Вести

Вучић: Сарадњу са Азербејџаном подижемо на виши ниво

Србија и Азербејџан, данас потписаним споразумима, подижу сарадњу и односе на нови ниво, истакао је председник Републике Србије Александар Вучић и додао да су разговарали о свим важним питањима, међу којима је била енергетика, јер је Азербејџан велесила у производњи и извозу гаса.

Председник Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Азербејџана Илхама Алијева, пренео да очекује да ће у наредних 20 дана отпутовати у радну посету Бакуу, како би се наставили разговори око неколико страховито важних тема за нас, и да ће повести са собом више министара како би се продубило ово стратешко партнерство веома конкретним споразумима.

Председник Вучић је нагласио да две земље имају много заједничког, пре свега да непоколебљиво чувају свој територијални интегритет и једни другима помажу у међународној арени, међународним институцијама, поштујући Повељу УН и међународно правне норме засноване на том документу.

"Плашим се да је данас, и о томе сам много научио од Алијева, мало од међународног права остало, и само се неколико десетине земља држи тог међународног јавног правног поретка, зато што сматрамо да је то једина могућност и опција за будућност“, нагласио је председник Вучић.

Истакао је да потписивањем споразума Србија и Азербејџан подижу своју сарадњу и односе на нови ниво.

Пренео је да су разговарали о свим важним питањима, међу којима је била енергетика и истакао да ће за седам до 10 година Азербејџан извозити више од 35 милијарди кубних метара, данас је извоз 22 милијарди кубних метара гаса, од чега половина иде у европске земље.

"Зато радимо и на успостављању интерконектора између Србије и Бугарске да би могли да купимо значајне количине од пријатеља у Бакуу. Разговарали смо и о трансмисији електричне енергије, а разговараћемо са европским партнерима да се прикључимо, јер се ради о подводном каблу испод Црног мора, којим би обезбедили енергетску безбедност“, рекао је председник Вучић додајући да ће се с тим у вези разговарати са Румунијом или Мађарском.

Председник Вучић је указао да расту потребе привреде али и домаћинстава, па је потребна већа енергетска сигурност.

Нагласио је да је Србија поуздан партнер.

"Нашалили смо се малопре и Алијев ми је рекао да није могао да верује када је видео, а азербејџанска компанија нам је градила деоницу ауто-пута од Љига до Прељине, и ми смо платили годину дана пре рока за радове које су извели без дана кашњења. Они су се изненадили када смо годину дана раније исплатили комплетан дуг, све што смо се задужили 2011. године“, рекао је председник Вучић.

Србија има такав обичај да када може враћа своје дугове и пре времена.

И по томе, додаје, је азербејџанској страни јасно да је Србија поуздан партнер, као што ми знамо да су Алијев и Азербејџан поуздани партнери не само нама већ свима.

"Ми морамо због свих транспарентних протоколарних ствари да потписујемо споразуме, али би нам била и довољна реч Алијева", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је разговарано и о другим важним питањима, као што је несташица ђубрива и чуо је да они подижу своје петрохемијске комбинате.

Било је, додао је, разговара и о војно техничкој сарадњи, и унапређењу сарадње у међународној арени.

"Сада је Илхам најпопуларнији човек у Европи. Помало сам љубоморан, невероватне промене су се догодиле. Раније нису имали времена за њега, а сада је све време резервисано за њега како је потребан гас. Знам да је паметан и све види и разуме. Мене зову само око Косова када треба неко да ме лупи по глави, а њега зову што га воле и моле“, рекао је председник Вучић у шали додајући да се радује када је успешан један такав пријатељ Србије.

Истакао је да се Алијев није променио, да је он увек чувао своју земљу, бринуо о интересима своје земље, а да само неки други треба да размисле да ли су они мењали свој приступ и принципе.

"Србија је мала, немамо гас, имамо литијум, али смо једина земља која се одрекла те производње у свету. Чуваћемо своју земљу, барем упола успешно као што је Алијев своју", рекао је председник Вучић.

