Вести

Вучић: Србија ће наставити да јача своју војску и развија одбрамбену индустрију

Јубиларни 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2021" свечано је отворен на Београдском сајму у присуству председника Републике Србије Александра Вучића, који је поручио да ће Србија наставити да јача своју војску и даље развија одбрамбену индустрију.

Такође, истакао је да је Србија данас препозната у целом свету да промовише мир и стабилност.

Вучић је на церемонији отварања представио ново борбено мултифункционално возило "Лазански" које је добило име по недавно преминулом новинару и војном аналитичару Мирославом Лазанском.

"У свету интереса нема милостиње за слабе већ постоји поштовање за оне који су снажни и зато је важно да развијамо нашу одбрамбену индустрију, да бисмо управо могли да чувамо мир и стабилност, да не бисмо могли да будемо понижавани и угрожавани", нагласио је Вучић.

Подсетио је да се на Београдском сајму упоредо одржава скуп несврстаних земаља и додао да на отварању сајма наоружања присуствују министри одбране и други представници многих земаља, као и да ћемо се постарати да ако желе да купе наше наоружање добију га по разумним и пристојним ценама.

У сваком случају добиће добар и поуздан производ, додао је председник Србије.

Честитао је Београдском сајму и Југоимпорту, као и Министарству одбране на организацији овог сајма и изванредне промоције нашег знања, памети и наше одбрамбене индустрије.

"Србија данас промовише мултилатерализам, верујем да су наши дипломатски напори препознати у целом свету у покушају да промовишемо мир и стабилност. Ми смо данас и јуче домаћини чак 117 делегација из целог света, док истовремено организујемо најзначајнији сајам наоружања у овом делу Европе", навео је Вучић.

Како је рекао, историја нас је неретко учила лекције које нисмо дуго памтили, али да их данас препознајемо нешто боље и више него раније.

"Говорећи о историјској улози нашег народа и сам Нехру је рекао да је из нашег искуства много тога научио. А наш основни циљ је кључна политика мора да буде мир и стабилност, а једна народна мудрост каже - Нема пута ка миру - мир је пут", навео је Вучић.

Овде постоје производи фабрика које су старе више од 165 година, напоменуо је Вучић.

Председник је истакао да је на овом сајму до сада приказано највише новитета.

"Успели смо да претходних година војску и војну индустрију ставимо на пиједестал народног поверења. Овде су представљени истраживачки, опитни и ремонтни капацитети Министарства одбране и наше одбрамбене индустрије, као и највиши домети Југоимпорта и наших институција чији је задатак отпремање и оспособљавање војске".

Вучић је рекао да је се тешко супроставити великим силама у промоцији војне опреме и наоружања, али да је важно да градимо свој пут и изаберемо оне области где можемо да се такмичимо са најбољима.

Уверен је да можемо посвећеношћу и великим радом да сачувамо место на тржишту већ и да пронађемо нове партнере.

Цене нашег производа мора да буде конкурентнија и боља од оних које имају велики системи, поручио је Вучић.

Нагласио је да смо пуно напредовали и да имамо пуно нових фабрика и производа, као што је Лазар 3 који је опремљен топом, као и да имамо и возило мали и велики Милош.

Вучић је рекао да смо прошли кроз најтежи период када је реч о војсци и да је уверен да ћемо изаћи још јачи и да ћемо догодине имати још више новитета на сајму.

Указао је и на значај сарадње у наменској индустрији државе и приватних фирми.

Држава и приватни сектор морају заједно да раде и у овој области, поручио је Вучић.

 

 

Лазански одлично изгледа, добро и другачије

Вучић се упознао са новим наоружањем које се развија у нашој земљи.

Вучић је током обиласка открио борбено возило "Лазански", названо по преминулом амбасадору и новинару Мирославу Лазанском. Церемонији су присуствовали супруга и син Мирослава Лазанског, као и представници фирми које излажу.

"Лазански одлично изгледа, добро и другачије", рекао је Вучић.

Председник је приметио потпис Мирослава Лазанског, док је његова супруга Тамара Лазански рекла да је то потпис из његовог старог пасоша.

Вучић је рекао да је Лазански свим што је учинио за нашу земљу заслужио да ово војно возило буде названо по њему, а и много више, а супруга Лазанског је додала да би Мирослав био веома срећан, као и да је он сугерисао да се направи топ калибра 57 мм.

Иначе, борбено возило "Лазански" је модификована верзија "Лазара 3", а главна разлика је у вишенаменском топу калибра 57 милиметара, а произвео га је "Југоимпорт СДПР".

Како је речено, ово ће бити најјаче до сада направљено војно возило у Србији, а главна разлика између "Лазара 3" и "Лазанског" је топ који је вишенаменски и користи пробојну муницију која је изузетно моћна да пробије и оклоп лаких тенкова.

Цена овог возила креће се од два до два и по милиона у зависности од опреме, речено је током обиласка и истакнуто да има најбољи однос ефикасности од 80 метака за 80 секунди.

Учесници сајма објаснили су председнику да "Лазара 3" зову и "српском формулом 1" због брзине коју развија, од 120 километара на сат.

Вучић је на сајму упознао и главног конструктора три возила "Лазара", "Лазанског" и "Милоша" и одао му признање што захваљујући њему сада иде брже развој овог наоружања.

Председник се посебно заинтересовао и за представљање далекометне снајперске пушке калибра 20 милиметара такозваним дроном самоубицом.

Вучић је обишао и штандове страних излагача и изложбу наоружања које је раније произведено у нашој земљи.

Председник је прокоментарисао и да га радује што војници имају посебна маскирна одела које производи врањански Јумко.

Обилазећи штандове, запитао је и зашто не бисмо сами могли да правимо све што може Камаз.

Такође, обишао је штанд ПР-ДЦ на коме је Жељко Митровић представио дрон за који је заинтересована Војска Србије.

Вучић је поручио да би за војку требало додатно да повећају носивост дрона и да подигну аутономију у ваздуху на два сата.

Председник је заједно са амбасадором Русије у Београду Александром Боцан Харченком обишао штандове руских фирми и истакао да је Русија довела на сајам чак 25 предузећа.

Поручио је помоћнику министра одбране Ненаду Милорадовићу да чешће обиђе Русију и види шта ради одбрамбена индустрија те земље.

Обишао је и борбена возила које производи прибојски ФАП и друге домаће произвођаче.

Такође, посетио је и изложбу старог наоружања које је некада производила наша земља.

 

 

Добили понуде за Лучане, али нећемо да је продајемо

Вучћ је изјавио да је наменска индустрија Србије значајно напредовала, истичући да је држава по први пут добила понуде из иностранства за фабрику наменске у Лучанима, али да држава не жели да је прода.

Вучић је рекао да је задовољан због великог броја гостију из иностранства, који су учествовали на Самиту којим се обележава 60 година од оснивања Покрета несврстаних, али и због бројних излагача из других земаља.

"Овде је 25 предузећа из Русије, највеће кинеске компаније, најзначајније западне компаније, европска предузећа, из Француске, Италије… то показује да расте значај Сајма наоружања у Београду", указао је Вучић.

Додао је да је задовољан свиме што раде Министарство одбране, Војска Србије, посебне институције, научне, Југоимпорт СДПР са својим новитетима.

"Морамо да идемо у корак са светом, у предвиђању да будемо понекад и испред свих, а чини се да успевамо у томе", констатовао је Вучић.

Председник је рекао и да се ове године представља највише новитета из домаће наменске индустрије, која је, како је рекао, значајно напредовала и даље ће се унапређивати - производи ФАП-а, Заставе, из фабрика из Трстеника, Ужица, Земуна, Лучана.

"Први пут из иностранства смо добили више понуда, хоће да купе наменску из Лучана, али нисмо заинтересовани за продају", поручио је Вучић.

 

Нисмо искористили Самит за пропаганду већ промоцију вредности

Вучић је истакао да је Самит Покрета несврстаних у Београду Србија није искористила ни за какву пропаганду, већ само за промовисање Србије и Београда, али и трајних вредности као што су мир, територијални интегритет, суверенитет.

Вучић је, на питање за изјаву председнице привремених власти у Приштини Вјосе Османи, која је послала поруку државама учесница Покрета, а нису признале независност Косова да не наседају на наводну пропаганду Србије, рекао да није видео ту изјаву.

"Они мисле да је политика у томе што ће сваки дан да нападну Србију и негирају све што ради. То ме много подсећају на некога, али нећу да кажем на кога. Мисле да се проблеми решавају и да сте политички посао завршили уколико дате што агресивнију изјаву, а да не радите ништа. Довољно три пута да твитнете и решили сте проблеме. Хвала ако мисли да тако иде. Ми никога не варамо, не обмањујемо, а ако то неко ради то су они, иако они нису важни, већ они који их подржавају", објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да Самит Србија није искористила ни за какву пропаганду, већ само за промоцију Србије и Београда, као и прилику да говоримо о трајним вредностима, о миру, територијалном интегритету, суверенитету, али, констатује, то нема везе са њиховим вредностима.

"Не секирам се чак и не реагујем на све изјаве. Наш посао је да радимо и да се боримо", закључио је Вучић.

 

Више учесника него пре 10 година, и то у доба короне

На Самиту Покрета несврстаних је за четвртину више учесника него пре 10 година, одговорио је Вучић на тврдње Вука Јеремића да је добро што се Самит одржава у Београду, али и да Србија нема спољну политику, уз питање - која је земља повукла признање у њихово време.

"Када не бисте нешто рекли против, не бисте постојали у политици", прокоментарисао је Вучић ову изјаву.

Вучић је рекао да представници бившег режима заборављају да се Самит одржава усред пандемије корона вируса, а и поред тога за четвртину је више учесника него на скупу пре 10 година, који је био важнији јубилеј - 50 година постојања.

"Која земља је повукла признање у њихово време? То је мој одговор онима који мисле да је довољно да нам држе филозофска предавања са томпусима у устима, а наш одговор је резултат", нагласио је Вучић.

Вучић је пренео да су сви учесници са којима се срео рекли како се Београд невероватно променио и да са великим поштовањем говоре о Србији.

 

О енергетској кризи: Сви смо у великом проблему

Вучић је истакао да ће Србија наставити да инвестира у обновљиве изворе енергије, али и са веома снажном експлоатацијом фосилних извора да бисмо имали струју.

Вучић је, на питање има ли излаза из енергетске кризе, пошто се на светским берзама бележи нови скок цене нафте, рекао да судећи по тренутној ситуацији криза не може да се смири.

Указао је да Брент нафте кошта сада 84,3 долара, као и да је јутрос на берзи цена гаса достигла 984 долара, те да је скочила цена електричне енергије и колико год сви почели да укључују нуклеарке, враћају угаљ, "сви смо у великом проблему", истакао је Вучић.

Најавио је, с тим у вези, да ће наредних дана бити договорена мапа пута, како краткорочних, средњерочних и дугорочних потеза.

"Неће бити лако, не видим излаз из овога, посебно због неких који не желе да признају грешке. Наставићемо да инвестирамо у обновљиве изворе енергије, али и веома снажну експлоатацију фосилних, да бисмо имали струју", подвукао је Вучић.

Рекао је да ће се проналазити и нови начини, те пренео да разговар са више земаља о појединим бартерима.

"Није једноставно у савременом свету јер се то ретко ради, али ако буде требало радићемо", нагласио је Вучић.

 

Радницима Крушика биће уплаћени доприноси за здравствено

Вучић је најавио да ће радницима Крушика бити уплаћени доприноси за здравствено осигурање, упркос тешкој ситуацији у којем се налази Крушик због рушења угледа тог предузећа од стране представника бивше власти.

"Рушења угледа Крушика ничим нисмо допринели, а у којем су учествовали представници бившег режима и њихови медијски упосленици", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

На питање да ли је случајно што се самит несврстаних земаља поклапа са сајмом наоружања, Вучић је рекао да су се та два догађаја случајно поклопила, али да би свакако волео да је то било планирано, јер је важно да промовишемо оно што производимо у нашој земљи.

"Волео бих да је то било намерно, јер би то био паметан приступ оних који организују сајам. Не видим у чему је проблем", рекао је Вучић.

Додао је да је Крушик био уништаван од стране различитих политичара у претходном периоду, али да је ова власт успела да то предузеће "подигне из мртвих".

"А, онда су га поново уништили својом кампањом", додао је Вучић.

Председник је уверен да ћемо направити значајне уговоре на сајму наоружања и рекао да је разговарао са двојицом министара одбране и начелника генералштаба у претходна два дана, уз све друге представнике страних земаља.

"Потписали смо и неколико меморандума о разумевању и више уговора. Увек гледамо, јер је то такмичење одбрана-напад, шта је то што можемо да купимо или продамо, али наша наменска индустрија мора да постоји, 20.000 људи је код нас везано за наменску индустрију", рекао је Вучић.

 

Немамо новца за нуклеарку, али имамо друге изворе

Вучић је рекао поводом најава да Хрватска планира да гради нуклеарну електрану да је то најпаметније што су смислили и да вероватно рачунају да је граде са ЕУ, али да Србија за то нема новца.

"Ми за то немамо новца, јер нуклеарна електрана кошта између 12 и 13 милијарди, ако се говори о великим електранама, а не електранама снаге 300 мегавата", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија уместо тога имати 650 мегавата само кад обновимо ТЕНТ Б 1, док је за нуклеарку од 300 мегавата потребно милијарду и по.

"Ми ћемо са обновљивим изворима са милијарду и по да подигнемо на 780 мегавата, што бисмо онда градили нуклеарку", упитао је Вучић.

Приметио је и да су се сада сви сетили, када прети енергетска криза, а Хрвати пре него неки други.

"А до јуче су сви говорили не ваља нуклеарка, не ваља угаљ, али шта да раде, имаће несташицу струје", указао је Вучић напомињући да су цене свих енергената и сировина "отишле у небо".

Упозорава да то значи и повећање цена хране и свега осталог на нивоу Европе, укључујући и инвестиционе радове.

"Борићемо се и проналазити решења", поручио је.

На питање поводом наставка кампање у Хрватској против њега Вучић је рекао: "Докле год ме нападају знам да нешто добро радим за своју земљу и наставићу то да чиним".

 

Слободна смо земља, набављамо колико нам треба

Вучић је поручио да је Србија слободна и независна земља, која сама доноси своје одлуке, па и оне од кога ће и које наоружање да купује, како би себе заштитила, јер не жели да зависи ни од кога.

На питање како гледа на критике ЕУ и САД на то што Србија набавља оружје из Кине и Русије, Вучић је одговорио да је Србија независна земља, која набавља колико мисли да је потребно, како би одвратила сваког од потенцијалне агресије на себе, што је, како је рекао, понашање суверене земље.

"Ако мислите да треба САД и ЕУ да одлучују колико ћемо оружја да имамо, ајде да укинемо државу… Да једини медиј буде Н1, политичари гаулајтери да управљају за њихов рачун. Шта ће нам држава, ако ће неко други да одлучује колико нам треба оружја, енергената, воде", рекао је Вучић.

Додао је да данас Србија не би имала гасовод, да је слушао друге, а не своје грађане.

"А, онда бисте рекли да сам ја крив што су хладне собе... А, имаћете топле собе, јер сам слушао свој народ. Моја политика је да не слушамо друге, и то је симбол политичке независности", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је Србија на ЕУ путу, али да хоће да сарађује са свима, самостално одлучује, не под притиском било кога, и тиме се, како је рекао, поноси.

"Нисам ни приметио да нас неко критикује, али ако је тако, могу само да кажем да наставе тако, јер је то једино што могу. Србија ће наставити да се понаша као слободарска земља… Не, него треба да ништа не купимо, да нас газе, као раније, па да се сакријем испод стола, да ''везујем пертле'' 17.марта, или да побегнем у Румунију када прогласе независност неког другог дела Србије…", рекао је Вучић.

Додао је да би, свакако, било лакше да не трошимо велики новац на домаћу наменску индустрију, већ да купимо оружје, али да тада држва нема слободу и независност и не може да се рачуна на оно што сами можемо да направимо.

 

Само штићене личности могу на састанке Српске напредне странке службеним аутом

Вучић је изјавио, одговарајући на питање новинара зашто су функционери Српске напредне странке дошли углавном службеним возилима на Председништво странке, да је сагласан са тим да није требало да дођу службеним аутомобилима.

"Што се тиче тога, у праву сте, потпуно сам сагласан са вама. Они ће наравно рећи да је нормално да се по Беогаду користе службени аутомобили за такве ствари као што су увек били коришћени. То, ипак, не сме да буде случај", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да аутомобиле могу да користе само штићене личности и нико више.

Председник је додао да је ту можда било само двоје или троје људи које су штићене личности.

"Подржавам ваш захтев и постараћемо се да се такве ствари не дешавају. За мене је срамота када неко тако потроши 619 динара или 10 пута по 619 динара, ако већ неког није срамота што је потрошио 619 милиона евра народних пара и ставио себи паре у џеп", поручио је Вучић.

 

Идем на полиграф са Н1, нека одаберу полиграфисту и питања

Вучић је изјавио да је спреман да оде на полиграф у присуству новинара Н1 који би одредили питања о Јовањици и Беливуку и одабрали полиграфисту којег год они хоће.

Новинар Н1 претходно је поставио питање откуд то, како је рекао, да се, када је реч о Јовањици, баш сад појавила сумња да су била договорена питања за полиграф, као и да се прича да је главни полиграфиста брат шефа његовог кабинета Ивице Којића. Такође је поствљено и питање - и како то да неко ко има 1,6 тона марихуане, није учинио велико кривично дело?

"Ви одредите питања која ће да се поставе и на свако питање ћу да одговорим", поручио је Вучић.

Што се тиче Јовањице рекао је да је на надлежним органима да заврше свој посао и да ће то бити и учињено.

Утврдиће да ли су неки полицајци негде нешто претерали или нису, додао је Вучић.

"Одакле вама прича да је мој брат на било који начин у томе учествовао, то сте понављали две године и то 6.357 пута сте лагали и обмањивали јавност и никада нисте рекли извините, а сада имате и судску пресуду да сте обмањивали јавност. Као и што сте оптуживали мог брата да није показао личну карту и да је својим леђима и бубрезима напао пендрек. Један дан се залажете да се канабис легализује и да буде нормално да гајимо марихуану, а да после то буде највећи злочин", рекао је Вучић.

Поручио је да нико није рекао да поседовање марихуане није злочин и да тај човек неће да одговара.

"Одговараће и против њега се води судски поступак", рекао је Вучић и додао да је реч о особи која је две године у притвору, што није исто што и казна, као и да је посао тужилаштва да подигне оптужницу.

Нисам рекао да није кривично дело, али није у рангу оних који су убијали људе, клали и правили ћевапе, додао је Вучић.

Истакао је да је пресудом суда утврђено да су политичарима којима је Н1 давао сате и сате простора обмањивали јавност.

Вучић наводи да су се спрдали са тим што је Андреј Вучић пребијен тврдећи да није показао личну карту, а онда "кукали због једне чврге и шамара које је негде неко добио.

"Толико о моралу и лицемерју тих политичара. Вучића убијте и закољите, а ми ћемо да кукамо и да правимо протесте због крвавих кошуља... То можда може код вас, али не у озбиљним државама", поручио је Вучић.

 

О Стефановићу: Унутрашње ствари решавамо у странци

Вучић је изјавио да Небојша Стефановић, као министар одбране ради добро свој посао, а да је све остало што је имао да му каже о другим стварима, учинио још пре годину дана.

Вучић је поновио да ће односе међу страначким колегама решавати унутар странке, док ће се ониме што се тиче државе, бавити надлежни органи.

На питање да ли је проблем што се овако важни скупови, попут Сајма наоружања, дешавају у тренутку када је министар Стефановић изложен оптужбама и да ли то квари углед земље у свету, Вучић је одговорио да о таквим стварима нису причали ни са ким од страних гостију, који су, како је рекао, пристојни, поштују суверенитет Србије и не би питали ни важније и логичније ствари од нечег таквог.

Вучић је рекао и да Стефановић добро ради свој посао као министар одбране и да никакав проблем није видео, нити неку неозбиљност или неодговорност у свему што је урађено у претходних месеци.

"Врховни сам командант Војске Србије и могу да судим. Немам никакав приблем, то шта имам или немам да кажем Стефановићу, то сам му рекао пре годину дана и, што се мене тиче, то сам тада завршио. Друго је питање око других људи и односа надлежних органа", рекао је Вучић.

Додао је да се прате објаве у медијима и да је само у последњој седмици забележено укупно 61 одсто негативних објава о њему, а 39 одсто о свима осталима из власти и опозиције, и то само у мејнстрим медијима.

"Толико о диктатури, неслободи у Србији и како сви смеју да говоре само лепо. И о томе ко је жртва напада. Не брините о Стефановићу, унутрашње ствари решавамо како треба, а оно што је питање државе решавају надлежни органи", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг