Вести

Вучић: Србија апсолутно спремна за преговоре

Србија је апсолутно спремна за отварање поглавља у преговорима са Европском унијом, оценио је данас премијер Србије Александар Вучић.
"Готово две године након формалног покретања приступних прговора са ЕУ, Србија ће отворити прва два поглавља, поглавље 32 посвећено финансијској контроли и поглавље 35 које се бави Косовом", рекао је Вучић.
Истичући да Србију чека важан и велики догађај, Вучић је нагласио да отварањем поглавља Србија доспева на неповратни пут ка ЕУ и да тиме јасно показује којем и каквом типу друштва жели да припада.
Како је додао, отварање поглавља је и значајан "сигнал са српску економију, владавину права..."
Рекавши да напредак Србије не прате само ЕУ, већ и САД, Јапан и друге земље, Вучић је истакао да је "напредак ка ЕУ гаранција докле је Србија стигла".
"Ово је доказ да Србија постаје уређенија и да ће бити боља за своје грађане", оценио је премијер.
Како је нагласио, унутрашње проблеме у свим областима друштва убудуће ћемо моћи да решавамо ефикасније.
"Бићемо уређена и уређенија земља него што смо били до данас. Све то ће нас подстаћи да још више радимо и да идемо напред", поручио је премијер Србије.
На питање да ли је Србија спремна за поглавља 32 и 35, Вучић је рекао да смо за поглавље 32 апсолутно спремни и да очекује да ћемо га брзо затворити.
Што се тиче поглавља 35, премијер је рекао да је то поглавље врло тешко и да ће трајати до краја процеса приступања Србије ЕУ.
"Неће бити лако, али се на плашимо рада. Нема лаких решења, а наши грађани ће морати то да разумеју", истакао је Вучић.
Он је рекао да не спада у оне који лицитирају датумима, те стога не жели да говори када ће Србија постати чланица ЕУ.
"Када сам рекао да посао у преговорима можемо да завршимо пре краја 2019. године, мислио сам на наш део посла, на оно шта смо се обавезали. Неке друге земље су у томе успеле, можемо и ми јер нисмо слабији ни у чему од њих", поручио је премијер.
Како је рекао, припремни процес је трајао дуже због неких претходних влада али и "због наше специфичности која се односи на Косово, а коју друге земље немају".
"Неће бити лако, али наше је да радимо и да све завршимо до краја 2019. године, па нека онда ЕУ донесе одлуку да ли је Србија све урадила и да ли је прихватљива као партнер", закључио је Вучић.