Истакао је да се радује остатку данашњег дана, али и предстојећим сусретима у Азербејџану и скором сусрету у Београду.

"Само га молим да остане мало дуже у нашој земљи. Ми се осећамо повређено само када не остајете најмање једну ноћ у земљи, јер мислимо да можемо гостољубље да покажемо и мислим да не можете нигде у свету да се осећате као код куће као у Србији“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је још много више пред две земље и да ће моћи заједно да ураде много у интересу и корист оба народа.

Председник Азербејџана Илхам Алијев поручио је да су Србија и Азербејџан стратешки партнери који сарађују у бројним областима, али и пријатељи, те да се Београд и Баку подржавају међусобно када је у питању територијални интегритет и суверенит земаља, и увек су се подржавали у међународној арени.

На почетку обраћања, Алијев је изразио захвалност председнику Србије на гостопримству.

"Хвала на позиву, на љубазним речима о мени и о народу Азербејџана, то су речи правог пријатеља. Нас веже пријатељство, а то је основни услов за развој односа Азербејџана и Србије", рекао је Алијев.

Додао је да потписана документа о сарадњи представљају правни основ за даљи развој односа.

"Документи који се односе на стратешко партнерство су од огромног значаја. Јесмо стратешки партнери у сваком смислу, јер сарађујемо у бројним областима", додао је Алијев.

Он је нагласио да су Србија и Азербејџан увек подржавале једни друге у међународној арени.

"Територијални интегритет и суверенитет земаља су узајамно подржавани и тај став је јасан, и он се неће мењати", поручио је Алијев.

Он је рекао да су међународне организације усвајале толико докумената које се заснивају на правди и реалности, и позивале на моментално безусловно и потпуно повлачење јерменских трупа из, како је рекао, окупираних делова Азербејџана, како у Савету Европе, у Несврстанима, Европском парламенту, ОЕБСУ, а да проблем никада није био решен.

"То показује да су одлуке и резолуције које су донеле међународне организације и њихова примена селективне", рекао је Алијев, додајући да Савет безбедности УН понекад усваја резолуције данима, а понекад за неколико сати.

"А, када је реч о нашим проблемима, ми чекамо на резултат 27 година, и ту је дошло до неуспеха. Међународна заједница мора да се позабави овим питањима. Ми смо спремни, јер ако одлуке нису примењене, то онда може да буде провокативно. Када смо схватили да су сви наши напори и преговори бесмислени, онда смо морали да прибегнемо сили. Повеља УН нам признаје то право, ми користимо право на самоодбрану и свака нација може да то примени", рекао је Алијев.

Навео је да Азербејџан силом подржава свој територијални интегритет и правду већ две године, а народ гради и развија ослобођене територије, гради објекте из пепела.

"Ова питања посматрамо из угла националних интереса наших земаља", додао је Алијев.

Додао је да је са Вучићем разговарао о бројним билатералним питањима, регионалним и питањима са међународне агенде, као и о енергетици.

"Наставићемо разговоре о природном гасу, струји, јер постоје нове могућности и прилике за сарадњу. Азербејџан има ресурсе који играју улогу у енергетској безбедности. Наша улога ће да расте, сарађиваћемо, на првом месту, са пријатељским земљама, не само у енергетици, него у свим областима", рекао је Алијев.

Такође, указао је да се договори у области војно техничке сфере, о продубљењу и ширењу сарадње.

"Данас смо направили агенду о будућим корацима, и убрзаћемо та питања. Мораћемо чешће да се срећемо", рекао је Алијев.

Пренео је да је позвао председника Србије у посету Азербејџану, те да би могао до краја године да посети Баку, као и да би сам могао поново да посети Србију.

"Имаћемо више посета налик овој, јер наше пријатељство ће бити вечно", рекао је Алијев.

 

 

Председник Републике Србије и председник Републике Азербејџан (у даљем тексту: "Стране"), разговарали су о перспективама развоја српско-азербејџанских односа и позивајући се на „Декларацију о пријатељским односима и стратешком партнерству између Републике Србије и Републике Азербејџан” која је потписана у Бакуу 8. фебруара 2013. године и на „Заједнички акциони план о стратешком партнерству између Републике Србије и Републике Азербејџан“ потписан у Бакуу, 21. маја 2018. године, потврдили су заједничке интересе за продубљивање стратешког партнерства између Републике Србије и Републике Азербејџан.

 

Стране изјављују следеће:

 

1. Поново потврђујући своју посвећеност циљевима и начелима Повеље Уједињених нација, Република Србија и Република Азербејџан одлучно међусобно подржавају суверенитет, територијални интегритет и неповредивост међународних граница.

2. Стране изражавају спремност да негују политички дијалог у свим областима стратешке билатералне сарадње, као и о међународним и регионалним питањима од заједничког интереса.

3. Стране истичу значај ближе координације својих иницијатива које су предложиле у оквиру међународних организација чије су чланице Република Србија и Република Азербејџан, а посебно Уједињених нација и њених специјализованих институција, Организације за европску безбедност и сарадњу, Савета Европе и Организације за црноморску економску сарадњу. Такође истичу спремност да заједнички делују у оквиру Покрета несврстаних земаља и Програма „Партнерство за мир“ Организације Северноатлантског пакта.

4. Стране истичу неопходност јачања како билатералне тако и мултилатералне сарадње у борби против ширења оружја за масовно уништење, тероризма, сепаратизма, екстремизма, транснационалног организованог криминала, незаконите трговине оружјем, наркотицима и психотропним супстанцама, трговине људима, прања новца, кривичних дела у области информационо-комуникационих технологија, као и других нових безбедносних изазова.

5. Стране наглашавају да ће се две државе уздржати од било каквих радњи које штете односима стратешког партнерства и да ће се међусобно обавештавати и одмах обавити консултације у случају било какве претње. Стране потврђују своје обавезе да спрече коришћење своје територије, комуникационих система и друге инфраструктуре од стране било којег међународног актера у сврху припреме или извођења оружане агресије или других непријатељских акција и претњи против држава Страна. 

6. Стране подстичу размену посета на различитим нивоима, интензивирање и ширење контаката између парламентараца и шефова министарстава, представника релевантних структура, у циљу продубљивања стратешког партнерства и јачања међусобних активности.

7. Стране истичу значајну улогу међупарламентарних група пријатељства које делују у  Народној скупштини Републике Србије и Мили Меџлису Републике Азербејџан у јачању пријатељских и обострано корисних односа између две државе.

8. Имајући у виду да су међусобна улагања један од основних подстицаја економске сарадње, Стране изражавају спремност да јачају, штите и промовишу улагања у областима од заједничког интереса.

9. Стране констатују да придају посебан значај активности Међувладине комисије Републике Србије и Републике Азербејџан за трговину и економску сарадњу и подржавају одржавање њених састанака на редовној основи. У том контексту, истичу значај улагања заједничких напора у циљу повећања обима међусобне трговине и диверсификације њене номенклатуре.

10. Стране подржавају стварање повољних услова за предузетништво, организовање заједничких пословних догађаја у циљу развоја билатералних пословних односа, као и ширење директних веза између пословних заједница двеју земаља.

11. Констатујући изузетну улогу туризма у обезбеђивању економског раста, Стране наглашавају неопходност заједничког деловања у том правцу.

12. Стране подстичу размену искустава и унапређење сарадње у области мултикултурализма, науке и образовања, здравства, животне средине, социјалне заштите, омладинске и спортске политике између две државе, између осталог, кроз одржавање редовних билатералних састанака и дана културе.

13. Стране стимулишу успостављање директних контаката између градова две државе у трговинско-економској, научно-техничкој и културно-хуманитарној области и у том погледу високо цене изградњу веза братимљења између градова Републике Србије и градова Републике Азербејџан.

14. Стране су се сагласиле о формирању Савета за стратешко партнерство између Републике Србије и Републике Азербејџан у циљу ефикасног решавања приоритетних питања од заједничког интереса и подизања билатералних односа стратешког партнерства на квалитативно нови ниво.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк/Председништво Србије