похвалио је приватни клуб Чукарички и ТСЦ.

"А не да држава буде последња рупа на свирали, не морамо држави да платимо зато што ћемо да је уценимо навијањем. Баш ме брига", додао је председник Вучић.

Истакао је да нема чуда којим ће неки клуб да победи некога ако нема уређене финансије.

"Моја молба, честитам Звезди што је платила порез, очекујем то исто од Партизана. Дакле порез је мајка, од пореза све зависи и порез има да платите сви", поручио је председник Вучић.

 

Честитам Звезди и Терзићу: Свака част, тако се чува држава

Фудбалски клуб Црвена звезда стоји финансијски много боље од Партизана. Да сад људи не би лупали глупости да је то захваљујући мени - није. Поздрављам одговоран однос Звезде, изјавио је председник Вучић.

"ФК Црвена звезда је платила 7.3 милиона евра пореског дуга и онда незналице кажу, не разумеју шта је држава - како је платио, узео позајмицу? Мене као представника државе занима да ли је држава добила своје паре. Држава је од Звезде добила паре, а шта мене брига од кога је клуб позајмио? Да ли ће Звезда то да врати сад кад добије паре од Лиге шампиона, претпостављам да мора и хоће", рекао је председник Вучић новинарима одговарајући на питање колико дугују Партизан и Звезда држави за порез.

Кажу - Терзић позајмио? Честитам мајсторе, уплатио си држави! Хвала што си показао да је то приоритет ФК Црвена звезда, а не да држава буде последња рупа на свирали, јер ћемо да је уценимо навијањем, нагласио је председник Вучић.

"Звезда је представљала Србију у Европи, некад успешно, некад мање успешно и имали су подршку и желим им пуно среће у Лиги шампиона", поручио је председник Вучић.

 

Мештани Крњаче ће добити канализацију, испунићемо обећање

Председник Вучић изјавио је да ће испунити обећање и да ће канализациона мрежа у Крњачи бити изграђена и додао да ће држава финансирати тај пројекат уколико Европска инвестициона банка то не буде учинила.

На новинарско питање када ће испунити обећање које је дао мештанима Крњаче о изградњи канализације, председник Вучић навео је да је документација за изградњу канализације у припреми и да се чека финансирање Европске инвестиционе банке још три месеца, па ако она то не буде учинила, пројекат ће се финансирати из буџета.

"Чекамо финансирање Европске инвестиционе банке, али то сваки пут на тендерима падне јер се неко побуни. Чекаћемо још три месеца и ако они то не буду урадили ићи ћемо на буџетско финансирање, тако да ћемо то да урадимо. Оно што смо обећали народу ми ћемо урадити", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић исказао је захвалност људима који имају велика очекивања од њега и знају да ће оно што обећа бити испуњено.

"Жао ми је што смо све то морали да срушимо, а ови ваши су све то тако лепо изградили у претходним деценијама, нема шта нису подигли. Јел се сећате да су изградили неки од ауто-путева, било шта на путу ка Косову и Метохији, било шта осим контејнера које су ставили на Јариње и Брњак 2011. године? То им је био највећи грађевински подухват одавде до КиМ", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара Н1.

 

Није добро да Драган Вучићевић иде у затвор, молио сам га да то не ради

Председник Вучић оценио је да за Србију не би било добро да главни уредник "Информера" Драган Вучићевић оде у затвор, као што је најавио да ће да уради, и додао да га је синоћ у телефонском разговору молио да одустане од одлуке да иде у затвор.

"Мислио сам да је то неслана шала и позвао сам синоћ Вучићевича, али видим да је он одлучан да свој протест изрази тако што ће да иде у затвор. Не могу да критикујем судије јер бих тиме рушио институције Републике Србије, нити могу да улазим у меритум ствари, али има много чудних ствари и додворавања у нашем правосуђу. Многи мисле да су они како кажу зимзелени, а политичари листопадни, па се додворавају неком тобож новом", рекао је председник Вучић.

Додао је да постоји огроман утицај странаца и да неке медијске куће никада не могу добити осуђујућу пресуду, шта год рекли, а они за које се говори да тобож све контролишу, њихови представници добијају бесмислене казне.

"Молио сам га (Вучићевића) синоћ да то не уради и рекао да ћу ја платити казну. То ми је једна плата, али је он решио да тиме покаже да се тако бори за своје принципе", навео је председник Вучић.

Оценио је да је Вучићевићев одлазак у затвор "лоша вест" и да ће она лоше да одјекне код наших грађана, те да ће он наставити да га моли да се предомисли.

"Нећу да улазим у предмет и у меритум, али ту има један други случај, да човек кога је Вучићевић назвао лудим, реч је о функционеру Двери из Трговишта, је претио силовањем члановима и чланицама Српске напредне странке. Вучићевић га је назвао лудим, а ја кажем да је он тежак болесник, лудак и кретен који би ишао по кућама да силује жене", рекао је председник Вучић.

 

Јеремић и Рашић су урадили све да такозвано Косово добије столицу у Уједињеним нацијама

Председник Вучић рекао је да су председник Народне странке Вук Јеремић и министар у приштинској Влади Ненад Рашић стручњаци за косовско признање и да су урадили све да такозвано Косово добије столицу у Уједињеним нацијама.

"Рашић и Јеремић су стручњаци за то, све су урадили за столицу тзв. Косова у Уједињеним нацијама. Јеремић је човек који им је дао питање за МСП. Рашић је већ признао независно Косово. Нажалост његову, ја нисам на његовој страни нити ћу икад бити на страни оних који би да разграђују Србију", рекао је председник Вучић у одговору на питање новинара како коментарише изјаву Рашића да је споразум ЕУ де факто признање тзв. Косова и Јеремићеву изјаву да је то само корак ка столици такозваног Косова у ЕУ.

Председник Вучић говорио је и о изјавама црногорског председника Мила Ђукановића, које су се односиле на иницијативу "Отворени Балкан" и поручио да због изборне тишине и председничких избора у Црној Гори не жели да сада даје коментар, али да ће свој одговор дати у понедељак, као и другом кандидату Јакову Милатовићу у вези са кинеским кредитом.

Председник Вучић говорио је и о ЕПС-у и рекао да је то важно питање, али да и у том, као и у свему другом када се у држави мењају ствари, наилази на отпор.

"Отпори су свуда на сваком месту, штрајкови на сваком кораку, свуда све иде тешко, сви хоће да сачувају своје привилегије, сви хоће да наставе да лепо живе, ако је могуће да се ради мање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић објаснио је да су зато позвани они који то знају најбоље у свету да нам по том питању помогну.

"Да ли ће да буде безброј отпора? Оних трикова најбеднијих и најјаднијих "а доводиш нам Норвежане, нема Срба паметних". И онда шта на то да кажете. А што доводиш Кампаца? То ти се свиђа, ово ти се не свиђа. А што си довео целу петорку Партизана. Па то ти се свиђа ово ти се не свиђа. То је Србија, та борба против привилегија ће увек бити тешка, увек за политичаре најтежа, за оне људе који се обраћају народу", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић говорио је и о изјави лидера Србија Центар-СРЦЕ, Здравка Поноша који је изнео тврдњу да када је председник Србије боравио у Врању, да је његов покрет тамо сакупио 720 потписа.

"Када изгубите од некога са више од милион и по гласова разлике, а онда кажете или слажете да сте скупили 700 потписа ту и ту, а међу тим људима ћемо да пронађемо колико њих стварно то нису ни потписали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је и да у Врању може да "скупи дневно, 10.000 (потписа), без проблема".

Председник Вучић рекао је да нема проблем ако његови политички противници "своде све на лично" у недостатку других аргумената и поновио да "га никад неће победити".

 

Петер Стано рекао је да је споразум око таблица временски неограничен

Председник Вучић изјавио је да је портпарол Европске уније Петер Стано потврдио да споразум Београда и Приштине од 23. новембра око регистарских таблица нема постављени крајњи рок, нити датум истицања и додао да има проблем са реалношћу у којој неко дискриминише српски народ и не да Србима могућност да имају оно што је договорено.

На питање новинара колико још на простору Косова и Метохије могу да се користе КМ таблице и оцену да грађани на Косову и Метохији очекују одговор шта да раде, председник Вучић рекао је да народ на Косову и Метохији зна да то нема везе са њим већ са Куртијевим непоштовањем споразума које постигне.

Председник Вучић навео је да има проблем са реалношћу у којој неко дискриминише српски народ и не да Србима могућност да имају оно што је договорено.

"Портпарол Европске уније Петер Стано потврђује сваку моју реч и каже да је споразум који је постигнут око таблица временски неограничен и да нема рокове. А шта ви очекујете да урадим? Да уђемо тенковима, онда бисте рекли: "Вучићу вратио си нас у 90-те, а ако се боримо преговорима онда није довољно. Шта у ствари ви хоћете?", упитао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк