Вести

Вучић: Србија спремна за напредак у дијалогу и разговоре

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Србија и Немачка све ближе и боље економски сарађују, да је Немачка први спољнотрговински партнер Србије, а Србија Немачкој највећи трговински партнер на Западном Балкану.

Председник Вучић је после разговора са немачким канцеларом Олафом Шолцом, рекао да људи у Србији и Немачкој често лако прелазе преко чињенице да Србија и Немачка све ближе и боље сарађују по питању економије, те да је у само у прва четири месеца ове године забележено повећање трговинске размене од 25,7 одсто, у односу на лане.

“То је невероватан скок. Очекујемо да ове године достигнемо трговинску размену са Немачком већу од 7,5 милијарди евра”, рекао је председник Вучић.

Додао је да то Немачку чини убедљиво највећим трговинским партнером Србије, као и Србију највећим трговинским партнером Немачке на Западном Балкану.

Изнео је податак да бележимо 83,1 одсто покривености увоза извозом, пре свега због немачких компанија које послују у Србији, а извозе највише у Немачку.

Додао је да у немачким компанијама у Србији ради 77.000 људи, а та бројка је 2014. године била 17.000.

“Надам се да ћемо ускоро моћи да дођемо до трговинске размене од 10 милијарди евра, а да ће 100.000 људи радити у немачким компанијама”, рекао је председник Вучић.

Додао је да је Немачка и први билатерални донатор, што све заједно говори колико је за Србију важна сарадња са Немачком.

Навео је и да се сваке године међу предузетницима у региону спроводи анкета да ли би поново инвестирали у земље у које су дошли, истичући да чак 90 одсто немачких привредника каже да би поново дошли у Србију, имајући у виду досадашње искуство у нашој земљи.

 

Шолц тражио да се Србија придружи санкцијама Русији

Председник Вучић је пренео после састанка са немачким канцеларом, да је Олаф Шолц тражио да се Србија прикључи санкцијама Русији.

"Разговарали смо о политичкој ситуацији у свету и Шолц је на веома децидиран, јасан и оштар начин тражио од Србије да се прикључи санкцијама против Русије, односно да подржим рестриктивне мере које је Европска унија већ донела против Русије", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је он канцелару говорио о позицији Србије, о специфичности ситуације око Косова и Метохије, енергетике, али и традиционалних односа са Руском Федерацијом.

Председник Вучић је рекао да су разговарали и о питању Косова и Метохије и дијалогу у Бриселу, као и о предстојећој зими и енергетској ситуацији.

Председник Вучић је рекао да је Шолц донео нову енергију и наду за све на Западном Балкану, јер не само да разуме, жели да чује све са Западног Балкана и жели да постоји стварна европска перспектива за проширење Европске уније, а не куповина времена и задовољавање малих, као што је неретко био случај у прошлости.

"То је веома важно и изванредна порука за све на Западном Балкану", нагласио је председник Вучић.

Пренео је и да је Шолцу рекао да ће Србија морати брже да напредује по питању владавине права, демократизације друштва и људских права, што ће, рекао је, моћи да се оцени већ до краја године, и кроз рад нове владе.

Било је речи и о питању Косова и Метохије, питању о којем Србија и Немачка немају сагласност, као и о дијалогу Београда и Приштине.

"Ја сам указао, а не желим да користим ову конференцију за критику других, на све неиспуњено из Бриселског споразума из 2013. године, али сам разумео поруку Шолца, који је рекао да је важно да правимо много малих корака, да бисмо једног дана направили већи успех у проналажењу решења", рекао је председник Вучић.

Поручио је да ће Београд дати све од себе да се у оквиру дијалога у Бриселу направи напредак у односима са Приштином.

Пренео је да су разговарали и о предстојећој зими, о тешкоћама са којима се већ данас суочавамо.

"Шолц је био фер и понудио помоћ Немачке у проналажењу решења за кризу коју већ осећамо, а тек ћемо да је осетимо, у смислу изградње енергетских капацитета, који би нас повезали са остатком региона, да омогућимо себи различите начине за диверзификацију", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да се гради гасни интерконектор према Бугарској, да се очекује да и бугарска страна крене да гради, као и да је у плану изградња интерконектора ка Северној Македонији.

"У наредном периоду изградићемо све што нам је потребно, па и оно што није, и хвала му што је понудио велику подршку у енергетици, у свим осталим областима. То ценимо и без тога тешко да бисмо могли да напредујемо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је бескрајно захвалан Шолцу на посети Београду, да искрено и отворено разговарају о свим важним питањима, јер је Србији важнији разговор са немачким канцеларом, него њему разговор са Србијом, додајући да је овде увек добродошао.

 

Први пут чујемо да се тражи међусобно признање

Председник Вучић је изјавио да се први пут чуло од некога из Европе да се од Србије тражи међусобно признање са Косовом и истакао да ће Србија сагледати како да се опходи према томе у наредном периоду.

"Колико ви волите територијални интегритет Украјине, Срби воле територијални интегритет Србије", поручио је председник Вучић на конференцији за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шолцом и подсетио да је резолуција УН 1244 која гарантује Србији територијални интегритет и даље у пуној снази.

Председник Вучић је тако одговорио на питање немачког Шпигла да прокоментарише то што је немачки канцелар Олаф Шолц рекао раније у Приштини да земље не могу постати чланице Европске уније ако се међусобно не признају и да ли је то за њега упозорење када је реч о европским интеграцијама.

"Ми не реагујемо на тај начин, на притисак у којем нам неко нешто запрети, па морате то да урадите из много разлога и не бих данас о томе. Чули смо данас да се тражи међусобно признање. Никада раније нисмо из Европе чули да се тражи међусобно признање, слушали смо и оно што јесте део преговарачке платформе коју Србија има са Европском унијом - јесте свеобухватна нормализација односа Београда и Приштине. И никада нико није говорио о међусобном признању", рекао је председник Вучић.

Рекао је да су једино Американци то усвојили као своју доктрину пре три године, али да нико у Европи не тражи званично међусобно признање.

"То смо чули данас на конференцији у Приштини. Могу то да разумем, то је оно што сам и предвидео. Ствари се мењају на штету Србије. Али, ако мислите да треба да нам претите јер хоћемо да сачувамо поредак Уједињених нација и дођемо до компромисног решења - ви радите свој посао, а ми ћемо свој", поручио је председник Вучић.

Истакао је да му је важно да Шолц разуме суштину проблема и да ствари морају да се решавају корак по корак.

"Србија није никада одустала од дијалога нити одбија и један састанак. Србија је присуствовала и прихватила сваки позив. И документ о несталим особама прихватили смо пре годину дана и могли смо да потпишемо документ, али нисмо због хира неких других", рекао је председник Вучић.

Спремни смо да причамо о компромисним решењима, додао је председник Вучић.

"Ово око међусобног признања је и за нас изненађење. Немачка је велика и моћна. Сагледаћемо како да се опходимо према томе у наредном периоду. Бићемо спремни за напредак у дијалогу и за разговоре. Верујем да смо близу томе да у потпуности завршимо споразум о несталима и енергетици. Данас смо имали преговоре са турском страном око присуства на северу Косова и Метохије, то смо договорили надамо се да је остала само техника и да ћемо у данима пред нама имати резултате", навео је председник Вучић.

 

Чули смо много добрих и храбрих порука од Шолца

Председник Вучић је рекао да је чуо много добрих и храбрих порука немачког канцелара Олафа Шолца и изразио очекивање да током наредних сусрета више говорити о будућности.

"Ради се о суштински охрабрујућим речима иако знам како ће сви у Србији да причају само о Косову, не желећи да чују све друго. Као да никада раније нисмо чули да је Немачка већ признала Косово. Ја сам охрабрен и мислим да смо чули много добрих и храбрих порука канцелара", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са Шолцом рекао да је то што је чуо од канцелара Шолца веома важно и да, како је рекао, "зна да када неки други кажу да су за убрзање европских интеграција то не мора да буде увек тако, али када то каже немачки канцелар он зна да говори истину".

"Имам поуздање и сигурност да је сада више на нама и да морамо себе да мењамо да се придружимо, и уверен сам да ћемо на том путу имати савезника у Немачкој. Веома је значајно што је канцелар обећао сву помоћ у свему што треба да изградимо од економских и енергетских капацитета у нашој земљи", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је Шолцу захвалио што је слушао став Србије, који је, како је рекао, по неким питањима другачији везано за догађаје из прошлости.

"Надам се да ћемо убудуће говорити много више у будућности. Надам се и очекујемо боља времена", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да Србија поштује територијални интегритет Украјине, и нема проблем са статусом кандидата за Украјину, али да Србија није део Европске уније и не може да се изјашњава о томе.

 

Очекујем велики напредак Србије и Западног Балкана на путу ка Европској унији

Председник Вучић је изјавио да очекује велики напредак Србије и земаља Западног Балкана на европском путу у наредних годину дана и истакао да верује да ће се Немачка и канцелар Олаф Шолц заложити за бржи напредак региона на том путу.

"Имамо апсолутно поверење у канцелара Шолца и његове речи да је веома посвећен напретку Западног Балкана ка Европској унији јер знам да оно што изговори нису празне речи'', рекао је председник Вучић на заједничкој прес конференцији после састанка са Шолцом на питање о временском оквиру за чланство Србије и Западног Балкана ка Европској унији.

Председник Вучић је рекао да уколико се постигне напредак у дијалогу са Приштином и у области владавине права у децембру могу очекивати значајни помаци у процесу приступања Европској унији.

"У јуну због свеукупне ситуације и због тога што нисмо увели санкције Русији не треба очекивати ништа, али не верујем да ни други, због опште ситуације могу нешто очекивати'', рекао је председник Вучић.

Нагласио је да очекује велики напредак на европском путу за све у наредних годину дана и да је Шолц веома озбиљан по том питању.

"Можемо да будемо много боље расположени када је о томе реч јер су Немачка и Шолц неко ко држи до своје речи и учиниће све да брже напредујемо на том путу", рекао је председник Вучић.

 

О Косову и Метохији говорим оно што мисли 90 одсто грађана Србије

Председник Вучић је рекао да о косовском питању говори из срца и да говори оно што у, како је рекао, оштријем облику мисли 90 одсто грађана Србије.

"Понекад кажем и урадим нешто што иде и на моју личну штету, гледам да се угризем за језик да не би ишло на штету Србије. Кад иде на моју личну штету, то није неки проблем, али молим канцелара (Олафа) Шолца и све друге да разумеју да говорим из срца и да говорим оно што у оштријем облику мисли 90 одсто грађана Србије'', рекао је председник Вучић.

"Да ли ће то неко да узме у обзир, да ли ће да ми прихвати или не опрости или како већ хоће, већ сам довољно политички ветеран да нисам нарочито заинтересован за то", додао је председник Вучић који се тако надовезао на питање о изјави Шолца у Приштини да је нормално да дође до признања Косова од стране Србије и питање када се то променило и у ком акту то пише, будући да се све време говори о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине, чак по угледу на две Немачке и зашто се сви акти мењају искључиво на штету Србије.

 

Одлично сам разумео Шолца

Председник Вучић је изјавио да је добро разумео немачког канцелара Олафа Шолца који је рекао да је дошао у Београд да би омогућио процес приступања у Европску унију, а да свако ко приступа Европској унији прихвата сва правила укључујући и режим санкција.

"Одлично сам разумео захтеве Шолца, његов захтев је да то урадимо јуче, што пре, разговарали смо отворено, а о свим нашим одлукама Шолц ће бити обавештен", рекао је председник Вучић одговарајући на питање немачког новинара упућено канцелару да ли је изразио очекивање да Србија одмах уведе санкције Москви или по том питању има "отворен хоризонт".

Председник Вучић је рекао да зна да Немачка може као и до сада без Србије и да нас једино може да боли ако не будемо део Уније и поручио да ће Србија зато бити поуздан и савестан партнер.

"Даћемо много више од себе него што смо давали од себе да наши немачки партнери буду задовољни напретком Србије, дијалогом са Приштином, да напредак владавине права иде још брже", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на део питања да ли је добро да се Европској унији придружи земља која има тако фундаментално различити став према ситуацији на истоку Европе подсетио да Србија није сагласна са дешавањима у Украјини.

"Недвосмислено смо изразили став осуђујући напад, то смо учинили и у Уједињеним нацијама и ОЕБС-у и на многим другим местима", рекао је председник Вучић и нагласио да су позиције Србије јасне што се тиче међународног права и правне природе сукоба.

Председник Вучић је указао да Србија што се тиче санкција има другачији став из много разлога, одговарајући на питање зашто Србија још није увела санкције да ли је то зато што другачије оцењује рат у Украјини, не види злочине.

Председник Вучић је рекао да одговор може да да и постављањем контра питања - каква је разлика између агресије на СРЈ која је уследила без одлуке Савета безбедности и напада на Украјину?

Немачком новинару председник Вучић је рекао да не треба да заборави да Србија има другачије односе са руском страном вековима.

"Али нам опет није било проблем да будемо фер и да осудимо напад на територијални интегритет и суверенитет Украјине", закључио је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг/РТС 1