Вести

Вучић: Србија се променила и напредовала

Радови на Кули Београд, највишој згради у Србији и региону, ушли су у последњу фазу, а председник Републике Србије Александар Вучић је обишао завршне радове на 40. спрату.

Са председником Вучићем, радове на Кули обишли су и министар финансија Републике Србије Синиша Мали и градоначелник Београда Александар Шапић, а Мали је председника Вучића информисао да су радови на фасади завршени и да су преостали унутрашњи радови.

"Планирамо до краја године да завршимо унутрашње радове, да Сент Риџис то преузме, и да до половине наредне године отворимо тај хотел у Београду", рекао је Мали и додао да је 2.500 радника сваки дан ангажовано у Београду на води.

Председник Вучић је приметио да би радника требало да буде и више, али нема довољно наших радника.

"То је највећи проблем, чак и Арапи инсистирају да буде што више српских радника, али немамо их више", констатовао је председник Вучић и додао да око 3.000 људи ради на Моравском коридору, и када би се сабрали сви ангажовани на ауто-путевима и великим пројектима, то су десетине хиљада људи. Мораћемо, каже, да "увозимо" људе.

"Смејали су ми се, а сада правимо договор са владама неких земаља, Бангладешом, да увозимо раднике и да им дајемо дуготрајне радне дозволе за рад у нашој земљи", рекао је председник Вучић.

У том контексту истакао је значај иницијативе "Отворени Балкан", и договора о радним дозволама, како би се привукла радна снага.

"Увек се против кризе, поред антикризних мера, борите већим растом, запосленошћу, привредном активношћу, а да ли ћемо успети, видећемо", рекао је председник Вучић и констатовао: "Овакав поглед ћете видети тешко где у Европи"."

Подсетио је да је пројекат Београд на води био изложен критикама у почетку, али да је сада прихваћен од већине, као нешто што је допринело променама у граду, да Београд постане метропола.

"Када шетам, често видим и наше политичке противнике. Уживам у томе и добро је да људи разумеју, да је то све наше, припада нашој земљи, граду народу. Од подршке од 27 одсто на почетку, уз различите критике, сада 75 одсто људи то подржава. На путу великог успеха стоји много препрека које морате да савладате", рекао је председник Вучић.

Приметио је и да се са Куле Београд, са које "пуца" поглед на град, види колико још проблема има, и колико још фасада у граду треба да се уреди.

 

Нисмо обуставили ниједан пројекат, Београд на води симбол напретка

Председник Вучић изјавио је, након обиласка завршних радова на Кули Београд, да Србија у времену кризе није обуставила ниједан велики инфраструктурни пројекат и да је данас одлучио да посети баш градилиште Београда на води јер је тај пројекат симбол напретка и будућности Србије и на понос свих њених грађана.

"Београд на води је пројекат од више милиона квадрата и на понос сваком грађанину Србије, исто као што је брзи воз Соко", рекао је председник Вучић и нагласио да Београд на води припада свим грађанима, као и брзи воз.

Ово је један од пројеката који показује колико се Србија променила и напредовала у претходној деценији и како морамо да се понашамо у будућности, нагласио је председник Вучић.

Подсетио је да је сада већ две и по године откако траје велика криза у целом свету, пошто је тада почела корона, али и да смо пре тога имали велике проблеме са мигрантском кризом и поплавама.

 

Захтевом за враћање усташког грба све су рекли о себи

Председник Вучић истакао је, поводом захтева шефа хрватске дипломатије Гордана Грлића-Радмана аустријским властима да врате усташки грб на спомен камен у Блајбургу, да су све рекли сами о себи. Грлић-Радман током јучерашње посете Бечу апеловао је на свог аустријског колегу Александера Шаленберга да помогне у настојањима за враћање хрватског грба са првим белим пољем, што је усташко обележје, у Блајбургу.

"Мислим да та сама информација говори за себе. Тиме су све о себи рекли", нагласио је председник Вучић.

Вучић је рекао да с тим у вези не мора да дода ниједну реч.

 

Обележавамо "Олују" 4. августа у Новом Саду

Председник Вучић најавио је да ће обележавање годишњице операције хрватске војске "Олуја", током које је протерано и убијено више стотине хиљаде Срба, бити одржано 4. августа у Новом Саду. Председник Вучић је позвао све грађане да дођу 4. августа у 20 сати на централни градски трг у Новом Саду.

"Обично смо бирали мања места, ишли смо од Ветерника, Футога, Бусија, све места где су настањени Крајишници. А Нови Сад је место које је процентуално примило највише Крајишника", указао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће се у Новом Саду обележити годишњица великог страдања српског народа и највеће етничко чишћење на европском тлу.

 

Поскупљење струје биће минимално, неће угрозити стандард грађана

Председник Вучић изјавио је да када буде посекупела струја да ће то бити минимално повећање које неће угрозити животни стандард грађана, чак ни оних најсиромашнијих.

Председник Вучић је рекао да држава жели да највећи терет кризе преузме на себе и додао да је сада цена струје на берзи око 540 евра по мегават сату, док је код нас за грађане готово 14 пута мања.

"И што се тиче гаса, ми смо рекли да ће то бити минимално повећање цене (девет одсто), то је невероватно имајући у виду да су у појединим зељама цене гаса скочиле за 350 до 1.000 одсто, код нас на испод 10 одсто за грађане. Трудимо се и за фирме и фабрике држимо најбоље услове, јер хоћемо и даље да привлачимо све стране инвеститоре", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да Србија утискује гас у мађарска складишта гаса за наше потребе, као и да смо повећали резерве гаса у Банатском Двору на 243 милиона кубних метара, што је само седам милиона мање од максималног капацитета од 250 милиона, који ће ускоро бити попуњен.

 

Јасеновац није мит, већ страшна истина

Председник Вучић истакао је да су бесмислене оптужбе да је он крив због напада на аутомобил са београдским таблицама у Хрватској, уз образложење да је крив зато што је потегао поново питање Јасеновца.

На питање да прокоментарише нападе појединих опозиционих политичара и аналитичара да је његова оштра реторика у вези Јасеновца довела до анимозитета према Србима у Хрватској и оштећења српских аутомобила, одговорио је да је то бесмислица.

"Најстрашнији и најбесмисленији напад је да су неки људи одавде написали, пошто је уништен један аутомобил са београдским таблицама на Брачу да је за то крив Вучић зато што је поново потегао мит о Јасеновцу. Није то мит, већ страшна истина", истакао је председник Вучић.

Ту логику је упоредио са реакцијом на, како каже изјаву да је потребно залагати се да се штите жене у друштву и да не смеју да буду предмет породичног насиља, а онда неки муж нападне своју супругу, па се каже био је изнервиран том изјавом Вучића.

"То је таква логика. Вучић је причао шта су Хрвати радили Србима током Другог светског рата. То говори да увек проналазимо разлог у прошлости да се ћути о српским жртвама. Боље да се лепо проводимо негде на мору него да причамо о онима који су убијени, а увек ће неко из Београда бити крив ако провод на мору буде покварен. То много више говори о тим људима", истакао је председник Вучић.

 

Приштина жели кризу, не желе да виде КМ таблице

Приштина жели кризу и жели да прави проблеме, изјавио је председник Вучић, додајући да је због тога забринут, и додао да у Приштини не желе да виде "КМ" таблице.

На питање шта очекује од 1. августа када је Приштина најавила реципрочне мере о личним картама и пререгистрацији таблица, те сматра ли да друга страна аргументе проналази у Бриселском споразуму, у делу око слободи кретања, где се спомињу КС и РКС таблице, председник Вучић је приметио да када неко жели да увек пронађе кривца у Београду, то са лакоћом и полуистинама чини.

"Када говоре о КС и РКС таблицама - чак и да оставимо по страни да шест тачака Бриселског споразума, које су суштина, о ЗСО, не желе да испуне, врло је једноставно контрапитање - а, што сте укинули КС таблице и оставили само РКС", упитао је председник Вучић.

Како је рекао, никада ништа није избило због таблица, већ је проблем у безобзирности само једне стране и њихових помагача, који мисле да могу да понижавају Србију и српски народ на КиМ докле хоће.

"Суштина није ни у КС ни у РКС таблицама, само је важно да нема КМ таблица. Баш њих брига и за КС и за РКС таблице, за то никог није брига, осим можда дежурних партиота који не знају ни два места на КиМ да покажу на мапи... Суштина је да не желе да виде КМ, таблице Косовске Митровице", рекао је председник Вучић.

Када је реч о реципроцитету, упитао је по ком основу се тај реципроцитет уводи:

"Где то пише, осим у глави Аљбина Куртија и земаља Квинте, пошто је за њих Косово држава, па да имају право да раде централној Србији, оно што Србија, као међународно призната, може да ради њима", указао је предсеник Вучић.

Ни из чега то право нису извукли, што се тиче личних карата, додао је председник Вучић.

"Приштина жели кризу, желе да праве проблеме и забринут сам због тога. Видећемо како ће се ствари одвијати", рекао је председник Вучић.

 

О случају Јовањица: Верујем у правосуђе

Председник Вучић рекао је да има поверење у наше правосуђе и да ће суд донети исправну одлуку када је у питању случај Јовањица.

Председник Вучић је одговарајући на питање да ли види крај "саги" о случају Јовањица рекао да ће се она завршити судским епилогом, као што је дошло до судског и полицијског епилога када је у питању Мирослав Алексић из Трстеника за кога се , како је рекао, испоставило да је лажов.

"Никога није била брига да објави да је реч о човеку који је срамота за Србију како је владао у Трстенику", приметио је председник Вучић додајући да је народ то већ оценио на изборима.

Председник Вучић је рекао да следи суђење за Јовањицу и да ће независно правосуђе донети исправну одлуку.

"Имам поверење у независност нашег судства и да ће да донесе одлуке какве приличе, као што морају да донесу тешке одлуке и о другим предметима који су од интереса за јавност, попут случаја Маријановић", рекао је председник Вучић.

 

Име мандатара који ће формирати Владу за око 12 дана

Председник Вучић рекао је да ће се врло брзо - за око 12 дана, знати име мандатара, који ће саставити Владу.

Председник је истакао и да када се буде знало ко је мандатар, влада бити врло брзо формирана.

Председник Вучић је то рекао након обиласка завршних радова на Кули Београд одговарајући на питање новинара "колико сте близу имена новог мандатара, односно када ће бити формирана нова Влада".

Председник Вучић се осврнуо и на спекулације које су се појавиле у медијима да ће нови мандатар бити министар финансија Синиша Мали:

"Написали су да ће то бити Синиша Мали, пошто је то објавио један члан Владе који је мислио да би он сам требало да буде председник Владе, јер је у Синиши Малом видео највећу конкуренцију", рекао је председник Вучић.

Написали су, такође, додао је председник Вучић, да Синиша Мали већ пише експозе и открио како му је после те вести министар Мали у шали послао са базена поруку "види како ми је добар експозе".

Председник Вучић је рекао да су такве вести неистине и оценио их као "бесмислице", те замолио грађане да такве ствари не читају.

 

Цене хране под контролом, хлеб Сава неће ићи преко 53-54 динара

Председник Вучић поручио је да ће цене хране и основних намирница бити под контролом, као и да цена хлеба Сава у наредном периоду неће много поскупети (са 49 динара), то јест да неће прећи 53 или 54 динара.

"Што се тиче хране, уља и шећера... све ћемо држати под контролом. Хлеб ће само минимално да расте и можда брашно. Али, тако да основни хлеб Сава који ће бити 50 и нешто динара, што не значи да ће бити 59 динара, већ 53 или 54 динара када за то дође време", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ће то бити убедљиво најјефтинији хелб у целој Европи.

"И то ћемо да држимо под контролом због најугроженијих категорија становништва", рекао је председник Вучић.

 

Наредних осам месеци критични за Србију, као и целу Европу

Председник Вучић изјавио је да ће наредних осам месеци бити кључно за Србију, као и целу Европу и свет, то јест до краја марта.

"То су критични месеци за нас. Зашто помињем да је и август чак критичан, зато што имамо већ проблема са водоснабдевањем због суша, јер никада хидрологија није била лошија. Не могу барже да нам довозе угаљ, пошто је дубина Дунава на 1, 7 до 1,8 метара и немогуће је наћи велике бродове са газом до метар. То прави муке у производњи струје и воде и свега другог. Не бисмо данас увозили струју да имамо нормалну хидрологију", рекао је председник Вучић.

Каже да финансијски морамо да будемо спремни јер увозимо и сада струју, пошто сви користе климу, што је сада и нормално.

"И август ће за нас бити тежак јер ћемо морати да радимо на новим откривкама, па ћемо неколико дана или најмање две недеље имати нижу прозиводњу угља. Зато угаљ увозимо на све начине и користимо све могуће камионе и возове.

Председник Вучић је рекао да је криза у претходне две и по године утицала на Србију и економски, али да је наша земља то и боље поднела од већине развијенијих земаља јер је била боље фискално припремљена, као и због тога што смо отворили више од 250 нових фабрика и то у главном страних, али и домаћих.

Истакао је да су све те компаније извозно оријентиране што је утицало на раст БДП-а земље, с обизром да је БДП једна од четири "ноге" на којима стоје и првиреда и раст сваке земље.

За грађане је важно што ће им држава обезбедити сугурност по питању њиховог животног стандарда и планова, поручио је председник Вучић.

Подсетио је да ће пензије бити повећане до 1. јануара укупно 20 одсто и додао да се око тога сада води велика борба са ММФ-ом.

Председник Вучић је подсетио да је Србија обезбедила од Русије две милијарде кубика гаса по повољнијој цени односно за 700 до 750 милиона евра, а да би нам за додатну недостајућу милијарду кубика гаса по овим ценама - око 2.400 евра за 1.000 кубика плус додатни трошкови што је око 3.000 евра, било потребно најмање три милијарде евра за једну милијарду.

"Када би све куповали на тржишту то би било скоро 10 милијарди евра. Зато разумете зашто је Европа у страху, као и сви остали", нагласио је председник Вучић.

 

Пицула изнео ноторну лаж о српским тајним службама

Председник Вучић рекао је да је известилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула изнео ноторну лаж када је рекао да је српски председник сву енергију и ресурсе тајних служби усмерио на Црну Гору.

"Какве везе Хрват има са Црногм Гором. То је толико глупо да немам речи, али личи на Пицулу", рекао је председник Вучић замољен да прокоментарише Пицулину изјаву.

Вучић је додао и да Пицула увек говори мало, али глупо, а да је ово изразито.

"Замислите да ми све наше ресурсе користимо за Црну Гору", Обратио се новинарима очигледно кракто, али глупо. Реч је о ноторној лажи", закључио је председник Вучић.

 

Све нека се испита, али то не мења да се лагало о Андреју

Председник Вучић изјавио је да нема проблем да се испитају сви наводи новинарке Јелене Зорић, па и о контакту директора БИА Братислава Гашића и оптуженог Предрага Колувије, о чијем једином контакту, каже, и постоји службена белешка, али да то неће променити чињеницу - да је његов брат Андреј Вучић био лажно оптуживан за контакт са Колувијом и да је криминалац.

На констатацију новинарке Н1 да се Јелени Зорић захвалио на истини о његовом брату, будући да је рекла да "Андреја Вучића нема у Јовањици" и да је то спин, те питање шта са другим делом њене изјаве у којој наводи да се са Колувијом чуо директор БИА Братислав Гашић, председник Вучић је рекао да то питање најбоље показује сву суштину наше унутрашње политике.

"И све лицемерство, сву неправду и немоћ оних који су се годинама трудили да све усмере, најчешће ка једној особи, а онда ка породици. Три године, а не три мунута, сата или дана, три године на вашој ТВ сте говорили да смо криминалци који прозиводе дрогу, власници картела, у контакту са Колувијом...", подсетио је председник Вучић.

А, онда, каже, када су после три године сви признали да је то лаж, и инспектор Миленковић, његов адвокат, Јелена Зорић, која је за свој професионализам током короне и добила одликовање државе, нема ни речи извињења.

"Чекајте људи, рекосте ли ви извините због лажи? То вас не занима, сад само Бата Гашић", констатовао је председник Вучић.

Додао је да је о томе и сам говорио, на прес конференцији, када је рекао да су многи људи из ВБА, ВОА, БИА били у контакту са њим.

Председник Вучић је навео и да је Гашић имао један контакт са Колувијом, о којем постоји службена белешка, и који директор БИА није желео да сакрије, иако му је чак и понуђено из МУП-а.

"Немам проблем да све буде поново испитано, само се питам... видео сам неке који су се у мајку клели три године да је Андреј био у контакту са Колувијом, а сада то нема везе, ту је Гашић, а он имао један контакт, о коме постоји службена белешка, једна у МУП, једна у БИА", рекао је председник Вучић.

Понавља да нема проблем да се све испита, и да има апсолутно поверење у Гашића, те да је сигуран да није учинио ништа противправно.

"А, ако јесте, треба да одговара. Да се провере сви наводи и утврди да ли је учињено нешто супротно закону. Али, то неће опрати оне које су три године бестидно лагали и које баш брига и за ово што ја сада говорим, јер је нормално је да ја будем џак за ударање...", рекао је председник Вучић.

 

За два месеца креће градња инфраструктре за стадион у Сурчину

Председник Вучић најавио је да ће за два месеца кренути комплетна изградња инфраструктуре око будућег националног стадиона, између Новог Београда и Сурчину и истакао да ће то бити нови велики развојни пројекат.

"Ту ћемо изградити најмодернији отворени - транспарентни стадион, а прекривен и сав у зеленилу који ће примати 52.000 гледалаца и биће један од најлепших на свету, не само у Европи. Ускоро крећемо и у Крагујевцу и Нишу са изградњом велелепних стадиона, а посебно стадиона у Крагујевцу, што је можда моје субјективно мишљење", рекао је председник Вучић.

Казао је да ће ускоро бити завршени стадиони у Лесковцу и у Зајечару, као и у Лозници, што се све гради по стандардима УЕФА и биће најмодернији и најлепши.

"Гардимо и одбојкашки национални центар и борилачки национални центар. Идемо ускоро и на изградњу много базена", навео је председник Вучић.

 

За мање од месец дана стижу два противпожарна хеликоптера

Председник Вучић најавио је да се за најмање месец дана очекује долазак два руска хеликоптера Камов, који су како је рекао давно плаћени.

"За мање од месец дана бићемо опремљени најмодернијим противпожарним хеликоптерима на свету који носе по 5.000 литара воде, док наши носе ведра са по 1.000 литара", навео је председник Вучић.

Рекао је да ћемо пуно моћи да помогнемо у пожарима земљама "Отвореног Балкана", али и свима другима који то буду тражили, као што су то тражили Словенци.

"Хвала и Боруту Пахору који је позвао да се захвали и Тањи Фајон и свима осталима који су били фер", рекао је председник Вучић.

Што се војске тиче, истакао је да је разлика у опремљености и наоружању у односу на период пре 10 година не мањи од 20 према један.

"То нису исте војске, тадашња је имала један ваздухоплов ловачког типа који је могао да полети, а данас имамо 14 мигова 29 који лете, већ имамо и хеликоптера нови више од 35 купљених. То није иста војска. Да и не причам о системима Панцир, Фк-3, новим тенковима...

 

Радови на железничкој станици у Прокопу крећу 8. августа

Председник Вучић најавио је да ће радови на спољној железничкој станици у Прокопу кренути 8. августа и да ће све бити завршено пре краја 2023. године.

Председник Вучић је рекао да је план да ти радови буду завршени до септембра 2023. године, али да ће бити добро ако због ове ситуације то буде готово до краја 2023.

То је још једна добра вест, истакао је председник Вучић.

 

Дивиденда од Београда на води у републичком буџету

Председник Вучић рекао је да је ове године уплаћена дивиденда у републички буџет из пројекта Београд на Води.

Председник Вучић је то поручио након обиласка завршних радова на Кули Београд одговарајући на питања новинара да ли је то што је читав спрат Куле Београд продат за 15 милиона евра, доказ да је овај пројекат исплатив и хоће ли то зауставити критике на рачун тог пројекта.

"Ем смо направили нешто најлепше, ем омогућили многим угоститељима и осталима да зараде новац, ем омогућили људима да имају најлепше место за шетњу и провод са најбољим и најексклузивнијим ресторанима, са најбољим погледом, ем смо и зарадили паре и убацили их у наш буџет", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да овај пројекат оспоравају и критикују они који "23 сата мрзе себе, па ода морају да нађу још сат времена да мрзе неког другог до краја дана".

Председник Вучић је рекао да неретко пролази поред Београда на води, па да сам може да види колико су људи срећни и задовољни.

Захвалио се медијима који су критиковали овај пројекат, као и његову власт, те додао да су такве критике допринеле да актуелна власт буде још успешнија.

"Велико хвала свима вама који сте уложили огроман труд да нас критикујете, а понекад и похвалите. Сви сте ви тековине једне успешне власти", приметио је председник Вучић.

 

Поред наставка великих пројекта, рад на јачању владавине права

Председник Вучић изјавио је да као држава, поред наставка реализације великих инфраструктурних пројеката, треба да идемо у правцу даље демократизације и јачања владавине права, као и права мањина.

"Права националних и свих осталих мањина, мислим да је то важно и да Србија треба да буде отворено и космополитско друштво. Али, да се поштују наша традиција и корени и да добро знамо коме припадамо и где нам је будућност", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да треба још много да се уложи и у пољопривреду и наводњавање.

"Ту морамо да обезбедимо, пре свега, рад са људима и велика улагања и државе и приватног сектора и да не зависимо од Сунца. Пошто промена климе доноси све веће суше и сада стрепимо за кукуруз. Прошли су сунцокрет и пшеница и само још да видимо кукуруз који нам је веома важан. Кукуруз нам је засејан на готово милион хектара", навео је председник Вучић.

Каже да све те пројекте можемо једино да радимо ако имамо сређене ствари у привреди и финансијама, па да се зато и ради еФискализације, еФактуре и друго.

Поручио је да је зато важно да наставимо да градимо ауто-путеве, пруге, научно технолошке паркове, стадионе и друго.

"У БИГЗ су ушли приватни инвеститори који су кренули у реновирање зграде, правили и неке друге зграде у Београду веома успешно... Мењамо изглед целе Србије. Трудимо се да изградимо што више, а биће ускоро готов ауто-пут од Појата до Крушевца. Видим да су неки у земљи одушевљени када неко у у окружењу (Црној Гори) изгради 40 км ауто-пута, а нимало нису срећни када ми изградимо 400 и градимо још 700 километара ауто-путева и брзих саобаћајница. Ваљда и то говори о нашем успеху и мислим да то људи добро виде", закључио је председник Вучић на крају свог обраћања.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк