Вести

Вучић: Србија ће чувати мир и стабилност, то је наша политика и трајно опредељење

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је Немачка најважнији партнер Србије и да то не сме да се крије, те да је битно разговарати отворено, јер је такав разговор важан за будућност, а она је, верује, европска.

Председник Вучић је, након разговора са министарком одбране Савезне Републике Немачке Кристин Ламбрехт, подсетио да се вратио из Берлина где је имао састанак са немачким канцеларом Олафом Шолцом и министарком спољних послова Аналеном Бербок и пренео да је његов утисак да ангажман који Немачка показује у региону Западног Балкана говори о њеној жељи да се приближимо Европској унији.

"Реченице које изговорио канцелар Шолц, и сада министарка Ламбрехт говоре о јасној европској перспективи и могућности за брже придруживања Европској унији и то су добри и важни сигнали за нашу земљу", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је Немачка најважнији партнер Србије и да то не сме да се крије.

"Пре осам година Немачка је била економски партнер Србије број четири, а данас је убедљиво највећи партнер. Ове године очекујемо да трговинска размена, ако се настави истим темпом, буде на нивоу од 7,5 милијарди евра. Пре осам година била је на 3,5 милијарди евра", објаснио је председник Вучић и додао да су то велике и важне вести за Србију.

Председник Вучић је пренео да су разговарали о региону, и рекао да ће Србија да чува мир и стабилност, да је то наша политика и трајно опредељење.

Председник Вучић је пружио све личне и државне гаранције да ће Србија то чинити и додао да није користио прилику да говори лоше од другима у региону, јер Србија то не ради.

"Ко је колико говорио истину моћи ће да се види у наредних шест месеци, па ће бити јасно ко се служио неистинама", подвукао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да постоји велики простор за војно-техничко развојну сарадњу, и указао да постоји потписан кровни споразум и да може много тога да се уради у тој области.

Председник је рекао и да је било речи о сукобу у Украјини, да постоји сагласност о његовој природи.

"Пренела ми је на учтив начин очекивања и захтеве Немачке и Европске уније око понашања Србије у будућности. Говорио сам о томе каква је позиција Србије", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је разговарао са Ламбрехт и о преговорима са Приштином.

"Захвалио сам се Немачкој што су синоћ организовали сусрет са приштинским премијером Аљбином Куртијем. Ма како да смо разговарали боље је разговарати него да не разговарамо. Министарка Ламбрехт ми је рекла да је важно да разговарамо, разговарамо отворено, макар се свађали, јер се тако у демократском духу разговара у будућности. Ја верујем у европску будућност, као што верујем и добру вољу и намере немачких партнера да нам на европском путу помогну“, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио да ће се сутра после подне обратити грађанима, да ће говорити о тренутној ситуацији.

"Мораћемо да се ослањамо и да видимо какву подршку, иако имамо даље стабилне финансије, шта можемо да очекујемо. Имате сваки дан по једну земљу која најављује да ће завршити годину са рецесијом, које дижу камате", подвукао је председник Вучић.

 

Без Немачке не можемо не само да напредујемо, већ и преживимо

Председник Вучић је после разговора са министарком одбране Савезне Републике Немачке Кристин Ламбрехт изјавио да без Немачке не можемо, не само да напредујемо, већ да не можемо ни да преживимо, те да ће нам у оваквој ситуацији која погађа целу Европу требати подршка Немачке и европских партнера.

"Немачка, као највећа европска сила, има свој став који неће да промени, а без њих ми не можемо да идемо напред, не можемо да преживимо. Немачке фирме у Србији запошљавају 76.000 радника, 72 одсто нашег извоза иде у Немачку, док 61 одсто немачких инвестиција на Западни Балкан иде у Србију, док 39 одсто иде у све остале земље региона", поручио је председник Вучић, одговарајући на питање да ли његова посета Берлину долазак немачке министарке одбране Кристине Ламбрехт значи појачан интерес Запада за Србију.

Председник Вучић је истакао да Немци имају добру особину да су искрени и отворени и да се са њима увек зна на чему сте.

"Зато волим да разговарам са њима, а тако и ја разговарам са њима. Сутра ћу се обратити грађанима и рећи им исто - да без Немачке не можемо. Ми променити став Немачке нећемо - то је глупост. Они су сувише велика сила да би мењали ставове због мале земље као што је Србија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је захвалан Немачкој што је дозволила да искажемо своје ставове који су потпуно различити од њихових и са којима се не слажу.

"Наше је да се боримо и радимо на јачању владавине права, јачању економије и да преживимо зиму, као што ће и сви остали. А како ћемо да преживимо зиму, мада сада људи на зиму не мисле већ на лето и одморе, то нико не зна и за то ће нам требати подршка Немачке и европских партнера. Ја сам захвалан што су нам дозволили да искажемо ставове са којима се не слажу", поручио је председник Вучић.

 

Бићемо савезник Немачке, али имамо право на свој став

"Даћемо све од себе да будемо поуздан савезник Немачке и да не угрозимо мир на Западном Балкану, да будемо стабилизујући фактор и најбоље место за Немачке инвестиције и да гледамо како да политички најбоље сарађујемо, али немојте да нам браните да имамо право и на сопствени став и мишљење и да једнако волимо своју земљу као и ви своју", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је одговарајући на питање о томе какве су очекивања Немачке од Србије и где постоји маневарски простор за компромис са Косовом када је у питању признање, рекао да са Косовом треба да се пронађе компромисно решење, а не неко решење које би сто процентно волели Срби или Албанци.

"Компромисно решење једино ће да очува мир у наредних 50 и сто година, а не решење које ће да буде наметнуто. Пред Србијом су тешка политичка времена, али верујем да ћемо успети да опстанемо и будемо поуздан партнер свакоме од наших пријатеља на западу и будемо коректни према свима и да се придржавамо међународног јавног права и да се понашамо ни по бабу ни по стричевима", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је истовремено новинаре који су поставили то питање замолио да када говоре о територијалном интегритету уђу у ципеле Србије и једној сувереној земљи, дозволе да има право да понекад искаже своје резерве по одређеним питања.

"Када говоримо о територијалном интегритету Босне и Херцеговине, Украјине или свих земаља тако није било говора 1999. године о територијалном интегритету Србије. Тада то никога није интересовало и погажен је на најбруталнији начин да би се издвојила једна територија из суверене, међународно признате независне Србије", указао је председник Вучић.

"Када то није успело Кумкановским споразумом и резолуцијом 1244 сви којима су пуна уста територијалног интегритета држе нам предавања како треба да заборавимо резолуцију 12 44. Разумем шта је политика силе и знам колико смо мали, и кроз шта смо прошли. Зато хоћу да чувамо мир и стабилност. Одлично знамо на ком путу се налазимо, само вас молим за мало поштовања за ову земљу у којој је 82 деце убијено током агресије 1999. године. И нама су наша деца важна и вредна, само вас молим да имате то у виду", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио да зато Србија има резерве и према санкцијама јер је била под санкцијама, али да је апсолутно сагласна са свим што је рекла министарка Ламбрехт о правној природи сукоба у Украјини и оном што се збива у региону.

Када је реч о територијалном интегритету Босне и Херцеговине председник Вучић је указао да је преко 6000 пута јавно говорио о територијалном интегритету и Босне и Херцеговине и Републике Српксе у оквиру Босне и Херцеговине и о поштовању Дејтонског мировног споразума, али да је без обзира на то бар 10000 текстова изашло како то није истина и да се само чека напад из Србије.

"Такве глупости не могу да коментаришем. Госпођи Ламбрехт сам рекао да ћемо у наредним месецима видети ко је говорио истину", пренео је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1